Diginomadien Maailma 2021

Pääkirjoitus vuodelle 2021 Diginomadien Maailma 2021.

Diginomadien Maailma 2021

Diginomadien Maailma 2021.

Diginomadien maailma on muuttunut viime vuonna radikaalisti. Se oli ehkä suurin harppaus sitten netin keksimisen. Yhteiskunta seisoo ison rakenteellisen muutoksen edessä, mutta onko se valmis tekemään sen viimeisen, ratkaisevan askeleen – saadaan nähdä. 

Diginomadiksi ryhtyminen vuonna 2021 on sekä helpompaa että vaikeampaa kuin vaikkapa vuonna 2019. Halukkaita on paljon, nyt on aika päivittää omat tiedot ja vaatimukset. Niin kuin olen maininnut Diginomadi 2020 -artikkelissa, stereotyyppinen kuva diginomadeista muuttuu. Omalta osalta olemme osallistumassa jättimäiseen projektiin, jonka tarkoituksena on tehdä diginomadien elämästä astetta helpompaa sekä elämäntyylistä laillista ja tavallisten kansalaisten saavutettavissa olevaa. 

Tässä artikkelissa:

  1. Diginomadi 2021. (Lue myös: Diginomadiksi 2021, Mielipidekirjoitus) 
  2. Miten valita sopiva ammatti? Omia kokemuksiani. (Lue myös: Diginomadien uraputki, kasvava kirjo diginomad-ammatteja). 
  3. Maan/maiden valinta. Mitä pitää ottaa huomioon? (Katso myös: Diginomad Hub)
  4. Miten rahoitetaan digi-lifestyle 2021? (Lue myös: 7 keinoa rahoittaa diginomadin elämäntapa 2021 )
  5. Tekniset haasteet ja ratkaisut (Lue myös: Diginomadin Työympäristö

Diginomadien Maailma 2021.

Diginomadien Maailma 2021.

1. Diginomadi 2021

Omalla tahdilla

Vuosi 2020 pakotti maailmaa digitalisoitumaan nopeammin ja monet työtehtävät vaativat etääntymään, mutta se vaikutti myös diginomadien elämään ja maailmankatsomukseen. Muutos tuli osittain ulkoapäin: matkarajoitukset, nousseet matkakustannukset, yhteyksien rajoittuneisuus, yleisesti ottaen tartuntavaara vaikutti negatiivisesti diginomadien liikkuvuuteen. Se ei kuitenkaan ollut ainoa syy: monet diginomadit ovat vuosien varrella huomanneet, että tappotahdilla matkustaminen ja työnteko eivät välttämättä kanna kovin pitkälle. Aika nopeasti tulee äklö olo. Adrenaliiniryöpyt kuluttavat hermoja ja turruttavat aisteja. Monien diginomadien uralle se on käynyt kohtalokkaaksi. Ei tietenkään kaikille. 

Oman tahdin löytäminen on hyvinvoinnille äärimmäisen tärkeää. Tasopaino työnteon ja vapaa-ajan välillä on yhtä tärkeää diginomadeille kuin kenelle tahansa työuraa rakentavalle ihmiselle. 

Hidastuva tahti ei välttämättä muuta itse ilmiötä: diginomadeille on edelleen ominaista tutkiva mieli ja voimaantuminen uusista kokemuksista. Rauhallisella tahdilla eteneminen antaa heille mahdollisuuden syventyä sekä paikalliseen elämään että suoriutua työnteosta paremmin. Kyse ei missään tapauksessa ole pysähtymisestä. Jokainen vain päättää itse, milloin on hyvä aika lähteä eteenpäin. 

Olen myös pannut merkille, että haastattelemani diginomadit eivät pidä vallassa olevasta vastakkainasettelusta: me – vapaat, uuden ajan uranuurtajat ja he – homeiset vanhanaikaiset duunarit. Heillä ei ole aikomustakaan asettaa itseään parempaan asemaan tai luulla itseään paremmiksi ihmisiksi. He ovat vain vähän erilaisia. Erilaisuus on tosin nykyään muodikasta.

Tiedon hankinta

Kirjoituksia diginomadismista ja diginomadiuksesta on paljon. Suomeksi vähemmän, englanniksi enemmän. Kuitenkin neuvoisin lukemaan niistä mahdollisimman monta ennen kuin ryhtyy uusille tuntemattomille teille. Suurin osa kirjoituksista on mielipidekirjoituksia ja postauksia. Vaikka ne olisivat täyttä asiaa, jokaisessa pitää huomioida inhimillinen tekijä eli ne ovat vain tämän henkilön elämäntilanteen totuuksia. Toinen tekijä on lukijan kansalaisuus: amerikkalaisen näkökulmasta kirjoitettu artikkeli ei sovi sellaisenaan eurooppalaiselle ja toisinpäin. Se johtuu lainsäädännön ja kulttuurin eroista. 

Oma kirjoitukseni ei kilpaile absoluuttista totuutta tarjoavan tietolähteen ykkössijasta. Se pohjautuu eurooppalaisen diginomadi-perheen kokemuksiin. Sen takia päädyimmekin tähän projektiin:

Diginomad Hub diginomad hub logo

Diginomad Hub:in tarkoituksena on tarjota diginomadeille relevanttia ja ajankohtaista ensikäden informaatiota: lähdimme keräämään tietoa suoraan kansalaisilta, paikallisilta hallintoelimiltä sekä EU:n viranomaisilta heidän kantaansa diginomadismiin – sääntöjä, säädöksiä ja suosituksia. Pyrimme keräämään tietopakettien lisäksi tuhdin tarjousten portfolion yhteistyökumppaneilta, joilla diginomadin arki helpottuu entisestään. 

Projektin tarkoituksena ei ole kääntää jokaista diginomadin uskoon. Ikävää, että sitä edes verrataan uskontoon. Aihe on kuitenkin sen verran kiinnostava, että siitä puhutaan paljon ja siihen liittyy paljon vääriä luuloja. Tähtäämme sellaiseen työmaailmaan, jossa lähes jokaisella ihmisellä on mahdollisuus lähteä vaikkapa pidemmälle matkalle työn ohessa, jos sellainen halu ilmenee. Meille on myös tärkeää, että oleskelu ja työskentely toisessa maassa on täysin laillista ja helposti järjestettävissä. Tämän hetken EU on täynnä ristiriitoja ja outoja tulkintoja näistä asioista. Monesti maan joutuu jättämään nopeammin ja siirtymään seuraavaan maahan useammin kuin itse haluaisi juuri epämääräisten säännösten takia.

Sopiiko diginomadius minulle?

Jostain syystä diginomadeja vieläkin mielletään siltoja perässään polttaviksi “kaikki tai ei mitään” – tyypeiksi. Sekään myytti ei pidä enää paikkaansa. Nykyään diginomadina voi olla myös osa-aikaisena. Voi lähteä pidempään reissuun tai muuttaa toiseen maahan osaksi vuotta. Minä en kehottaisi ryntäämään tien päälle suinpäinten suoraan lämpimän toimiston 8-16 työstä. Kokeile etätyötä varovasti kotitoimistossa ja jos kaikki palikat loksahtivat paikalleen, voit kokeilla pidempää tietä.

Tällä hetkellä diginomadin arki koostuu monista palikoista, jotka joutuu kasaamaan pääasiallisesti itse. Diginomad Area -ilmiön kehittymisen myötä diginomadin elämäntapaa voi kokeilla turvallisesti all-inclusive periaatteella.  

Diginomadismin koko käsite elää ja laajenee. Tosin maailmakin muuttuu tällä hetkellä niin kovaa vauhtia, ettei sitä aina voi uskoa todeksi.

Lisää: Diginomadiksi 2021 

2. Miten valita sopiva ammatti?

Jos korona-vuotta jostain pitää kiittää, niin sen vaikutusta etätöiden kirjon lisääntymiseen. Diginomadille sopiva ammattien lista on moninkertaistunut kertaheitolla. Vaikka perinteisille digiammattilaisille edelleen riittää työtä, kaikkien ei tarvitse osata koodausta. Valinnanvaraa on. 

Vuorovaikutteisuus säilyy myös digitalisoituvassa maailmassa: kasvava uusien digiammatien kirjo asettaa uusia vaatimuksia diginomadismille. 

Digital Nomad Area on yksi tämän vuorovaikutuksen sivutuote. Jos joku ei tiedä, se on diginomadeille tarkoitettu asuinalue, joka tarjoaa majoituksen ja työtilat samassa paketissa. Varsin kätevää. Yleensä paketti myydään kuukausihinnalla. Näissä paikoissa yhdistyy korkea varustetaso ja turvallinen oleskelu juuri tällaisia katastrofeja kuin koronapandemiaa varten.

Hidastuva siirtymisen tahti selittyy myös töiden vaatimustason kasvulla. Vaativampia ja pitkäkestoisempia projekteja varten pitää olla mahdollisuus paneutua asiaan kaikessa rauhassa. 

On tietysti pieni riski, että ihan viimeisen päälle itselleen sopivaa tekemistä ei ole vielä tarjolla, mutta mielestäni ammattien tarjonta on jo sen verran laaja, että siedettävä duuni löytyy jokseenkin helposti. Kaikki ihmiset eivät elä työtä varten, monet tekevät työtä elääkseen omannäköistä elämää. Duuni voi toki olla niin tylsää, että koko into diginomadismiin lopahtaa. Mutta voi olla niinkin, että pikkuhiljaa löytyy oma juttu, johon oikeasti haluaa panostaa.

Minä neuvoisin kuuntelemaan itseään. Koska tähän ei mikään muu auta. Kukaan muu ei voi sanella, mikä sinusta tulee isona. 

Lisää: Diginomadien uraputki  

3. Maan valinta

Tällä hetkellä ainoa vastaus on, että valitse se, mihin pääsee. Aikaisemmin diginomadeilla oli mahdollisuus aina välttää oleskelun yliaikaa maassa kuin maassa vain poistumalla rajan toiselle puolelle. Tällä hetkellä sellaista ratkaisua ei kovin helposti pääse käyttämään. 3 kk:n sääntö on EU:n painajainen. Kävi ilmi, että maat käsittelevät sitä varsin mielivaltaisesti. Asiaan liittyvät oleskeluluvat, vakituinen osoite, verotus, terveysvakuutus ja moni muu pikkuseikka. Joku maa voi myös vaatia, että edellisestä vakituisesta osoitteesta kirjaudutaan ulos oleskeluluvan hakemuksen yhteydessä. Se on periaatteessa väärin, koska 3 kk:n sääntö ei ota huomioon sitä seikkaa, että vuodessa on 4 x 3kk. Eli hyvin sitä riittää kolmeen eri maahan asumisaikaa, vaikka sen neljännen luppokuukauden ottaisi huomioon. Että sillä lailla…

Jätän tämän kipeän aiheen tältä erältä käsittelemättä, koska mitään relevanttia tietoa ei ole saatavilla. Joka tapauksessa, silloin kun matkarajoitukset loppuvat, tilanne tulee olemaan aivan eri, mitä se nyt on. Seuratkaa Diginomad Hub:ia. Sinne keräämme kaiken mahdollisen infon, mitä saamme puristettua virallisista ja kaupallisista tietolähteistä.   

4. Miten rahoitetaan digi-lifestyle 2021?

On monia keinoja rahoittaa oma diginomadius tai pidempiaikainen matka. Tilanteesta riippuen voi valita itselleen sopivan / saavutettavissa olevan keinon tai niiden yhdistelmän. Kaikki on mahdollista, kunhan ajattelee järkevästi ja tekee suunnitelman. 

Omasta kokemuksestamme näen, että työnteko on silti kaikkein varmin tapa pysyä pinnalla. Omien kykyjen myyminen sekä tuottaa parhaiten että nousee arvoltaan sitä korkeammaksi mitä enemmän ammattitaitoa kertyy. 

Tarkemmin asiasta on kirjoitettu artikkelissa: 7 keinoa rahoittaa diginomadin elämäntapa 2021

5. Tekniset haasteet ja ratkaisut

Diginomadius on hyvin tekninen laji. Ei pelkästään sen takia, että koko diginomadin elämä riippuu teknisten vaatimusten täyttymisestä, mutta myös sen takia, että oman työympäristön joutuu järjestämään ihan itse. Monet täysin tekniset seikat vaikuttavat työn tulokseen, työssä jaksamiseen ja hyvinvointiin. 

Suurin osa diginomadeista joutuu huolehtimaan oman työergonomian lisäksi kaikesta muusta, mistä yrittäjän kuuluu huolehtia: työkuvioista, laskutuksesta, kirjanpidosta, veroista, vakuutuksista ja pankkiasioista. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta todellisuudessa alkuvaiheen jälkeen, kun kaikki asiat on kerrankin (hyvässä) järjestyksessä, monet asiat muuttuvat rutiiniksi. Tavoitteena on tehdä ruutiineista mahdollisimman sujuvia. 

Lue yksityiskohtaisemmin: Diginomadin Työympäristö ja Diginomadiksi 2021 

Diginomadien Maailma 2021

DIGINOMADIEN MAAILMA ARCHIVES (2020-2021)

Visits: 103