Malta Vs Korona

Maltan koronatilanne maaliskuu 2021 kuvituskuva, Sliema
Sliema, Malta

Malta Vs Korona – Maltan koronatilanne

Malta Vs Korona – Maltan koronatilanne

Torstai, 11.3.2021 klo 7.08

Aamulla tuli Markukselle viesti luokkakaverilta, ettei tarvitse mennä kouluun, koska Malta sulkee koulut kuukaudeksi. Hämmentyneenä pojat silti lähtivät koululle kyselemään, mitä on meneillään, koska meille vanhemmille asiasta ei tiedotettu eikä sitä ihan omin luvin voi jättäytyä kotiin kuukaudeksi. Kirjatkin pitää saada kotiin, jos etäkoulu aloitetaan. 

Kävi ilmi, että Malta menee aika täydelliseen lockdowniin maanantaista. Koulut suljetaan kuukaudeksi samaten kaikki palvelut, ravintolat ja kaupat ruokakauppoja ja apteekkeja lukuunottamatta. Kokoontumiset on kielletty, hautajaisia lukuun ottamatta. Yli 4 ihmistä ei saa olla yhdessä paikassa yhtä aikaa, näin julkisesti. Ei-kiireellisiä leikkauksia siirretään. Gozon ja Maltan välinen liikenne rajoitetaan: pienemmälle saarelle pääsee vain, jos on ihan pakko tai on siellä kiinteistön omistaja.  

Onneksi kerettiin käydä muutamassa museossa viimeisen parin viikon aikana, koska nyt kaikki on taas kiinni.

screenshot-timesofmalta.com-Maltan koronatilanne 1
Times Malta (1)

Torstai, 11.3.2021 klo 9.38

Taisi eilinen kirjoitukseni mennä hukkaan. Ei tarvitse lukeakaan, koska juuri mikään alla mainitusta tiedosta ei pidä paikkaansa parin päivän päästä. Eli Maltalle on tulossa uusi kunnon lockdown maanantaista lähtien. Harmillista on se, että matematiikkakilpailu, johon poika oli harjoitellut monta viikkoa on nyt siirretty ainakin kuukauden päähän. Kaikkeen muuhun olemme jo tottuneet, mutta lapselle pettymys on suuri.

Tiistai, 9.3.2021 klo 22.45

Olen viime aikoina ihmetellyt, miten sekava tilanne on Euroopassa koronan suhteen. Manner muistuttaa tilkkutäkkiä. Ohjeistukset tulevat ja menevät, mutta millään keinoilla ei näytä olevan vaikutusta siihen, kuinka nopeasti virus leviää. Ohjeistuksista luistavat vapaamatkustajat aiheuttavat kuitenkin valtaosan tartuntatilaston merkinnöistä.

Olen seurannut toisella silmällä Suomen koronatilannetta, enimmäkseen uteliaisuudesta. Enemmän minua kiinnostaa Viron ja Maltan ohjeistukset. Täytyy sanoa, että epämääräisiä ohjeita ja epäjohdonmukaisia päätöksiä osataan tehdä jokaisessa paikassa. 

Olen äsken yrittänyt saada selville asetusten kaaoksesta, miten Maltan rajoitukset oikeasti toimivat. En oikeasti pystynyt. Matkarjoitukset olivat suhteellisen selviä, mutta kauppojen ja ravintoloiden aukioloajat, asiakasmäärät ja kokoontumiset jäivät minulle joksikin epäselväksi. Ehkä paikallinen televisio antaisi ajankohtaista tietoa, jos sitä katselisi. Voi olla, että näihin maan virallisiin ohjeistuksiin pitää vaan tottua. Korjatkoon, kuka osaa navigoida tässä viidakossa paremmin.   

1. Ruokakaupat

Saavat ilmeisesti olla auki normaalisti, paitsi mielestäni käytössä on jokin asiakasmäärärajoite, mikä pitäisi olla esillä, vaikkapa ovella. Toisten kauppojen ovissa sellainen lappu on (Ta’ Dirjanu Gozo), toisissa ei ole edes ovia (Greens, Gozo). Gozolla asiakkaita on välillä paljon, mutta ei ihan näin kamalasti kuin mitä oli Maltalla PAMAn ruokakaupassa eräänä lauantai-iltana. Hevi-tiskille en jaksanut edes jonottaa. Jonoja kerää heidän punnituskäytäntönsä, itsepalvelupunnitus ei ole toiminnassa. 

Maskipakko on voimassa, mutta tietty prosentti kansalaisista uskoo, että nenän kautta mikään virus ei tartu. Syynä heikkolaatuinen tai tukkiintunut maski, jonka kautta ei voi hengittää kunnolla. Osassa kaupoista lämmöt mitataan ovella (Gozolla kaikkialla), osassa ei. Käsidesimasinat ovat suurimmassa osassa paikoista täydessä iskussa, osassa taas rikki. Gozon Lidlissä vehje on jatkuvasti rikki. Se korjataan, vaihdetaan ja taas rikki. 

2. Ravintolat

En ymmärrä. Osa auki, asiakkaat sisällä (tai siis terassilla). Toinen osa kiinni. Maaliskuussa tuli uusi ohjeistus, että kaikki ravintolat ja baarit menevät uudestaan sulkuun ja voivat tarjota ainoastaan takeaway-palvelua. Ilmeisesti ravintolat voivat tarjota asiakkaille istumapaikkoja, että nämä pääsisivät ottamaan maskinsa pois (2).

Paikallisten suosimat kioskit käyvät ja kukkuvat, siellä kun ei koskaan ollut asiakkaille sisäpaikkoja tarjolla. Ruoka-autot kiertävät entiseen tapaan. 

3. Kokoontumiset

Samassa huushollissa ei saa kerääntyä kuin 4 taloutta kerrallaan. Kuinka suuri on jokaisen talous – jää kansalaisten oman harkinnan varaan. 

Häät ja hautajaiset ovat sallittuja. Tosin, aika outo näky se on, kun ihmiset seisovat kirkkojen sisällä ja ulkona tarroin merkityissä paikoissa. Vähän se näyttää kiinalaiselta paraatilta. Sorry. 

4. Harrastukset ja urheilu

Lasten harrastustoiminta ja urheilun kontaktilajit on kielletty alle 16-vuotiailta. Tämän ohjeistuksen rikkomisesta ei tosin sakoteta, toisin kuin kaikista muista mainituista. 

5. Museot, majoitukset ja turistinähtävyydet

Hotellit ja majoitukset saavat olla auki ja jopa kestittää omia asiakkaita sekä spat tarjoavat palveluitaan. Kauppakeskukset ja muut palvelut ovat normaalisti auki, niin kuin ymmärsin.

Turistinähtävyydet ja museot ovat auki melkein normaalisti. Enimmäkseen ne ovat ulkosalla onneksi. Asiakasmäärärajoituksia on käytössä, mutta ilmoituksia niistä näkee aika harvoin. Tosin paikat ovat aika tyhjinä. Olemme juuri viettäneet museoviikonloppua täällä Gozolla. Ihmisiä oli tosi vähän: näimme vilaukselta pari muuta perhettä. Suurimmalta osalta paikallisia, samanlaisen ilmaisen museopassin omistajia.

Henkilökunta ilahtuu, jos asiakas tulee ilmoittamaan, että käsidesisäiliö on tyhjä.

Suomi on muuten yksi niistä viidestä korona-turvallisista maista, joista Maltalle tälläkin hetkellä pääsee ilman testejä tai karanteenia. Tilanne voi tietysti muuttua milloin tahansa.

6. Koulut

Valtion koulut ovat toistaiseksi auki. Himpun epäselvä tilanne on siinä, mitä tapahtuu jos koulussa havaitaan koronatapaus. Toivottavasti meille tulisi jokin ohjeistus, mitä meiltä odotetaan siinä tapauksessa. Meille tulee joka päivä jotain postia koululta, mutta tästä asiasta mitään ohjeistusta ei tullut.  

7. Maskipakko

Maskia on käytettävä aina kun olet oman kodin ulkopuolella. Maskin saa ottaa pois vain silloin kun on juomassa, syömässä tai tupakoimassa istuen. Jos syö, juo tai tupakoi kävellessä, maskin pitää olla paikallaan 😏. 

Malta Today (2)

Sääntö on hyvä sellaisenaan, mutta mikä ihme tarve käyttää maskia on silloin, kun olen ainoa ihminen neliökilometrin alueella? Eli me vedetään ne täällä ylös-alas joka kerta, kun lenkkipolulla tulee joku vastaan. Suunnilleen kerran tunnissa. Se on toki vääränlaista maskin käyttöä. Myös sama kertakäyttömaski tulee käytettyä useita kertoja, päivässä ehkä 10 minuuttia. Ottaen huomioon, että yleensä vastaantulija ohitetaan 10 metrin päästä. Kaupassa maskin käyttö on tietysti pidempiaikainen. 

Poliisit partioivat aika tiuhaan ja jakelevat sakkoja, jos maskia ei käytä. 

Toisaalta on hyvä, että maski ja käsidesi on aina mukana ja sitä pääsee käyttämään tarvittaessa. 


Voimassa olevat ohjeistukset, jotka  täällä ovat lakeja eikä suosituksia, herättävät aika kovan kähinän erilaisten palveluiden tarjoajien välillä. Vaikka ravintolat joutuvat pitämään ovensa kiinni, matkaoperaattoreilta ei ole kielletty mitään. Toki heidänkin pitäisi huolehtia turvaväleistä ja hygieniasta. Joskus tapaus voi olla tulkinnanvarainen, kuten tämä huviveneajelu (3): operaattori ajatteli yhtä ja viranomaiset toista. Itse olen sitä mieltä, että tässä tapauksessa turvallisuutta ei olisi pystytty takaamaan, koska kaikki kymmenet ihmiset olivat suunnilleen samassa tilassa. Eri asia on meidän ikkunoiden alla ajavilla safari-autoilla. Jokaisen jeepin kyydissä on yleensä vain yksi perhe/seurue – 2-3 ihmistä. Tai pikkuveneet, jotka kuskaavat turisteja saarten välillä. Näyttää siltä, että se on melkein aina privaattireissu: eihän täällä ole turisteja kuin kourallinen.

Kaikkein vaikeinta on se, ettei sitä oikeaa kanavaa ole olemassa, josta rajoituksista pääsisi saamaan tietoa varmuudella. Sellaisille ummikoille, kuin me, se olisi tarpeen.

Malta Vs Korona – Maltan koronatilanne

screenshot-timesofmalta.com-Maltan koronatilanne 3
Times Malta – Breaking News

Malta Vs Korona – Maltan koronatilanne

Lisää aiheesta / referenssit:

Malta enters month-long shutdown as schools, services close, amid virus spike (1)

A guide to the new COVID-19 restrictions in Malta (2)

K-sukupolvi

The official tourism website for Malta, Gozo and Comino.

Boat Tour Carrying 80 People Stopped And Escorted Back To Malta With Fines Being Issued (3)

Malta orders closure of restaurants in raft of new COVID-19 restrictions

Malta: Authorities to tighten COVID-19-related restrictions from March 5

Malta teachers end strike after winning COVID vaccine concession

Church schools re-opening in 2021 moved online as COVID-19 cases spike

What lies ahead for the air transport industry?

Reactions to the new COVID-19 measures: ‘Back to square one’

Malta Vs Korona – Maltan koronatilanne 11.3.2021

2 vastausta artikkeliin “Malta Vs Korona

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.