7 keinoa rahoittaa diginomadin elämäntapa 2021

Miten rahoitetaan diginomadi-lifestyle 2021? Tässä 7 keinoa rahoittaa diginomadin elämäntapa tai pidempiaikainen matka. Päivitetty vuoteen 2021.

Tähän artikkeliin olen kerrannut havaintoja siitä, miten diginomadiuksen pääsee tällä hetkellä rahallisesti toteuttamaan. Osa keinoista on yhtä vanhoja kuin maailma, toiset – uutuuden karheita. 

1.

rahoittaa diginomadin elämäntapa - kiinteistö

Tarpeettoman kiinteän ja irtaimen omaisuuden pois myyminen on yksi keino rahoittaa pidempiä matkoja ja diginomadiuksen. Ratkaisu sopii toisille ja toisille taas ei. Kieltämättä on kiva viettää kissanpäivät auringossa paistatellen ja vaihdella yksi luksushotelli toiseen. Tässä on kansi “mutta”: (1) tällä elämänmenolla ei ole mitään yhteistä diginomadismiin ja (2) rahalla on taipumus loppua varsin epäsopivalla hetkellä.

Irtain omaisuus, jolla ei ole mitään tunnearvoa, on useimmiten turha taakka. Erikoisesti silloin, kun sen säilyttämiseen menee valtavasti vaivaa (ja rahaa), siitä kannattaa luopua.

Kiinteä omaisuus voi olla hyvä tulonlähde. Vaikka asunto ei tuottaisi mitään, sen vuokralle antaminen yleensä kattaa joko asuntolainan tai ylläpitokulut tai molempia. 

Sellaiseen olen törmännyt, että asunto ei mene kaupaksi eikä saa vuokrattua. On olemassa alueita, joissa asukaskanta harveni niin yllättäen, että kiinteistöjen tarjonta räjähti käsiin. Suomessa ilmiötä on aiheuttanut esim. Nokian lopettaminen Salossa. Samaten neliökilometreittain tyhjiä asuntoja on Itä-Virossa. Eli joka maassa löytyy sellaisia epäonnisia paikkoja. 

Tässä tapauksessa oman asunnon kuluihin pitää varata rahaa vuokramaksujen lisäksi.

Jos asunnon pääsee vuokraamaan pois, ongelma on pois käsistä. Jos se meni kaupaksi, rahat kannattaa sijoittaa fiksusti.

2.

rahoittaa diginomadin elämäntapa - sijoittaminen

Sijoittaminen ei valitettavasti ole niin yksinkertainen asia, joka onnistuu heti ja vaivatta. Kieltämättä sijoittaminen on hyvä tapa saada lisätuloja, mutta siihen pitää perehtyä kunnolla, ennen tuumasta toimeen ryhtymistä.

Netissä on paljon kirjoituksia asiasta, suurimmaksi osaksi blogipostauksina. Niissä on välillä hyviä vinkkejä sijoittamiseen, mutta ensin pitää opetella sijoittamisen ja markkina-analyysin perusteet. Silti postauksiin pitää suhtautua varoen. Tieto, joka on esitetty artikkelissa, voi olla vanhentunut, epätarkka tai markkinoiden rakenne on muuttunut niin, että se ei enää päde. Kukaan ihminen, myös ammattilainen, ei ole virhevapaa. 

Sijoittaminen osakkeisiin on oma ala, johon rahoitusalan ammattilaiset kouluttautuvat vuosia. Siihen tarvitaan kokemusta, uskallusta, tietoa ja taitoa. Välillä hyvää tuuria. Osakesalkku vaatii jatkuvaa huoltoa. Lyhytaikaiset sijoitukset (muutamasta tunnista muutamaan päivään) vaativat keskeytymätöntä valvontaa. Näitä ovat usein juuri ne sijoitusappsit, joita mainostetaan runsaasti. Niissä pystyy voittamaan, mutta silloin se on kokopäivätyö. Jos finanssialan ammatti kiinnostaa toden teolla, se on hyvä diginomadi-ura. 

Nopeat rahastot ja osakkeet ovat sekä suurempi mahdollisuus että suurempi riski. Rahaan pätee sama fysiikan energian säilyttämisen laki: rahaa on kiinteä määrä, eli jos yksi voittaa, toiselta se on pois. 

Osakesijoitukset ovat vahvasti riippuvaisia osakemarkkinoiden tilanteesta, mikä tekee niistä hyvin heikonlaatuisen tulonlähteen, jos on aikomus elää voitolla.

Jos puhelin kädessä nukkuminen ei ole unelma-ammattisi, voi kokeilla myös matalien riskien sijoittamista. Tätä keinoa mainostavat tällä hetkellä myös sijoittamisen ammattilaiset. Matalien riskien rahastot ovat yleensä pitkäaikaisia sijoituksia valtioiden papereihin, säästötilit ja määräaikaiset talletukset. Niiden voittoprosentti on yleensä kiinteä. 

Pitkäaikaisten sijoitusten heikkous on juuri niiden luonteessa: tarpeen tullen varat on varsin vaikea irrottaa käyttöön. Pahimmassa tapauksessa voi jäädä tappiolle, jos sopimuksessa on pykälä sakoista ennenaikaisesta irtisanomisesta. 

Tämän hetken markkinoilla sekä pitkäaikaisten että lyhytaikaisten sijoitusten voittoprosentti liikkuu 1-3% kieppeillä. Joten pääoman määrä pitää olla huomattava, että se tuottaa elämiseen tarvittavan summan. 

3.

rahoittaa diginomadin elämäntapa - työnteko

Diginomadius eroaa matkailusta siten, että ihminen tekee myös työtä tien päältä. Se on yksi ehto, joka mahdollistaa diginomadismin ylipäänsä. Työnteko on yksi keino rahoittaa oma elämäntyyli, vaikka se onkin menettämässä suosionsa 🙂 Osa diginomadeista on unelmatyössään, osa tekee kunhan jotakin päästäkseen eteenpäin omassa matkassa. Kyse ei ole siitä, että unelmaduunia ei tule vastaan, mutta osa ihmisistä joko ei tiedä, mitä haluaa tehdä unelmatyökseen tai työntekö on heille periaatteessakin vain keino rahoittaa suurta seikkailuaan. Olen tavannut molemman sortin tyyppejä, enkä nyt sano, että unelmaduuni on ainoa edellytys olla onnellinen ja tyytyväinen elämäänsä. Erikoisesti teknisten alojen työt ovat yleensä tylsähköjä, mutta hyvin palkattuja. Itse teen työksi sekä kirjoitus- että taloushallintotöitä, ja bloggaan enimmäkseen omaksi iloksi. 

4.

rahoittaa diginomadin elämäntapa - affiliaatti

Olen usein törmännyt mainoksiin affiliaatti-markkinoinnista sekä mainostuloista elämisestä. Oman kokemukseni perusteella, affiliaatti-markkinointi ei ole aivan verrattavissa vaivattomiin lisätuloihin. Toimiakseen affiliaatti vaatii jatkuva huoltamista ja vankkaa markkinointistrategiaa, joka vaikuttaa blogin tai nettisivujen rakenteeseen ja suuntaamiseen. 

Sama pätee mainontaan (Mainontakokeilun tulokset). Ottaen huomioon passiivisten mainosten matalan tulosprosentin, sivuille pitää saada huomattava liikenne, ennen kuin mainonnasta tulee varteenotettavaa rahallista hyötyä.

Henkilökohtaisesti olen tavannut vain yhden ihmisen, joka elää mainostuloista: kovan luokan tubettaja, jolla on 3 miljoonaa seuraaja youtubessa ja 5 ihmisten tiimi, jonka kanssa hän tekee videoitaan. Tuloiksi hän väitti n. 3000-5000 dollaria kuukaudessa. Työkokemusta hänellä on yli 10 vuotta. Eli sellainen tulotaso ei ole ihan heti saavutettavissa. 

5.

rahoittaa diginomadin elämäntapa - shopping

Olen törmännyt myös sellaiseen tapaan kuin drop-shopping. Se kuulostaa helpolta ja mukavalta tavalta ansaita rahaa, mutta omat vedenalaiset kivet on siinäkin. Sen lisäksi, että  markkinointi on hintava ja kiemurainen, on tekninen ongelma, joka kumoa sen helpouksen: canonical content aka plagiointi.

6. 

Uusi aamu tuntematon - kirja

Myös omien tuotteiden myynti on hyvä keino saada lisätuloa. Tämä menetelmää käyttävät monet tuntemani etätyöläiset ja diginomadit. Harvalla se on päätulonlähteenä, mutta mukava lisuke palkkaan. Tuotekirjo on suuri: makrame-työt, yoga-opetus, kieliopetus, kurssit ja tutorialit, kirjat, oppaat, kuvat, kuvitukset, logo-design…

7.

verkkokoulutusalusta mainos

Kaupallinen yhteistyö on mukava tapa ansaita lisätienestejä, erikoisesti jos yhteistyökumppani on oikea ja projekti mielenkiintoinen. Välillä on vaikea kieltäytyä yhteistyöstä, vaikka se ei tunnu missään tapauksessa osuvan kohdalleen. Näen, että joskus se on silti viisaampi päätös, kuin tehdä huonosti ja ihan vaan rahan takia. Ikävä kyllä, tällaisia lopputuloksia näkee paljon. Tähän mennessä emme sortuneet tekemään sutta ja sekundaa, koska kunnioitamme omia ja yhteiskumppaniemme asiakkaita. Toivottavasti emme joudu joustamaan laadusta tulevaisuudessakaan. 


Sekä omasta että muiden diginomadien kokemuksesta voin tehdä sellaisen johtopäätöksen, että harva tekee vain yhtä hommaa. Suurin osa luotsaa sekä aktiivisia että passiivisia tulon lähteitä. Myös aktiiviset ja passiiviset tulot voivat tulla monesta eri suunnista. En tarkoita, että diginomadin pitää olla joka paikan höylänä, että hän ylipäänsä pärjää, mutta oman alan sisällä ja sen rajoilla on hyvä olla osaava ja joustava. Esimerkkinä tähän voi tuoda kirjoittajia/sisällöntuottajia, joiden on syytä hallita sekä luovia ja fiktiivisiä että kaupallisia tekstejä. Koodaajan taitoihin voi kuulua useita eri kieliä. Valokuvaajan on syytä osata kuvankäsittelyn lisäksi kuvituksen alkeet. (Kuvituskuvat menevät paremmin kaupaksi kuin tavalliset). Olen myös tavannut ihmisiä, jotka tekevät aivan eri alojen töitä ja huippu onnistuneesti. 

Aina kannattaa kokeilla jotain uutta. Kuka tietää, voi olla että haave paikkariippumattomuudesta, taloudellisesta menestyksestä tai unelma-ammatista ei olekaan niin saavuttamaton. 

7 keinoa rahoittaa diginomadin elämäntapa

Lue lisää:

Diginomadien Maailma Archives

7 keinoa rahoittaa diginomadin elämäntapa