Löytyykö maailmasta ketään, joka ei ole kärsinyt koronasta?

Kaikki eivät kärsineet koronasta

Kaikki eivät kärsineet koronasta.

Onko maailmassa yhtään ihmistä, jota tämä maailmanlaajuinen korona-tsunami ei ole koskenut? Siis lainkaan. Niin, että nyt hän istuu ja hihittelee tyytyväisenä. Vähän kuin Dr. No Bond-leffassa.

Päätin tarkistaa vallassa olevia väitteitä niiden todenperäisyyttä ajatellen.

Introvertit

Väite: Introverteilla on taipumus välttää ihmiskontakteja, heitä pidetään usein erakkoina ja he hyötyvät koronasta sillä tavalla.

Kaikki eivät kärsineet koronasta

Olen itsekin äärimmäinen introvertti. Jaksan väittää, että introvertit eivät vältä KAIKKIA ihmiskontakteja. Toki ventovieraiden ihmisten häissä kukaan introvertti ei tunne itsensä olevan oikeassa paikassa, mutta tässä on kyse siitä, että tärkeitä ja myös varsin harvakseltaan olevia ihmiskontakteja riistetään käsistä.

Nykypäivänä ei tarvitsekaan osallistua ylioppilasjuhliin tai hautajaisiin, jos ei halua. Riittää, että lähetät kukkakimpun, jos sinua pyydetään mukaan, mutta et jaksa osallistua.

Introverttia rasittaa enemmän ympärillä oleva hälinä (julkisliikenne, avokonttori) kuin kokouksiin osallistuminen. Tämä on siis plussan puolella. 

Miinuksen puolella on se pikkuseikka, että muiden (myös tosi rakkaiden) ihmisten kanssa joutuu olemaan yhdessä 24/7 ja se on monille introverteille liikaa. Heillä ei riitä aikaa palautua. 

Yhteiskunnan kerma

Väite: Minua tämä asia ei koske. Voin poistua kotoa, milloin huvittaa ja tehdä mitä lystää. Olen tämän lauman alfa ja minulla riittää mammonaa ostaa itselleni koskemattomuutta. Myös koronalta.

Kaikki eivät kärsineet koronasta

On surkea olla ilonpilaaja, mutta yhteiskunta ei rakennu ajatukselle minä-minä-minä. Jos tätä teoriaa kehittää vähän eteenpäin, niin lopputuloksena olisi täysin kahtia jakautunut yhteiskunta, käytännössä kaksi erillistä kastia, joille yhteiskunnan normit ja säännöt ovat toisistaan poikkeavat. Se vasta pelottavaa onkin. Näin jokin taho tai yksittäinen johtaja pääsisi leikkimään Napoleonia.

Yksilön hyväosaisuus on varsin näennäinen asia. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, eikä voi olettaa, että oma maailma pysyy pystyssä vaikka naapurissa on maanjäristys. Monesti se on vain selviytymisstrategia, että kaikissa tapahtumissa löytää jotain hyvääkin. 

Uudessa maailmanjärjestyksessä onkin paljon hyvää. Silti kukaan meistä ei ole immuuni huolille omasta tai läheisten terveydestä, hyvinvoinnista tai toimeentulosta. Toki varakkailla ihmisillä on paremmat edellytykset selvitä koronasta ehjin nahoin. Heillä on varaa huolehtia terveydestään ja välttää ihmismassoja käyttämällä yksityisiä kulkuneuvoja. 

Se ei silti suojaa loputtomiin. Terveys voi silti pettää, läheinen voi sairastua koronaan, epävakaa taloudellinen tilanne vaikuttaa varakkaisiinkin. He vain osaavat peittää sen paremmin. Esimerkiksi, jos ihminen on johtoasemassa, häneltä vaaditaan aikamoista itsehillintää, vaikka sisällä kuinka kiehuisi.

Suomessa muutenkin on eskapismin kultti. Me kutsutaan sitä sisuksi. Mikään ei koskaan ole huonosti. Purraan hammasta ja pusketaan eteenpäin. Ainoa pakotie on hautausmaalle. 

Eläkeläiset

Väite: Eläkeläisten toimeentulo on turvattu, heillä ei ole mitään hätää, kunhan välttävät turhia kontakteja. 

Kaikki eivät kärsineet koronasta

He ovat myös pitkäaikaissairaita tai ikääntyneitä, joilla on korkeampi riski saada koronaviruksen aiheuttamia komplikaatioita. Moni heistä joutui elämään eristyksessä yli vuoden. 

Ei vieraita, ei lastenlasten kanssa leikkimistä, ei harrastuksia, ei kahvittelua kavereiden kanssa…

Videokonferenssipalvelujen ja ohjelmistojen tarjoajat

Väite: Zoomin, Netflixin ja Googlen omistajat rikastuivat koronan aikana. 

Kaikki eivät kärsineet koronasta

Toisaalta sekin on vähän näennäistä, koska asia oli niiden osakkeiden nousussa, joka ei vielä mitään tarkoita. Osakkeiden kurssit voivat yllättäen laskeakin. Oikea rahavirta syntyy maksavista asiakkaista. Milloin sinä olen maksanut videokonferenssipalvelusta viimeksi? Suostutko Netflixin kuukausimaksun korotukseen, koska käytät sitä nyt enemmän? Käyttöpiikki aiheutti niille aika paljon harmaita hiuksia, koska tekniikka ei ollut valmis siihen. 

Googlen Meets on edelleen ilmainen hyvin isollekin osallistujamäärälle. 

Verkkokauppiaat 

Väite: Verkkokaupoissa on kultakausi.

verkkokaupat

Ilman muuta, joillakin verkkokaupoilla natsasi. Yksi virolainen retkieväitä ja kuivamuonia valmistava verkkokauppa sai liikevaihtonsa kymmenkertaistumaan parissa kuukaudessa. Paitsi piikki tuli ja meni.

Suurin osa tavallisista verkkokaupoista näki samanlaisen tylsän käyrän kuin kivijalkakaupatkin. Ihmiset lamaantuvat kriisin iskiessä. Ostetaan vain välttämätöntä ja niin vähän kuin vain mahdollista. Amazonilla ja kiinalaisilla kaupoilla (kuten Wish, Joom, Aliexpress) meni hetkellisesti paremmin, kun kansa yritti metsästää tavaroita halvemmalla, mitä yleensä. Sekin on tasoittunut. 

Nyt, kun dominoefekti pääsi täyteen vauhtiin, raha alkaa loppua tavallisilta kansalaisia.

Ruokakaupat

Väite: Päivittäistavarakaupat ovat tämän kriisin voittajia, ravintoloiden ja kahviloiden kustannuksella tietysti.

Kovin yksinkertaista tämäkään ei ole. On toki ihmisiä, joiden tulot eivät laskeneet koronan aikana (Suomessa niitä on ainakin 200 kansanedustajaa ja muutama tuhat valtion virkailijaa). Normaali palkansaaja, puhumattakaan useimmista yrittäjistä (ja niitä on Suomessa 300K) saivat tuntea kriisin nahoissaan. 

Esimerkiksi minä, tavallinen keskikastin yrittäjä. Ennen koronaa kaupasta mukaan tarttui sushia, salamia, katkarapuja, lohta, kananrintaa, viikunoita, kirsikoita, luumuja, ja tietysti normi kamaa, kuten perunoita, maitoa, porkkanoita, tomaatteja, kurkkuja.

Nyt ostan 5 kg perunoita, 2 kg porkkanoita ja pari pussia pakastemaissia. Käyn matkan varrella useissa eri kaupoissa, koska toisessa tomaatit ovat halvempia ja toisessa kurkut ja leipä. Kananrinnan sijaan ostan kananjalkoja, koska ne ovat kolme kertaa halvempia. Kaikki herkut jäävät tietysti tiskille. Miten se vaikuttaa kaupan katteeseen? Työntekijän palkkakaan ei pienene sen takia, että hän on myynyt minulle kanan sisuksia ja silakkaa katkarapujen ja rintafileen sijaan. 

Eivätkä harventuneet kauppakäynnit, tavarantoimitusongelmat ja pilviä hipovat rahtihinnat ole avuksi.

Eli palaamme takaisin alkuun. Ainoa, joka ei ole kärsinyt koronasta, olisi umpirikas, omassa bunkkerissa elävä ihmiskunnan vihaaja. Meet Dr. No, please. 


Kaikki eivät kärsineet koronasta

Pekka Seppäsen kolumni: Kaikki eivät ole kärsineet koronasta – Hyvin ristiriitainen kolumni, varmaan tarkoituksella. Ei ole ihme, että moni bloggaaja tarttui niihin väitteisiin.

5 hyvää ja 5 huonoa asiaa, mitä korona-arki on tuonut mukanaan

2020 Archives

Kaikki eivät kärsineet koronasta

Visits: 144

Yksi vastaus artikkeliiin “Löytyykö maailmasta ketään, joka ei ole kärsinyt koronasta?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.