Matkakohteita, jonne pääsee helposti lentämättä

Näihin kohteisiin pääsee helposti lentämättä.

Näihin kohteisiin pääsee helposti lentämättä.

Lentää vai ei lennä on jokaisen oma päätös. Puitteet asioinnille ovat jokaisella omat, mutta jos jostain syystä haluaa tällä kerralla matkustaa maitse tai meritse, lomailemaan tai työn puolesta, sekin voi olla hauska seikkailu tai varsin mukava kokemus.

Maata ja merta pitkin pääsee tietysti mihin vain. Eihän kaupallinen lentoliikenne ole kuin vähän päälle 100 vuotta vanha juttu. 

Kaukokohteet toisella mantereella on harvojen ulottuvilla maitse tai meritse: aikaraja tulee vastaan. Lähikohteet ovat eri juttu – niihin pääsee helposti lentämättäkin.

Itselleni olen todennut, että lähimatkailussa bussi on parempi ratkaisu: asemalla ei tarvitse olla kuin vartti etukäteen, penkit ovat mukavampia ja jalkatilaa on tarpeeksi, pistorasia on istumapaikkakohtainen, matkalaukkuja ei tarvitse raahata sisälle eikä tapella toisten matkustajien kanssa niiden paikoista vaan ne kulkevat kätevästi ruumassa. 

Tallinna

Eesti Kunstimuuseum, Kadriorgin puisto, Tallinn. Kuva: In Via Kuva-arkisto - Näihin kohteisiin pääsee helposti lentämättä.

Eesti Kunstimuuseum, Kadriorgin puisto, Tallinn. Kuva: In Via Kuva-arkisto

Tuttu ja turvallinen Tallinna. Laivavuoroja on nykyään niin paljon, että Virossa voi poiketa kahvilla kaverin kanssa ja tulla illaksi kotiin.

Kaupunki on pienehkö, mutta varsin monipuolinen. On rantoja, museoita, puistoja, kauppoja, seikkailuja lapsille ja aikuisille. Tallinna tähtää siihen, että turisteilla ei ole koskaan tylsää. Mukavuuksia parannetaan, ostareita rakennetaan lisää, puita istutetaan. Varjopuolena on se, että jossain on aina rakennus- ja tietyöt käynnissä 

Mielestäni paras yhtiö Baltian suunnassa on tällä hetkellä Lux Express. Se maksaa hieman enemmän, mutta on sen väärti.

Pääkaupunki ei kuitenkaan ole ainoa mielenkiintoinen kohde Virossa eikä sinne tarvitse jämähtää. Busseilla ja junilla pääsee helposti jatkamaan matkaa etelään tai itään. 

Pärnu

Pärnu rand. Kuva: Depositphotos - Näihin kohteisiin pääsee helposti lentämättä.

Pärnu rand. Kuva: Depositphotos

Pärnu on kesäinen klassikko. Kuuluisa ranta ja paljon tapahtumia kesäisin. 

Pärnun heikko puoli on sen kausittaisuus: talvella siellä ei ole juurikaan muuta tekemistä kuin löhöillä spassa. Niitä on kaupungissa kaksitoista

Jos Pärnu on jo liian tuttu, Virolla on vielä muutama ässä hihassa. 

Narva ja Ida-Virumaa

Rakvere Linn - Simo Sepp - Visit Estonia.

Rakvere Linn. Kuva: Simo Sepp – Visit Estonia.

Maan itäosat eivät ole suomalaisille turisteille yhtä tuttuja kuin pääkaupunkiseutu ja Etelä-Viro. 

Ida-Virumaa on Pohjolan helmi. Historiallisten linnojen, hienosti entisöityjen seutujen ja luontopolkujen lisäksi siellä piileskelee yhtä hieno ranta kuin Pärnussakin. Eivätkä kaupungit kuole talveksi. 

Narvan suuntaan mentäessä ensin vastaan tulee Rakvere linnoituksineen. 1500-luvulla rakennetussa linnassa pääsee tutustumaan ajan arkeen ja juhlaan. 

Seuraava pysäkki voi olla Jõhvi, jossa pääsee sekä keskiaikaiseen kirkkomuseoon että vierailemaan toimivassa ortodoksisessa luostarissa. 

Jõhvi, Ida-Virumaa. Kuva: In Via Kuva-arkisto

Jõhvi, Ida-Virumaa. Kuva: In Via Kuva-arkisto

Sitä seuraa Sillamäe, joka on mielenkiintoinen pala lähihistoriaa. Sillamäe on kaupunki, joka sai nimensä takaisin kartalle vasta vuonna 1991. Ennen sitä se oli suljettu alue, jota maantiede ei tunnistanut ja jossa jalostettiin uraania ydinaseisiin.

Narva-Jõesuu on loputon hiekkaranta. Hauskin yksityiskohta oli kuitenkin se, että rajavyöhyke alkaa suoraan sieltä, missä ihmiset kävivät uimassa. 

Itse Narva on Wanhan Hansan linnoitus, ja kaupungin historia ulottuu vuoteen 1172, jolloin se oli mainittu ensimmäistä kertaa kirjallisissa lähteissä. Asutettu alue oli ilmeisesti huomattavasti aikaisemminkin. 

Narva, Ida-Virumaa. Kuva: In Via Kuva-arkisto

Narva, Ida-Virumaa. Kuva: In Via Kuva-arkisto

Silloin kun itse kävin Narvassa viimeisen kerran, sieltä pääsi helposti myös Venäjän puolelle ilman viisumiakin (viisumivapaus on kattanut Ivangorodin alueen). Se oli kuitenkin ennen sotaa. Nyt tilanne on samanlainen, kuin Berliinin muurin aikana: vaikka Venäjän puolelle näkee esteettömästi, sinne ei ole mitään asiaa ilman erikoislupaa. Rajat ovat kiinni.

Riika

Riika, Latvia. Kuva: In Via Kuva-arkisto

Riika, Latvia. Kuva: In Via Kuva-arkisto

Riikaan on Tallinnasta viitisen tuntia bussilla. Yhteyksiä on useilla liikennöitsijöillä eikä lippuhinnat ole kalliimmasta päästä. 

Latvian pääkaupunki ei vaivu horrokseen talvisin ja on mielenkiintoinen ympärivuotinen kohde, mutta toki kesäkausi on paras hetki matkustaa sinne. Riika on kuitenkin jo sen verran etelämpänä, että kausi kestää huomattavasti pidempään, mitä pohjoisvaltioissa yleensä. Mukavia lämpötilalukemia olen todistanut huhtikuusta lokakuuhun (sellaisen +15+17 C). 

Riian lisäksi voi käydä Jurmalassa, joka sekin on kuuluisa rantakohde. Baltian rannat ovat kuitenkin parhaimmillaan keskikesällä. 

Riikaan pääsee suoralla bussilla Helsingistä yhdeksässä tunnissa. 

Liettua

Trakų salos pilis, Liettua. Kuva: TRAKŲ ISTORIJOS MUZIEJUS

Trakų salos pilis, Liettua. Kuva: TRAKŲ ISTORIJOS MUZIEJUS

Liettuan suurimmat kaupungit, uusi pääkaupunki Vilna ja vanha pääkaupunki Kaunas, ovat nekin Riian ja Tallinnan tapaan Hansan aikaista perua. Joten niistä löytää hienosti entisöityjä keskiaikaisia linnoja ja vanhoja kaupunkeja, mutta myös uudemman aikaista hyvin pidettyä arkkitehtuuria. 

Hieman syrjemmällä maaseudulla sijaitsee upea Trakai-linnoitus.

Liettua on edelleen Baltian maista edullisin, mitä tulee majoituksiin, ruokailuun ja shoppailuun. Maassa on myös huomattava oma tuotanto villatuotteita, pellavaa ja herkkuja. 

Liettuassa on toki paljon muutakin teollisuutta, mutta harva turisti on kiinnostunut metalli- tai lasikierrätystehtaasta. Niiden tehtaanmyymälästä saisi tuliaiseksi jonkin metallivaraosan tai lasipullon.  

Vaate- ja elintarviketuottajat sen sijaan nauttivat turistien suosiosta. Niiden myymälöitä on sekä tuotannon yhteydessä että kaupunkien keskustoissa.

Liettuassa luontoa pidetään erittäin tärkeänä osana urbaania suunnittelua, joten kaupungit ovat vihreitä ja jalankulkuystävällisiä. Maa on myös erittäin puhdas.

Rantaa Liettuassa löytyy kilometritolkulla Klaipedasta. Se on periaatteessa sama ranta, joka alkaa Pärnussa ja loppuu jonnekin Rostockin seuduille. En itse ainakaan löytänyt sen kummempia katkoja kuin harvat satama-alueet ja jokien uomat. Tässä olisi kävelemistä. 

Vilnaan bussilla pääsee Tallinnasta kahdeksassa ja puolessa tunnissa. Jos tuuri käy, Kaunasiin asti menee parhaimmillaan samoissa kahdeksassa ja puolessa tunnissa. Klaipedaan vielä 2h. (Flixbus)

Helsingistä Tallinnaan bussia en suosittele, koska se kestää 4h20 odotusaikoineen (bussin pitää olla satamassa 1.5 ennen laivan lähtöä). Se sama väli taittuu jalankulkureittiä pitkin 2.5 tunnissa: satamassa voi olla puolisen tuntia ennen laivan lähtöä, koska portit suljetaan 20 ennen sitä. Tallinnan satamasta bussiasemalle lähtee suora bussi nro 2 (se jatkaa myös lentokentälle).

Varsova

Varsova, Puola. Kuva: In Via Kuva-arkisto

Varsova, Puola. Kuva: In Via Kuva-arkisto

Pienen istumalihasten harjoittelun jälkeen voi tähdätä myös Keski-Eurooppaan. Tallinnasta Varsovaan menee suora bussi (17 h, Flixbus).

Minä en tykkää Varsovasta niin paljon, että jäisin sinne koko loman ajaksi. Joko jäisin matkan varrelle jonnekin Bialystokiin tai jatkaisin Lodziin. 

Berliini

Berliinin Katedraali. Kuva: Depositphotos - Näihin kohteisiin pääsee helposti lentämättä.

Berliinin Katedraali. Kuva: Depositphotos

Suoraan Tallinnasta Berliiniin: 22 h bussissa on jo aikamoinen suoritus. Itse en ole vielä kokeillut mennä oikein Berliiniin asti, mutta kyseinen bussi on aina tupaten täynnä. Joten käyttäjiä löytyy. 

Matkan varrella pääsee jaloittelemaan aina vartin verran kerrallaan. 

Periaatteessa nykyhetken linja-auto- ja junayhteydet ympäri Eurooppaa ovat varsin kattavia. Maata tai merta pitkin pääsee minne vain jos takapuoli ja budjetti sen kestävät. Yli vuorokauden bussissa yhteen menoon olisi jo sen verran extreme suoritus, etten itse usko kykeneväni siihen. Olisin varmaan ottanut päivän-parin taukoa jossain matkan varrella. 

Bussimatkailun plussan puolelle voi laskea ympäristöystävällisyyden lisäksi mahdollisuuden nähdä enemmän elämää (verrattuna lentämiseen). Miinuksia on tietysti ajallisesti hitaampi eteneminen. Eivätkä bussilippujen hinnat ole aina sen lompakkoystävällisempiä kuin lentolippujenkaan. 

Näihin kohteisiin pääsee helposti lentämättä.

Referenssit:

Näihin kohteisiin pääsee helposti lentämättä.

8 vastausta artikkeliin “Matkakohteita, jonne pääsee helposti lentämättä

  1. Vau, monta hyvää ja kiinnostavaa kohdetta. Näistä tällä kertaa Liettua ainoa missä en ole käynyt.
    Lentokonetta tulee käytettyä ehkä kerran vuodessa, muuten liikutaan muilla keinoin.

  2. Meillä olisi tarkoitus jossakin vaiheessa lähteä linja-autolla Eurooppaan. Puolassa mennään toki junalla sitten sinne tänne mutta matkaa jatketaan sitten sieltä taas Linja-autolla.

    1. Se on itse asiassa helpompaa ja hauskempaa mitä voi kuvitella. Nyt kun itse on kokeillut, siihen jää oikein koukkuun 😁

  3. Oi monta mielenkiintoista paikkaa! Ensi viikolla Tallinna kutsuu, vaikka muuallakin maassa olisi kiva käydä. Olen lautalla mennyt aikoinaan myös Rostockiin, matka kylläkin jatkui sieltä eteenpäin, mutta kätevästi pääsi Saksaan. Ja takaisin.

    1. Tallinna on minunkin ikisuosikki. Olen niin tottunut siihen, että en uskalla kommentoida, onko se kiva matkakohde. Tallinna tuntuu aina kodilta, näin 7 kaupungissa vietetyn vuoden jälkeen.

  4. Viroon ei itselläni tulisi mieleenkään lentää. Aika on kuitenkin tällä hetkellä minulla se kaikkein rajoittavin tekijä, jonka vuoksi usein tulee valittua Suometa lähdettäessä lento bussin sijaan. Jos olisin esimerkiksi eläkkeellä, voisi tällaiset bussimatkat tulle helpommin kyseeseen.

    1. Luulisin, että ajankäyttö tulee muuttumaan myös työpaikoissa niin että etätöitä ja vapaita jaksoja lisääntyy. Se näkyy jo työelämässä, ja työnantaja katsoo enemmän tuloksen perään eikä niinkään työpaikalla läsnäolon. Sen takia uskon, että hitaampien ja pidempien matkojen suosio tulee kasvamaan entisestään ja huomattavasti ennen sitä kun pääset eläkkeelle 😁
      Itse olen käynyt monta kertaa bussilla juuri Riiassa ja se oli ajallisesti sama mitä lentämällä. Lentokentät harvoin ovat kovin lähellä keskustaa ja vieläki turvatarkastukseen pitää varata aikaa.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.