Naistenpäivä 2024 – Oikeuksien puolesta

Naistenpäivä 2024

Naistenpäivä 2024.

Naistenpäivä on yksi harvoista merkkipäivistä, joita noteeraan. Juhlaksi tätä päivää en sanoisi, vaikka monessa paikassa se on säädetty oikein kansalliseksi vapaaksi. Mielestäni ei ole edelleenkään mitään juhlimista tällä saralla.

Täällä Euroopassa asiat ovat verraten hyvin, eli saman työn samasta määrästä naisille ja miehille maksetaan melkein saman verran palkkaa eikä kukaan pääse sanelemaan miten päin naisen kuuluu olla. 

Monessa maassa naiset eivät tiedä, että heille kuuluu joitakin oikeuksia, eivätkä sen kummemmin siitäkään, että ihmisoikeuksia on ylipäänsä olemassa. Eikä siitä, ettei nainen ole millään tavalla huonompi kuin mies. Tämä tieto ei ole niin vapaasti saatavilla, mitä meidän oletus asiasta on. On myös varsin vaikeaa lähteä murtamaan vuosikymmeniä tai vuosisatoja vanhoja näkemyksiä asiasta yhden-kahden naisen voimin. Paikoin Se on myös hengenvaarallista

Tämä kyseinen kirjoitus koskee nyt vain naisten oikeuksia, mutta moni asia pätee ihmisoikeuksiin ylipäänsä. Maailmalla on edelleen paljon paikkoja, joissa poliittinen, yhteiskunnallinen tai uskonnollinen järjestys polkee ihmisoikeuksia pahemman kerran.   

Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa naisten oli helpompaa lähteä taisteluun omien oikeuksien puolesta, koska siitä ei olisi koittanut välitöntä hengenvaaraa. Kukaan ei uhannut kivittää heitä hengiltä, vaikka hullun akan leiman sai varmasti ja nopeasti. Nyt he pääsivät sankarittariksi, mutta se ei ollut näin heidän elämänsä aikana.

Se, miksi kaikki naiset näin maailmanlaajuisesti eivät ole feministejä siinä määrin, mitä me oletamme heidän olevan, on monia syitä. 

Pelko

Yksi syy on pelko.

Minä en osoita mitään maata sormella, mutta tämän hetken listat ovat nähtävillä UN naisasian sivustolla. 

On paikkoja, joissa naisten oikeuksia on riistetty lain voimalla. Se tarkoittaa myös sitä, että lain rikkomisesta tulee välitön rangaistus. Aina kuolemantuomioon saakka. 

Tässä tapauksessa on kaikista vaikein vaikuttaa asiaan ulkopuolelta. 

Tiedon puute

Toinen syy, miksi nainen kuin nainen elää alistettuna, on tiedon puute. Naisilta yritetään estää pääsy koulutuksen pariin,  Nainen, joka ei tunne omia oikeuksiaan, ei osaa vaatia niiden täyttämistä.

Lukitaitoinen nainen on aseistettu tiedolla. Häntä ei pääse enää hallitsemaan aikaisempaan tapaan. 

Monessa paikassa pääsy yleiseen tietoon rajoitetaan hyvin vahvasti, koska näin koko oma kansa on helpommin ohjattavissa. 

Mukavuudenhalu

Kolmas syy taitaa olla mukavuudenhalu ja hyväksytyksi tuleminen.

Mukavuudenhalu, hyväksytyksi tuleminen omassa yhteisössä, eivät ole lainkaan pieniä syitä, miksi asiat eivät muutu. Sen olen todistanut omin silmin.

Uranuurtajana on epämukavaa olla. Sen lisäksi, että pitää lähteä ulos omalta mukavuusalueelta, joutuu myös sille harmaalle vyöhykkeelle, joka on oman yhteisön ulkopuolella. 

Toisaalta,  jos ei ole oikeuksia, ei tarvitse olla velvollisuuksiakaan. Jos vanhempien pitää löytää naiselle naimakumppani, niin epäonnistumisesta voi syyttää heitä, eikä tarvitse itse ajatella asiaa. 

Miehen täytyy ylläpitää perhettään, jos hän haluaa hallita sitä, miten asian järjestyvät.   

Oikeus vai velvollisuus?

Olen törmännyt siihen, että naiset kauhistuivat siitä, että minun, naisena, pitää ansaita ja käydä palkkatyössä. Minun pitää osata ajaa autoa, opiskella, löytää itse kumppani ja vieläpä rakentaa koko elämäni itse. Kukaan ei tule tekemään sitä puolestani. Minun pitää osata ottaa vastuu itsestäni ja perheestäni. 

Se, mitä minä näen oikeuksina, joissain yhteiskunnissa nähdään velvollisuuksina.

Jos täällä päässä pitää parantaa jotain tasavertaisen palkkauksen lisäksi, se olisi toleranssi omia valintoja kohti. Jos nainen haluaa olla kotona lasten kanssa, ja se sopii perheen järjestelyihin, kenelläkään ei pitäisi olla mitään sanomista asiasta. Jos yksilö löytää itsensä äitinä ja vaimona. Hänen ei tarvitse ryhtyä myös ammatilliseksi kasvattajaksi. Ja hän voi hyvin elää siippansa varoilla, jos se sopii molemmille.

3-4 lapsen kanssa kotona oleminen on täysipäiväistä työtä, josta harvassa maassa maksetaan hyvin. Yhteiskunnallisesti nämä mallit eivät ole hyväksyttäviä, koska eläkettä saa kerättyä vain työnteosta. Eli tavallaan yhteiskunta pakottaa kaikkia, naisia ja miehiä, töihin. Joten tästä voi päätellä, että koti-isänä tai kotiäitinä oleminen ei ole yhteiskunnallisesti hyväksyttävä malli. Kotona lasten kanssa oleminen nähdään laiskotteluna, eikä siitä saa mitään kunnollista palkkaa, vaikka tämän päivän vanhemman pitää olla hyvin kouluttautunut monitaituri. 

Joten nimenomaan vanhempana olemista ei arvosteta tarpeeksi, puhumattakaan kotivanhemmuudesta. Se on muuten yksi syy, miksi syntyvyysluvut ovat laskeneet jatkuvasti. Naisen rooli äitinä on täysin out meidän roolimallistossa, vaikka silti jokaisen äidin pitää olla täydellinen 😉. Ne maat, joissa asia on oivallettu, syntyvyysluvut ovat lähteneet nousuun. 

Nämä ovat vain pari esimerkkiä ajatusvinoumista puoleen ja toiseen. Parasta olisi, jos jokaisella ihmisellä olisi mahdollisuus olla oma itsensä ja kasvaa juuri sellaiseksi, millaisena hän itse haluaa olla. Siihen on vielä matkaa.

Hyvää naistenpäivää teille!

Naistenpäivä 2024.

Referenssit:

Kuvitus: Happy Color®

4 vastausta artikkeliin “Naistenpäivä 2024 – Oikeuksien puolesta

  1. Hyvää naistenpäivää hieman jäkijunassa! Kirjoitus oli hyvä havahdutus siihen, millaista naisten elämän saattaa olla.

    1. Näin se onkin. Itsekin mietin välillä, että miltä tuntuisi, jos minun olisi pitänyt mennä kysymään lupaa vaateostoksiin omalta mieheltäni, hänen äidiltä ja isältä sekä kenties myös omalta veljeltä ja vanhemmiltani. Tämä on tositarina ja se nainen oli kollegani, joten palkkaa hänelle tuli säännöllisesti joka kuukausi.

  2. Hyvää naistenpäivää sinullekin.
    Sinänsä en näe tässä päivässä paljon juhlittavaa. Niin paljon on epäoikeudenmkaisuutta ja puutetta ja pelkoa olemassa.

    1. Eo todellakaan ole vielä mitään juhlittavaa. Vielä sataa vuotta kun menee, ehkäpä paranee hieman.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.