Nettishoppailun plussat ja miinukset

Nettishoppailun plussat ja miinukset

Osa nettikaupan plussista ja miinuksista on ilmiselvää, toiset ei. Tässä on oma näkemykseni asiasta sekä käytännön vinkkejä, jotka auttavat tekemään onnistuneita ostoksia.

Vuosi 2020, niin kuin #koronakevät, ei mullistanut maailmaa nettikaupan suhteen. Netissä on shoppailtu ennen ja jälkeen, mutta silti monet palvelut ja tavarat, joita ei aikaisemmin edes harkittu nettiostokseksi, siirtyivät virtuaalikauppapaikkaan. Toisten ihmisten mielestä se on varsin tervetullut muutos, toisten mielestä – vastenmielinen. Jokaisella saa olla oma näkemyksensä asiasta, mutta käytännön elämä sanelee omia ehtoja. 

Syy ei ole pelkässä COVID-19 pandemiassa. Maailma muuttuu, ulkonäöllisesti ja rakenteellisesti. 

Itse uskon vahvasti, että nettikaupan asema varteenotettavana kauppapaikkana vahvistuu entisestään. 

Monet muutkin tällä keväällä kokeiltut asiat voivat tulla uusiksi normeiksi: kotikoulu, kotitoimisto ja tietysti nettishoppailu. Kotikoulu oli meidän perheelle uusi (varsin positiivinen) kokemus, mutta kotoa käsin työskentely ja nettishoppailu kuuluivat rakkaimpiin puuhiini jo vuosikausia (Kotitoimisto).

Nettishoppailun plussat ja miinukset

Miksi ylipäänsä shoppailen netissä?

Kuva:

Depositphotos

Vaatteet ostan välillä tavallisesta kaupasta, kun jaksan shoppailla. Ihonhoitotuotteet olen ostanut melkein kaikki netistä viimeiset 10-15 vuotta. Koen, että netissä teen vähemmän virheostoksia kuin kivijalkakaupassa. 

Minä en voi väittää, etten tykkäisi shoppailusta, mutta joidenkin myymälöiden yli-innokas palvelupolitiikka raivostuttaa suunnattomasti. Minä haluan olla siellä sovituskopissa YKSIN. Pyydän itse palvelua, jos on ihan pakko kysyä jotain. 

Niskaan hengittävä myyjä on minulle tarpeeksi pätevä syy välttää kyseistä kauppaa ikuisesti. Minulle on tosi tärkeää, että pääsen tutkimaan ostoksiani kaikessa rauhassa. Shoppailen yleensäkin yksin, en pysty tekemään ostopäätöstä, jos kaveri roikkuu käsipuolessa. Se on äärimmäisen introvertti-luonteeni yksi piirre. Senkin takia nettishoppailu on pelastukseni.

Kosmetiikkaosastolla niskaan hengittäminen osoittaa jo stalkkauksen piirteitä. Minä voisin jutellakin myyjän kanssa, jos myyjä on asiantunteva ja ystävällinen ja antaa minulle tarpeeksi aikaa ja tilaa. En ota pahakseni, jos myyjä palvelee välillä muita asiakkaita. Yleensä en lähde shoppailemaan, jos minulla on rajoitetusti aikaa. Jos tulin vain yhden asian takia, ilmaisen tarpeeni suoraan ja olen parissa minuutissa valmis.   

Toisaalta, aika harva kaupan myyjä osaa neuvoa asiakasta näin silmämääräisesti. Vaikka vastassa olisi kosmetologi tai jopa dermatologi, he tarvitsevat joko työkalun tai edes puhtaan naaman osatakseen antaa relevanttia neuvoa. Yleensä tulemme ostamaan meikkejä toiset meikit naamassa. Sekin sekoittaa pakan perusteellisesti. 

Valaistus voi olla vääränlainen tahallaan tai vahingossa: pehmeä (lue: kellertävä) valaistus hävittää juonteet ja rypyt, mutta tekee ihonväristä keltaisemman ja tummemman mitä se oikeasti on (siis: päivänvalossa). Jos myyjä ei suostu antamaan näytettä kotiin, kävelen pois ostamatta mitään. 

Valaistus

Suomenlahden alueella hyvä valaistus on asennettu tällä hetkellä vain Tallinkin Megastarin taxfree-kosmetiikkaosastolle (värilämpötila n. 4500K, joka on toteutettu LEDeillä). Sen värintoisto on lähellä luonnonvaloa, eli kasvosi näyttävät ulkona samanlaiselta, mitä myymälän peilissä. Tallinkilta ostan myös netistä, vaikka liikuimme Suomenlahden yli säännöllisesti muutenkin. Se vaan on niin paljon mukavampaa, että paketti tulee kotiin. (Tallink WebShop)

Ihonhoidossa on nykyään vähän sama meininki kuin vaatekaupoissa. Jokaisella brändillä on kaikkea. Sinänsä isoja eroja brändien välillä ei ole. Se on täysin makuasia, minkä valitsee. Kovien hintaluokkien brändeilläkään laadun kehitys ei tapahdu ihan niin progressiivisesti, mitä pitäisi. 

Markettikosmetiikan hinnassa suurin osa on mainoskuluja, sitten on kauppiaan katteet, väliportaiden katteet, varastointikulut ja vasta jossakin hännässä valmistuskustannus. Nettikaupasta ostettuna se menettää 30-40% hinnasta, samalla kuin brändikin. Hintaero markettikosmetiikan ja keskiluokan brändien välillä on kutistunut vuosien varrella. Senkin takia en näe syytä ostaa omia purkkejani ruokakaupasta. 

Vapaa valinta

Nettishoppailun plussat ja miinukset
TAVARATAIVAAN RUNSAUS JA VALINNAN VAIKEUS
Depositphotos.com (*)

Tavarataivaan runsaus ja valinnan vaikeus

Kuva:

Depositphotos

Nettikauppoihin pääsy ei ole rajoitettu alueellisesti, joten toimitusehdot ovat ainoa asia, joka sanelee ostospaikan valinnan. Tarjonnan runsaus asettaa omat haasteensa. Loputon pohdiskelu ja vertailu pitää osata katkaista ajoissa, muuten ostopäätöstä ei synny järkevässä ajassa.

Sinänsä valintojen runsaus on aika uusi asia. Vielä 2000-luvun alussa nettishoppailu oli lasten kengissä, erikoisesti Suomessa. H&M- ja Yves Rocher olivat miltei ainoat yleisesti tiedossa olevat kaupittelijat. Viimeisessä H&M tilauksessa kotiin tuli sellainen kasa roskaa, että palautin koko satsin. Ruksasiin halpisketjun pois päiväjärjestyksestä kokonaan. 

Löysin netistä monia hienoja kauppoja, mutta silloin vielä harva toimitti Suomeen. Onneksi muutamassa vuodessa asia korjaantui. PayPal toimii nykyään debit-korttien ja pankkitilien kanssa. Näin helppoa se ei aina ollut. Aiemmin piti omistaa luottokortti, että pääsi ostamaan nettikaupasta. 

Oma nettishoppailuharrastukseni lähti käyntiin Strawberry.net:istä. Sittemmin se jäi hyllylle muuttuneiden tullausrajoitusten takia. Tulliterminaalille oli matka 40 km.  

Euroopasta ostaminen oli jo lasten leikkiä. Homma toimi yhdellä napin painalluksella. Kun ensimmäiset brittikaupat aloittivat toimituksia muihin EU-maihin, olin heti jonossa. 

Vaikka netin tarjonta on runsasta, sieltä ei saa ihan kaikkea. Istuvuuden ja värin pääsee varmistamaan vasta silloin, kun lähetys on saapunut. Jos valinta ei osunut nappiin, palauttelu on oma riesa. Eikä se ole aina ilmaista. 

Tietyt värit ovat varsin vaikeita kuvattavia. Punertavat, siniset ja vihreät sävyt voivat näyttää eri valossa aivan erivärisinä. Myös omaa ihoa vastaan sävy voi näyttää oudolta.

Materiaaleissa on eroja, joita kannattaa opetella tai googlata (Välttelen pikamuotia – Ekologisuus arkipäivässä). Eri materiaalien ja niiden sekoitusten käyttötarkoituksen tiedostaminen sekä hoito-ohjeiden tutkiminen auttaa valitsemaan oikean kappaleen tarjolla olevista vaihtoehdoista.

Plussat ja miinukset:

 • runsas valikoima (pääsee käsiksi niihinkin merkkeihin, joita ei Suomesta saa)
 • suosikkinsa pääsee valitsemaan loputtomasta maailmanlaajuisesta valikoimasta
 • erilaisia maksutapoja on tarjolla, tilisiirrosta osamaksuihin
 • ostokseen pääsee käsiksi vasta lähetyksen saapuessaan, eikä valinta aina osuu nappiin

Vinkit:

 • kiinnitä huomiota kokotaulukkoon: ympärysmittojen lisäksi pituus on tärkeä – osuuko ompeleet kohdilleen vai ei? 
 • harkintakyky nostaa onnistumisen prosenttia. Soita kauppaan, jos et ole varma. Kysy jotain älykästä – kauppias ilahtuu.
 • lue tuoteseloste huolellisesti: yleensä se antaa jokin verran osviittaa siitä, sopiiko tavara käyttötarkoituukseesi
 • lue toimitusehdot läpi: milloin tavara arvioidaan saapuvaksi? ehtiikö se ennen h-hetkeä? miten palauttaminen sujuu, jos vaate ei istunutkaan?
 • kysy apua kanssaihmisiltä, lue palautteita ja tiedustele muiden kokemuksista 
 • on olemassa lukuisia blogeja, joista saa varsin pätevää tietoa tuotteista ja palveluista 
 • lue kaupan omaa blogia, siellä yleensä esitellään uutuuksia yksityiskohtaisemmin  ja annetaan lisätietoa tavaroista (esim. Escentual’s Beauty Buzz) 
 • seuraa sellaisia muoti- ja kauneusbloggaajia, joiden ihonsävy/ihotyyppi/ikä/vartalotyyppi/elämäntyyli ovat lähellä omiasi – saat heidän kirjoituksistaan paljon käytännön vinkkejä arkeen ja juhlaan
Nettishoppailun plussat ja miinukset
TAVARATAIVAAN RUNSAUS JA VALINNAN VAIKEUS

Vapaa aikataulu 

Kuva: Pexels (by Andrea Piacquadio)

Shoppailen yleensä joko silloin, kun työ ei enää suju (myöhään iltapäivällä) tai yöllä. Perheellisenä ihmisenä, se puolen yön kieppeillä oleva vapaa hetki on ainoa ajankohta, jolloin pääsin omien harrastusteni pariin. Välillä urheilen, välillä shoppailen.

Vapaa aikataulu on kätevä sekä asiakkaan että kauppiaan kannalta. Minä pääsen ostamaan silloin kuin huvittaa, hän pakkaa ostokseni silloin, kun ehtii. 

Vuonna 2008 siirryimme molemmat mieheni kanssa oman yrityksemme palvelukseen, eli kokonaan kotitoimistomalliin. Eli, kotoa poistuminen oli täysin meidän omasta aikataulustamme kiinni. Harmi, ettei silloin ruokaa toimitettu kotiin vielä. Paimion omakotitalossa oli enemmän tilaa, mutta sieltä keskustaan oli entistä pidempi matka. Sieltä piti oikein LÄHTEÄ kauppoihin. Joten nettishoppailuharrastukseni pääsi valloilleen. 

Nettishoppailu säästää runsaasti aikaa muihin harrastuksiin. Ellei erityisesti tykkää ostareissa ramppaamisesta, koko sen ajan, joka uppoaa ajamiseen, etsimiseen ja kokeilemiseen, voi pyhittää muille mukavimmille puuhille. Aurinkoisen päivän vietän mieluummin ulkona, kuin tupaten täydessä kaupassa.  

Erikoisesti, jos tiedän mitä etsin, yhdellä Google-haulla se ongelma on yleensä ratkaistu.

Aikaa nettishoppailuun menee yllättävän paljon, jos ei tiedä, mitä haluaa. Siksi yritän välttää päätöntä surffailua, niitä hetkinä, jolloin olen rättiväsynyt, stressaantunut tai minulla palaa ruokaa uunissa. Sellaisesta ei saa mitään älykästä ostosta aikaiseksi. 

Plussat ja miinukset:

 • mikään ei sido sinua aikaan eikä paikkaan (netin kattavuus on ainoa rajoite)
 • aikaa säästyy, erikoisesti jos tiedät kohteen ja osaat googlata hyvin
 • pakollinen viive ostotapahtuman ja toimituksen välillä 

Vinkit:

 • varaa shoppailemiseen sellainen hetki, jolloin tiedät, että olet rauhassa
 • ja sellaisen paikan, jossa netti ei pätki etkä jää auton alle
Nettishoppailun plussat ja miinukset,
EI MITÄÄN HÄTÄÄ Kuvitus: Happy Color®

Ei mitään hätää

Kuvitus: Happy Color® 

En tykkää tehdä päätöksiä hätäillen ja se pätee elämäni kaikkiin osa-alueisiin. Shoppailuun yhtä lailla. 

Oma sohva on minulle kieltämättä kaikista mukavin shoppailuympäristö. Minulle on tärkeää, että pääsen harkitsemaan ostokseni, vertailemaan kuvia ja hintatarjouksia ja miettimään tarpeitani rauhassa. Otin joskus sellaisen yön yli -keinon käyttöön: jos aamulla vielä muistan näkemäni vaatteen tai asusteen olemassaolon, niin se kannattaa ostaa. Jos en, jätän väliin.  

Huomasin, että sellaiset Flash-tarjoukset ja Viimeinen kappale- väittämät ei ole muuta, kuin markkinointikikkoja. Samantapaisia (ellei täsmälleen samoja) esineitä on tarjolla joko toisessa nettikaupassa tai hetken päästä uudelleen eri tarjouksessa. Ei kannata hätiköidä tai stressata niistä, ei ne ole sen arvoisia.

Plussat ja miinukset:

 • omalta sohvalta on helpointa tehdä onnistuneita ostoksia, kunhan harkitset hetken
 • harkitsemaan joutuu kuvan ja teknisten tietojen perusteella

Vinkit:

 • harkitse rauhassa, tämä ei ole viimeinen vaate/esine maailmassa
 • kysy asiantuntijan apua, jos ostat jotain teknistä; asiakaspalvelu on sitä varten olemassa
Nettishoppailun plussat ja miinukset
Hintaero
Kuva: Pexels (By Suzy Hazelwood)

Hintaero

Kuva: Pexels (By Suzy Hazelwood)

Minulla on tapana seurata alennusmyyntejä ja tarjouksia. Ensisilmäyksellä se ei ole kovin fiksua – ostaa pitäisi vain tarpeeseen. Mutta hetken päästä huomasin, että jokaisen nettikaupan käyttäytymisen voi ennustaa parin viikon tarkkuudella. Niinpä netissä saa ne samat tökötit 35-60% halvemmalla kuin keskustan kaupasta.

Jokaisessa kaupassa on omat tapansa houkutella asiakkaita ostamaan: kuukausittain vaihtuvat tarjoukset (esim. ESCENTUAL), brändialennukset (ALLBEAUTY), vuosikiertoa noudattavat kausialennukset (MÁDARA), viikonlopputarjoukset ja kausialennukset (LOVERTE), kanta-asiakastarjoukset (YOOX).

Hintaero on vähän pienentynyt vuosien varrella, mutta pysyy edelleen järkyttävänä. Siihen vaikuttaa moni asia, mm. Suomen kulurakenne ja välikäsien määrä. Myös kuluttajille näkymättömät asiat vaikuttavat hintaan, sekä Suomessa että ulkomailla. Varastohenkilökunta on halvempaa kuin koulutettu myyjä, samoin itse varasto verrattuna kaupungin pääkadulla sijaitsevaan putiikkiin. Varastomäärät vaikuttavat sisäänostohintaan, ja halli pelolla antaa enemmän mahdollisuuksia kuin muutaman neliön takahuone. 

Plussat ja miinukset:

 • netissä on mahdollista säästää, jos olet valmis joustamaan aikataulussa hieman
 • välittömään tarpeeseen lääkettä ei sieltä löydy halvalla

Vinkit:

 • hintoja ja tarjouksia eri kaupoissa kannattaa seurata hetken, ennen kuin itse ryhdyt ostelemaan
 • vertaa pari eri kauppaa keskenään mukaan laskien toimitusehdot ja lähetyksen hinnat
 • seuraa lempikauppojen/valmistajien tarjouksia, niin pääset ostamaan tarvittavan tavaran silloin, kun hinta on kaikkein paras
Nettishoppailun plussat ja miinukset 
HARKITTU KOKONAISUUS Kuvitus: Happy Color®

Harkittu kokonaisuus

Kuvitus: Happy Color® 

Heräteostoksia teen varsin vähän, toisin kuin voisi kuvitella. Niitä syntyy enimmäkseen matkoilla, jolloin aikaa miettiä ei ole kovin paljon. Tosin, minulle ei kovin usein jää käsiin käyttämättömiä matkamuistoja tai nettiostoksia. Saan ne aina myytyä tai jaettua heti, kun huomaan tehneeni virheostoksen.

Garderobini nykyään koostuu aika samanlaisista vaatteista ja asusteista. Tiedän, millaisista vaatteista tykkään, mikä sopii tyyliini ja mitkä värit imartelevat minua. Nettishoppailussa se auttaa valtavasti: pääsen heti rajaamaan haun omien tarpeideni mukaan. 

Kotona voi rauhassa sovitella uusia vaatteita muiden vaatekaapin asukkien kanssa. Kuinka monta ylläriä olet löytänyt? (Milloin liika on liikaa?) Sama pätee tietty myös muihin kodin esineisiin.

Plussat ja miinukset:

 • uusia vaatteita/asusteita/esineitä on helppo sovitella olemassa oleviin kotona, niin vältyt tyylimokilta
 • perusasiat – vaatteet, asusteet, hoitotuotteet – on helppo hankkia netistä, kun tyyli ja tarve on tiedossa
 • tyylimuutoksia ei näin pääse tekemään, ettet tilaa kokonaan uuden tyylin kerralla netissä

Vinkit:

 • katso valmiiksi tyylisi/tarpeesi sopivia kauppoja ja seuraa niiden hintatarjouksia; silloin ostopäätös syntyy nopeastikin tarvittaessa
 • älä jätä kaappiin seisomaan vaate/asuste/hoitotuotetta, joka osoittautui virheostokseksi (etkä palauttanut sitä jostain syystä ajoissa) – anna hyvän kiertää
 • älä osta tuotetta, joka ei sovi mihinkään, ei netistä eikä kivijalasta – viet sen kirppikseen muutaman vuoden päästä
Nettishoppailun plussat ja miinukset

Ekologisuus

Kuvitus:

Depositphotos

Itsekin pikkukaupungissa asuneena, huomasin kuinka järjetöntä on ajelu suuremman kaupungin kauppoihin pikkuasioiden vuoksi.

Tästä päätin, että sittenkin on ekologisempaa, jos postimies tuo sen ripsivärin ovelleni sen sijaan, että lähden hakemaan sen toisesta kaupungista. Eikä netistä kannata ostaa yhtä tuotetta, kun samaan toimitukseen mahtuu useita. Yhteistilaukset ovat hyviä silloin, kun itse ei halua ostaa yli tarpeen.

Ei niin kuuluisat nettishoppailun ekologiset vaikutukset piilevät taas siinä samassa hallissa. Hallin lämmitykseen ja valaistukseen kuluu vähemmän energiaa, jos laskee asiakkaiden määrän, mitä yksi nettikauppa pystyy palvelemaan sieltä käsin. Tilaa säilytykseen tarvitaan vähemmän, koska nykyaikainen logistiikka sallii hyvin tiheän varastointimuodon.

Toimituskuluista puheen ollen, ostoksesi teki hallille asti yleensä vain yhden matkan lavalla: valmistajalta kauppiaalle. Seuraavaksi se matkustaa sinun luoksesi.

Kivijalkakaupan tavara on matkustanut keskusvarastoon ja sieltä kauppiaille pienissä satseissa ympäri maan. Sitten se vie hyllytilaa hyvin valaistuissa, ilmastoiduissa tiloissa, odottamassa, milloin sinä saavut hakemaan sen. Yleensä omalla autolla, niin kuin Suomessa yleensä tehdään.

Nykyään kirpputoritkin perustavat omat verkkokaupat, koska ihmiset eivät lähde liikkeelle muuten vaan, tuuria kokeilemaan. 

Plussat ja miinukset:

 • ekologisempi säilytys ja toimitustapa
 • tuoreempaa tavaraa
 • ?

Vinkit:

 • tilaa yhdessä kavereiden kanssa, niin ekovaikutus on sitäkin suurempi
 • valitse ekotoimitus, jos kaupalla sellainen on tarjolla (monilla on, mm. YOOX:illa)
Nettishoppailun plussat ja miinukset
ASIAKASYSTÄVÄLLISYYS

Asiakasystävällisyys

Kuvitus: Happy Color®

Netistä löytyvät eri mitoituksilla tehdyt vaatteet, joita on varsin vaikea myydä kivijalkakaupoissa. Ihmisillä on mitä ihmeellisimpiä persoonallisia piirteitä: lyhyt, pitkä, leveä, kapea, isorintainen, pitkäkätinen, harteikas, nenäkäs… 

Moniin kauppaan minun on turha edes mennä sisälle: heidän mitoituksensa ovat minulle auttamattomasti vääriä. Pohjolassa suurin osa kaupoista on juuri sellaisia. Minä olen 162 cm pitkä, vaatteet tehdään 176 senttisille naisille.

Myös suurin osa täälläpäin maailmaa myydyistä kengistä tehdään leveälle lestille (L), ja minun on ollut tosi kapea (S), nyt levinnyt M:n asti. Erikoisesti sandaalien kanssa minun pitäisi käyttää villasukkaa, etten menisi läpi. 

Nettikaupat harvoin ilmoittavat vaatteen tarkat mität (mm. helman ja hihan pituuden, minkä pituiselle ihmiselle se on suunniteltu, hihansuun ympärysmitan…). Minua se olisi auttanut tekemään oikean valinnan ja välttämään turhan palauttelun, mutta ilmeiseti myyjät ovat sitä mieltä, etteivät asiakkaat osaisi niitä tietoja käyttää. Siihen voi olla toki joku muu syy.

Netissä kosmetiikan shoppailu on oma osaamisalueensa. Nykyään monilla brändeillä ja nettikaupoissa on olemassa väri- ja tarve-appsit, jotka helpottavat oikean valinnan tekemistä. 

Tässä esimerkit hyvistä appsista:

Plussat ja miinukset:

 • netissä erilaiset tarpeet ovat huomioitu paremmin (iho/vartalotyyppi, erityistarpeet)
 • netissä nykyään pääsee kokeilemaan melkein kaikki meikit ja vaatteet virtuaalisesti päälle ennen ostamista
 • myyjän juttusille ei pääse helposti, erikoisesti jos shoppailee ihan vaan ajan kulukseen

Vinkit:

 • käytä netin/kaupan tarjoamat sovituspalvelut
 • seuraa muoti- ja kauneusblogia, jotka tekevät yhteistyötä kyseisen kaupan kanssa, heiltä pääsee kyselemään tuotteesta/palvelusta lisää (hyvä esimerkki: Matkapoikien matkassa; Really Ree )
Nettishoppailun plussat ja miinukset,
PAREMPI KULUTTAJASUOJA

Parempi kuluttajasuoja

Kuvitus:

Depositphotos

Kivijalka

Nettishoppailun plussat ja miinukset
Milanossa; kuva ei liity tapauksiin 🙂

Kivijalkakaupassa vaatteen/asusteen saa kokeiltu paikan päällä, mutta virheitä sattuu silti. Välillä tuote ei ollutkaan sen laatuinen, mitä kauppias väitti, ja asia menee riitelyksi tai kuluttajansuojaan. Minulle kävi niin sekä pienissä että isoissa kaupoissa. 

Pienestä putiikista Turusta ostin ison ja kalliin, nahkaisen laukun (väitteen mukaan italialaisen), joka rupesi hajoamaan puolessa vuodessa palasiksi. Se ei kyllä ollut minun ensimmäinen eikä viimeinen italialainen laukku, mutta ensimmäinen ja viimeinen ostos siitä putiikista. 

Stockmannilta ostin kivat housut, jotka kutistuivat ensimmäisessä pesussa viitisen senttiä. Kun menin valittamaan, sain vastaukseksi, että pesin ne liian KYLMÄSSÄ vedessä. En tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa.

Ihonhoitotuotteistakin osa oli käyttökelvotonta. Vaikkapa se Helena Rubinsteinin voide, joka aiheutti hirveän allergisen reaktion kolmen päivän käytön jälkeen. Eihän sitä kaupassa pystynyt aavistamaan. 

Olen saanut Sokokselta härskiintynyttä meikkivoidetta (se oli ilmiselvästi varastoitu väärin, ehkäpä ylähyllyllä halogeenilampun alla), ja kun yritin reklamoida, myyjän mielestä haju oli ihan normaali. Haluaisin nähdä hänen ilmeensä, kun hän olisi joutunut haistelemaan pilaantuneen voiteen löyhkää päivän ajan omalla naamalla. Sellaista iloa ei minulle ollut suotu. Ostos meni suoraan roskikseen. Se oli vuonna 2006 ja viimeinen meikkivoide, jonka ostin tavallisesta kaupasta.

Netti

Nettishoppailun plussat ja miinukset,
Buyer Protection by MasterCard Credit (Kuva: Pexels)
Buyer Protection by MasterCard Credit (Kuva: Pexels)

Netissäkään kaikki ei mene aina putkeen. Tosin nettimarkkinat ovat kuluttajasuojan suhteen turvallisempia kuin kivijalka. Sääntöjä ja lakeja on enemmän ja ne ovat hyvin esillä joka kaupan sivulla. Minulle kävi köpelösti vain kerran tähän mennessä nettikaupassa (Italian Heels). Muuten kaikki rikkoutuneet, vialliset ja vaurioituneet tavarat korvattiin kiltisti. Käytäntö vaihtelee kauppapaikasta toiseen hieman, mutta lopputulos oli aina kotiinpäin. 

Kosmetiikkaa ostan muutamasta hyväksi havaitusta paikasta. (My Shopping Directory – Omasta kokemuksesta). Tärkeimmät kriteerit ovat hyvän hinnan lisäksi järkevät toimitusehdot ja luotettava tavaran laatu. Nimittäin, monet valmistajat eivät edelleenkään merkitse purkin päälle päivämääriä, milloin se on valmistettu ja mikä on viimeinen myyntipäivä. Siellä on vain valmistuserän numero. Eli periaatteessa myyjällä on tiedossa, milloin tuote erääntyy. Se on eri asia, haluaako hän jakaa sen tiedon asiakkaan kanssa.

Mitä en suosittele, on ostaminen EU:n ulkopuolelta. Palauttaminen silloin on hankalaa. Tullimaksut voivat olla menetetty raha eikä takuu välttämättä toimi. EU:n sisällä tällaisia ongelmia ei ole. Säädökset ovat hyvin yhtenäisiä, kuluttajasuoja toimii hyvin ja takuuasiat on mahdollista hoitaa oman maan sisällä.  

Nettishoppailun plussat ja miinukset,
ERIKOISRATKAISUT

Erikoisratkaisut

Kuva: Pexels

Oletko muistanut läheisen kaverin synttärit saman päivän iltana? Lähetä hänelle kortti netissä ja nettikaupan lahjakortti. 

Haluatko muistaa kaverin merkkipäivää harkitulla ja henkilökohtaisella lahjalla? Valitse sellainen ostospaikka, josta lahjaksi ostetun tavaran saa lahjapakkaukseen ja/tai henkilökohtaisella viestillä.

My Shopping Directory – Omasta kokemuksesta – tässä on koko listani, juuri päivitetty).

Tässä on koko listani, juuri päivitetty.

Subscribe to our newsletter!