Tulevaisuuden koulu

Vieraskynäpostaus by Aviokoulu.com – Tulevaisuuden koulu.

Tulevaisuuden koulu

Tulevaisuuden koulu.

Lähtökohdat

Diginomadi-perheelle koulunkäynti on perustavaa laatua oleva kysymys. Kouluikäisille lapsille on tarjottava oppivelvollisuuden mukainen koulunkäyntimahdollisuus. Tässä on lähitulevaisuuden suurimpia haasteita. 

Se olisi ratkaistavissa rajattomalla koulunkäynti-mallilla. Siihen tarvitaan niin paljon uutta asennetta ja myös välineitä, että valmista ei voi tulla vuodessa tai parissa. Pandemia osoitti kuitenkin sen, että pakon edessä myös ratkaisuja syntyy nopeasti, kun vaan tahtoa riittää. Kevään etäopetusjakso osoitti, ettei etäkoulu sovi kaikille poikkeuksetta. Usein etäkoulujen väliinputoajia olivat oppilaat, joilla ei välttämättä ollut helppoa edes ennen sitä. Yllättäen myös oli oppilaita, joilla motivaatio ja oppiminen paranivat etäkoulun myötä.

Puhuttaessa diginomadien lapsista voidaan olettaa, että heillä on lähtökohtaisesti paremmat edellytykset selviytyä etäkoulusta keskimääräistä paremmin. Tässä on suuri vastuu vanhemmilla. Rajaton koulu on myös ainutlaatuinen mahdollisuus diginomadien lapsille opiskella kokonaan tai osittain omalla äidinkielellä.

Rakenne

Kouluja perustavat valtioiden koululaitosten hyväksymät perustajat eli opettajat. Se, ovatko koulut puhtaasti yksityiskouluja, vai subventoitu esim. EU:n taholta, pitää ratkaista EU:n tasolla. Raskaaseen erillisorganisaatioon ei ole varaa lähteä, sen jälkeen koko toiminnasta tulee kallista pienen joukon eliittipalvelua, joka nimenomaan ei ole tarkoitus.

Diginomadilapsien tulevaisuuden koulu muodostuu aivan normaaleista työajoista. Euroopan sisällä aikavyöhykkeitä ei ole niin montaa, etteikö kaikkia saada yhtä aikaa kouluun. 

Opetusmateriaali on suurimmaksi osaksi verkossa, mutta perinteistä kirjankäyttöä ei pidä unohtaa. Digitaalipainoa hyväksikäyttäen kirjoja ei tarvitse lähetellä ympäri maailmaa vaan kirjojen laatijat voivat myydä lisenssin oppilaskohtaisesti ja paikallinen digipaino tekee kirjan.

Tämä sopii erityisesti työkirjoille, joissa ei tarvita kalliimpaa neliväripainatusta. Kuvaruudulla voidaan sitten nauttia värikkäistä oppikirjoista e-kirjoina.

Oppilas voi käydä koulunsa omalla äidinkielellään tai jos tavoitteena on käydä koko peruskoulu jollain toisella kielellä, siihenkin olisi mahdollisuus. Kyseessähän on yli rajojen tapahtuva koulunkäynti. Kielen vaihtaminen vaikka vuosittain, on tietysti oppimisen kannalta turhan haastavaa. Sehän olisi sama kuin laittaisi lapsen joka maassa paikalliseen kouluun oppimaan uudella kielellä. Kielitaito tietysti kohenisi, mutta muu oppiminen jäisi heikommalle.

Kannattavuus

Taloudellisesti rajaton koulu on Euroopan valtakielillä varsin toteuttamiskelpoinen. Otetaan esimerkkilaskelma:

Koululla on 500 oppilasta. Sen hallinnointiin riittää kahden henkilön työpanos, 4000 €/henkilö. Kustannus on 16 € kuukaudessa oppilasta kohden, joka on melko marginaalista.

Opettajille oppilaiden lukumäärä oppituntia kohden ei voi olla suurempi kuin 15.

Tuntiveloitus 45 € tekee oppilasta kohden 3 €, joten viiden tunnin koulupäivä maksaa oppilaalle 15 €, kuukaudessa 300 €. Opettajan bruttotulot ovat silloin 4700 €, jossa on riittävästi jo pakollisiin oheiskuluihin. Opetustyön verkossa on ilman muuta oltava liikevaihtoverotonta.

Kulujen arviointi ja vertailu perinteiseen koulunkäyntiin pitää asettaa oikeisiin raameihin.

Infrastruktuurin ylläpitokustannukset pienenevät huomattavasti. Opettajan ei tarvitse lähteä aamulla mihinkään. Etäopettaja hoitaa opetuksen kotoaan. Työn suorittamiseen kuluvat kustannuksen pienentyvät radiaalisti. Työmatkaliikenne, pukeutuminen, koulun kiinteistökulut ja paljon muuta jäävät pois. Omien lasten hoito pitää tietysti ratkaista tapauskohtaisesti, perhepäivähoito lienee yksi ratkaisu, jos lapset ovat siinä iässä. Voihan olla, että opettajan lapsilla on oma etäkoulu päivän aikana. Lounastaukoon ja muihin tuottamattomiin hetkiin kuluu paljon vähemmän aikaa. 

Diginomadien lapsille etäkoulun kustannus ei ole suoraan lisäkulua. Lasten koulumatkat, vaatetus ja kaikki perinteiseen koulunkäyntiin tarvittavat asiat eivät ole ilmaisia, vaikka ne siltä näyttävät. Maksettava erotus kutistuu tuosta 300 eurosta huomattavasti.

Rajaton koulu on kestävän kehityksen tuote. Valtava määrä liikennettä jää pois. Huikeat kirjapinot jäävät painamatta ja tietysti siten myös niiden hävityskulut säästyvät.

Diginomadien matkustaminen on myös kysymys, onko se tarpeellista. Kokonaisuuden laskemalla se vähentää olennaisesti turhaa matkustamista ja lähes jokaisen kohdalla henkilöä kohden lasketut päästöt pienenevät. Diginomadiperhe kuluttaa kohteessa huomattavasti vähemmän kaikkea kuin kotimaisemissaan. Sukkulointi työpaikoille, kouluihin, harrastuksiin jne. kasvattavat hiilijalanjälkeä norsun töppösen kokoiseksi. Miksi lähteä lyhytaikaiselle lomalle, kun sen voi yhdistää työntekoon? Ihmiset haluavat matkustaa joka tapauksessa. Diginomadi viettää vapaapäivän olemalla avaamatta tietokonetta. Seikkailut odottavat oman kotioven takana. 

Tulevaisuuden koulu

Markus Mikael: My Way To A Successful Future
Diginomadien Maailma Archives

Tulevaisuuden koulu

Visits: 111

2 vastausta artikkeliin “Tulevaisuuden koulu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.