Läsnäolo: Lapset

“Meitä pakotettiin olemaan omien lasten kanssa kotona pari viikkoa. Mitä mainioin keino harjoittaa läsnäolevaa yhdessäoloa!”

Minä, maaliskuun 16. päivänä, 2020. Läsnäolo Lapset
Läsnäolo Lapset

Läsnäolo Lapset

Tämä teksti on itse asiassa vanha. Se on maaliskuusta 2020. Silloin ei pystynyt vielä aavistamaan, että coronacalypsis tulee kestämään. Kyse oli parin viikon pakkolomasta, joka alkoi venyä luvattomasti. Sitten tuli karanteeni ja lapsemme alkoi kasvaa kiinni omaan tuoliin. 

Läsnäolo Lapset

Tehtävä, 1 piste: Löydä telkkarista yksi kanava, jossa ei puhuta koronasta.

Tehtävä, 3 pistettä: Löydä kirjahyllystä kirja, jota lapsi voi lukea sinulle ääneen. Lukutaito ei ole välttämätön, vilkas mielikuvitus – kyllä.

Tehtävä, 5 pistettä: Katsokaa leffa yhdessä. Yritä löytää sellainen leffan, joka viihdyttää lastasi, mutta ei saa sinua uneen vartin sisällä. Kännykän käyttö leffan aikana on kiellettyä. 

Jos oikeaan kinoteatteriin ei jaksa lähteä, leffaillan voi järjestää kotona.

Finnkinon mässäilymainos Huonossa Äidissä sai minut yökkäämään. Sen lisäksi, että päälleni roiskittiin kokista ja ripoteltiin popcornia, nyt tullaan levittämään ketsuppia ja sinappia. Kiitos, mutta ei kiitos! Minä osaan tehdä lämmintä ruokaa lapsille kotona, en tarvitse Finnkinon hot-dogeja siihen. Mielelläni katsoisin vaan leffaa, enkä mässäilisi. Noh, ei ole minun päätettävissä.

Tallinnassa käytiin leffoissa poikani kanssa paljon. Se oli helppoa ja halpaa huvia. Suomessa se ei ole ihan niin helppoa ja halpaa. Paimion Bio Stara veloittaa lipuista 8.50€, mikä on vielä siedettävä, mutta Turussa lippujen hinta on jo 12 ja 15 euroa. Plus bensat. Plus parkit. Plus popcornit. Lysti lähentelee sataa euroa. Minusta tuollainen yhden perheillan hinta näyttää järkyttävältä. Onko Suomi oikeasti nykyään niin korkean elintason maa, että satanen illasta on käypä hinta? Tallinnassa saimme sen vielä mahdutettua 25 euroon viikonloppuisin ja 6 € tiistaisin T1:lla. (T1= T1 Mall of Tallinn). Algarvessa 8.40€ maksoi leffalippu ja popcorn per nenä.

Tehtävä, 7 pistettä: Hauskanpitoa koko perheen voimin.

Pohjolan epävakaassa ilmastossa yhdessäololle voi kertyä aikamoinen hintalappu. Ne harvat kauniit talvi- ja kesäpäivät on kiva viettää ulkona. Mutta jos niitä on yhtä harvakseltaan, mitä viime vuosina ollut (ei kesää eikä talvea oikeastaan), niin pitää olla aika luova, että saa mukulat viihtymään neljän seinän sisällä. 

Meillä on kokeiltu: 
 • jalkapalloa (pallo meni takkaan);
 • tennistä (ikkunat ehjät, iskän silmä – ei);
 • piirtämistä (turvallinen);
 • legoja, Briota, palapelejä, robotteja;
 • animaation tekemistä;
 • videoeditointia;
 • yhteisiä tietokonepelejä (äiti sai traumoja);
 • kosketinsoittimen opettelua;
 • venäjän, suomen ja viron kielten opettelua;
 • boot campia;
 • seinäkiipeilyä (turvavarusteineen);
 • biljardia;
 • ompelua;
 • puutarhan perustamista ikkunalaudalle;
 • triopsien kasvatusta…
läsnäolo lapset Briot

Silti, välillä tekee mieli lähteä ulos. Täytyy myöntää, etten kestä +1 C kaatosateessa kovin pitkään kaikista varusteista huolimatta. Sen jälkeen, kun saan kotiin päästä varpaisiin kurassa olevan lapsen, itselläni on kyllä tekemistä, mutta lapsella on taas tylsää.

Tehtävä, 10 pistettä: Puhu lapsellesi. Häntä pelottaa ja huolestuttaa pandemia yhtä paljon kuin sinuakin.  

Läsnäolo Lapset

LUE LISÄÄ: LAPSIPERHEEN ARKI ARCHIVES

Yksinäisyys: Ihmiskunta
Yksinäisyys: Lapset
Yksinäisyys: Vanhukset
Läsnäolo: Perheen kesken – Osa 2. Rakenteellinen
Virtuaalimaailma

Läsnäolo Lapset

Kuvitus: Happy Color®

Kuva-arkisto: © 2000-2024 VIA PER ASPERA AD ASTRA

Visits: 79

5 vastausta artikkeliin “Läsnäolo: Lapset

 1. Kyllä tämä koronahomma koettelee varmasti kovasti mielikuvitusta lapsiperheissä, vaikkanyt on varmasti tilanteeseen jo melkolailla totuttukin. Kivoja tehtäviä! Meidän poika on niin pieni, että monet noista ei vielä onnistu, mutta laitetaanpa korvan taakse vinkit 🙂

  1. Itsekin olin kontannut lattialla leikkiautojen perässä. Onneksi tykkään autoleikista. Kävi tuuri, ettei tarvi leikkiä nukeilla 🤣

 2. Hyvä tehtäväluettelo! Eipä sitä vuosi sitten osannut arvata, että tässä tilanteessa nyt ollaan. Ja täällä Suomessa voimaan tulee varmasti nyt lisää rajoituksia.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.