Road trip 4292 – Day 7. Kaunas, Liettua

Road trip 4292 - Kaunas Liettua

Road trip 4292 – Kaunas Liettua.

Day 7. Kaunas, Liettua 

Kaunas pääsi yllättämään ja varsin positiivisesti. 

Road trip 4292 - Kaunas Liettua

Vaikka tässä tapauksessa olemme katsastamassa itsellemme uutta kotikaupunkia, Kaunas on hyvin viehättävä myös turistikohteena.

Kaupunki on hyvin monipuolinen ja katsottavaa ja koettavaa täällä on runsaasti, joten sille kannattaa pyhittää edes pitkä viikonloppu eikä yksi päivä.

 • Road trip 4292 - Kaunas Liettua

Kaunasin läheltä

Yhdessä päivässä ehtii tarpoa kävelykatua pitkin keskiaikaiselle vanhalle kaupungille asti, käydä yhdessä museossa, vaikkapa Kauno Pilis linnassa, ja syödä yhdessä paikassa. Se on todellakin vain pintaraapaisu, koska kaupungissa on vielä paljon mielenkiintoisia museokohteita, upeita puistoja, järvien rantoja, paljon patikointipolkuja, kirkkoja, luostareita, funikulaari, kuumailmapallolentoja… 

Erikoinen yksityiskohta pistää silmään Kaunasissa tai oikeammin roiskuu, nimittäin kaupunki on suihkulähteiden luvattu maa. Lähes jokaisessa puistossa on upea vesisuihkujen ja valojen taideteos. Huippuna tietysti Laisvės Fontanas, kävelykadun puolessavälissä oleva laulava suihkulähde. Muutaman kerran päivässä se aloittaa mahtipontisen esityksensä musiikin, valojen ja vesisuihkujen yhdistelmän synkronoituna toisiinsa, jopa savuefekti tehdään vesisumulla. Hieno elektroniikan ja taiteilijan aikaansaama nähtävyys. 

Kävelykatu Laisves Aleja ja joenranta

Pitää myös käydä maistamassa paikallisen keittiön lisäksi leipomotuotteita. Niitä kehutaan vuolaasti eikä syyttä. Kaikista kuuluisin on Šakotis (eli puukakku), mutta sen voi ostaa tuliaiseksi – se on kuivaa lajia. Paikan päällä kannattanee kokeilla napoleonia, pavlovaa, hunajakakkua tai muuta vastaavaa kermaista herkkua. Liettuassa arvostetaan ja osataan tehdä myös kahvia ja teetä leivonnaisten rinnalle. Živilen blogissa pääsee kurkistamaan liettualaiseen keittiöön: Valgė Spalvė.  

Mitä yhden päivän aikana saa aikaiseksi?

Päivä oli yllättävän lämmin, joten talsimme pitkin kävelykatua Kauno Pilis -linnalle asti. Kävelykatua on alettu rakentaa umpeen 1930-luvulla, joten se on sekoitus jugend-tyyliä sekä 1950-luvulla peräisin olevaa jykevää estetiikkaa. Osa rakennuksista on varmaan 1970-80-luvulta, koska ne erottuvat kadun muusta rakennuskannasta omalla mitäänsanomattomalla tyylillä. Kuitenkin, katu kokonaisuudessaan on kirjattu Kaunasin arkkitehtuurisen perinnön museoviraston luetteloon. 

Kun Laisves-puistokatu (Vapauden puistokatu) muuttuu Vilniaus-kaduksi (Vilnan katu) ja kaartuu joelle päin, alkaa uusi ajanjakso. Tai siis, vanha. Sieltä Vanhakaupunki oikeasti alkaa. 

Kaunasin vanha kaupunki

Perimätiedon mukaan Kaunas oli perustettu vuonna 1030, vaikka ensimmäinen kirjallinen maininta on peräisin vuodelta 1361, jolloin Kaunasin linna (Kauno Pilis) esiintyi kirjallisissa lähteissä ensimmäistä kertaa. 

Ruokapaikkoja on kaupungissa miljoona ja yksi. Meille suositeltiin DIA-nimistä ravintolaa, joka oli myös aika täynnä. Emme kuitenkaan lähteneet sille linjalle vaan mentiin Akropolikseen. Varsinaista Food Gardenia siellä ei ole, mutta on useita ravintoloita rykelmässä, joista yksi on juuri sellainen noutopöytäravintola, jota etsimme. Restoranas 12 tarjoaa liettualaisia ruokia pitkin päivää (10-19) ja klo 18 jälkeen alennuksella. Paras valikoima on yleensä lounasaikana klo 15 saakka ja tässä paikassa tarjoiluastiat ovat sen verran pieniä, etteivät ruoat ehdi jähtymään. 

Noutopöytä on ollut meidän suosiossa maassa kuin maassa, koska se on näppärä tapa tutustua paikallisiin makuihin: jokaista ruokalajia voi ottaa hitusen ja seuraavalla kerralla tietää, mikä maistuu ja mikä ei. 

Liettuan kieli ei muuten ole mikään helppo ilmestys. Se muistuttaa hieman puolaa, hieman viroa, vähän enemmän latviaa (jota en osaa), pikkusen ukrainaa ja valkovenäjää, mutta sitä sekasotkua on aika vaikeaa tulkita. Osa sanoista ei muistuta mitään, kielioppi on aika omalaatuinen ja nekin sanat, jotka muistuttavat jotakin, voivat tarkoittaa jotain aivan muuta. Vaikkapa: juoda = musta, pilka = harmaa, namas = talo.

Mikä kaupungissa yllätti?

Kaunasissa yllätti väljyys. Ihmisiä on paljon, mutta se ei vaikuta tungokselta, koska tilaa on tarpeeksi jokaiselle.

Kävelykatu on varmaan 50 metriä leveä. Arvaan, että se on ollut joskus nelikaistainen tie, jota reunusti leveä jalkakäytävä ja keskellä kulki vielä leveä puistoalue. Nyt kävelyosuudella on pituutta yli 2 km.

Kuvassa ei ole katu vaan Akropoliksen parkkipaikan kävelyparvi ja kävelysilta

Julkinen liikenne on kattavaa ja kulkee kävelykadun kanssa samansuuntaisilla, kapeahkoilla kaduilla. Kadut ovat yksisuuntaisia ja toimivat myös parkkipaikkoina ja pihoille ajoväylinä, joten pitää olla tarkkana, miltä pysäkiltä lähtee bussi mihinkin suuntaan. Tosin Kaunasissa on aika vaikea eksyä kävellen, mutta autolla ajo ilman navia ei onnistu. Juuri niiden yksisuuntaisten katujen, umpikujien ja siltojen takia. Sanoma on selvä: jalankulkijat ja pyöräilijät ovat keskustaan tervetulleita, mutta autoilijat eivät. 

Autoilijoille on keskustan ulkopuolella varattu kuusi- kahdeksankaistainen tie, joka mukailee joen rantaa ja kulkee kävelyalueen ympäri. Toisaalta autolla kaupungissa ei sinänsä tee mitään. Kaikki on lähellä ja kaikkialle näyttää menevän leveä pyörätie. Taksiinkin voi turvautua, jos on mieletön kiire jonnekin.

Patikointireittejä ja terveyspolkuja on paljon sekä kaupungissa että sen ympärillä: asfaltoituja ja sorateitä, juoksu- sekä luontopolkuja. Jokirantaa pitkin kulkee leveä pyörätie, johon on pystytetty kuntoilupuistoja säännöllisin välimatkoin. Liikuntaan on satsattu paljon, ihan tavallisille ihmisille tarkoitettuja alueita löytyy runsaasti. Perheet on saatu ulos kätevästi. Mielestäni se näkyy katukuvassa, ihmiset ovat kasvaneet enimmäkseen ylöspäin.

Pažaislis-luostarin ympäri kulkeva luontopolku

Kaunas on hyvin vihreä ja luonnonmukainen. Jokiranta on jätetty melkein sikseen, vaikka puistoalueeksi sekin on parturoitu. Jokea ei ole maisemoitu lainkaan. Arvelisin, että se on luonnonsuojelun syistä, koska siellä pöpelikössä saattaa pesiä lintuja tai elää muuta flooraa ja faunaa, josta emme tiedä vielä mitään.

Shoppailun tuskaa

Ostoskeskukset ja kaupat ovat hehtaarin kokoisia ja niitä on paljon. Heti kävelykadun jälkeen sijaitsevat Akropolis ja River Mall. Hieman kauempana on vielä Mega, jonne eksyimme vahingossa etsiessämme huoltoasemaa. 

Akropolis ja Mega

Minusta shoppailu on kaupungissa tylsää: muutaman kävelykadulla sijaitsevan liettualaisen muotisuunnittelijan putiikin lisäksi kaikki muu on tavanomaisten ketjuliikkeiden miehittämää. Liettualaiset ovat pitkiä ja hoikkia, joten päälle 175 cm naisten ja 185 cm miesten kannattaa paikallisten suunnittelijoiden putiikeissa poiketa. 

Tällaiset onnettomat pätkät kuin nimimerkkikin voivat kokeilla onnea muutamassa villeinä, yksityisessä omistuksessa pysyneessä putiikissa. Mitään kovin trendikästä tai edullista ei sielläkään löydy, joten päiviä voi surutta kuluttaa muihin puuhiin.  

Second hand -kauppoja on paljon, mutta en huomannut niissä mitään erityistä (enkä ole käynyt sisällä, koska ikkunat eivät houkutelleet).

Mitä Kaunasissa on runsaasti, on antiikkikauppoja. Järkyttävän kokoisia, laadukkaita ja mielenkiintoisia. Niinkin erikoisia, että minä kiinnitin siihen huomiota, vaikka olen futuristisen funkiksen ja minimalismin ystävä.

Road trip 4292 - Kauno Pilis

Kauno Pilis

Road trip 4292 – Kaunas Liettua.

Muut postaukset tässä sarjassa:

Muut referenssit:

Visits: 1347

12 vastausta artikkeliin “Road trip 4292 – Day 7. Kaunas, Liettua

 1. Muutamaan kertaan Kaunas on ollut meillä mielessä matkakohdetta miettiessä, mutta emme ole sinne vielä matkanneet. Noutopöydät olisivat tosiaan hyvä tapa tutustua paikalliseen keittiöön, mutta jotenkin niitä tuntuu löytyvän yllättävän harvoin – tai sitten en vain osaa etsiä oikein.

  1. Kaunas on todellakin käymisen arvoinen paikka. Suosittelen lämpimästi!
   Noutopöytiä on yleisemmin isommissa ostareissa, sekä kuskustoissa että vähän niiden ulkopuolella. Baltian maissa paikallista ruokaa saa vielä useissa ravintoloissa, eritoten kuin Suomessa 😏.

 2. Uusi kaupunki minulle. Kauniin ja rauhallisen oloinen tämän luettuani.
  Hyvin voisi tutustua lähemmin näihin kaupunkeihin ja paikkoihin jotka ovat saavutettavissa lyhyemmällekin reissulle.

  1. Liettuan Vilnius ja Kaunas ovat vielä suht mukavan matkan päästä. Ja Kaunas on todellakin tutustumisen arvoinen.
   Niin tervetuloa kylään, jos satut olemaan näissä nurkissa.

 3. Samaa mieltä Tyylimurun Tiinan kanssa: ihanan näköistä, tunnelmallista. Itse en ole ollut Liettuassa, Latviassa olen – pidin kovasti.

  1. Tervetuloa tänne Liettuaan! Ihanaa luontoa ja tunnelmallisia vanhoja kaupunkeja. Hyvää ruokaakin on tarjolla.

 4. Näyttää niin kauniilta kaupungilta. Siis kerran olen ollut, mutta ihan kovin tarkkoja muistikuvia ei ole. Mukulakiviä, kauniita rakennuksia ja herkkuja häivähtelee mielessä. Odotan innolla juttuja siitä miltä kaupunki sinusta ja teistä alkaa tuntua, kun siellä on asunut tovin. Sekä tietenkin kaikenlaisia vinkkejä. Ei se kovin kaukana Suomesta ole, jos vaikka se päivä koittaisi kun Liettuassa tulisi vierailtua.

  1. Tervetuloa vaan! Olisi tosi kiva nähdä joskus livenä vaikkapa näissä maisemissa. Nähtävää täällä todellakij riittää.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.