Tuliaisia Liettuasta

Tuliaisia Liettuasta

Tuliaisia Liettuasta.

Olen joskus maininnut, että shoppailu Liettuassa on ollut täyttä tuskaa. Niiden sanojen takana seison edelleen, koska tavanomaiseen käyttötarkoitukseen tarvittavaa tavaraa ei tältä helposti löydy.

Haluan kuitenkin oikaista sen väärinkäsityksen, ettei turisti löydä täältä mitään tuliaisia tai ostettavaa. Sellainen tavaravalikoima ei vaan kata päivittäisiä tarpeita. 

Liettuassa on ostettavaa tarjolla kahdella eri hintatasolla. On edullisia löytöjä paikallisilta tuottajilta ja sitten huippumuotia liettualaisittain. 

Pientuottajat myyvät omat tuotteensa kojuilla isoissa ostoskeskuksissa, markkinoilla ja toreilla.

Tunnetuimpien muotisuunnittelijoiden kauppoja löytyy isojen kaupunkien paraatipaikoilla.

Sen olen huomannut, että sekä käsityönä valmistetut että teolliset (esimerkiksi konekudotut) tuotteet ovat varsin laadukkaita. Hoito-ohjeet pitävät paikkansa, viimeistely ja kestävyys ovat hyvällä tolalla.

1. Baltian Haute couture 

Tuliaisia Liettuasta - katukuva, Laisves aleija

Liettuan design-maasto on yllättävän monipuolista ja runsaslukuista. Tarjolla on melkein kaikkea vaatteista ja kosmetiikasta huonekaluihin ja musiikkisoittimiin. 

Jos olet pitkä ja hoikka, tykkäät mustasta ja beigestä, paikalliset muodin huippuosaajat ovat sinua varten. Hinnat ovat vielä hyvin maltillisia, jos vertaa vaikkapa Suomen hintatasoon. Osaamista kuitenkin löytyy runsaasti. 

Yksi asia, mikä jaksaa ihmetyttää edelleen, on liettualaisten väri-inho. Se näkyy sekä katukuvassa että suunnittelijoiden töissä  Netistä olen löytänyt myös värikkäiden ja hauskojen vaatteiden ja asusteiden valmistajia, mutta katukuvassa ja näyteikkunoissa niitä ei pääse havaitsemaan. 

 • ZEFYRAS valmistaa varsin raikkaan värisiä vaatteita nimensä mukaisesti. 
Zefyras

Katukuva antaa kuitenkin astetta hillitymmän vaikutelman. 

 • Ramune Piekautaite on yksi tunnetuimpia ja menestyneimpiä Liettuan muotisuunnittelijoita, mikä näkyy myös hinnoissa. Tummanpuhuva muoti on lähellä kansan sydäntä.
Ramune
 • DAIVA Art: räätälöityjä nahkatuotteita käsityönä
Daiva art
Jurate
Lava drops

2. Villatuotteita

Liettuan viileähkö ilmasto on otollinen erilaisille villatuotteiden keksinnöille. Villaa saa aika pitkälti omasta takaa, koska täällä kasvatetaan sekä lampaita että alpakoita.

Nemuno Alpakos.

Vaikkapa tässä pääsee sekä seuraamaan alpakoita ja niiden kasvatusta että ostaa alpakan villasta valmistettuja tuotteita: Nemuno Alpakos

Knitas 

knitas

Knitas valmistaa asusteita lapsille ja aikuisille erilaisista villoista. Tähän mennessä kaikki ostamani tavarat olivat moitteetonta laatua, kestävät konepesua hyvin ja kuukausien käytön jälkeen näyttävät siltä, kun olisin juuri tuonut ne kaupasta. Sieltä kotoisin on myös mainitsemani kypärämyssy. Laatuun nähden varsin edullinen hintataso.

ALPACOS 

Alpacos Vilna

Keskihintaisia neuletuotteita alpakanvillasta. Värimaailma on toki hyvin neutraali ja omaan makuuni aika tylsä. Tähän mennessä en ole löytänyt itselleni sopivaa neuletta, mutta ostin pitkän mustan villakangastakin alerekistä (kuvassa on samantapainen vaalea).  

3. Käytännöllistä kestävyyttä

Močiutės kojinės.

Siellä, missä liettualaisissa design-tuotteissa on tietynlaista hienostuneisuutta, pientuottajat eivät pakota päätä krumeluureilla. Heidän tuotteensa ovat pääasiallisesti hyvin mutkattomia, ja niihin on usein upotettu etnistä kankaankuviointia. Nämä tuotteet eivät ole hinnalla pilattuja, mutta ne ovat yhtä turvallisia ja laadukkaita ostoksia, kuin suurimpien tuottajienkin. 

Myös kovin paljon käteistä ei pienyritysten takia tarvitse kantaa taskuissa. Suurin osa kojuista tarjoaa korttimaksumahdollisuuden. Osalla on myös nettikauppoja. 

Esimerkkinä sukkakauppa Močiutės kojinės. Tossut ovat kotoisin torilta.

Liettuassa tuotetaan myös paljon erilaisia lankalaatuja villasta ja pellavasta. Joten jos kädentaitoja riittää, voi ostaa tuliaisiksi lankaa ja kutoa itse omat neuleensa. 

4. Pellavaa

Lino Namai

Pellava on yksi suosituimpia materiaaleja Liettuassa. Sitä käytetään vaatteisiin, kodintekstiileihin ja koristeluun. 

Etnisillä printeillä kuvioituja pellavatuotteita ja persoonallisia vaatteita löytyy mm.  lahjatavarakaupoista. Käytännöllisempiä esineitä myydään siihen tarkoitetuissa kaupoissa. 

Lino Namai (pellavan koti) on suurimpia paikallisia jälleenmyyjiä, joiden kaupoista löytyy kaikkia mahdollisia pellavatekstiilejä ja vaatteita liettualaisilta tuottajilta. Pellavatuotteet ovat liettualaiselle designille ominaista, mutkatonta muotoilua.

5. Ihonhoitoa ja meikkejä

Uoga uoga

Liettua on muiden Baltian maiden rinnalla luonnonmukaisen ja vegaanisen ihonhoidon edelläkävijä. Sen takia täkäläinen tuotanto on mainitsemisen arvoinen.

Tunnetuin ja saatavuudeltaan helpoin on Uoga Uoga (perustettu 2010) (uoga on marja). Brändillä on maassa luksusmerkin maine. Sen takia sitä myydään mm. paikallisissa Douglaseissa.

Lietuviška kosmetika MARGARITA (BIOK Laboratorija) on myös uudehko, vuonna 1988 markkinoille tullut brändi, astetta edullisempi ja kansanomaisempi merkki. Sillä on päivittäiskosmetiikan maine ja tuotteita myydään jokaisessa ruokakaupassa. 

Cosmoway (tuotenimeltään mm. Nida) on toinen tunnettu liettualainen luonnonmukainen kosmetiikkalinja, joka on saatavana joka marketista. 

Näitä kahta olen jo päässyt kokeilemaan, ja mielestäni BIOK Laboratorija:n tuotteet (Margarita, Kili-g, Rasa) ovat jotenkin onnistuneimpia. Rasvat imeytyvät paremmin, hajusteet ovat hienostuneempia (väitteen mukaan kaikki luonnonmukaisia).

6. Taidelasi

STIKLO GALERIJA.

Vaikka taidelasi ei ole enää niin muodin huipulla, kuin se joskus oli, tätä taidemuotoa aidosti arvostavalle löytyy edelleen ihailtavaa ja himoittavaa. 

Kaunas oli aikoinaan yksi Euroopan taidelasin pääkaupungeista. Ajat ovat muuttuneet ja värikkäiden vitraazi-ikkunoiden sijaan myös yksi Liettuan vanhimmista lasitehtaista – Aleksotas stiklo fabrikas (circa 1927) – vaihtoi nimeksi Kauno Stiklas ja tuottaa nyt lasia rakennuksiin sekä tavaraa kierrätetystä lasista. 

Vanhoista ajoista Liettuaan jäi muutama taidelasimuseo ja vahvan osaamisen maine. Menneiden aikojen lasitaidetta esittelee Glass Museum and Picture Gallery – Molėtai. Moletai on pikkuruinen kaupunki noin 100 km päässä Kaunasista. 

Helpommin taidelasiin pääsee käsiksi liettualaisten taiteilijoiden ja pientuottajien luomuksia myyvissä kaupoissa. Kaunasissa siihen on erikoistunut Vanhassakaupungissa sijaitseva STIKLO GALERIJA.  

STIKLO GALERIJA.

Liettuan ehkä tunnetuin lasitaitelija on tällä hetkellä Remigijus Kriukas. Hänen taideteokset ovat maailmankuuluja ja komeilevat monilla alan gallerioilla. 

7. Meripihka

Meripihka on sekin menettänyt sijansa muotitietoisen väen rinnuksilla, mutta nykyään Baltian kullalle keksitään mitä erikoisempia käyttötarkoituksia. Toki meripihkakoruja ja koristeita saa edelleen matkamuistokaupoista ympäri Baltiaa. Sitä on myös jonkin verran tunnettujen korusuunnitelijoiden töissä. 

Nuorempi korusuunnittelijoiden sukupolvi osaa muotoilla meripihkasta varsin moderneja luomuksia, joten jos itse materiaali kiinnostaa, varmasti löytyy sellainen koru, joka sopii omaan tyyliin ja makuun.

Meripihkaa löytyy mm. meikkivoiteessa (esim. Uoga Uoga BB Kremas) ja Nidan käsisaippuassa. 

8. Paikallista käsityötä

Tuliaisia Liettuasta - tee

Liettuassa löytyy edelleen paljon käsityöosaamista monelta eri alalta. Sen näkee hyvin erilaisilla markkinoilla ja toreilla, joilla pienyrittäjät pääsevät myymään omia tuotteita suoraan. 

Jos vaatteille tai kodin tekstiileille ei ole tarvetta, matkamuistoksi voi hankkia vaikkapa kauhan tai kalenterin. Omaperäisen muotoilun lisäksi nämä esineet ovat yleensä varsin käytännöllisiä ja kestäviä. Myös liettualainen keramiikka kestää hyvin käyttöä.

Myös erilaisia käsityösaippuoita, kynttilöitä ja teekokoelmia on paljon tarjolla.

9. Makeita muistoja

Suklaa

LA NAYA chocolate 

Suklaa tehdään Liettuassa omalla twistillä, sekä käsin että teollisesti. 

Käsityösuklaata myyvät deli-kaupat (niitä on useita myös kävelykadulla) sekä artesaanien omat nettikaupat.

Tavallisempaa, teollisesti valmistettua liettualaista suklaata löytyy tietysti jokaisesta ruokakaupasta sekä lahjatavaraliikkeestä, mutta tehtaalla on olemassa myös useita ikiomia myymälöitä. Nettikauppa toimittaa myös EU:n laajuisesti.  

Ruta

Ruta on maan vanhimpia suklaan tuotantoja (perustettu 1913) ja tehtaan yhteydessä on myös suklaamuseo, jossa pääsee tutustumaan suklaan historiaan. 

On vaikeaa sanoa, onko liettualainen suklaa parempaa tai huonompaa kuin Fazer, mutta ainakin hieman erilaista. 

Hunaja

Hunajaa Liettuassa rakastetaan niin, että sitä on miljoona erilaista laatua. Toki kaupastakin saa, mutta myös jokaiselta torilta ja myyjäisiltä. Tuotannon runsaus takaa myös varsin hyvän hinta-laatusuhteen tälle tuotteelle.

Tämä on yksi monista palkituista hunajan tuottajista. 

Lithuanian honey, bee products | BROLIŲ MEDUS

Kivijalkakauppa Kaunasin vanhassa kaupungissa: Biciu Korys 

Šakotis

Žvagulių Šeimos Šakočiai - Tuliaisia Liettuasta

Tässä Šakotis valmistetaan perinteiseen tyyliin viime syksyn markkinoilla.

Tätä ilman ei Liettuasta voi lähteä. Šakotis on perinteinen kansallistuote, joka koristaa jokaisen liettualaisen juhlapöydän. Kakku on kuivaa lajia, joten se sopii mainiosti tuliaiseksi.

Mausta voi toki olla eri mieltä. Meillä kävi niin, että minä tykkäsin, mutta mieheni ei (“Tietysti pahvin pureskeluun verrattuna kakku vie niukasti voiton”). Šakotis ei ole kovin makea, joten kai se sopii enemmän niille, jotka tykkäävät digestive-kekseistä.

Kakkua valmistetaan monessa eri paikassa ja myydään kaikkialla, tavallisista ruokakaupoista toreihin ja myyjäisiin. 

10. Mistä ostaa?

Vilna

Tuliaisia Liettuasta - Vilna

Vilnan keskusta sekä Vanhakaupunki on huomattavan suuri alue. Senkin takia siellä on pääkadun tuntumassa erillisiä design-, taide- ja vaateputiikkien keskittymiä.

Kaunas

Tuliaisia Liettuasta

Koska Kaunas on huomattavasti kompaktimpi kaupunki, suunnilleen kaikki on kävelykadulla.

Ainoa poikkeus on päätori (täällä Kaunasissa suurin on Centrinis Kauno Turgus tai Urmas Turgus).  Siihen on keskustasta viitisen kilometriä matkaa. Kompleksi on kuitenkin niin suuri ja sokkeloinen, ettei ole ihme, ettei sitä ole tuotu lähemmäs keskustaa. Keskustassa on olemassa pienmuotoisempi tori, jota pystytetään Kauno Pilis parkkipaikalla joka lauantai-aamupäivä (7-14).  Ūkininkų turgelis (Farmers’ Market) 

Kaunasissa ei ole erillistä design-korttelia, vaan kaikki varteenotettavat muotisuunnitteljat pitävät putiikkejaan kävelykadulla tai Akropoliksessa, joka on kävelykadun välittömässä läheisyydessä. 

Matkamuistoja voi poiketa ostamaan Kaunas Souvenirs Shop -tapaisiin pieniin kivijalkakauppoihin. Valikoimat niissä ovat nykyään hyvin laadukkaita. Toki parilla eurollakin saa hankittua jotain pientä mukaan (pakkohan kauppiaan pitää tähdätä eri lompakoiden paksuuteen), mutta suurin osa tavaroista on kuitenkin paikallista käsityötä ja designia. Turistit ovat tänä päivänä nirsoja ja eko-tietoisia, joten mitään kiinalaista krääsää ei enää kannata pitää varastossa. 

Suklaa- ja hunaja kauppoja löytyy kävelykadulta useita, mm Rutan oma. 

Jos mihinkään kilometrien päähän ei tule lähdettyä tori-eksotiikan perässä, moni paikallisten tuottajien tavara löytyy tavallisista ruokakaupoista. Mm. erikoisjuustot, lihatuotteet, hunajat, suklaat, tossut, kaulaliinat ja hanskat sekä liettualaista symboliikkaa myydään täällä päivittäistavaran yhteydessä. 

Tuliaisia Liettuasta.

Referenssit:

10 vastausta artikkeliin “Tuliaisia Liettuasta

 1. Itse rakastan virolaista neuledesignia mutta noista parista kuvasta päätellen, on ehkä tutustuttava myös Liettuan neulemaailmaan, ovat sen verran mielenkiintoisia.

  1. On joo, täällä on aika paljon sellaista out-of-the-box designia. Toki, valtavirta on käytännöllisyydessä ja arkisuudessa.

 2. No vau, mitä kaikkea. Nykyään taitaa olla maanläheiset värit pinnalla vähän kaikessa. Kovasti olen omilta konnuolta koittanut löytää vaikka kirkkaan keltaista sisustustarvikkeita, mutta ei vaan löydy. Pukeutumisessa itselläni on pääsääntöisesti mustaa ja siitä on vaikea päästää irti.
  Šakotis oli ihan uusi asia. Ehdottomasti maistaisin.

  1. Šakotis on kyllä melkoinen ilmestys. Erityisen hauskaa oli nähdä, miten se paistetaan avotulessa.

 3. Tuossa oli tosiaan paljon mistä valita. Šakotista olisi hauska maistaa, vaikka tiedän, että se on itselleni aivan liian makeaa. Suklaa kuitenkin kiinnostaisi, mutta kaikkein eniten nuo villatuotteet!

  1. Itse asiassa Šakotis ei ole yhtään makea. Sen takia itsekin tykkäsin siitä. Liettuan omat makeiset eivät ole makeammasta päästä. Myös karpalon käyttö niissä on hyvin yleistä, mikä on mielestäni suuri plussaa.

   Villatuotteet ovat osoittautuneet oikeaksi löydöiksi. Suosittelen lämpimästi (kirjaimellisesti 😁).

   ja tervetuloa tänne Liettuaan! Mielenkiintoinen matkakohde se on.

 4. Sieltähän löytyy vaikka mitä!🤩 Mielenkiintoisen näköistä tuo Šakotis. Ehkä olis mun makuun, kun en kovin makeista leivonnaisista tykkää. Liettualaista suklaata olis myös mielenkiintoista kokeilla, kaunis pakkaus ainakin on😍

  1. Liettuan suklaan tuotannossa on käytetty paljon mielikuvitusta. On siinä, mistä valita. Itse olen tähän mennessä maistanut vain muutamaa tummansuklaan lajia. Ne oli aika hyviä. Tykkään sellaisista, joissa on jotain täytettä: vadelmaa, kahvia tai tryffeliä.

 5. On tuossa mistä valita. Kyllä turistina ostaisin noista mitä vain. Hyvännäköisiä vaatteita ja designia. Tai no, meripihka ei ole ikinä ollut oma juttu, mutta lähtisi tuliaiseksi jollekin muulle vaikka.

  1. Meripihka on juu, sellainen ota tai jätä juttu. Ei ole koskaan ollut minunkaan juttu koruissa tai sisustuksessa. Museoissa ja taideteoksissa sitä on mielenkiintoista katsoa.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.