Sittenkin helpottaa – Miljoona ihanaa asiaa lapsen kasvaessa isommaksi

lapsen kasvaessa isommaksi

Miljoona ihanaa asiaa lapsen kasvaessa isommaksi

Olen seurannut paljon keskusteluja, mikä on kaikkein vaikein ikä lasten kasvaessa. Meitä äitejä on joka menoon: vaikeata vauvavuotta eläviä, uhmaikään turhautuneita, leikki-ikäisten raivareihin väsyneitä, kouluongelmien kanssa tappelevia, teinien kanssa hermoja menettäneitä… 

Kyllä, kyllä se joskus helpottaa. Kaikki ne ovat lapsen kasvun vaiheita ja ne menevät ohi ennemmin tai myöhemmin. Joo, vauvat ovat ihania, mutta on ne isommat lapset yhtä ihania, hauskoja ja rakkaita. 

Tässä on ainakin miljoona mukava asiaa, joita lapsen kasvaminen tuo mukanaan (okey, vain 25).

lapsen kasvaessa isommaksi1

Vauvavuosi voi olla helppo, mutta voi olla myös vaikea ja tuskallinen. Unen puute, heikko unen laatu, tarve olla saatavilla 24/7, yhteisymmärryksen puute vauva kanssa – alku on silti kaikkein vaikein. Kun itsekin on vielä toipilas synnytyksestä ja hormonimyrskyn takia herkässä tilassa, niin kaikki näyttää pahemmalta kuin oikeasti on. Tämän lisäksi pari sellaista kommenttia tutulta tai tuntemattomalta, ettei tiedä itkeäkö vai nauraako.

2lapsen kasvaessa isommaksi

Heti kun vauva alkaa edes nukkua säännöllisesti, ei nyt puhuta vielä mistään täysinäisistä öistä, niin itsekin pikku hiljaa tulee järkiinsä. Voi jo alkaa vähän liikkua (juuri se vaunulenkki tai vauvauinti), pääsee jo suihkuun ja juomaan kahvia. Voi olla, että vauva jo sietää pari tuntia isän kanssa olemista niin, ettei äitiä on näköpiirissä. (tai isä sietää vauvaa)

lapsen kasvaessa isommaksi3

Taapero leikkii jo paljon itsenäisesti, niin pääsee siivoamaan ja tekemään ruokaa ilman painolastia. Ihmisten ilmoille pääsee jouhevammin, eikä aina tarvitse suunnitella reissua lastenhoitohuonekartan mukaan. 

4lapsen kasvaessa isommaksi

Pyykkien määrä vähenee, kun lapsi on nyt suurimman osan ajasta pystyasennossa eikä puklaile niin paljoa, että sekä lapsen että vanhemman vaatteet lentävät pyykkikoriin monta kertaa päivässä.

lapsen kasvaessa isommaksi5

Ruokaa ei tarvitse tehdä kahta eri lajia, vaan kaikille samaa.

6lapsen kasvaessa isommaksi

Pottaa on helpompi pestä kuin vaihdella vaippoja jatkuvasti. Lapsen kanssa voi nyt käydä vessassa eikä vauvanhoitohuoneessa. 

lapsen kasvaessa isommaksi7

Uhmaikäinen lapsi on arvaamaton, mutta jos on hyvä päivä, niin sen ikäiselle on jo tarjolla paljon huveja. On leikkipuistoja, kerhoja, huvipuistoja ja leffoja. Ai niin, uhma ei tule ihan kaikille lapsille. Tässä kohdassa palaaminen työelämään ja sen yhdistäminen perhearkeen tuottaa enemmän päänvaivaa kuin lapsi itse.

8lapsen kasvaessa isommaksi

Lapsi kommunikoi. Nauraa paljon. Puhuu. Vuorovaikutus antaa paljon uutta energiaa arkeen ja jaksamiseen. Nyt alkaa oikeasti valjeta, miksi lapsen saaminen olikin hyvä päätös.

lapsen kasvaessa isommaksi9

Leikki-ikäinen osaa jo syödä ja pukea itse (ainakin toivottavasti). Hän on hyvin kiinnostunut kavereista ja yhteisistä leikeistä. Ajelemista tulee enemmän, mutta muiden äitien kanssa voi olla rennompi kahvilla, kun lapset kirmaavat leikkipaikalla ja pääsee puhumaan muusta kuin vaaleanpunaisesta vauvankakasta. Lapsi viihtyy lastentarhassa sekä isovanhempien luona. 

10lapsen kasvaessa isommaksi

Uusi lelu (meillä LEGO on toiminut loistavasti) vie lapsen huomion pois äidistä ja isästä tunneiksi, niin he pääsevät tekemään omia juttujaan rauhassa.

lapsen kasvaessa isommaksi11

Suihkuun pääsee yksin.

12lapsen kasvaessa isommaksi

Vessassa voi käydä rauhassa. 

lapsen kasvaessa isommaksi13

Esikouluikäisen ja ala-asteikäisen lapsen vanhempana maailma avartuu jo ihan eri sfääreihin. Lapsen kanssa voi keskustella, harrastaa yhdessä, oppia häneltä jotain uutta. Silloin lapsi ei tarvitse enää 24/7 lastenhoitajaa, mutta älyllistä läsnäoloa. Hän tosin osaa antaa tilaa vanhemmillekin, jos he osaavat pyytää kiltisti. 

14lapsen kasvaessa isommaksi

Lasta voi ottaa mukaan mihin vaan. Hän osaa olla hiljaa nurkassa palaverin aikana (puhelin tai kirja on tosin välttämätön), auttaa kotitöissä, matkustaa mukana mielellään, istuu kiltisti tuntikausia autossa. 

lapsen kasvaessa isommaksi15

Lenkille voi lähteä yhdessä. 

16lapsen kasvaessa isommaksi

Kaikki lähtemiset ja tulemiset ovat jo muutenkin sujuvampia. Pukemiset ja riisumiset eivät kestä ikuisuutta eikä tarvitse ratkaista joka kerta sitä ikuista dilemmaa: joko itse on pukeissa ja hiessä pukemassa lapselle ulkovaatteita tai sitten itse on pukemassa vielä, kun lapsi kitisee kuumassa ja hiessä.

lapsen kasvaessa isommaksi17

Lapsi pesee kakkansa itse.

18lapsen kasvaessa isommaksi

Jokaisen vesilasillisen takia vanhemman ei tarvitse nousta sohvalta. 

lapsen kasvaessa isommaksi19

Iltaisin lapsi nukahtaa väsymykseen eikä sadun 45. minuutin aikana. 

20lapsen kasvaessa isommaksi

Lapsi ei kasva enää niin hurjaa vauhtia, että kun tulet illalla kotiin, et tunnista häntä. 

lapsen kasvaessa isommaksi21

Vaatteet uusitaan kerran vuodessa eikä kuukauden välein.

22lapsen kasvaessa isommaksi

Esiteini tietää jo niin paljon enemmän kuin vanhempi itse.

lapsen kasvaessa isommaksi23

Teini ei tarvitse enää vanhempia, niin kauan kuin huolto pelaa.

24lapsen kasvaessa isommaksi

Kyllä, teini illaksi kotiin tulee. Tai viimeistään silloin, kun nälkä iskee. 

lapsen kasvaessa isommaksi25

Tai ainakin jouluksi. 

lapsen kasvaessa isommaksi
Lapsiperheen arki Archives
Lapset ArchivesAviokoulu

Lapsen kasvaessa isommaksi…

Visits: 268

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.