Ensimmäinen korona-kolhu

Ensimmäinen korona-kolhu

Ensimmäinen korona-kolhu.

Puolitoista vuotta onnistuimme välttämään kaikkia korona-harmeja: emme onnistuneet saamaan tartuntaa, emme koskaan olleet missään kosketuksessa kenenkään koronaa sairastaneen kanssa (apps on kyllä käytössä), ajettiin Euroopan läpi kolmeen otteeseen ilman, että kukaan on koskaan mitään kysynyt. Kaikkialla on ollut maskipakko sisätiloissa, aika ajoin jopa ulkosalla. Ja onhan noita maskeja kulunut ja käsidesiä valunut. Kävellessäkin on poukkoiltu kadun puolelta toiselle, niinkuin yleensä on tapana. Joten hyvin on asiat menneet omassa kontrollissa.

Mutta nyt iski. 

Ensimmäinen korona-kolhu

Maltalle on tullut uusi koronatestisääntö sinä aikana, kun olimme seikkailleet töitä ja asioita hoitamassa Virossa. Itse asiassa se oli tullut voimaan samana päivänä, kun olimme lähteneet Maltalta klo 5 aamulla. Emme tietysti lukeneet siitä, koska muissakaan maissa ei ole mitään mullistavaa muutosta tullut, varsinkaan, joka olisi kohdistettu rankaisemaan lapsia. Kummallekaan ei tullut mieleenkään, että niin suuri muutos olisi tullut voimaan kaikessa hiljaisuudessa. Se on toki oma vika, ettei niitä nettisivuja ollut tutkittu uudestaan, mutta asiasta olisi kai kiva ilmoittaa omille matkustajille, joilla on jo liput ostettu. 

Nimittäin, 14.7.2021 tuli voimaan säädäntö, jonka mukaan kaikki 5-12 vuotiaat lapset tarvitsevat PCR- koronatestin. Testi maksaa Italiassa 50 euroa, mikä on pakollinen paha. Siitä ei pääse yli eikä ympäri. Ottaen huomioon, että sen ikäisille lapsille rokotetta ei tarjota, sen periaatteessa pitäisi olla ilmainen sille ikäryhmälle. Nyt tämä säädäntö asettaa kaikki 5-12 lapset karanteeniin siihen asti, että heille on tarjolla jokin muu ratkaisu. Testin voimassaolo on 72 tuntia, joten joko sitä testiä pitää toistaa joka kolmas päivä, tai olla tiiviisti kotosalla. Tilastoja lukemalla voi todeta, että lasten osuus sairastuneista tai tartuntalähteenä toimimisesta on erittäin alhainen.

Olkoon, laivaliput pääsi siirtämään, tosin parin päivän päähän. Testin tuloksia joutuu odottamaan 24h. 

Ensimmäinen korona-kolhu

Koko asia oli järjestetty varsin raukkamaisesti. 

Asia selvisi vasta puolitoista tuntia ennen laivan lähtöä. Mitään ei ollut enää tehtävissä. Lähin testauslaboratorio on tunnin ajomatkan päässä. Helplinen täti pahoitteli, mutta ei osannut millään auttaa. Laivan ekoystävällinen savu hävisi ilmaan klo 12.00. Labra ilmoitti olevansa siestalla klo 15 asti. Jos joku ei tiedä, Sisilian siestan aikana koko saari autioituu kolmeksi tunniksi. Ulkona on +32 C varjossa, autossa on siis mukavan lämmintä. Klo 14.45 päässä kiehuu niin, että höyry pursuaa jo kännykästä langan toiseen päähän asti. 

Ensimmäinen korona-kolhu

Laboratorion edessä pyörii levottomasti toistakymmentä ihmistä. Tilanne on juuri sellainen kuin satamassa kuvailin laivayhtiön edustajille. Jos aiemmin ei ole tartuntaa saanut omalla järkevällä käytöksellä, labrassa tunkeileva joukko on suurin riski. Osa yskii, ilmeisesti oireet ovat päällä. Onneksi kadulla voi levittäytyä kauas. Joukko koostuu todennäköisesti rokotevastaisista ihmisistä, pieni poika on pakotettu täysin väärään paikkaan. Muita lapsia ei näy. Laki epäonnistui täydellisesti. Miksi sitten on ollut pakko matkustaa lapsen kanssa? Ehkäpä joku äveriäs tulee ruokkimaan perheemme, ennen kuin kommentoi tuohon enempää. 

Pitää vielä järjestää majoitus pariksi yöksi ja maksaa testistä. 

Olkoon, poikamme on 10, ja hän pystyy kestämään 6-7 tuntia ulkona, paahteisessa ilmassa, nälkäisenä, ihan vain jonkun virtuaalipelin varassa. Miten tuollainen kommervenkki olisi onnistunut viitisen vuotta takaperin?

Ensimmäinen korona-kolhu

Ehkä Maltan rajojen sisällä testiä ei tulla vaatimaan kovin usein, mutta maahan ei pääse millään muulla tavalla kuin PCR:n kautta. 50 euroa tuntuu pieneltä rahalta, mutta perheelle, jossa on 2-3 lasta, se tekee jo aikamoisen lisähinnan matkustelulle. Jos taas perhe lähtee matkalle lentämällä esim. Suomesta, 3:lle lapselle testit maksavat 330-540 euroa. Melkein naurattaa. Joten tämä päätös on iso, musta viiva Maltan loman päälle. Lapsiperheet eivät ole täten tervetulleita Maltalle. 

Ensimmäinen korona-kolhu

Maltan matkailutarjonta lapsiperheille on muutenkin ollut maan matkailuministeriön alainen kehittämiskohde, mutta näin yksinkertaista ratkaisua en olisi itse keksinyt. Kun turistien joukossa ei ole lapsiperheitä, ei tarvitse mitään kehittääkään.

Lauantai-ilta, klo 21, tyhjiä turistikaupungin katuja

PS Italiassa ei tarvitse kaatopaikkoja lainkaan. Kaatis on kaikkialla teiden varsilla. Täynnä p***skaa. Kaikki törky kipataan autosta ulos. Levähdyspaikoilla kymmenien roskapussien nauha, enempää ei säily ehjänä, rotat varmaan syövät vanhemmat aina alta pois. Kuvottavaa. Hiukan syrjempiin paikkoihin viedään jätesäkeillä moskaa, kuten kuvassa, lähellä joenuomaa.

Ensimmäinen korona-kolhu.

Referenssit:

Italia

2 vastausta artikkeliin “Ensimmäinen korona-kolhu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.