KORONA PÄIVITYS

Päivitys postaukseen “Koronavirus – tappava otsikointi
korona vs influenssa, COVID-19
COVID-19 , Centers for Disease Control and Prevention

Koronavirus-postaus herätti kiivaan keskustelun Facebookissa. Minua syytettiin koronaviruksen vähättelystä ja samaan hengenvetoon väitettiin, että flunssaisen lapsen paikka ei ole “kotihoidossa ja eristyksessä”.  Suomessa asiat ovat kummallisia: hämyisestä uhasta voivotellaan loputtomiin, mutta nenän alla (kirjaimellisesti, rään muodossa) olevasta asiasta ei välitetä yhtään.

Totta on sekin, että flunssan, influenssan ja koronaviruksen oireet ovat pitkälti samanlaisia. Ilman laboratoriokokeita on periaatteessa mahdotonta selvittää, onko tartunta tapahtunut,  mikä virus se on ja mitä viruksen kantaa se edustaa.

korona vs influenssa, flunssan oireet
Flunssan oireet, THL
korona vs influenssa, influenssan oireet
Influenssan oireet , THL

En ehtinyt olla lapsen vanhempana Suomessa kovin pitkään, suurin osa ajasta vietettiin ulkomailla: Virossa ja nyt Portugalissa. Kummassakin maassa lapsen sairastumisiin suhtaudutaan aika vakavasti. Jokainen aivastus tutkitaan: otetaan CRP -arvot, lähetetään verikokeisiin, jos on tarvetta. Eikä missään nimessä päästetä ihmisten ilmoille, vaan passitetaan kotihoitoon. En muista, että meillä olisi ollut “10 flunssaa vuodessa”. 4-5 sairastumisesta vuodessa (ensimmäisenä tarhavuotena) siirryttiin 0-1 vuodessa. Ikävuosina 0-3.5 lapsemme ei ollut kipeä juuri koskaan (ei, koska meillä oli lastenhoitaja kotona), (kävin neuvolassa ja lääkärissä lähinnä rokotuksissa). Otimme lapsellemme kaikki rokotteet, jotka olivat tarjolla (maksuttomia ja maksullisia).

Portugalilaisissa kouluissa on samalla tavalla, jokaiseen köhkäykseen kiinnitetään huomiota. Oireilevan lapsen on pakko jäädä kotiin niin kauan kunnes lääkäri toteaa, ettei välitöntä vaaraa muille lapsille ole. Juuri sain oman penskani kotiin. En voi sanoa, että olen iloinen siitä, että hän on poissa koulusta ja joudumme käymään lääkärissä hakemassa terveen todistuksen, mutta kunnioitan koulun päätöstä, koska influenssa-aikana ohjeistus on sellainen. Lohtuna on se, että sairastuminen on ensimmäinen syyskuussa alkaneen koulun jälkeen.

Suomessa vaara saada koronaviruksen tartuntaa on häviävän pieni (se ei todellakaan tartu AliExpressin paketeista :)), mutta esimerkiksi influenssan tartunta, erikoisesti sen sesonkiaikana (joka on juuri alkanut THL:n mukaan), on varsin suuri. korona vs influenssa

korona vs influenssa

En tiedä, onko olemassa ihminen, joka pysty silmämääräisesti, oireita seuraten erottamaan H1N1pdm09, H3N2, 2019-nCoV, A,B,C,D ja Ö-influenssat sekä flunssa virukset keskenään, erikoisesti niiden ensimmäisinä päivinä. En haluaa ottaa sitä riskiä, että lapseni on pöpötehtaana koulussa tai tarhassa. Meillä jää kotiin se vanhempi, kenellä on sillä hetkellä vähemmän työtä. Ai niin, ja nyt kun monet työt voi tehdä etänä, tekosyitä lähettää sairas lapsi kouluun tai hoitoon on monilla vieläkin vähemmän.

Haluaisin toivoa, että koronaviruksen ympärillä olevasta haloosta olisi meidän arkeemme myös välitöntä hyötyä. Nimittäin tänä vuonna influenssa leviää hitaammin kuin aikaisempina vuosina, eikä se ole saavuttanut epidemian lukemia (toivottavasti ei saavutakaan eikä vaadi kuolonuhria). Lisääntynyt tietoisuus ja parempi jokapäiväinen hygienia antanee suojaa meille myös tartuntatauteista. 

korona vs influenssa, helmikuu 2020
Ajantasainen influenssakatsaus tilanne 12.2.2020, THL

Tässä on vielä vähän statistiikkaa (tilanne 12.2.2020): 

Worldometer stats, coronavirus vs influenza deaths

Näiden kahden kuvakaappausten välissä on 3 minuuttia aikaa.

Worldometer stats, coronavirus vs influenza deaths
Worldometer 

On myös äärimmäisen tärkeää, että tiedonlähde on uskottava. Minulle on turha osoittaa sormella viitaten blogikirjoituksiin ja huomionhakuisten lehtien palstoihin. Tässä on lista nettisivuja, josta haen tietoja, silloin kun tarvitsen (myös näitä postauksia varten):

Centers for Disease Control and  Prevention
Centers for Disease Control and Prevention

Tähän lisään linkit Pese kädet oikein videoon Turusta – (vaikka tiedän, että se joo oksettaa) ja Älä kaivaa nenää – videoon. Katsokaa lasten kanssa!

Ja nyt pesemää käed!

Pese kädet oikein!
Don’t pick your nose!

The post in English here.

Aviokoulu.com Blog:

Subscribe to our newsletter!