Road trip 4292 – Day 5. Slovakia – Puola

Day 5. Banská Štiavnica, Slovakia - Łódź, Puola

Road trip 4292 – Slovakia – Puola.

Day 5. Banská Štiavnica, Slovakia – Łódź, Puola

Puola on yksi lempimaitamme, kun kyseessä on matkustaminen. Siellä turistia pidetään henkilökohtaisena vieraana, ja se kohtelu koskee kaikkia: majoituksia, kauppoja, kahviloita ja katuja. 

 • Road trip 4292 - Slovakia - Puola
 • Road trip 4292 - Slovakia - Puola
 • Road trip 4292 - Slovakia - Puola

Lodzissa olimme käyneet aikaisemminkin, pariin otteeseen. Viime käynti oli koronan aikana, joten kovin paljoa ei pystynyt liikkumaan. Nyt pääsimme katsastamaan kaupunkia vähän enemmän. 

Parinkymmenen vuoden aikana tapahtunut muutos, on valtava, sellainen, että oikein leuka loksahti. Minulla on kuvia Lodzista vuosimallia 2004 ja nyt 2023. Kuin kaksi eri kaupunkia. 

Hauska yhteensattuma muuten. Tässä kohdassa jokaista matkaa kastuttiin aina. Olen katsonut kuvia aikaisemmista reissuista, ja aina Lodzin ja Varsovan kohdalla tuli vettä niskaan. Enemmän tai vähemmän. Tällä kerralla satoi oikein reilusti koko matka Lodziin asti ja vielä sielläkin, joten meidän maltalaisessa hellevaatetuksessa tuli aika kosteita ja viileitä hetkiä. 

Kävimme hakemassa ilta- ja aamupalaa Manufaktura-ostoskeskuksessa sijaitsevasta Auchanista ja vetäydyimme kotioloihin. Kerrankin oli hieno miljöö ja tarpeeksi tilaa.  

Manufaktura, Lodz

Viidentenä päivänä väsymys alkoi jo painaa. Outoa, että ajaminen voi olla niin uuvuttavaa. Eihän siinä tehdä muuta kuin istutaan paikallaan ja käännetään vähän rattia aina välillä. Suoralla tiellä auto joskus huomauttaa ystävällisesti, että pidä kiinni ratista. Kyllä siellä ratilla joku osa kädestä lepää kevyesti, mutta monen kilometrin suoralla ei ole mitään tarvetta puristaa rattia tai mitenkään korjata suuntaa, mutta auton mielestä se ei ole turvallista.

Kauppareissun jälkeen kävi ilmi, että unohdimme ostaa vettä ja voita. Eihän mitään hätää, koska Żabka on toisella puolella tietä. 

Lähdin kauppaan ostamaan voita ja vettä. Ulos pääsi koodiovesta, mutta portti oli jo kiinni. Vaikka kuinka yritin riuhtoa porttia, se ei auennut. Onnekseni naapuri tuli samasta ovesta ja pelasti tilanteen: mun piti painaa nappia seinässä ja vetää portti auki. Minä työnsin.

Naapuri oli ilmiselvästi menossa kauppaan hänkin. Juoksin hänen perässään kauppaan sisälle, mutta se oli täynnä alkoholijuomia, eikä vettä tai voita ollut tarjolla. Vasta sen jälkeen älysin vilkaista kaupan nimeä. Se oli Alko eikä Żabka. Żabkaan minun olisi pitänyt kääntyä portista vasemmalle, ei oikealle.

Sain omat ostokset tehtyä loppujen lopuksi eikä siihen ole mennyt viittä minuuttia pidempään. Ihmettelin itsekseni paluumatkalla, että ilmeisesti ilman ruokaa ihminen pärjää kauemmin kuin ilman (alkoholi)juomia, koska Żabkat ovat avoinna 7-23 ja Alkot 6-24. 

Żabka on muuten pieni sammakko. 

Takaisin sisään pääsin ilman ongelmia ja juoksin iloisena rappusia ylös. Paitsi meidän oven tilalla oli seinää vasten nojaavat tikkaat. Ehdin jo hieman pelästyä kunnes huomasin, että olen juossut yhden kerroksen liian pitkälle. Taisi pieni väsymys ottaa valtaa.

Majoitus

Awangardowy Apartament w centrum Loft oli sekin elämys. Lääniä asunnossa oli 80 neliömetriä: kaksi makuuhuonetta, suuri olohuone ja keittiönurkkaus. Avangard-sisustus oli aivan omaa luokkaansa.  

Puolassa oikeasti 60€ per yö on jo aika hintava majoitus jopa korkealla sesongilla ja sillä rahalla saa juuri jotain sellaista. Kämppä oli ihan kaupungin keskustassa ja kävelymatkan päässä Manufaktura-ostarista. Onneksi parkkeerata sai pihalle, muuten se olisi ollut aikamoinen ongelma, kuten keskustoissa yleensä.

Road trip 4292 – Slovakia – Puola.

Muut postaukset tässä sarjassa:

13 vastausta artikkeliin “Road trip 4292 – Day 5. Slovakia – Puola

 1. No varmasti alkaa viides päivä jo tuntua. Musta tuntuu että silmät ehtii väsyä jo alle 4h ajosta, varsinkin jos joutuu pimeällä ajamaan. Silti haaveilen itsekin roadtripistä 😊 tuo majoitus näyttää aika kivalta!

  1. Ajaa voi monta tuntia päivässä, jos osaa jaksottaa sen järkevästi. Tässä kohdassa oikeasti pitää olla enemmän kuin yksi kuski, muuten väsymys ottaa vallan kokonaan.

 2. Mulla on haaveissa lähteä road tripille Puolaan. Siellä on niin paljon nähtävää ja koettavaa. Mutta ei niin kauan kuin noissa koirissa henki pihisee.

 3. Hih, muistan parissa eri kohteessa ihmetelleeni portteja. Nappi oli mielestäni tosi kaukana ja suorastaan piilossa, millä yhdenkin portin sai auki. Mukavannäköinen asumus! Jännästi matkakuumetta alkaa pukata näitä sinun raportteja lukiessa 🙂

 4. Ihan kuin olisi päässyt mukaan reissulle, kiitos! Taas mahtavat paljon kertovat kuvatkin 🙂

 5. Puolassa on tullut käytyä vain maan eteläisessä osassa. Maa kuitenkin vaikuttaa todella mukavalta omastakin mielestäni ja mielellään reissaisin siellä enemmänkin. Ajaminen tosiaan on väsyttvää, ajattelen sen johtuvan siitä, että tietä pitää tuijottaa sen verran intensiivisesti.

  1. Puola onkin mielenkiintoinen ja monipuolinen matkakohde. Hyvä ruoka on vain pieni osa maan omaperäistä kulttuuria. Puolalla on myös rikas (ja myrskyinen) historia ja upea luonto. Eteläiset osat pääsevät ylpeilemään vuoristollaan siellä missä pohjoisessa on tarjolla upeita hiekkarantoja.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.