Miten pakkaan matkoille?

Miten pakkaan matkoille

Miten pakkaan matkoille?

Nyt mun on pakko lunastaa lupaukseni ja ruveta kirjoittamaan niitä pakollisia postauksia, jotka kuuluvat jokaiseen matkustamiseen liittyvän blogiin 😁.

Aloitan perinteisellä “Miten pakkaan matkoille?” satsilla.

Ensi alkuun homma näytti helpolta: kirjoitan vain ylös, miten saan matkalaukkuni optimoitua niin, että:

 • siellä on kaikki tarpeellinen, mutta ei mitään ylimääräistä, 
 • kaikki on pakattu niin, että löydän helposti etsimäni,
 • ettei siellä ole mitään vaarallisia tai kiellettyjä aineita tai esineitä,
 • ja vieläpä painorajojen sisällä. 

Aloin iloisesti kirjoittaa. Tähän mennessä on 3500 sanaa… 

Moni pikkujuttu ei olekaan enää niin pikkuinen, kun niiden kanssa joutuu tappelemaan sen sijaan, että nauttisi lomasta tai olisi tehokas työmatkalla. 

Ruumaan ja matkustamoon meneville tavaroille on omat sääntönsä. Matkakohde vaikuttaa hyvin paljon siihen, mitä tavaroita pitää olla mukana, eikä se nyt ole ihan niin suoraviivaista, mitä voi kuvitella. 

Huomasin myös, että mitä yksityiskohtaisemmin pakkaamiseen paneutuu, sitä huolettomampaa voi olla matkalla. Erikoisesti lomalla.

Joten päätin pätkäistä tämän postauksen useisiin eri osiin.

Omasta kokemuksesta

Parissakymmenessä vuodessa olen pakannut ja purkanut aika monta kymmentä matkalaukkua. Ennätys on varmaan se vuoden 2015 yhdistetty Puola-Malta loma/työmatka, jolloin parin viikon aikana sen kierroksen jouduin tekemään 8 kertaa. 

Kokemus pakkaamisesta kertyy suhteellisen hitaasti. Monta kertaa voi mennä pieleen, ennen kuin matkalaukun sisältö on täydellinen suhteessa matkakohteeseen ja matkan kestoon. 

Emämokiini kuuluvat vuoden 2001 aurinkorasvat Barbadoksen-matkallamme sekä Rooman 2004 hotellimajoitus.

Barbadokselle emme otettu aurinkorasvoja lainkaan siinä uskossa, että tietysti lomakohteessa niitä löytyy. 

 • Virhe 1. Siellä ei ollut tarjolla kalkkilaivan miehistölle sopivia aurinkovoiteita. Oletuksena oli, että 
  • (a) ihmisillä on ihossa jonku verran pigmenttiä omasta takaa;
  • (b) rannalle tullaan rusketuksen perässä.
 • Virhe 2. Tähtitieteelliset hinnat. Jouduimme ostamaan kunhan jotakin sekä maksamaan pyydettyä hintaa mukisematta.

En ole tehnyt tätä virhettä enää koskaan. 

Rooman matka oli työperäinen, niinpä vaatetuksen piti olla jotenkuten muodollisesti pätevä. Oli heinäkuu. +42C. Asuimme keskustan hotellissa, jonka pikkuisessa huoneessa ei ollut kuin suihku, joten vaatteet joutui tunkemaan takaisin matkalaukkuun likaisina. Päivässä meni 2-3 vaatekertaa. Jos joku ei ole käynyt Roomassa heinäkuussa, tuskin pystyy kuvittelemaan, millaista on yrittää näyttää ihmiseltä tuossa helteessä, seisovassa ilmassa, keskellä pölyistä suurkaupunkia. 

Onneksi Italia on varsin edullinen maa, jos vaatevarastoa joutuu täydentämään äkillisesti. Matkalaukussani oli tuplaten enemmän vaatteita paluumatkalla. 

Opetus: Ei enää koskaan pieniä hotellihuoneita keskellä kaupunkia ilman pyykkikonetta tai pesulapalveluita ja vieläpä työmatkalla. Tämä oli varmaan viimeisiä kertoja, jolloin olemme yöpyneet hotelleissa. Sen jälkeen käytimme vallan yksityisiä majoituksia. 

Pienempiä fiboja on toki käynyt välillä. Vuosien varrella ne harvenivat huomattavasti. Kaikessa harjaantuu. 

Force Majeure 

Omaksi riesaksi oli 2001 voimaan tullut nesteiden kuljetuskielto matkustamoissa. Lentokentät ja lentoyhtiöt eivät olleet lainkaan valmiina muutokseen. Pienet ja ylihinnoitellut vesipullot loppuivat automaateissa ja kahviloissa eikä ihan kaikkialla päässyt täyttämään vesipulloja vessassa. Kaikista nopein muutos tapahtui muuten Kiinassa. Siellä oli erilliset juomavesihanat, josta pääsi täydentämään omia vesivarastoja. 

Toinen ongelma oli pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa matkustaminen: omaa kosmetiikkaa ei päässyt tuomaan mukaan, eikä silloin testerikokoisia pulloja ollut vielä yllin kyllin. Eli rasvapurkkeja joutui ostamaan joko tax-freessä tai paikan päällä. Välillä se onnistui hyvin, välillä huonosti. Riippuu kohteesta. Parhaat tax-freet olivat Lontoossa (Heathrow), Kiinassa (Shenzhen) sekä Barbadoksella. Barbadoksella tax-freetä oli kilometreittäin sekä lentokentällä että pääkaupungissa. Kaikki muu oli halpaa, paitsi aurinkovoiteet 😁.

En tiedä, ovatko asiat edelleen näin vai ei. En ole lentänyt sitten vuoden 2016 enkä matkustanut muulla kuin omalla autolla kohta kahteen vuoteen. Silleen kevyesti, pelkän matkalaukun kanssa. Viime kerroilla meillä on ollut koko arkipäivän käyttöomaisuus mukana. 

Ruumaan vai matkustamoon?

Periaatteessa pelkillä käsimatkatavaroilla pärjää, jos matka on suhteellisen lyhyt. Aikuisten kesken matkustaessa se olisi helposti saavutettavissa. Lapsiperheessä näin helpolla ei pääse. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että muutaman kympin investointi ruumaan menevään matkalaukkuun säästää lomilla niin paljon hermoja ja käsiä, että sitä ei kannata vierastaa. Jokailtainen nyrkkipyykkäys sekä kosteiden vaatteiden päälle vetäminen saa ihoni kananlihalle vieläkin.

Pidemmälle reissulle myös välttämättömät terävät esineet, kuten kynsisakset tai viila, on pakko laittaa ruumaan.

Mitä en koskaan laita matkalaukkuun, on pesuaineet, kynsilakanpoistoaine (tai muu syövyttävä kemikaali), koska siinä onnettomassa tapauksessa, että ne pääsevät leviämään siellä, vahingon suuruus voi kivuta tuhansiin euroihin, vaikka itse aine on parin euron arvoinen (ihan jokaisessa tuntemani maassa).

Toki aivan henkilökohtaisia asioita, kuten lääkkeitä, koruja, arvoesineitä, asiakirjoja ja henkilöpapereita ruumaan ei pakata. Joillekin lääkkeille voi tarvita myös reseptin mukaan. Sellaisia asioita kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen matkaa. 

Myös silmälaseja, elektroniikkaa tai muuta helposti rikkoutuvaa en pakkaisi ruumaan. Joka tapauksessa matkalaukkuja käsitellään aika kovakouraisesti ja monesti ne kulkevat automatisoiduilla hihnoillla koko matkan. Herkästi rikkoutuvat ja vaikeasti uusittavat tavarat olen aina ottanut mukaan matkustamoon elleivät ne ole kiellettyjen listalla.

Turvatarkastuksessa kiinnijääminen on tosi ikävä asia. Se harvoin johtaa ongelmiin, jos olet valmis luopumaan kielletystä tavarasta. Tosin on se ikävää, jos joutuu heittämään roskiin mehuja, shampoota tai kynsisaksia. C4:stä tulee ongelmia, en suosittele 😂. Ai niin, huume- ym. koirat eivät reagoi ruokaan, joten voileipäsi on turvassa. Paitsi sellaisissa maissa, joihin ei saa tuoda ruokaa matkatavaroissa. 

Eli ei muuta kuin matkalaukku valmiiksi ja reissuun!

Linkit teemapostauksiin (tulevat seuraavan parin viikon aikana pikkuhiljaa):

MITEN PAKKAAN MATKOILLE ARCHIVES:
 1. Lyhyt työreissu (2-3 päivää)
 2. Työkomennus (2-3 viikkoa)
 3. Aurinkoloma (2 viikkoa)
 4. Kaupunkiloma (pidennetty viikonloppu – 1 viikko)
 5. Patikointiloma (10 pv)
 6. Road Trip (10-14 pv) 
 7. Diginomad Survival Kit (kuuluu joka pakkaukseen)
Bonus:

Kuvitus: Happy Color®

Miten pakkaan matkoille?

18 vastausta artikkeliin “Miten pakkaan matkoille?

 1. Mä oon mielestäni aina ollut tosi hyvä pakkaamaan 🙂 Tykkään siitä tosi paljon, niin ehkä sekin sitten tekee siitä myös helppoa ja sitä kautta siinä usein onnistuu!

 2. Matkustelin ekan kerran 23 vuotiaana enkä vielä tähän päivään mennessä ole laittanut ruumaan mitään:D kyllä se muutto eri maahan pitää olla että sinne laukun laitan. En kyllä matkalaukkua edes omista vaan repulla menty.

  Kamalin kokemus oli kun köyhänä opiskelijana olin satsannut 15e eko hammastahnaan ja sit Amsterdamin lentokenttätyöntekijä vei sen kun oli niin iso 😫 t. Katkera.

 3. Voi kun pääsisikin pian matkustelemaan. Monesti tulee otettua liikaa vaatteita, aina ihan varmuuden vuoksi. 😀

 4. Jossakin vaiheessa elämää mulla oli lomareissuillekin tarkistuslista. Sain idean, kun joku puhui lentokapteeneilla olevan listan, josta katsotaan ja kuitataan asiat tehdyiksi. Se nopeuttaa tarvittavien tavaroiden pakkaamista ja varmistaa, että kaikki on mukana. Ei tarvitse aina uudelleen alkaa muistelemaan. Töissä tulee muissakin asioissa käytettyä muisti- ja tarkistuslistoja.
  Yksi tapa, joka on kulkenut läpi koko aikuisiän on pesupussi, josta en ota pesuaineita, hammasharjaa jne. tuotteita pois. On aina valmiina. Ei kuin laukkuun ja matkaan.

  1. Mulla on samanlainen pussukka, jonka nimeksi on Survival Kit. Aina valmiina. Jokaisesta reissusta tullessani tarkistin, että kaikki puuttuva on uusittu ja kaikki on käyttökelpoista.

 5. Itse otan hyvin vähän mitään mukaan koskaan. Joskus pakkasin laukut aina täyteen ja lähes kaikki vaatteet jäi käyttämättä.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.