Matkaan kevyesti

Matkaan käsimatkatavaran kanssa - kuvituskuva

Matkaan käsimatkatavaran kanssa.

Pelkän käsimatkatavaran kanssa matkustaminen on edullista ja kätevää. Aikaa ei mene ruumasta tulevien tavaroiden odottamiseen, eikä tarvitse maksaa ylimääräistä lentolipuista. Halpalentoyhtiöt ikään kuin suosivat kevyttä matkustustapaa – usein matkalaukku maksaa enemmän kuin lentolippu. Eikä tarvitse hikoilla painavan matkalaukun kanssa siellä, missä pyöristä ei ole apua. 

Ongelmana on vain se, miten mahduttaa kaikki tarpeellinen käsimatkatavaroihin ja vieläpä niin, ettei turvatarkastuksessa joudu heittämään mitään kielletyksi osoittautunutta pois.

Suomeksi ohjeistusta tarjoavat Finnairin ja Finavian sivustot. Loput lentoyhtiöt lähinnä englanniksi. Vaatimukset jakautuvat yleisiin turvallisuutta edistäviin rajoituksiin ja yhtiökohtaisiin rajoituksiin (mm paino- ja kokorajoituksiin). Muistakaa tarkistaa molemmat!

Matkaan käsimatkatavaran kanssa - kuvituskuva, kuvassa Birzebugga, Malta

Nyt kun olen itse lukenut näitä sääntöjä, itselleni tuli yllätyksenä muutama asia. Onneksi suurin osa rajoituksista ei minua koske: en tupakoi, en pidä mukanani sytkäreitä enkä tulitikkuja, eikä minulle tulisi mieleen ottaa lennolle sytkärin bensaa täyttöpullossa. 

Toinen rajoitus koskee minuakin: litiumakkuja on minullakin käytössä. Ne ovat kännyköissä, läppäreissä, akkupankeissa… Onneksi tavallinen akku on lennoilla sallittu ja rajoitus alkaa tulla vastaan, kun kyse on vaikka auton akusta tai kannettavasta geeliakusta. 

Sen tiesin aiemminkin, että (kynsi)sakset, metalliset viilat ja pinsetit eivät ole sallittuja. Eikä tietysti mikään muukaan terävä esine, kuten veitsi tai metalliset puikot. Mukaan kelpaa lasinen tai muovinen kynsiviila.

Nestemäiset lääkkeet, kuten myös käsidesi, ei lukeudu nesteisiin, mutta niistä voidaan pyytää lääkärintodistusta tai reseptiä. Kukaan ei ole koskaan pyytänyt minulta reseptiä, mutta pidän sen silti ladattuna puhelimeen. 

Nestemäiset hygieniatarvikkeet ovat se ikuinen pullonkaula. 

Miten siis saa kaiken tarvittavan mahtumaan yhteen kassiin ja senkin lisäksi päästä turvatarkastuksesta läpi?

Suosittelen lämpimästi sovittamaan oman meikkipussin sisällön siihen 1L pussiin kotona, ettei tulisi hätää turvatarkastuksen liukuhihnalla. Pussi on näet varsin pieni.

Mahdollisimman moni hygieniatarvike kiinteänä

1. Puhdistus

Nyt saippuan lisäksi on tarjolla palashampoota ja hiushoitoainetta (tähän sopisi linkki hyvään tuotteeseen, joten tämän tavaralajin valmistajat  Suomesta, antakaa itsestänne merkki!). 

Meikinpoistoaineen voi ottaa mukaan liinojen muodossa. Niitä on nykyään joka lähtöön: jokaiselle ihotyypille ja jokaiselle kukkarolle. 

Shiseido Refreshing Cleansing Sheets 30 pcs 

Myös käsidesin voi tarvittaessa korvata liinoilla, joita saa mm. yksittäispakattuina

2. Kiinteä dödö nestemäisen tai aerosolin sijaan

En ole huomannut eroa, että mikään niistä toimisi paremmin kuin toinen. Eroja on merkeittäin, vaikutusaineittain, koostumuksittain, mutta aineen tila harvoin vaikuttaa asiaan.

3. Aurinkosuoja

Aurinkosuoja on tarjolla myös kiinteässä muodossa: 

Shiseido Clear Suncare Stick SPF50+
Clarins Invisible Sun Care Stick SPF50+
kuvitus

Matkaan käsimatkatavaran kanssa.

Kosmetiikkatuotteet

1. Kosmetiikat pienissä pulloissa tai kiinteänä

Kosmetiikkaa voi hankkia valmiiksi pienissä pulloissa tai siirtää ne sinne itse. Olen joskus hankkinut tyhjiä nimettömiä purnukoita, mutta yllättäen niistä ruvettiin kyselemään turvatarkastuksessa ja availemaan tarkistaakseen sisällön. Sen takia muutin taktiikkaa ja hankin rasvat pienissä purnukoissa ja näytepakkauksissa ensin, myöhemmin täytän ne omilla rasvoilla aina tarvittaessa. Yksi purnukkasetti kestää 2-3 vuotta jatkuvassa matkakäytössä. 

2. Meikit

Jos vain on mahdollista vaihtaa, niin monia meikkejä voi ottaa mukaan kiinteänä nestemäisen sijaan. Jos iho kestää, niin sekä pohjustus että meikkivoide voivat olla kiinteitä. 

Tässä muutama hyvä vaihtoehto:

Vichy Mineralblend Healthy Glow Tri-Colour Powder 
Shiseido Synchro Skin Self-Refreshing Custom Finish Powder Foundation 
GUERLAIN Meteorites Compact - Colour-Correcting, Blotting and Lighting Powder
kuvitus

Huulirasva tai huulipuna huulikiillon sijaan. 

Hyvä vaihtoehto matkalle on meikkisetti, jos on ylipäänsä tarkoitus meikata matkalla. Itse pyrin ostamaan sellaisia, joissa on paikka myös ripsivärille. 

GIVENCHY Makeup Essentials Palette with Travel Mascara
kuvitus

Jos uskaltaa, voi ottaa mukaan kakkuripsivärin tavallisen tuubin sijaan. Suosittelen kuitenkin harjoittelemista ennen matkalle lähtöä, koska homma on varsin sotkuinen ja vaatii vankkaa kättä. Toisaalta olen huomannut, että tavallinen vedenkestävä ripsiväri ei näy läpivalaistuksessa nesteenä, erityisesti jos se ei ole upouusi. Kuitenkin turvallisuusohjeissa se luetaan nesteeksi, joten pitää olla valmis siirtämään se siihen 1L pussiin.

Mikään ei tietysti estä ostamasta joka matkaan uudet pikkupurnukat, mutta se on sekä kallista että epäekologista. 

Joskus on olemassa jo valmiiksi mietitty ratkaisu himomatkailijoille. Yksi hyvä tuote on ampulleihin pakattu meikinpoistoaine, esimerkiksi La Roche-Posay Toleriane Monodose Eye Make-Up Remover 30 x 5ml 

 La Roche-Posay Toleriane Monodose Eye Make-Up Remover 30 x 5ml 
kuvitus

Välillä käy tuuri ja normaalikokoisten rasvojen ostoksen yhteydessä saa myös minikokoisia versioita. Näitäkin hyödynnän matkustaessa, mutta näissä pitää olla aina varma, että tuote sopii iholle ja siihen ilmastoon, jonne on matkustamassa.

Tax-free

Meikkejä voi hankkia myös matkan varrelta tax-freesta, mutta asiaan kannattaa panostaa jo ennen lähtöä tarkistamalla, että kyseinen tavara on saatavilla kyseisellä kentällä ja mihin hintaan. Nimittäin eri maissa hinnat samalle tuotteelle voivat vaihdella varsin dramaattisesti. Esimerkiksi Lontoon lentokentistä brittiläiset brändit ovat huomattavasti edullisempia kuin Euroopassa yleisesti. Kun taas luksusbrändit ovat edullisempia Itämeren laivojen kaupoissa kuin esimerkiksi Helsingin lentokentällä. Laivoillekaan ei tarvitse lähteä, koska esim. Tallink myy melkein koko valikoimaansa myös nettikaupassa. 

Matkaan käsimatkatavaran kanssa - Tallink tax-free kuvituskuva

Lääkkeet ja käsidesi

Lääkkeitä ja käsidesiä ei onneksi tarvitse tunkea 1L pussiin, vaikka nekin olisivat nestemäisiä.

Vaatteet ja asusteet

Sukkia ja sukkahousuja voi ahtaa korkokenkien sisälle tilan säästämiseksi, jos korkkarit on pakko ottaa mukaan. Tosin tätä voi ymmärtää vain toinen korkkareiden käyttäjä. Meikäläinen ei tunne itseään ihmiseksi iltamenoissa, jos mulla on lenkkarit jalassa. 

Jos pikkutakkia ei tarvitse, sitä ei missään tapauksessa kannata raahata mukanaan. Mukaan kannattaa pakata ohut ja lämmin, siisti neuletakki. Minulla on siihen tarkoitukseen kaksi samanlaista, mutta eriväristä silkki-villa-viskoosi sekoitetta olevaa neuletakkia. Ne ovat lämpimiä, mutta niin ohuita, että tarvittaessa mahtuvat kenkien sisälle. Yleensä jompikumpi on matkalla mukana.

Matkaan käsimatkatavaran kanssa - kuvituskuva

Kaikki rypistyvät vaatteet yritän jättää kotiin, mutta jos niitä on pakko pakata mukaan, niin käärin ne rullalle. Usein käärin nekin, jotka eivät rypisty.

Sukkia omasta matkalaukustani on turha etsiä. Ainoat, joita sieltä voi löytää on ohuen ohuet polyamidisukat, jotka näyttävät siltä, että minulla olisi sukkikset housujen alla. 

En myöskään käytä matkoilla lenkkareita ellen ole menossa patikkaretkille. Minulla on sitä varten siistit matalat kengät. Ne ovat huomattavasti monikäyttöisempiä kuin lenkkarit ja mahtuvat pienempään tilaan.

Matkaan käsimatkatavaran kanssa - kuvituskuva

Muut tarvikkeet ja pientä säätöä

Jos matkustaa paljon ja hartaasti, niin kannattaa panostaa matkatarvikkeisiin. Kunnolliset matkakokoiset meikkisiveltimet, kokoontaitettava hiusharja, matkahammasharja (silloin kostean hammasharjan pystyy pakkaamaan pois heti).

Joskus laitan kierrätykseen hyvät osat muista seteistä. Joissakin puutereissa oli parempi harja kuin itse puuteri. Säästän niitä. 

Real Techniques Luminous Glow Mini Kit 
Dior Travel Brush Set Cannage Couture Collection 
GUERLAIN L'Essentiel Retractable Foundation Brush 
kuvitus

En myöskään osta meikkipusseja juuri koskaan. Käytän ilmaiseksi tulleita niin kauan kuin pystyy ja sitten korvaan seuraavalla. 

Minulla on myös hyvät matkakokoiset fööni, piippaus- ja suoristusraudat, jos tarvitsen jonkin niistä ottaa mukaan. 

Paperisia kirjoja en ota enää mukaan tilan säästämiseksi. E-kirjoja mahtuu puhelimeen mukavasti. Jos ylipäänsä jää aikaa lukemiseen. 

Myös lompakoita ja käsilaukkuja minulla on matkailutarkoitukseen erikseen. Matkalle kun ei tarvitse puoltakaan tavallisen lompakkoni sisällöstä: kanta-asiakaskortteja, muistilappuja ja ulkomailla kelvottomia pankkikortteja.  

Matkaan käsimatkatavaran kanssa - kuvituskuva

Kunnollinen lasinen kynsiviila on aivan must. Olen erittäin huolimaton kynsieni suhteen, joten en ole kertaakaan selvinnyt matkasta ilman katkenneita kynsiä. Saksia kun ei voi ottaa mukaan. 

Toinen vaihtoehto on rakenne- tai geelikynnet. Minun on joskus onnistunut päästä viikonlopun yli geelilakkauksella. Itse en rakennekynsiä siedä, mutta jotkut ovat niitä kehuneet. 

Myös ripsienpidennyksiä kehutaan helppona “meikki ilman meikkausta”- kikkana. En niitäkään koskaan viitsi laittaa. Enkä värjätä kulmia. 

Hulluimmat kokeillut, jotka ovat oikeasti toimineet minulla

Yleensä kehotetaan ottamaan matkaan moneen käyttöön sopivia tuotteita. Tässä sitten hätäratkaisut, joita olen tehnyt paremman puutteessa. 

 1. Kasvovoiteen olen käyttänyt meikin poistoon. Se toimii, mutta on myös vaara, ettei sitä riitä koko matkan ajaksi. Ratkaisu on myös kallista, jos kasvovoide on arvokkaammasta päästä. Jos iho ei ole kovin herkkä työntämään näppylöitä esille, samaan tarkoitukseen sopii käsivoide.
 2. Käsivoide sopii myös vartalovoiteeksi ja latvojen silottajaksi.
 3. Vartalovoiteen avulla olen sheivannut.
 4. Hoitoainetta olen laittanut muutamaksi minuutiksi käsiin, jos käsivoidetta ei ollut saatavilla.
 5. Käsirasva käy myös nahkakenkien puhdistukseen. 
 6. Huulirasvaa laitoin haljenneisiin kantapäihin ja kuiviin kynsinauhoihin. Yhtä hyvin toimii hiusöljy tai ruokakaupan oliiviöljy.
 7. Oliiviöljyä olen laittanut myös naamiona tuulessa ja pakkasessa kärsineille kasvoille. Oliiviöljyn koostumusta voi laimentaa sitruunamehulla. 
 8. Kulmien muotoiluun voi käyttää sopivaa mattaa luomiväriä, jota on yleensä jokaisessa meikkipaletissa. 
 9. Kynsilakkaa voi poistaa niin, että laittaa uuden kerroksen lakkaa vanhan päälle ja pyyhkäistään pois. Ei toimi mitenkään täydellisesti eikä uudesta lakkauksesta tule kovin hyvä, mutta jos on ihan pakko, niin tähän keinoon voi turvautua. 
 10. Juoksun sukkahousuissa voi pysäyttää kynsilakalla. Varo muita vaatteita, erityisesti, jos lakka on värillistä. 
 11. Poskipunaa voi käyttää luomivärinä, mutta varsin varovasti.
 12. Rajaukset voi tehdä tummalla luomivärillä ja kostealla siveltimellä.
 13. Hammastahna auttaa hyvin näppylöiden taltuttamisessa. 

Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon?

Jos on tiedossa mahdollisia allergisia reaktioita kosmetiikasta, kaikki mukana olevaa tavara pitää testata jo kotioloissa. Siihenkään ei kannata luottaa, että hotellin pesuaineet sopivat omalle kropalle ja hiuksille. Eikä siihen, että perillä löytyy kaikkea, mitä jäi kotiin tilanpuutteen takia. Kummankin virheen olen tehnyt.

En ole itse joutunut nolona selittämään, miksi jokin tarvittava asiakirja puuttuu, mutta olen kuullut tarpeeksi kauhutarinoita tästä. Jos joskus ennen vanhaan passi riitti ainoaksi matkustusasiakirjaksi, nyt pitää olla tosi tarkkana kaikista lipuista ja lapuista, joiden olemassaoloa matkustaminen vaatii. Oman kuljetusyhtiön nettisivuilla sekä Ulkoministeriön sivuilla pitäisi löytyä kaikki tarvittava ja ajankohtainen tieto.

Ennestään tuttuun paikkaan voin matkustaa niinkin, ettei minulla ole mukana kuin hammasharja ja passi (jos niitäkään). Uutteen paikkaan pakkaan kaikkea tarvittavaa, koska ei ikinä voi tietää, mitkä yllätykset odottavat perillä. 

Matkaan käsimatkatavaran kanssa - kuvituskuva

Matkaan käsimatkatavaran kanssa.

Referenssit:

Kuvitus © 2019-2024 VIA PER ASPERA AD ASTRA ja Happy Color ®

Tuotekuvat: Valmistajat

Visits: 780

6 vastausta artikkeliin “Matkaan kevyesti

 1. Olisi tarkoitus jossakin kohtaa mennä käsimatkatavaroiden kanssa reissuun. Onkin tärkeää miettiä, että mitä tarvitsee silloin…

  1. Minä tykkään käydä matkoilla pelkän käsimatkalaukun kanssa. Harmi, ettei se aina onnistuu. Nykyään säännöt eri lentoyhtiöissä ovat aika kirjavia.

 2. Mehän reissattiin nomadielämässä 2,5 vuotta putkeen pienillä ”koulurepuilla”. Itse en juurikaan meikkaa, niin nesteet eivät tuota ongelmaa. Kuivaihoisena tosin tarvitsen paljon ihovoidetta ja on harmillista joutua ostamaan niitä pienissä puteleissa. Nyt kun on kiinteä tukikohta, sekään ei ole ongelma, kun voi pitää kotona isoa pulloa ja täyttää siitä mukaan reissuun niihin max desin puteleihin.
  Mähän oon käyttänyt hiusten(kin) pesuun marseillen tyylisiä oliiviöljysaippuoita jo lähes 7 v. En osta tiettyä merkkiä, vaan ostan aina paikallisen käsintehdyn palasaippuan, joita saa yllättävän hyvin eri puolilta maailmaa. Juuri ostin uuden torilta täällä Belgradissa, eikä hintakaan ollut kuin noin 2,50 €.

  1. Minä taas meikkaan lähes päivittäin, koska olen huomannut, että se on ainoa keino pitää ihoni kunnossa. Se on niin herkkä, että nuo 2-3 kerrosta rasvaa suojaavat sen kylmästä ja kuumasta. Ostan paljonkin tax-freesta, mutta isotkin purtilot saan tyhjäksi ennen seuraavaa reissua (yleensä). Kaupunkihyppelyt hoituvat pienillä täytepulloilla.

   Hiustenpesu on kyllä ongelma. En koskaan löytänyt sopivaa saippua, ja harva shampoo käy minulle. 1-2 kerta viikossa käytän öljyä ennen pesua. Hoitoaine on ihan must, että tukkani näyttää edes jotenkin siedettävältä.

 3. Akkuasiat ovat aiheuttaneet meillä joskus hikoilua, kun litium-akut on välillä kielletty älyttömän suurten sakkojen uhalla kokonaan. No, onneksi ongelmia ei loppujen lopuksi ole tullut ja normaalit laitteet vara-akkujen kera ovat kulkeneet mukana ilman ongelmia.

  1. Niinpä, helppo ne on kieltää, mutta parempaakaan tekniikkaa ei ole tarjolla. Joten pakko on päästä matkustajia litium akkuineen koneeseen. Toisaalta, poissa käytössä olevat akut (virrat pois laitteista) eivät ylikuumenne eikä räjähdä.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.