Syksyisiä kuvia Vilnasta

Syksyisiä kuvia Vilnasta

Syksyisiä kuvia Vilnasta.

Ehkä minä olen liian ankara syksylle ja jotain lumoa on myös harmaan jokaisessa sävyssä. Minua tosin harmittaa, ettemme kerenneet käydä Vilnassa kesän aikana. Nyt syksyllä otetut kuvat ovat aika värittömiä. Päätin kuitenkin tehdä niistä oman koosteen ja sitten verrata mahdollisiin talvi- ja kesäkuviin. 

En tiedä, oliko syksyn harmaudella mitään tekemistä asian kanssa, mutta Vilna ei tehnyt minuun samanlaista vaikutusta kuin Kaunas. Se ei ole enää mikään taskukokoinen asutuskeskus vaan täysimittainen suurkaupunki, näin Pohjoismaiden mittakaavassa (581K asukkaita). 

Syksyisiä kuvia Vilnasta - 2023

Vilna on kaunis ilmakuvissa kokonaisuudessaan, mutta kun sitä katsoo katutasolta, vaikutelma häviää. Vilnan keskusta ei myöskään ole yhtenäinen alue vaan hehtaarien kokoinen lääni, jossa on nähtävyyksiä ja arkkitehtuuria 1300-luvulta tälle päivälle, joiden välissä kuhisee tavallinen, arkinen elämä.

Keskustaa ei myöskään saa tallattua rauhassa. Tiet ovat ihan normaaleja ajoteitä, kadut ovat verrattain kapeita ja rakennukset korkeita, joten niskat nuriin kuljetaan pitkin historiallista keskustaa. 

Syksyisiä kuvia Vilnasta - 2023

Väriskaalaltaan Vilnan (Kaunasin ja ilmeisesti koko Liettuan) arkkitehtuuri on muita Hansakaupunkeja huomattavasti rauhallisempi. Kesällä vihreys auttaa asiaa, mutta näin syystalvella rakennuskanta olisi tarvinnut jotain virikkeitä paljaan luonnon rinnalle. Kaunasissa on koristevaloja, kukkia kadunvarsilla ja yksityisen sektorin koristeellisia näyteikkunoita. Vilnassa, kun suuruusluokka on eri, kodikasta ja yhtenäistä tunnelmaa ei synny.  

Kävelemällä Vilnaa on aika vaikea hahmottaa. Huomasin oudon ilmiön: kartalla keskusta ja vanha kaupunki näyttävät hyvin selkeältä alueelta, mutta kun sinne yritän osua, se ei onnistukaan. Tai sitten paikka ei näytä ihan siltä, mitä pitäisi. Tai löydän itseni aina samasta paikasta, jossa olen jo käynyt. Mystistä…

Anyway, tässä on muutama Vilnan päänähtävyyksiin kuuluva maamerkki sekä pienempi museo.

Gediminasin linna

Syksyisiä kuvia Vilnasta - 2023 - Vilnan linna

Gediminasin linna, joka on peräisin 1300-luvun alusta ja tuhoutui melkein täysin 1655 Pohjan sodan aikana. Gediminasin linnan torni on hyvin suosittu nähtävyys myös siinä sijaitsevan museon ja mainion näköalapaikan takia. 

Vilnan linnasta ei ole kovin paljoa jäljellä, mutta kolmisenkymmentä kilometriä Vilnasta länteen sijaitsee huomattavasti paremmin säilynyt Trakai Linna

Vilnan tuomiokirkko ja Vilnan katedraalin kellotapuli

Syksyisiä kuvia Vilnasta - 2023 - Vilnan tuomiokirkko ja Vilnan katedraalin kellotapuli

PS. Kuvat eri päiviltä

Pyhän Annen kirkko

Syksyisiä kuvia Vilnasta - 2023 - Pyhän Annen kirkko

MO Museum (Modern Arts)

 • MO Museum (Modern Arts) on kokoelma Liettuan 1900-2000-lukujen taidetta

Bank of Lithuania Money Museum

Rahamuseo oli erittäin mielenkiintoinen kokonaisuus ja kaiken lisäksi ilmainen. Suosittelen lämpimästi!

Oravannahka, pihka ja raa’at metallit olivat nuo kaikki joskus rahayksikköinä.

Syksyisiä kuvia Vilnasta.

Luokkaretki 🎃

Visits: 934

11 vastausta artikkeliin “Syksyisiä kuvia Vilnasta

 1. Vilnassa olisi kyllä kiva vierailla. Kauniita kuvia kaupungista! Ehkä kun pieneen ja idylliseen vertaa, niin iso kaupunki on aina vähän iso.. ja ei välttämättä niin kutsuva. Mutta täältä itä-suomalaisesta pikkukaupungista katsottuna oikein houkuttelevalta näyttää!

  1. Vilna on kyllä kiva paikka vierailla, mutta asuminen siellä ei huokuttele kovin paljon. Liian iso ja kolkko.

 2. Mulla ainakin sateinen ja paljas, lehdetön syksy vaikuttaa mielikuvaan, jonka saan paikasta. Mikäli on synkkää, märkää ja kaikki puut sekä pensaat ovat vain maasta ylösnousevia tikkuja niin se jää ankeana mieleen. Monesti myös rakennuksista näkyy kaikki sotkut ja viat tuona aikana, jolloin ei silmä muuhun löydä. Aurinko pelastaa paljon:)

  Minulta liian isot torit ja ajotiet vievät keskustan kodikkuuden, kuten myös liian sekainen tai toisiinsa sopimaton rakennuskanta. Tykkään kävelykaduista ja pienemmistä toreista, kaduista ja kujista kulkea.

  Kiva, jotta rahamuseossa on jo niin paljon rahaa, jotta kävijöiden ei tarvi antaa lisää:)

  1. Omastakin mielestäni Vilnan keskustan ratkaisu ei onnistunut ihan niin hyvin kuin Kaunasin. Kaunas on kodikkaampi ja huolitetumpi.

  1. Olisin kyllä halunnut myös aurinkoa niihin kuviin 😁.
   Minä en oikein usko ruuhkiin Vilnassa, mutta pitäisi käydä tarkistamassa kesällä, miten turistihommat sujuu silloin. Nyt oli kieltämättä tosi tyhjä kaikkialla.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.