Hyvää ja sisukasta Naistenpäivää 2023!

Naistenpäivä 2023

Naistenpäivä 2023.

Minulle Naistenpäivän merkitys on auennut kunnolla vasta viime vuosina. Olen kai ollut liiaksi tottunut siihen, että naisilla on oikeuksia. Näin velvollisuuksien lisäksi.

Viime aikoina uutisia naisten oikeuksien polkemisesta on tullut roppakaupalla, mutta olen todistanut myös paikan päällä sen, etteivät asiat ole maailmalla kovin hyvällä tolalla.

Tällä kerralla olen päättänyt tutkia vähän naisten oikeuksistaan taistelun historiaa ja nykytilannetta. Yllätyksellistä tietoa tuli vastaan. Eivätkä yllätykset olleet aina positiivisia.

Naistenpäivän historia alkoi jo 1900-alussa ja 1910 on sen virallinen syntymäpäivä. YK vahvisti tasa-arvoperiaatteen vasta 1945. Naisten syrjinnänvastainen sopimus hyväksyttiin vuonna 1979. Suomen tasa-arvolaki tuli voimaan vasta 1987. Kauan siinä kesti, liki vuosisadan. 

Jostain käsittämättömästä syystä naisten olennaista roolia jälkeläisten hankkimisessa ja kasvattamisessa ei koskaan ollut arvostettu yhtä paljon kuin miesten roolia heidän ruokkimisessa. Sen näkee monen maan puutteellisessa perhepolitiikassa. Suomi on kyllä yksi niistä. Nyt vasta on herätty siihen, ettei naisia kuulu rangaista lasten saamisesta pienemmillä palkoilla ja huonommalla eläkkeellä. Saadaan nähdä, vaikuttaako se syntyvyyteen millään tavalla. Nyt voimaan tullut uudistus koskee silti vain palkansaajia, mutta ei yrittäjiä.

Maailmanlaajuisesti asiat ovat sitäkin huonommassa jamassa. Kaikki kauhutarinat, jotka olette joskus kuulleet, ovat totta. Rankemmastakin päästä. Lapsiavioliitot, henkinen ja fyysinen väkivalta, koulunkäynnin estäminen, sukupuolielinten silpominen, rituaalimurhat – ne kaikki ovat edelleen osa meidän maailmaa. 

Vaikka tällä puolella maapalloa ollaan menty näin pitkälle, ei sovi unohtaa, että edessä on vielä matkaa tasa-arvoon, turvallisuuteen ja monesti myös eloonjäämiseen. 

Naistenpäivä 2023.

Referenssit:

Visits: 830

11 vastausta artikkeliin “Hyvää ja sisukasta Naistenpäivää 2023!

  1. On kyllä niin, että Naistenpäivän perimmäinen merkitys on unohtunut monilla. Heidän pitää käydä jossain Lähi-Idässä asumassa muutaman kuukauden 😅

 1. Hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta! Vaikka olemme hyvällä tolalla asian suhteen Suomessa, vielä on paljon tehtävää.

 2. Hyvää asiaa Naistenpäivästä. Meillä asiat ovat paremmalla tolalla kuin monessa muussa paikassa, vaikka mallimaaksi ei vielä pääsekään.
  Itse toimin monien kulttuurien keskellä ja välillä on huomaavinaan että naiset eivät itse tiedosta sitä kuinka heitä kohdellaan. Monet asiat ovat olleet niin tyyliin aina, niin ei osaa ajatella että voisi olla toisin. Tai ei edes uskalleta toivoa tai vaatia muutosta.

  1. Monessa maassa naiset eivät tiedä, että heille kuuluu jotain oikeuksia, että ihmisoikeuksia on olemassa eikä nainen ole millään tavalla huonompi kuin mies. Tieto ei ole niin vapaasti saatavilla, mitä oletus on. On myös varsin vaikeaa lähteä murtamaan vuosikymmeniä tai vuosisatoja vanhoja näkemyksiä asiasta.

 3. Sisukasta Naistenpäivää sinullekin!

  Maailmalla ei todellakaan ole syytä juhlaan naisten osalta monessakaan maassa. Vielä on töitä tehtävänä tasa-arvon puolesta, mutta aika tyytyväisenä elän Suomessa naisena. Palkkaus on jotain käsittämätöntä. Minusta jo 60-luvulla Suomi allekirjoitti jonkun ratifioinnin tasapalkkauksesta. Se on varmaan unohtunut kertoa firmoille…

  1. Sopimuksia on puolin ja toisin, mutta kun mitään rangaistuksia niiden rikkomisesta ei ole, ei niistä tarvitse pitää kiinni…

   Mikä asia Somessa on vielä retuperällä, on yrittäjänaisten korvaukset vanhempainvapaasta ja kotihoidosta. Niitä on muokattu nyt niin, että verot ja sosiaalimaksut menevät palkoista, mutta tuet maksetaan eläkemaksuista. Eli yrittäjänaisia suorastaan rangaistaan lastensaamisesta. Jos ajattelee, että melkein kaikki käsityölaisalat ovat naisten käsissä (kampaamot, kauneushoitolat, hieronnat, ompelupalvelut yms.), niin vahinko on huomattava.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.