Minimalismihaaste – Viikko 2

Minimalismihaaste - Viikko 2

Minimalismihaaste – Viikko 2

Haasteen ensimmäinen viikko oli lasten leikkiä. 28 turhaa tavaraa on helppo löytää mistä vaan huushollista, erikoisesti kun kenkäparin sai laskea kahdeksi tavaraksi. 

Tällä viikolla panokset nousivat: piti saada pois käsistä 77 kpl hävitettäväksi kelpaavaa roinaa. 

Olen strategisesti jemmannut viime viikosta muutaman kappaleen eli ensimmäiset 8 maanantai-kappaletta minulla oli valmiina. Sitten homma meni mielenkiintoiseksi. Senkin lisäksi, että viimeisen parin vuoden aikana meidän säilytystilat ovat vähentyneet muutamasta sadasta neliöstä muutamaan kymmeneen (1), olen juuri tehnyt kevätsiivouksen.

Sokea kulma

Itselleni on tuottanut enemmän haastetta löytää aikaa työviikolla kaappien penkomiselle. Se on varmaan yksi syy, miksi tätä krääsää kerääntyy: se jää niihin nurkkiin, johon katse ei yleensä osu. Kerran vuodessa, kun käsi osuus siihen, mietitään, että ehkä siitä on vielä johonkin. Harvalla on silloin edes hetki aikaa miettiä, kuinka kauan kyseinen esine siellä on jo ollut ja onko sen säilyttämisessä mitään järkeä. 

Tapansa orja

Oletteko muuten huomanneet, että tarpeettoman roinan olemassaolo jokaisella meistä on usein oletus. 

Olen ollut viime vuonna hassussa tilanteessa: kouluun piti lähettää vanha miesten T-paita mahdollisimman suurta kokoa, taidetunteja varten. Minulta kesti pari viikkoa paikallistaa jokin kirppis omalla silloisella asuinalueella ja ostaa sieltä se paita. Kun loppujen lopuksi vein vielä pesusta kostean paidan kouluun, opettaja ihmetteli ääneen, eikö meillä itsellä löytynyt vanhaa t-paitaa kotoa, kaikillahan on sellaisia. Meillä ei todellakaan ollut mitään vanhaa ja tarpeetonta mukana muuttaessamme maasta toiseen henkilöautolla. 

Miltä elämä näyttäisi, jos mitään tarpeetonta ja ylimääräistä ei todellakaan lojuisi nurkissa? 

Vaikeamman kautta

Tällä viikolla päätin tehdä niin, että annan vielä yhden mahdollisuuden niille tavaroille, jotka olivat tavalla tai toisella virheostoksia. Huteja sattuu minulle eniten juuri kosmetiikkaosastolla. On paljon tuotteita, joita en pysty käyttämään: kutittavia suihkusaippuoita, sopimattomia kasvovoiteita, ärsyttäviä ripsivärejä. Suurin osa hävikkiä syntyy hiustuotteista. Markkinoilla ei ole kovin montaa hiustuotetta, jotka sopivat minulle. Sen saa tietää vasta silloin, kun on kokeillut muutaman kerran.  

Viikon yllättäviä tuloksia ja oivalluksia

 1. Uusi vegaaninen ruokalaji, jonka olen soveltanut kaappiin jääneestä kuskus paketin sisällöstä. Se on tavallaan pataruoka, mutta ei ihan niin pliisun makuinen, mitä vehnäjauhoista voisi odottaa. Ja samalla joukossa on vitamiineja. (Resepti tässä)
 2. Villakoirien määrä. Silloin kun ylimääräinen krääsä poistuu paikalta, villakoirien määrä lisääntyy kuin taikaiskusta. Uusi siivous tiedossa.
 3. Hyvin rakkaista vaatekappaleista olisi helpompaa luopua, jos tietäisi, että korvaava kappale on helposti ostettavissa. Minulle uuden löytäminen on usein ongelma.

PÄIVÄT 8-14

 1. Roinaa kylppäristä, jota en jaksa käyttää sekä varapulloja ja pumppuja, jotka ei sovi keskenään, sekä kulahtanut pinsetti (n. 40 v vanha) ja Ikean säilytysrasia (yli 10 v).
 2. Kesä tuli! Pieneksi jääneitä pojan uimashortseja.
 3. Olen purkanut puoli vuotta seisseen matkalaukun, ja siellä paljastui aarteita: kuivuneita puhdistusliinoja, hiuksia repiviä hiuslenkkejä…
 4. … Ruttusia pikkuhousunsuojia sekä silmätippoja vuodesta 2016.
 5. Tämän päivän kokosin palasista (nämä oli jo tiedossa viime viikon aikana):
  • Rakkaat, mutta loppuun kuluneet kesäkengät, joista joka askelilla lähtee kriks-kräks ääni.
  • Äärimmäisen mukavat, mutta loppuun asti kulutetut Skechersin kengät. (Haluan toiset samanlaiset!)
  • Kuljetuksessa kolhuja saanut monitori.
  • Reikäneule korona-ajoista – ei muuta kuin roskiin kesän kunniaksi.
  • Pilaantuneita laastareita ja puhdistuslappuja.
 6. Kelvottomia kemikaaleja, joita en saanut toimimaan yrityksistä huolimatta (ei enää Lidlin kempsuja!), kuluneita sekä epämääräisiä muovisia esineitä, joista osan tarkoitus oli minulle täysi mysteeri.
 7. Meikkejä, suurimmalla osalla tyhjiä pulloja, joista yritin epätoivoisesti puristaa viimeiset tipat ulos. Tässä kuvassa melkein kaikki ovat jo lopetettujen listalla, eli uutta ei ole tarjolla.

Minimalismihaaste – Viikko 2

Miten teillä menee?

minimalismihaaste Archives

Ekologisuus Arkipäivässä Archives 

Diginomadien Maailma Archives

Minimalismihaaste – Viikko 2