Mitä diginomadi tarvitsee matkaansa mukaan?

Mitä diginomadi tarvitsee mukaan matkaansa

Mitä diginomadi tarvitsee matkaansa mukaan?

Tietysti passi ja hammasharja on hyvä olla mukana, mutta on muutakin välttämätöntä, mitä diginomadi tarvitsee matkassaan. Ei, kyse ei nyt ole tavaroista. Ei edes pakollisesta läppäristä. Kyse on siitä henkisestä pääomasta, mikä tien päällä on tarpeen.

Diginomadeja on toki joka lähtöön, ja jokaisen elämäntilanne on hieman erilainen. Tässä on kuitenkin ominaisuuksia, jotka yhdistävät kaikkia tuntemiani diginomadeja, nomadeja ja etäyrittäjiä. 

1. Palava seikkailunhalu

Mitä diginomadi tarvitsee mukaan matkaansa

Matkakuume on tuttu tauti monilla, mutta diginomadit vievät tämän kivan harrastuksen astetta pidemmälle. 

Jatkuva tarve sopeutua vieraaseen ympäristöön edesauttaa uusien näkökulmien löytämistä ja motivaation ylläpitämistä. Silloin tuntee olevansa onnellinen ja elossa, vaikka se onkin vain kemiallinen reaktio aivoissa (selitys tämän artikkelin lopussa).

2. Betoninkova stressinsietokyky

Mitä diginomadi tarvitsee mukaan matkaansa

Matkailu on silti stressi elimistölle, vaikka positiivinen sellainen. Sen takia matkalta palatessa tekee mieli olla hetken tekemättä mitään ja levätä kaikessa rauhassa. Yleensä kotioloissa. Silloin kun matka on ollut lyhyt, stressistä ei yleensä pääse syntymään ongelmaa ja se on ohi samana päivänä. 

Diginomadin pitää osata hallita stressinsä hyvin tehokkaasti. Uskallan väittää, että stressinsietokyky sekä sen hallinta eivät ole pelkästään kiinni geeneistä, vaan sen voi osittain oppia. Elämänkokemusta ja harjoittelua siihen kyllä tarvitaan.

Diginomadin elämä on täynnä yllätyksiä, joista osa on aika ikäviä. Joku naarmuttaa autoa tai varastaa rekisterilaatat, paperit jäävät byrokratian rattaisiin jossakin maassa, läppäri irtisanoo sopimuksensa kesken tärkeän projektin, puhelin tipahtaa mereen… Nuo kaikki ovat pieniä, helposti ratkaistavissa olevia arkisia pulmia, mutta tapahtumahetkellä se ei paljoa naurata. Siinä pitää osata laskea kymmeneen. 

3. Yritteliäisyys

Mitä diginomadi tarvitsee mukaan matkaansa

Kukaan ei tuo diginomadille työtä hopeisella tarjottimella, erityisesti tähän elämäntyyliin sopivaa. Sitä pitää osata etsiä tai keksiä itse.

Itse pitää järjestää työolot, työsopimukset, myydä ja markkinoida. Delegoida tarvittaessa.

Työn tulokset ovat kiinni vain diginomadista itsestään.

4. Rautainen itsekuri

Mitä diginomadi tarvitsee mukaan matkaansa

Diginomadin elämässä on paljon häiriötekijöitä, jotka vaikuttavat työn tulokseen. Aikataulut, arjesta kiinni pitäminen tai pitämättömyys – kaikki on omalla vastuulla. 

Arvaa, huvittaako työnteko paahteisena päivänä uima-altaan reunalla. Deadlinet ovat silti olemassa eikä kukaan muu maksa mukavaa oleskelua kuin diginomadi itse. Passiiviset tulot eivät aina riitä elämiseen, jos niitä ylipäänsä kaikilla on. 

Myös arki pakottaa kuosiin, erityisesti perheessä. 

5. Kekseliäisyys

Mitä diginomadi tarvitsee mukaan matkaansa

Tämä elämäntapa on uusi. Yhteiskunta ei tarjoa siihen mitään valmiita ratkaisuja. Jokainen diginomadi on tavallaan uranuurtaja, koska elämäntilanteita on niin moneksi. 

Ei se, etteikö Euroopassa paikkariippumaton työskentely olisi helppoa ja laillista, mutta menee vielä vuosikymmeniä, ennen kuin säädösten päivittämiseen tulee pakottavaa tarvetta. Itse asiassa työntekijät olisivat jo valmiita siihen, mutta työnantajista ei vielä löydy tarpeeksi halukkuutta eikä verotussysteemi ole tarpeeksi joustava siihen. 

Fyysisen osoitteen puute nähdään edelleen negatiivisena asiana. 

Meissä kaikissa asuu pieni kiertolainen

Mitä diginomadi tarvitsee mukaan matkaansa

Miksi ylipäänsä välillä tekee mieli päästä seikkailemaan uusiin paikkoihin?

Maiseman vaihto on yksi helpoimpia ja mielenkiintoisimpia keinoja oppia uutta, eli stimuloida aivoja kehittymään. Uuden kielen kurssi on yhtä tehokas, mutta huomattavasti tylsempi polku. 

Ympäristön jatkuva vaihtelu ja uusien kokemusten tulva kuormittaa aivoja niin, että ne tuottavat jatkuvasti uusia neuroneja ja vahvistavat olemassa olevia hermoratoja pysyäkseen muutoksessa mukana. 

Sen takia kaikilla ihmisillä on aina välillä hinkua matkoille ja uusiin seikkailuihin. Se virkistää aivoja ja tuottaa endorfiineja. Nämä siis uusien neuronien lisäksi.

Lapsilla oppimisprosessi on luonnollinen jatkumo: laajeneva reviiri tarjoaa jatkuvasti uusia haasteita sen lisäksi, että pitää oppia äidinkieltä ja kenties paria muuta kieltä. Sitten lapsi opettelee laskemaan ja lukemaan ja lähtee kouluun, joka haastaa aivoja päivittäin. Joillakin ihmisillä onnistuu opintojen jatkaminen pitkin elämää, toisilla prosessi tyssää johonkin arkiseen asiaan. Ei kaikilla aloilla ole jatkuvaa tarvetta suurien,  uusien tietomäärien käsittelylle. 

Joten jossain vaiheessa aivot yrittävät hälyttää käymään käsiksi uusiin haasteisiin. Matkailu on aika kiva valinta, koska se tarjoaa haastetta säästeliäästi. Jotain uutta ja jotain vanhaa, mutta kuitenkin se saa aivot poikkeamaan omasta arjen radasta. Siihen sen viehätys pitkälti perustuu.

 Time to travel

Diginomadien tuotteliaisuus ja luovuus perustuu pitkälti juuri siihen, että heidän aivonsa prosessoivat valtavasti ylimääräistä tietoa jatkuvasti. Valtavaa infomaatiovirtausta pitää kuitenkin pystyä kanavoimaan oikeaan paikkaan. Ehkä tässä kulkee juuri se pykälä: joidenkin aivot pystyvät hyödyntämään sitä luovuuden eikä stressin lähteenä. 

Toisin kuin tietokone, aivot eivät väsy informaation tulvaan kovin helposti, mutta nekin tarvitsevat lepoa ja taukoja. Useimmille ihmisille riittävä uni ja pari lepopäivää riittävät palautumiseen.

Aivomme tykkäävät siitä, että prosessoitavaa tietoa on paljon. Siitä syntyvät ne endorfiinit. Jos hyödyllistä prosessoitavaa on vähän, aivot helposti jäävät koukkuun sellaisiin tyhjänpäiväisiin infostreameihin kuin Insta tai FB.

Näin ollen, toivottavasti meillä kaikilla on varaa matkustamiseen myös tulevaisuudessa, lyhyemmän tai pidemmän kaavan mukaan, huolimatta tiukkenevasta taloustilanteesta maailmalla, YEL-uudistuksista ja sodan vuoksi pidentyneistä lentoreiteistä tai lentokenttien henkilökunnan lakoista. 

Mitä diginomadi tarvitsee matkaansa mukaan?

Referenssit:

Kuvitus: Happy Color®

Visits: 107

4 vastausta artikkeliin “Mitä diginomadi tarvitsee matkaansa mukaan?

  1. Tuo aivojen tarvitseva stimulointi on kiinnostava pointti. Se on kai tieteellinen selitys sananlaskulle ”vaihtelu virkistää”.
    Paikanvaihtojen aiheuttaman stressin huomaa siitä, että jossain vaiheessa tulee tarve asettua hetkeksi aloilleen. Se hetki voi olla pari viikkoa tai pari kuukautta, riippuu vähän reissun pituudesta. Sitten kyllä alkaa taas menojalkaa vipottaa.

    1. Kai se onkin 🙂

      Joo, sen huomasin itsekin, muutama kuukausi samassa paikassa, ja menojalkasyndrooma alkaa iskemään.

  2. Nämä varmaan tosiaan ovat hyviä ominaisuuksia diginomdille, eikä siihen juuri ole minulla lisättävää. Ja ihan samaa mieltä, kyllä pitkän aikaa menee vielä esim. verosysteemi tosiaan on yksi suuri ongelma ja tulee olemaan todennäköisesti sitä pitkään.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.