Hyviä asioita korona-arjesta.
Jos nyt voisi palata eKr. (ennen koronaa) aikakauteen… Mitä ottaisit mukaan uudesta arjesta?
Kaiken kurjuuden keskellä korona-arjesta oli hyötyäkin, näin globaalissa kehityksessä.
1. Etätyö
- Etätyö on ekoteko. Työmatkojen vähentäminen vaikuttaa ekologiaan yhtä paljon kuin lentämisen välttäminen.
- Etätyö lisää hyvinvointia. Ruuhkassa seisominen auto tyhjäkäynnillä tai tupaten täydessä julkisessa matkustaminen lisäävät stressiä merkittävästi senkin lisäksi että ne vievät aikaa.
- Se säästää aikaa, bensarahaa ja hermoja.
- Itseäni, näin introverttina, lämmittää se seikka, ettei minua pidetä enää kummallisena, kun en halua ajaa 50 km yhden palaverin takia.
2. Etäkoulu
- Lapsi voisi edetä opiskelussa omalla tahdilla.
- Etäkoulu on vaatinut paljon itsenäistä työskentelyä myös lapsilta. Saimme todistaa pojan itsenäistymisen koulunkäynnissä, vastuun ottamista omista tekemisistä.
3. Vakavampi suhtautuminen erilaisiin infektiotauteihin
- Ei räkäisiä lapsia kouluun ja päiväkotiin. Vaikka lapsi ei sairastuisi vakavasti, hän voi levittää taudin niille, joille se on hengenvaarallinen. Kausi-influenssa on yhtä tappava kuin koronakin, me emme vain haluta sitä tunnustaa. Kummassakin tapauksessa rokotteen suojateho on 60% luokkaa. Koronarokotteen luvut ovat vielä vahvistamatta.
- Suurin osa influenssaviruksista (kuten koronakin) on vaarallinen juuri heikoimmille: pitkäaikaissairaille (kardio, syövät), perussairaille (diabeetikot) kaiken ikäisinä, sekä vanhemmille ihmisille, joiden immuniteetti ei ole enää parhaimmillaan.
4. Korkeampi hygieniataso julkisissa paikoissa
- Pleksi tai maski asiakkaan ja myyjän välissä, ainakin kulkutautien sesonkina, ei ole pahitteeksi. Onhan Kiinassa tätä käytäntöä ollut vuosia.
- Käsidesin käyttö olisi yleisempää.
5. Turhien kontaktien välttäminen
- Nettikauppojen suosio ja käyttöaste olisi korkeampi.
- Ravintoloissa olisi enemmän tilaa per asiakas.
- Olisi enemmän aikaa tärkeille ihmisille ja asioille.
6. Virtuaalimaailma
- Koulun siirtyminen virtuaaliin ei ollut pelkkä fiasko. Kaikkein paras anti oli se, että moni kurssi ja koulutus siirtyi nettiin, joten se on nyt entistä useamman saavutettavissa.
- Ystävyyssuhteet eivät katke, vaikka joutuu kaverin kanssa eri puolille maailmaa.
7. Slow Travel. Tai diginomadius. Tai hidas matkailu
- Nyt, kun lentämisestä tuli varsin vaikeaa ja kallista (toki tarjouksia on enemmän, mutta minne?), hitaampi tapa matkustaa olisi pelastanut meidät kaukokaipuusta.
- Kestävä matkustaminen ja diginomadismi ilmiönä olisi helpompaa ja hyväksyttävämpää.
- Harva meistä voi irrottautua arjesta puolen vuoden lomalle, mutta jos samalla voi työskennellä, kun matkustaa, unelma pidemmästä reissusta ei näytä enää niin toteutumattomalta.
Hyviä asioita korona-arjesta
Mitä asioita uudesta korona-arjesta sinä pitäisit?
5 asiaa jotka toivoisin jäävän koronan jälkeenkin
5 hyvää ja 5 huonoa asiaa, mitä korona-arki on tuonut mukanaan
Kotitoimisto on kätevä, mutta miten saisi tietotekniikkaromun pois silmistä?
Tämäpä hyvä kysymys! Meidän perhettämme korona-aika käsitteli melkoisen lempeällä kädellä, mutta onhan se ihanaa, että pian taas pääsee oikeasti näkemään kavereita ja perhettä, käymään ravintolassa ja tapahtumissa ja matkustamaan!
Toivoisin koronan aiheuttaman hidastamisen / hidastumisen jatkuvan.
Olemme pitkään eläneet aivan järjettömän nopeatempoisessa kulttuurissa, johon oli jo aikakin saada tolkkua. Toivoisin, että osaisimme arvostaa ihan tavallista arkea ja jokapäiväisiä juttuja. Itselle expatina on myös ollut erittäin tervetullutta, että kaikki siirtyi nettiin. Vaikka onkin mukavaa tavata ihan oikeasti, olen nauttinut suunnattomasti erilaisiin koulutuksiin ja verkostoitumistapahtumiin osallistumisesta paikasta riippumatta. Toivon myös, että joustavuus etätyön saralla on tullut jäädäkseen.
Terkuin,
Noora
http://www.wonderworldofnoora.com
Täytyy sanoa, että minä eikä niinkään perheeni ole juuri ollut kipeänä sen jälkeen kun korona tuli kuvioihin. Olen aika varma, että käsidesi ja yleisesti parantunut hygienia on syynä tähän. Joten jos koronasta jotakin jään kaipaamaan niin tätä, ei flunssaa eikä mahatauteja eikä mitään muitakaan pöpöjä viimeiseen vuoteen! Ennen koronaa joku perheestämme oli lähes joka kuukausi jossakin flunssassa tai muussa taudissa.
https://www.lily.fi/blogit/i-dont-speak-polish/
Sun listaamien asioiden lisäksi korona-ajassa on ollut hyvää se, että ihmiset ovat viettäneet enemmän aikaa luonnossa ja varmaan arvostavatkin sitä enemmän. Sekä yhteishenki ja muistakin kuin ihan lähipiiristä välittäminen. Täällä on esim. ollut toiminnassa naapuriapuryhmä 🙂
Se on totta, luonnosta ja kotimaan matkailusta tuli salonkikelpoisia. Suomalaiset ovat tässä kohdassa etuoikeutettuja, koska luontoon siellä pääsee usein suoraan kotiovelta. Monessa muussa maassa se niin helppo ei ole. Meillä siihen suhteeseen kävi tuuri, että asuttiin koko koronan aikana hyvin lähellä luontoa.
Myös yhteisöllisyyttä tarvitaan enemmän, erikoisesti tällaisina epämääräisinä aikoina. Se on hieno, että teidän seudulla naapureita autettiin tarvittaessa. Kriisit tosin paljastavat ihmisistä sekä parempia että huonoimpia kylkiä. Vastakkainasettelu oli tämän ajan tunnusmerkki siinä missä yhteisöllisyys ja aito halu auttaa toista. Se on surullista. Se on meistä itsestä kiinni, mitä me halutaan viestittää maailmalle omalla käytöksellä.