Jõhvi – oikopolku Viron tulevaisuuteen

Jõhvi 2022 - konserdimaja

Jõhvi 2022.

Kun rantauduin Jõhviin Uzbekistanissa vietetyn vajaan vuoden jälkeen, palasin ihan kuin uuteen kaupunkiin. Asuintalomme edessä komeilee vastarakennettu aukio, josta kaunis promenaadi vie suoraan keskustaan. Keskustakaan ei näytä enää loputtomalta rakennusmaalta, vaikka sielläkin vielä paikoitellen rakennetaan.

Vaikuttaa siltä, että Itä-Viroon nyt panostetaan toden teolla. Muutos on ollut valtava. Siistitty, harjattu ja kunnostettu, uusi Jõhvi loistaa sateen jälkeen pilkottavassa auringossa. Lasten iloisten äänien lisäksi lokkien koilotus ja betoniauton surina rikkoo hiljaisuutta. Virolaiset työmiehet eivät höpötä työskennellessä, he liikkuvat ammattimaisella varmuudella, säästeliäästi, ja katsovat tyytyväisinä märkää betonia, jota valuu hetken pieneen aukkoon. Tähän tulee uusia kuntoilulaitteita kansan käyttöön. 

Otin heti tavaksi kävellä muutaman kilometrin lenkin keskustaan ja takaisin joka päivä vähän eri reittiä. Päätin samalla päivittää Jõhvi-kokoelmaani ja verrata, miten kaupunki on muuttunut sillä aikaa, kun olin poissa. 

Johvi 2022

Viro vei taas kerran pisteet kotiin: maakuntien kehittäminen ja kunnostaminen aloitettiin täällä huomattavasti ennen kuin ne olisivat autioituneet hälyttävästi. Palveluita on tuotu ihmisten lähelle, kulttuuritapahtumia varten rakennettiin komeita tiloja, historiallisia nähtävyyksiä on kunnostettu maamiesten ja turistien iloksi. 

Näin on Jõhvissa, Narvassa, Rakveressa, Haapsalussa, Kuresaaressa… Onnistuneen digitalisaation lisäksi Viro rakentaa ihmisille mukavaa ja toimivaa asuinympäristöä sekä antaa mahdollisuuksia uusien työpaikkojen luomiselle. Vaikka teollisuus ei näy eikä kuulu Jõhvin lähiöille ja keskustaan asti, se on ilmiselvästi kukoistamassa välittömästi lähietäisyydellä. Joka ilta pysäkillemme ilmestyy useita työntekijöitä kuljettavia eri yritysten busseja. 

Johvi 2022

Jõhvissa ei tunnu enää sitä masentuneen maaseudun fiilistä, joka oli läsnä vielä muutamia vuosia takaperin. Nyt kaupungilla ja sen asukkailla on edessä valoisa tulevaisuus ja se näkyy selvästi vastaantulijoiden kasvoilla.

Jõhvi 2022.

Referenssit:

Visits: 162

8 vastausta artikkeliin “Jõhvi – oikopolku Viron tulevaisuuteen

  1. Tässä on nyt yli 10 vuotta käyty no, Tallinnassa ja myös Tallinna on muuttunut tuona aikana ihan valtavasti. Olen alkanut jopa tykkäämään kaupungista. Uskon siis, että koko Virossa tapahtuu nyt tuota muutosta ja siivoamista aika paljon.

  2. Wow ja onnea Nadine uuteen. Hirmu mielenkiintoista nähdä muutakin Viroa kuin Tallinnaa ja Pärnua. Juuri tällä hetkellä tätä Virosta kirjoittelen.

    Kivoja kesäpäiviä. 💙

    1. Viro onkin aidoimmillaan juuri maakunnissa. Suosittelen ainakin Narvassa ja Rummu karjäärissa käymistä.

      Aurinkoista kesän jatkoa sinullekin!

  3. Piti googlettaa kaupungin sijainti, tunnen itse Viroa nimittäin harmittavan huonosti. Maa on koko ajan alkanut kiinnostamaan kuitenkin enemmän ja enemmän, ja kivalta myös Jõhvi näyttää. Jonain kesänä pitäisi yrittää tehdä Viroon pidempi reissu ja tutustua maahan kunnolla.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.