Läsnäolo: Perheen kesken

Osa 2. Rakenteellinen

Käytännöllinen osa - vinkkejä selviytymiseen.  Läsnäolo: Perheen kesken. Osa 2. Rakenteellinen by hHappy Color

Käytännöllinen osa – vinkkejä selviytymiseen. 

Olemme hätätilassa ja eristyksessä. Pelottaako? Ei kannata, mitään pahaa ei vielä tapahtunut. Eikä tule tapahtumaan, jos omat kortit pelataan oikein. 

Uskon, että lääkintähenkilökunta saa omat ohjeet siviilielämään palaamiseksi työvuoron jälkeen. Heillä on myös mahdollisuus käyttää suojavaatteita ja varusteita. Heidän myös pitää osata lukea omaa vointiaan paremmin kuin tavallinen ihminen. Väsyneenä vaistot eivät kuitenkaan toimi oikein. Yrittäkää pysyä hereillä! Me luotamme teihin!

Huonommassa asemassa ovat ruokakauppojen myyjät. Heidän suojavarustetasonsa on olematon ja töitä on paljon, koska osa työkavereista ei päässyt töihin. Kunnioittakaa heitä! Käsidesiä joutuu varmaan valmistamaan itse, mutta käyttäkää sitä aina kuin voitte. Suojatkaa itsenne ja toisenne. Tai tilatkaa verkkokaupasta: Virossa, Suomessa, Portugalissa. Uskon, että jokaisessa Euroopan maassa palvelu on olemassa. Mitä vähemmän me liikumme turhaan, sitä nopeammin tilanne paranee.

Myös poliisit, palomiehet ja kuriirit ovat vaarassa. Älkää tulko halaamaan, vaikka tekisi mieli, erikoisesti, kun palomies pelastaa kissanpennun puusta tai kuriiri tuo kaupasta himoitun vessapaperipaketin. 

Portugalin maaseutua parhaimmillaan, Boliqueime, vale silveira, 
the best of Portuguese country, geography. Läsnäolo: Perheen kesken

Kotona istuessa ja opettaessa lapsille koulutehtäviä tuntuu välillä, että koko maailma on maassa. Se ei ole totta. Se on on sinun mielesi, joka on maassa. Maailma on vielä pystyssä. Tyhjät kaupungin kadut odottavat meitä takaisin, mutta emme antaudu ilman taistelua. 

Isommissa kaupungeissa tällaista luksusta ei välttämättä ole tarjolla (korjatkaa, jos erehdyn), mutta missään kaupungin ulkopuolella ei tarvitse edes istua neljän seinän sisällä.

Jos  perheessä ei ole sairastelijoita, lähtekää lenkille. Metsään tai puistoon. Luontoon voi mennä aina: lenkkipolulta on aika vaikea saada virustartuntaa. Virukset eivät yleensä selviä pitkään kylmässä. Ensi viikoksi Varsinais-Suomeen on luvattu aurinkoakin, ja 5-7 C lämmintä. Idyllistä! Kevät valtaa Euroopan. Yrittäkää nauttia!

Muiden ihmisten vastaantulo on erittäin epätodennäköistä. Minä en halaile puitakaan varmuuden vuoksi, minulle riittää niiden läsnäolo. 

Maantietoa, Vale Silveira, geography
Käytännöllinen osa - vinkkejä selviytymiseen.  Läsnäolo: Perheen kesken. Osa 2. Rakenteellinen

Tänne Albufeiraan on luvattu vaihteeksi sateita, joten otimme ennakkoon. Kävelimme lähikauppaan, rannalle (jossa oli muuten muitakin ihmisiä), appelsiinifarmin ympärillä.

Liikuntaa on hoidettu muutaman tunnin kävelylenkillä. Jos ulos ei pääse, siihenkin on olemassa lautapeli: Kontin kuljetus

Muut koulutehtävät,  by Happy Color
Käytännöllinen osa - vinkkejä selviytymiseen.  Läsnäolo: Perheen kesken. Osa 2. Rakenteellinen

Muut koulutehtävät

Kahdestaan tehtynä koulutehtävät eivät vie niin paljon aikaa, mitä niihin kuluu ryhmäympäristössä. Tietty tilanteesta vähän puuttuu elämää, koska kaikki vanhemmat eivät ole koulutettuja pedagogeja. Tässä on meille aikuisille kasvun paikka. Ja nyt kuvittele, että niitä lapsia sinulla on parikymmentä. Kokeiltuamme opettajan käytännön työtä ihan itse, osaamme varmaan arvostaa sitä ihan eri tavalla. Pelottavampaa kuin koronavirus. 

Elämänkoulua (elämänkatsomustieto/uskonto) lapsi voi käydä siinä samassa, seuraten vanhemman epätoivoisia yrityksiä keskittyä töihin, vaikka hihasta revitään kymmenen kertaa tunnissa. Yritä olla kiroilematta, muuten joudut selostamaan lapselle koko kristinuskon hierarkiajärjestelmää. 

Matikat voi täydentää nettikauppojen hintavertailussa ja ostoskorin tarkastuksessa. Lapsi oppii laskemaan, myös prosenttilaskut, säästämään ja taloushallinnon perusteita – monta kärpästä yhdellä iskulla. 

Taloushallintoa syventävästi:  alakoulu – Lions Go,  yläkoulu –  lautapelit Monopoli ja Stock Market

Englannin perusteet alakoululainen oppii kätevästi Robloxin (7+) tai Minecraftin (7+) chatissa. Samassa hoituu IT-opintojen osuus. Myös PowerPoint sopii mainiosti tietotekniikan harjoitteluohjelmaksi. 

Kirjoitatko englanniksi? Edistyneempi koululainen voi auttaa sinua töissä. 

Äidinkielen perusteet: lautapeli A,B,Sea. Äidinkieli syventyy lukiessa kirjaa. Virossa kirjan saa tilattua/palautettua myös kirjaston kirjakaappiin, mutta muuten läppäristä tai tabletista saa luetuksi. 

Maantieto ja ympäristöoppi, ja vähän tilastomatematiikkaa tulevat tutuksi koronaviruksen levinneisyyden tilastoja seuraten. Vähän härskiä kyllä. Hauskempi tapa on Muumit ja maailmankartasto tai Euro Travel

Kotitalous opitaan yhteisen ruuanlaiton kautta. Siivotakin voi yhdessä. 

Terveystietoa voi opettaa yhdessä käsienpesussa. Terveellinen ruokavalio ja vitamiinien tärkeys vaikka ruokailun yhteydessä. Jos tuntuu siltä, että immuniteettinne kaipaa kohotusta, tässä on vielä muutama nettikauppa:   

Dermosil (EE/FI)

Dermosil
© DERMOSHOP OY:n Ravintolisät

Taiteeseen pääsee tutustumaan omalla kotisohvalla. Vaikka popcorni on sitten teidän oma murheenne, siivoamaan pääsee/joutuu myös yhdessä, muistathan? Näin lapset oppivat siisteyden tärkeyden.

Kuvataide ja Käsityö. Videoeditori tai Koodaus. Jos piirustustarvikkeet loppuvat kotona, tässä saat apua: Happy Color. Yksi lapsen tuotoksista tässä.

Kemia : Yrittäkää saada selville, miten käsidesi toimii. Miksi virukset ja bakteerit kuolevat liotettuna alkoholiin? Vinkki tässä. Täällä lisää liuottimien käytöstä. (Ei sitä mitä heti ajattelit.)

the best of Portuguese country, Boliqueime. Läsnäolo: Perheen kesken

Biologia: käske seuraamaan lemmikkiä. Miten eläin on mukautunut omaan elinympäristöön? Se, että lemmikkisi tietää, että herkkua on jääkaapissa, sohva on pehmeä ja oma sänky on nurkassa, on pitkän evoluution tulos. Eläin oppii uusia taitoja, sosiaalista kanssakäymistä erilaisiin lajiin ja havaitsee oman paikkansa maailmassa. Kysy esimerkiksi, miten eläimen käytös muuttuu, jos on vastassa toinen eläin tai ihminen. Tai miten eläimen aistit erottuvat ihmisten omista?

Kasvikunnan opetetuksi riittää ikkunalaudalla oleva ruukkukasvi. Ei yhtään? Osta kauppareisulla ruukkuyrtti. Sen sitkeyttä riittää juuri pariksi viikoksi.

vale de carro, appelsiini, orange  Biologian oppi Portugalissa. Läsnäolo: Perheen kesken
 Maantietoa, Vale Silveira,  Läsnäolo: Perheen kesken. Osa 2. Rakenteellinen

Musiikki: Jos piano ei kuulu perheenne vakiovarustuksiin, tässä muutama ehdotus. Google Music, YouTube Music, MUSIC THAT INSPIRES ME (series)

Historia: kysy lapsiltasi. Saan tietää paljon uutta. Olen vakavissani: meidän mielestä historia on tiedettä, liikkumaton kuin vuori. Todellisuudessa asiat eivät ole niin yksinkertaisia. Historiallisia löytöjä tehdään vieläkin. Jotkut teoriat löytävät vahvistuksen, toisia kumotaan. Lähihistoria on vielä mutkikkaampi asia. Jos et muista historiankirjoista paljoakaan, kerro teidän oman perheenne historia. PEOPLE WHO INSPIRE ME (Series).

Sosiaaliset taidot eivät kuulu viralliseen opetussuunnitelmaan. Silti niitä voi opettaa kotona. Opetuksesta saat arvosanoja 5-10.

5 – Löydä telkkarista yksi kanava, jossa ei puhuta koronaviruksesta.

6 – Löydä puoli tuntia aika istua lapsesi vieressä telkkarin tai kirjan ääressä. Puhelinta EI saa käyttää. 

7 – Katsokaa elokuva yhdessä tai lukekaa yhdessä. 

8 – Kysy lopuksi, minkälaiseksi hän teoksen koki. 

9 – Kysy lapselta, miten koulunkäynti sujuu. Älä tyydy “ihan OK”-vastaukseen. Ainakin kolme lausetta pitää saada ulos.

10 –  Puhu lapsellesi. Häntä pelottaa ja huolestuttaa pandemia yhtä paljon kuin sinuakin. 

Jos kävi niin hyvä tuuri, että molemmat vanhemmat tekevät kotona etätyötä karanteenin vuoksi, teillä on jo käypä porukka kanssakäymisen opetteluun. 

Voi laulaa yhdessä, niin kuin Italiassa tällä hetkellä  (https://time.com/5802700/lockdown-song/), tai opetella antamaan palautetta ja kehuja rakenteellisesti. Tästä saat 10+!

Mukavaa yhdessäoloa!

Muut postaukset tässä sarjassa: 

Subscribe to our newsletter!

Visits: 95