Kotikoulu

kotikoulu, Kotiopetuksen puolia,  hyviä, huonoja ja yllättäviä, globus by Happy Color

Kotiopetuksen hyviä, huonoja ja yllättäviä puolia.

Pakollinen etäkoulujakso paljasti kotiopetuksen hyviä, huonoja, mutta myös yllättäviä puolia.

Eniten ärsytystä kotikoulu herätti tietysti vanhemmissa: kehittymättömät välineet ja puutteelliset etäopetuksen metodiikat kuormittivat heitä entisestään. Oman työn lisäksi piti toimia kotiopettajana ja teknisenä tukihenkilönä sekä suurkeittiön kokkina ja laitossiistijänä. 

Yllättävää oli sekin, että noin 10% lapsista puuttui etäkoulusta kokonaan. Tasaisesti joka Euroopan maassa. Ainakin Virossa asiaa tutkitaan perusteellisesti, sosiaaliviranomaisten avustuksella. Suomesta sellaista tietoa en ole löytänyt.

Monet lapset kyllä kaipaavat koulua ja kavereita, mutta osa olisi ihan mielellään jäänyt kotiin opiskelemaan. Asiaa kannattaa tutkia perusteellisesti, koska taustalla voi olla sekä lasten persoonalliset piirteet, mutta myös vakavampia syitä, esimerkiksi koulukiusaaminen. 

Sen lisäksi, että kotikouluun tultiin täysin valmistautumattomana, kotiopetus paljastui hyvin hyödylliseksi monille oppilaille. 

Yksi hyvä puoli on tietysti omalla tahdilla eteneminen. Luonnollisesti, se hyödyntää edistyneempiä oppilaita. He pystyvät omaksumaan uutta tietoa nopeammin, mutta myös laajemmassa kaavassa, kuin koulukaverit.

Toinen hyvä puoli on, ettei hitaammin etenevillä ole sosiaalisia paineita oppimisessaan. Mutta se ei ole kaikki. Kävi ilmi, että paineiden helpottaminen auttoi heitä edistymään paremmin jopa omaan aikaisempaan suoritukseensa verrattuna. Silloin, kun heidän ei tarvinnut tuhlata resursseja itsensä toisiin vertaamiseen, tulokset paranivat silmin nähden. 

Tietysti kotiopetusjärjestelmässä on omat haasteensa. Luokkien koot joutuisi pienentämään niin, että opettajalla riittää aikaa kaikille oppilaille. Tosin, Suomessa luokat ovat isoja vain harvassa isossa kaupungissa. 

Toinen ongelma on teknisten resurssien ja osaamisen kohdentaminen. Monesti se jäisi täysin koulun huoleksi, samaten kuin kasvattaminen nykyään.

Suurin este on kuitenkin perheen resurssien puute. Aika harvassa perheessä on mahdollisuus järjestää lapsilleen kotikoulua. Tosin, kotitoimistojen yleistyessä, se voi olla käypä vaihtoehto monille perheille.

Suomen opetusjärjestelmä ei anna kovin montaa mahdollisuutta harrastaa kotiopetusta, erikoisesti etänä tai toisesta maapallon puoliskolta. Pysyvän osoitteen pitää olla Suomessa, ja opettajalla pitää olla mahdollisuus tavata oppilasta säännöllisesti, ainakin kerran vuodessa. Muiden maiden yksityiskoulut antavat enemmän anteeksi. Tosin, opetusta annetaan todennäköisesti vain englanniksi. 

Kotiopetuksen yleistyminen vaatisi myös muutoksia lainsäädännöön: viranomaisilla pitää olla mahdollisuus valvoa sekä opetuksen laatua että lasten hyvinvointia. 

Lasten sosiaalisia taitoja joutuisi opettamaan erikseen, mikä ei olisi pahitteeksi koululuokassakin. Mielestäni, kanssakäymisen taitoja, humaanisia arvoja ja ihmisenä olemista kannattaisi opettaa koulussa osana kiusaamisen vastaista ohjelmaa. 

Kotikoulu ei ole universaali ratkaisu. Se vaatii kaikilta osapuolilta perehtymistä, paneutumista ja osaamista. Se lisää vanhempien kuormitusta, mutta voi olla myös hyvin antoisaa sekä prosessin että lopputuloksen puolesta. 

Joka tapauksessa, vanhempien velvollisuuksiin kuuluu järjestää lapsille mahdollisuus käydä koulua. Miten kukakin sen järjestää, on jokaisen perheen oma asia (lainsäädännön piireissä). 

Kotikoulu oli mielestäni aikamoinen elämänkoulu monille meistä aikuisistakin. 

Lisää: 

Lapsiperheen arki Archives

Mediassa:

SUOMEN KOTIKOULUYHDISTYS RY

Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – “Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö” (Satakunnan Kanssa)

Kysyimme: Kuinka etäopetus on sujunut? Ketkä saavat lähiopetusta? Onko oppilaalla oikeus kouluruokaan? (Kangasalan Sanomat)

Etäopetus | ”Ainoastaan kodeissa on tietoa siitä, mitä lapsille kuuluu” – Asiantuntijat pelkäävät pitkän koulusulun seurauksia (HS)

Etäopetus tuo koulukaverit sairaan lapsen luo | Yle Uutiset (YLE)

Koulujen avaaminen: Tämä siitä tiedetään nyt – Oppilailla läsnäolopakko, poissaolo vaatii ”perustellun syyn” (Uusi Suomi)

Restaurants, cafes, daycare centres and schools reopen on Monday (The Portugal News)

Koolid alustasid osalise kontaktõppega. Kuidas see reaalsuses välja näeb? (Pere ja Kodu)

Koduõppega hädas lastele pakutakse lisatuge (Põhjarannik)

KOOLITÖÖTAJAID, LAPSI JA LAPSEVANEMAID TOETAV SÜSTEEMNE LÄHENEMINE HARIDUSASUTUSES (Innove)

Lapsed vajavad koduõppe ajal rohkem vanemate abi – Kool (Pärnu Postimee)

Subscribe to our newsletter!

#coronavirus #koronavirus #quarantinelife #coronapandemic #koronapandemia #elämä #vainelämää #coronacalypsiksenjälkeen   #liveyourlife #elämäntavat #lifestyle #psykologia  #sosiologia #tulevaisuus #koulutus #koulu #kotikoulu #kotiopetus #karanteeninjälkeen #kouluntulevaisuus #eikoulukiusamiselle