Mihin etelässä tarvitaan takkia?

Mihin etelässä tarvitaan takkia?- Yhteistyössä Addnature.fi - allot Sliemassa

*Kaupallisessa yhteistyössä Addnature.fi

Olen aina kehunut Maltan saaria hyvänä patikointipaikkana erityisesti talvella. Tämä talvi on ollut kuitenkin aika ailahteleva mitä ilmoihin tulee. Alkutalvi oli mukavan leutoa, kuten Välimeren ilmastolle sopiikin. Toisin kuin viime talvena, vettä on satanut joskus useina päivinä peräkkäin. Nekin päivät, jolloin aurinko paistoi mukavasti, ovat olleet aika tuulisia. 

Myrskytuulet ovat normaali ilmiö täällä joka talvi ja luonteva osa meren keskellä asumista. Helios-myrsky oli tältä erää suhteellisen poikkeuksellinen vieras. Nyt jopa Gozon autolauttayhtiö on antanut varoituksen vuorojen perumisesta.

Totta puhuen, verrattuna Viron tai Suomen talveen, kovin kylmää ei täällä ole ollut vaikka vaatteista läpi menevä tuuli tuntuu välillä sietämättömän jäätävältä. Kai se on uskottava, että ei ole olemassa huonoa säätä, on vain sopimattomia vaatteita. Se on saanut minut ajattelemaan varusteiden uusimista. 

Katsastettu on useita vaihtoehtoja ja ostopaikkoja. Myös netistä ostamista on harkittu, koska hyvässä nettikaupassa voi olla monta kertaa enemmän vaihtoehtoja kuin kivijalkakaupassa. Nykyään myös syrjäseudulla asuminen tuo mieleen nettikauppojen hyödyntämisen. Itselleni netistä ostaminen on ollut luonteva vaihtoehto jo päälle vuosikymmenen. Olen ostanut netistä vaatteita, kosmetiikkaa, kodinkoneita, urheiluvälineitä aina polkupyöriin asti. Polkupyörien ostaminen netistä oli oma tarinansa ja ehkä kerron siitä enemmän jossain vaiheessa. Joka tapauksessa se osoittautui napakympin valinnaksi. Siitä on tosin jo 10 vuotta.

Kuitenkin aloin katsastamaan valikoimia, mitä missäkin on tarjolla. Tämä hankinta päätettiin toteuttaa yhteistyössä Addnature.fi:n kanssa, kun sellainen mahdollisuus tarjoutui. 

Tähän hätään tarvetta on kolmelle eri takille ainakin eli koko perheelle, vaikka mies urheasti väittää pärjäävänsä ohuella syyspusakalla Maltan talvessa.

Itselleni olen katsastanut hyvää kuoritakkia, koska minulla on vielä yksi ehjä ja käyttökelpoinen laskettelutakki. Siinä tosin tulee järkyttävän kuuma Maltan päivän valjetessa, vaikka aamulla se tuntuu vielä ihan sopivalta vaatteelta. 

Miehelleni harkittiin hieman lämpimämpää kerrastoa, koska hänellä on ohut syystakki olemassa, juuri se, joka ei pidä tuulta tarpeeksi hyvin. 

Ja pojallemme päädyttiin hankkimaan sellainen jokapaikan takki, koska hänellä ei ollut enää yhtään päällysvaatetta, johon hän mahtuisi kokonaisena 😁. Kärräsin kaikki pieneksi jääneet vaatteet kierrätykseen ja ei muuta kuin ostoksille. 

Minulle tuli yllätyksenä, että ulkoiluvaatteille on ilmestynyt kestävän kehityksen sertifikaatti – bluesign product.  

Kuvassa on Helly Hansenin, Picturen ja Regattan ulkoilutakkeja, joista HH on bluesign product-tuotteita.  

Yhteistyössä Addnature.fi - takit

Mihin etelässä tarvitaan takkia?

Mihin etelässä tarvitaan takkia?- Yhteistyössä Addnature.fi -  aallot Ix-Xgħajra

Muutenkin etelän matkoilla talvisin, erityisesti jos ei ole tarkoitusta viettää koko lomaa sisätiloissa, kannattaa panostaa ainakin hyvään kuoritakkiin. Vettähylkivään ja tuulelta suojaavaan. Sää on aika arvaamatonta. Keskelle kirkasta taivasta voi ilmestyä sadealue, ropsauttaa niin, että kadut tulvii, ja mennä pois saman tien. Tai sitten tyyni aamu voi iltapäivään mennessä muuttua sellaiseksi myrskyksi, että tuntuu kuin sukat pyörivät jaloissa.

Illemmalla tulee aina viileää, mantereen puolella lämpötilaerot ovat aika tuntuvia. Silloin Portugalissa asuessamme huomattiin nopeasti, että takille on käyttöä. Aamuisin lämpötila oli hädin tuskin +5C vaikka päivän lämmetessä se nousi jopa +17-18C.

Saarilla näin suuria eroja ei ole, koska ympäröivä meri tasoittaa vaihtelut erittäin tehokkaasti. Eli päivän ja yön ero voi olla hikiset +2 C kuten tänäänkin. Tosin aurinko ei pääse lämmittämään yhtä hyvin, koska tuulet keskellä merta puhaltavat pikkuisen saaren yli. 

Miten muuten suurimmilla saarilla, kuten Teneriffalla? Onko ilmasto enemmän saarimainen vai mannermainen? Yhden kerran Teneriffalla käyneenä muistelen, että joulukuussa aamut olivat siellä viileitä, ja uima-altaan vesi jäätävää päivälläkin, mutta pohjoiseen verrattuna ihan mukava ulkoilusää oli joka päivä.

PS. Tässä jutussa olen viitannut Addnaturen suomalaisiin sivuihin, koska suurin osa lukijoita asuu (edelleen 😉) Suomessa. Itse operoin nettishoppailussa italialaisten sivujen kautta, koska se on ainoa keino saada tilattua tavaraa Maltalle. Tosin Addnature on saksalainen yritys, joka toimii Saksan ja Suomen lisäksi Espanjassa, Italiassa, Ruotsissa, Ranskassa, Isossa-Britanniassa, Itävallassa, Belgiassa, Alankomaissa, Puolassa, Sveitsissä, Tanskassa ja Norjassa. 

Yhteistyössä Addnature.fi

Referenssit:

8 vastausta artikkeliin “Mihin etelässä tarvitaan takkia?

  1. Kyllä, kyse useimmiten on nimenomaan pukeutumiskysymyksestä. Itsekin olen sen vasta viime vuosina oppinut, että ulkoilla voi säällä kuin säällä, kunhan varusteet ovat kunnossa. Ja kylmä tuuli tosiaan on sellainen, että se menee luihin ja ytimiin, joten vaatetus on sellaisessa säässä oltava kunnossa.

  2. Kai se on vähän niin, että pohjoisemmassa asuville +15 astetta tarkoittaa sitä, että päällysvaatteita ei tarvita. Etelässä asuville taas alle 20 asteen lämpötilat on kevyttoppatakin paikka. 😃 Tuuli pitäisi kyllä muistaa ottaa huomioon aina vaatetusta miettiessä. Parit vastekerrokset ei välttämättä paljon lämmitä, jos ne ei pidä tuulta.

    1. Näin se onkin. Tuuli, erityisesti kostea merituuli, menee aika paksunkin vaatekerroksen läpi. Vaikeaa sitä vaan muistaa, kun ollaan kerran etelässä 😂

  3. Addnaturella on kyllä tosi laaja valikoima kaikkeen urheiluun. Hankin sieltä usein itselleni vaatteita ja myös juoksukenkiä.

  4. Jännästi täällä Suomessa meinaa aina unohtaa, että lämpöisissäkin maissa tarvitsee takkia. Illat ja tuuliset päivät siellä menevät viileimpinä aikoina kyllä luihin ja ytimiin, jos Suomessakin. Tosi monipuolinen valikoima näyttäisi ulkoiluvaatteita olevan Addnaturella!

    1. Se todellakin unohtuu helposti, ettei Eurooppa olekaan tropiikissa 😁. Kyllä etelässäkin kylmiä ja sateisia päiviä sattuu. Ei täällä olekaan niin kylmää, jos vaatetus on kohdallaan.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.