Trakai – Liettuan helmi

Trakai saarilinna

Trakai-linna.

Trakaissa kävimme pienimuotoisella luokkaretkellä. Kaupunki sijaitsee 28 km Vilnasta länteen ja sinne on helppo tulla sekä autolla että bussilla tai junalla.

Trakai on yksi merkittävimmistä historiallisista kaupungeista Liettuassa, joka tunnetaan erityisesti upeasta Trakain linnasta. Trakain linna näyttää olevan maailmankuulu nähtävyys. Meidän käynnin aikana siellä oli kasoittain turisteja eri maista, mukaan lukien kaksi bussilastillista japanilaisia. 

SaariLinna

Tämä linna sijaitsee Galvė-järven keskellä olevalla saarella ja on yksi Liettuan tunnetuimmista ja suosituimmista matkailukohteista. Trakain linna rakennettiin alun perin 1300-luvulla Liettuan suuriruhtinaskunnan puolustustarkoituksiin. 

Trakain Saarilinna

Linnan rakennutti suuriruhtinas Kęstutis ja sen viimeisteli hänen poikansa Vytautas Suuri. Linnan strateginen sijainti Galvė-järven saarella teki siitä vaikeasti valloitettavan ja tarjosi erinomaiset puolustusmahdollisuudet hyökkäyksiä vastaan. Trakain linna toimi pitkään suuriruhtinaskunnan pääasiallisena asuinpaikkana ja poliittisena keskuksena, ja siellä järjestettiin monia tärkeitä neuvotteluja ja tapahtumia.

Kuvamaan sisällä ei tältä erältä päästy, joten sisäkuvat ovat museon omia.

Keskiajalla linna oli merkittävä hallinnollinen keskus ja sillä oli suuri rooli Liettuan ja Puolan yhteisessä historiassa. 1600-luvulla linna kuitenkin menetti merkityksensä ja alkoi rappeutua, kunnes se 1900-luvun alussa restauroitiin ja palautettiin entiseen loistoonsa. Nykyään Trakain linna on suosittu museo ja kulttuurikeskus, joka esittelee Liettuan keskiaikaista historiaa, arkkitehtuuria ja taidetta.

Sittemmin linna on kokenut kovia ja on entisöity nykyiseen loistoonsa vasta 1900-luvun alussa.

Kaupunki

Linnan ympäristö on myös erittäin kaunis, ja siellä voi nauttia luonnosta, järvimaisemista sekä historiallisesta tunnelmasta. Pienessä kaupungissa on myös paljon muita historiallisia nähtävyyksiä, joista tällä erää kävimme vain Trakain saarilinnassa. 

Kaupungin ympäristö on iloisen vehreä.

Vaikka Trakain alueella on asuttu jo vuosisatoja, ensimmäinen kirjallinen merkintä on vuodelta 1337, jota pidetäänkin kaupungin perustamisvuotena. Trakai on ollut virallisesti kaupunki siitä lähtien kun se sai kaupunginoikeudet vuonna 1409 vaikka sen asukasluku on vaivalloiset 5500 henkilöä.

Sen alueella sijaitsee myös liki 200 järveä ja se on yksi liettualaisten suosituimpia kesäkaupunkeja.

Trakain linna on historiallisen merkityksensä lisäksi suosittu tapahtuma- ja juhlapaikka. Häitä, konsertteja ja festivaaleja pidetään usein sen seinien sisällä, mikä lisää sen viehätystä Liettuan pakollisena matkakohteena.

Trakaissa on mainioita ulkoilumahdollisuuksia

Linnassa vierailuun voi yhdistää muutakin retkeilyä varsinkin kesäaikaan. Ulkoiluun kävellen tai polkupyörällä on mainiot edellytykset. Järvellä on kymmeniä erilaisia vesiajoneuvoja pienistä risteilyaluksista polkuveneisiin. Rannoilla on lukuisia ravintoloita, joissa voi tyydyttää isommankin nälän tai nauttia vain jäätelöä. 

Yhtä ruokalajia on kuitenkin pakko kokeilla: Trakaissa väitetään olevan Liettuan parhaimmat kibinakset. Kibinas on joko suolaisella tai makealla täytetty pieni uunipiiras.

Kiubete-kahvila (kiva, mutta aika kallis).

Kaiken kaikkiaan Trakain linna on erittäin mielenkiintoinen vierailukohde kaikille, jotka ovat kiinnostuneita historiasta, arkkitehtuurista tai haluavat vain kokea Liettuan kauneuden. Sen viehättävä ympäristö, rikas historia ja vaikuttava arkkitehtuuri tekevät siitä todella ainutlaatuisen ja unohtumattoman kohteen.

Trakai-linna.

Referenssit:

10 vastausta artikkeliin “Trakai – Liettuan helmi

 1. Linnat kiinnostavat aina 🙂
  En ole koskaan Liettuassa käynyt, mutta saattaa joskus tulla listalle.

  1. Liettua on ehdottomasti käymisen arvoinen kohde. Tervetuloa! Vaikka korkeuseroja ei täältä kovin paljoa löydy, historiaa ja arkkitehtuuria on senkin edestä. Myös luonto on upea.

 2. Kiitos tästä, mielenkiintoisen kuuloinen paikka, hienon näköistä! Tämmöiseen paikkaan luokkaretki on varmasti oppilaillekin mieluisa.

 3. Näyttääpä tuo Trakain linna hienolta! Täytyy ilman muuta sisällyttää matkaohjelmaan, kun joskus pääsen ensimmäistä kertaa Liettuaan. Myös kibinas näyttää oikein maukkaalta, enpä ole sellaistakaan ikinä maistanut. Itselleni ehdottomasti suolainen versio!

  1. Trakai oli todellakin mielenkiintoinen paikka ja miellyttävä matkakokemus. Olimme myös pienmuotoisella veneretkellä. Siellä olisi tarjolla pidempiä retkiä, mm. purjeveneilyä, mutta oli sen verran viileä, että menee ensi kerraksi.
   Kibinakset tekivät minuun vaikutuksen. Oma suosikkini on tillikana. Suosittelen myös zeppeliinejä suurempaan nälkää.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.