Diginomadiksi 2021

Diginomadiksi 2021.

Originally posted at DIGINOMAD WORLD by In Via on 13th Oct. 2020

Lue myös:

Diginomadiksi 2022 – Tieto on terävin ase

Diginomadiksi 2021.

Diginomadiksi 2021: My Big Trip

Diginomadiksi 2021.

Diginomadiksi tuleminen ei ole koskaan ollut näin helppoa!

Totta ja tarua. Vuosi 2020 toi sekä uusia mahdollisuuksia että uusia haasteita. Monet maat ottivat käyttöön nomadiviisumeita, tietoliikenne kehittyy nopeasti ja monet alat siirtyivät etätöihin. COVID-19 tekee diginomadiuksesta monimutkaisen ja kalliin elämäntavan rajoituksin, koronavirustestein ja peruutetuin lennoin.

Tässä artikkelissa ohitetaan tavanomainen intro “myy omaisuutesi ja lähde kauas pois”. Uskon, että olette lukeneet tarpeeksi monia sellaisia postauksia. Laitan loppuun muutamia linkkejä viitteeksi, jos jotakuta kiinnostaa.

Täällä käsittelen hieman yksityiskohtaisemmin diginomadiuksen todellisuutta.

Nyt toimintaan!

Nyt toimintaan!

TUTKI

 • Onko diginomadin elämäntapa juuri se muutos, jota kaipaat elämääsi? Lue tositarinoita, pyydä neuvoja oikeilta ihmisiltä. Kiiltävät mainokset eivät kerro sinulle koko totuutta.
 • Mitä taitojasi voit tarjota verkossa?
 • Lainsäädäntö ja suositukset. Joissakin maissa on erittäin houkutteleva nomadiviisumi ja helpot menettelyt (kuten Viro, Barbados ja Antigua ja Barbuda, Georgia, Costa Rica tai Portugali). Jotkut eivät ole niin avosylisiä.
Diginomadiksi 2021

TEE PÄÄTÖS

 • Kaikki riippuu vain sinusta, jos olet yksin. Ja meistä, jos et ole. Se on suunnitelman vaikein osa.
 • Tee kotitehtäväsi. Tutki perusteellisesti.
 • Mikä tai mitkä olisivat kohdemaita?
 • Tutki netin saatavuus kohdemaassa ja/tai kotimaan operaattorien tarjouksissa. Joissakin maissa on melko vaikeaa saada paikallista Internet-yhteyttä, jos sinulla ei ole paikallista henkilötodistusta. Yksi niistä on Portugali: prepaid-Internet ei vie sinua mihinkään ja luotettavan Internet-yhteyden saamiseksi tarvitset virallisen paikallisen osoitteen ja verotunnisteen (NIF). Molemmat voivat osoittautua ongelmaksi.
 • On maita, joissa ei voi asua halvalla. Norja, Sveitsi, Monaco, Suomi, Hong Kong, Singapore – vain muutamia mainitakseni.
 • Sitten on niitä, joissa pitkäaikaisen majoituksen saaminen voi olla ongelma. Irlanti, Rivieran rannikko Euroopassa, Suomi, Iso-Britannia, Kiina.
Diginomadiksi 2021

TEE SUUNNITELMA

 • Alkutaival saattaa vaatia säästöjä ja hyvää suunnittelua. Vaikka aiot asua teltassa viidakossa, onnesi tiellä voi olla nälkäinen tiikeri tai viranomainen.
 • Kaikista irtaimistosta eroon pääseminen voi osoittautua ongelmaksi. Meidän tapauksessa kesti kokonaisen vuoden valmistautua lähtöön: talon myyminen ja tavaroiden siirtäminen varastoon vei oma aikansa. Jotkut ystäväni pitävät edelleen kiinteistöjään vuokrattuina ja omaisuutensa ystävien / vanhempien luona. Tämä vaihtoehto ei kuitenkaan ole kaikkien käytettävissä.
 • Jos sinulla on kouluikäisiä lapsia, selvitä, mitä velvollisuuksia sinulla on heidän koulunkäynnistään ja majoituksestaan. Jo nyt on kouluja, jotka tarjoavat etäopetusta diginomadien lapsille, mutta koulukieli voi olla melko marginaalinen (kuten suomi).
 • Useimpien maiden kansalaisilta vaaditaan vakituinen osoite voidakseen säilyttää äänioikeutensa, omistaa pankkitilin (lue: kortin) ja jonkinlaisen sosiaaliturvan. Kukaan ei voi ottaa kansalaisuuttasi pois, mutta suurimman osan muista oikeuksista – helpostikin. Varmista säännöt etukäteen! Eurooppalaisille on syytä selvittää, mikä EU-maa tarjoaa parhaan alustan diginomadiukselle. Itse olemme valinneet Viron.
 • Ennen kuin ryntäät seuraamaan nomadin tähteä, yritä saada vähän rahaa talteen sellaiselle pankkitilille, josta sen saa helposti ulos tarvittaessa. Se turvaa selustasi, jos jokin menee pieleen. Asiat menevät harvoin viimeisen päälle suunnitelmasi mukaan ja on hyvä, jos sinulla on edes jotain avuksi.
Diginomadiksi 2021

TEE UNELMISTASI TOTTA

 • En suosittele siirtymistä suoraan klo 9–17 työntekijästä nomadiksi. Kokeile turvallisesti työskentelemällä kotona. Tuntuuko mahtavalta? Onneksi olkoon!
 • Rekisteröi itsesi yrittäjäksi. Potentiaaliset asiakkaasi rakastavat ajatusta, että sinulla on ALV-rekisteröity yritys. Yritysmuodolla ei ole niin väliä: yksityisyrittäjä, osakeyhtiö – kunhan pääset kirjoittamaan virallisen laskun. Monissa maissa yritys ei voi tilata töitä yksityishenkilöltä, koska se tekee yrityksestä työnantajan ja sinusta – verovelvollisen mainitussa maassa. Uskokaa pois, potentiaaliset asiakkaat eivät lainkaan pidä sellaisesta käänteestä.
 • Joissakin tapauksissa liittyminen asianmukaiseen laskutusverkostoon tai yhteisöön auttaa (tarkista PeoplePerHour.com)
 • Kerää portfolio. Se on diginomadin uran kultakaivos.
 • Opi uusia taitoja.
 • Päivitä englannin taitosi. On 99% varmaa, että työkielesi tulee olemaan englanti. Ja kaikki materiaalit ovat englanniksi. Ja paikallinen diginomadi-yhteisö käyttää englantia. Muita hyödyllisiä kieliä ovat espanja, portugali, ranska, kiina ja venäjä. Niche-kielet ovat paremmin palkattuja, mutta niillä on vaikea löytää töitä.
 • Harjoittele joustavuutta ja epätäydellisyyden sietokykyä. Tarvitset paljon henkistä kestävyyttä ja voimia silloin, kun ympärilläsi kukoistaa kaaos.
Diginomadiksi 2021

VEDENALAISET KIVET

 • Siirtyminen 9–17 työntekijästä diginomadiksi leikkaa pois suurimman osan sosiaalisista suhteista. Diginomadi voi viettää helposti viikkoja eristyksissä vieraassa ympäristössä. Tuletko selviytymään siitä?
 • Kaikki kokeneet diginomadit neuvovat yksimielisesti oppimaan ensin vähentämään kuluja. Se on viisas neuvo: diginomadin bruttotulot romahtavat ainakin alussa. Lisäksi on paljon kuluja, joita ei edes pysty ennakoimaan. Vaikka olet tehnyt kotitehtäväsi hyvin, voi silti ilmestyä joitain kuluja, joita et tiennyt olevan olemassa.
 • Kilpailu on kovaa. Diginomadius laittaa sinut riviin miljoonan muun nuoren ja nälkäisen diginomadin, freelancerin ja remoterin kanssa, jotka ovat valmiina tekemään saman työn puolet halvemmalla. Syy on ilmeinen: he elävät matalamman elintason maissa. Ole valmis vakuuttamaan potentiaalinen asiakkaasi erinomaisista kyvyistäsi.
 • Siksi useimmat diginomadit ansaitsevat noin 1000 € kuukaudessa. Se on hyvin vaatimaton palkka suurimmassa osassa maailmaa. Ennen kuin on kerätty muhkea portfolio, ansiot voivat jäädä tästäkin paljon matalammaksi. Jotkut diginomadit ansaitsevat kertoja enemmän, mutta ylellisyyden tason saavuttaminen vie aikaa (yleensä vuosia).
 • Tuottavuus heikkenee. Jatkuva säätötila vaikuttaa ihmisen luovuuteen negatiivisesti. Harjoittelemalla etukäteen voi saavuttaa merkittävän parannuksen ulkoisten häiriöiden sietämisessä.
 • Ihmisillä on edelleen ominaisuuksia, jotka on peritty vuosituhansien takaisilta edeltäjiltämme. Reagoimme adrenaliinipiikillä tuntemattomissa ympäristöissä ja epäselvissä olosuhteissa, jotka aivomme tulkitsevat vaarallisiksi. Siinä ei ole vielä kaikki. Positiivinen stressi vaikuttaa samalla tavalla adrenaliinipitoisuuksiin. Tämä voi johtaa unettomuuteen, paniikkihäiriöihin ja henkiseen epävakauteen. Ole valmis luopumaan, jos nomadin elämäntyyli ei tunnukaan omalta. Olemme kaikki erilaisia, ja hyvä niin. Jotkut ihmiset sietävät nomadin elämäntapaa hyvin ja toiset taas ei. Ei ole häpeä tunnustaa, että se ei ole sinua varten. Pitää vain osata tunnistaa oireet ajoissa.
 • Avun ja neuvojen saaminen ei ole niin suoraviivaista, kuin luulisi. Pidä vakuutuksesi voimassa. Shit happens, paitsi kukaan ei halua myöntää sitä. Jalat menevät poikki ja kannettavat rikkoutuivat aika ajoin.
 • Ei ole olemassa lainsäädäntöä, jonka luvalla voi olla diginomadi. Joten, se on diginomadin oma päänsärky hankkia kaikki tarvittavat paperit, jotta oleskelu kohdemaassa olisi mukavaa ja vaivatonta. Tämä käytäntö vaihtelee huomattavasti maittain. Joissakin paikoissa voi elää huomaamattomana vuosia (Baltian maat, Portugali), toisissa maissa viisumi tulisi uusia parin kuukauden välein (Thaimaa). Monessa maassa yksityistä majoitusta ei ole saatavana (kuten. airbnb, joka on puoliksi laitonta esim. Suomessa).
 • Vapaus tulla ja mennä ei ole ihan niin ehtymätön, kuin luulisi. Epäilemättä tämä elämäntapa antaa mahdollisuuden suunnitella omaa aikaa, mutta silti suurin osa siitä on työtä, ei vapaa-aikaa. Tuloksellisuus on tärkeä osa diginomadin uraa yhtä lailla kuin minkä tahansa muun työntekijän. On noudatettava määräaikoja ja esitettävä tulos, joka miellyttää asiakasta. Muuten se voi olla viimeinen asiakas. Tehtävään keskittyminen vaatii aikaa ja vaivaa ja silti kaikki ei aina mene toivotulla tavalla. On monia pieniä asioita, jotka voivat mennä pieleen.
 • Tutki viisumi- tai oleskelulupavaatimukset luotettavista lähteistä. Moni maa esittää siihen pyrkiville diginomadeille sellaisen vaatimustason, jota alan aloittelijat tuskin pystyvät saavuttamaan. Se koskee tulotasoa, viisumien ja vakuutusten kustannuksia sekä muita kuluja.

MUUTAMA NEUVO LOPUKSI

Pankkitili ja pankkikortti. Vaikka on olemassa paljon pankkeja, jotka toimivat vain virtuaalisesti, ne ovat edelleen rahoitusalan laitoksia, joilla on tiukat säännöt ja sidokset siihen maahan, jossa ne on rekisteröity. Joissakin tapauksissa et voi avata tiliä, jos et ole fyysisesti lähellä pysyvää osoitettasi (Bunq), sinulla on henkilötodistus, jota pankki ei hyväksy (N26), tilisi voidaan estää teknisistä syistä (Revolut), korttiasi ei voi lähettää sijaintimaahasi… Syitä voi olla monia. Vanhat ja tutut maksujen välittämisen keinot (kuten PayPal) on edelleen toimiva ratkaisu. Kannattaa myös tiedustella vanhan pankkisi ehtoja.

Minusta on hyvä olla 2–3 pankkia / pankkikorttia taskussa. Parhaat ovat ne, jotka myöntävät myös fyysisiä kortteja: Revolut, Transferwise, Bunq, N26. Lue lisää Nomad Gatesta. Kaikki siellä esitetyt väitteet eivät päde EU:ssa eikä aivan kaikissa maissa, mutta useimmissa tapauksissa löytyy ratkaisu, joka sopii sekä sinulle että pankille. On myös syytä löytää pankki, joka sallii QR-koodi- ja matkapuhelinmaksut (esim. LHV ja SWEDBANK Virossa ja monet pankit Kiinassa ja Hong Kongissa). Juju on siinä, että jos yksi kortti katoaa / lakkaa toimimasta, sinulla on jokin muu maksutapa tarjolla. Sitä ei tapahdu usein, mutta kun se tapahtuu, se on katastrofi.

Vakuutus. Ei ole paljoa vakuutusyhtiöitä, jotka myöntävät vakuutuksia diginomadeille. Ne eivät koskaan ole halpoja ja pikkuteksti sivun alareunassa on syytä lukea huolellisesti. Mutta niitä on sittenkin olemassa. SafetyWing on yksi niistä. Joillakin luottokorteilla on myös kattava matkavakuutus, jos olet oikeutettu siihen.

Internet. Se on diginomadismin verta ja sen kanssa on edelleen paljon ongelmia. Joissakin maissa, kuten Thaimaassa, 5G-verkko hallitsee melkein kaikkialla. Ja joissakin kohteissa Internet-yhteys on peräisin 1900-luvulta. Portugali on yksi niistä paikoista, joissa toimivan yhteyden saaminen on eräänlainen kompastuskivi. Sellainen, jossa minä luovutin. Käytämme Viron rajoittamatonta Internet-yhteyttä, jonka tarjoaa Tele2. Se tarjoaa “tee mitä haluat”- liittymän kohtuulliseen hintaan (saatavana myös Ruotsista). Monet muut eurooppalaiset operaattorit tarjoavat nykyään rajoittamattomia palveluita. Meille yllätyksenä oli se, että Portugalissa se oli moninkertaisesti nopeampi kuin paikallinen, vaikka ilmeisesti käytti samaa verkkoa.  Käyttämämme yhteys on vain EU-laajuinen, joten se ei tule sopimaan muuhun maailmaan.

Yhtiö. On tiettyjä maita ja alueita, jotka tarjoavat osoite- ja yrityspalveluja diginomadeille. Virossa: Xolo, LHV. Monesti yritystä ei tarvitse perustaa omaan asuinmaahan, vaan sinne, missä se on verotuksellisesti edullisinta. Samanlaisia ​​palveluja tarjotaan Irlannissa ja Maltalla. Minulla ei henkilökohtaisesti ole yrittäjäkokemusta muissa maissa kuin Suomessa, Virossa, Portugalissa, Puolassa ja Ukrainassa.

Ajokortti. Oman ajokortin laillisuutta kohdemaassa kannattaa selvittää etukäteen, jos on aikomus ajaa siellä. Esim. Suomessa jokainen moottoriajoneuvon luokka vaatii ajokortin (A-E), skootterit mukaan lukien.

Majoitus. Kaikkein paras tapa sopivan ja edullisen asunnon löytämiseen on vuokrata se sieltä, mistä paikallisetkin.Tosin pitää olla aika tarkka paikallisista säännöistä. Lait vaihtelevat suuresti ja pahimmassa tapauksessa voi joutua maksamaan sakkoja tai saada velvollisuuksia, joita ei voi uskoa todeksi. Myös vuokran lisäksi tulevien kulujen määrä on syytä tarkistaa etukäteen mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Joskus on todella vaikeaa saada tällaista tietoa.

Verotus. Tämä on diginomadismin pahin painajainen. Säännökset vaihtelevat niin paljon, että välillä tarvitaan veroneuvojaa apuun. Tuplaverotusta esiintyy myös. Myös EU:ssa on ennakkotapaus. Portugali otti käyttöön 10 prosentin veron NHR-asukkailleen, kun taas Suomi peruutti yksipuolisesti Portugalin kanssa tehdyn tuplaverotuksen vastaisen sopimuksen. Joten nyt Portugalissa asuvat suomalaiset maksavat veroja pohjoiseen ja etelään. Viro on taas eräänlainen diginomadi-paratiisi, ja sen hallitus on tehnyt sen tarkoituksella. 

Laki. Diginomadin on hoidettava itse kaikki oikeudelliset kysymykset. Tämän hetken yleisesti vallassa oleva lainsäädäntö vaatii jokaiselta ihmiseltä vakituisen kotiosoitteen satunnaisessa maassa. Ei ole mitään virtuaalipankkia, jonka avulla voi ohittaa tämän vaiheen. Henkilökohtaisesti suosittelen ottamaan huomioon jonkin Baltian maista: Viron, Latvian tai Liettuan. Ne ovat tehokkaita ja tarjoavat kohtuuhintaisia etäpalveluja, mutta ovat edelleen EU:ta ja toimivat sen mukaisesti.

Verkostoidu. Jokaisessa maailman kolkassa  on oma diginomad-yhteisö. Jos ei vielä ole, luo oma! Kokemusten jakaminen voi olla ratkaisevaa nomadin elämän ja turvallisuuden kannalta.

Sitoudu muihin diginomadeihin. Uskokaa minua, sitoutuminen muiden ihmisten kanssa henkilökohtaisella tasolla ei ole niin pelottavaa, varsinkin jos he ovat myös diginomadeja. Yhdistyminen toisen diginomadin / muiden diginomadien kanssa tekee elämästä tuplasti helpompaa, paitsi ihmisen pitää olla se oikea. Tietysti.

Diginomadiksi 2021

Referenssit:

Diginomadiksi 2021

Lue lisää:

Diginomadien Maailma Archives 

Diginomadiksi 2021

Kuvitus: Happy Color®

Diginomadiksi 2021

Diginomadiksi 2021