Gozon rantoja – Dwejra Bay – San Lawrenz

Gozon rantoja - Dwejra - San Lawrenz

Gozon rantoja – Dwejra Bay – San Lawrenz

Saaren pohjois- ja lounaisosat eivät pääse rannoilla ylpeilemään. Pitkän Marsalfornin alueen jälkeen seuraava oikea ranta on San Lawrenzin Dwejra Bay. 

Tämän alueen parasta antia on laaja patikointireittien verkosto. Pitkin rantaa pääsee Wied Il-Mielaħ:sta Ta’ Ċenċ Cliffs:iin asti. Reitit eivät ole vaikeita, mutta ne kulkevat pitkin korkeiden rantakallioiden reunaa suorassa auringonpaisteessa, joten turvallisuudesta ja runsaasta veden saannista pitää huolehtia tarkkaan. 

Yleisesti ottaen Gozolla (niin kuin Maltan saarellakin) turvallisuutta on yritetty pitää yllä kaikin keinoin. On rantavahteja, on merkkilippuja, on pelastusvälineitä. Silloin kun rantavahti on paikalla, hän opastaa kaikissa uimiseen liittyvissä asioissa. Jos rannalla ei ole henkilökuntaa, kaikkea voi kysyä paikallisilta. He ovat varsin ystävällisiä ja avuliaita tässäkin asiassa. Jos paikallinen hyökkää turistin mukavuusalueelle ja yrittää varoittaa jostain uimiseen liittyvästä asiasta, kuuntele. Turhaan he eivät lähde sinua häiritsemään. 

Oman valkonaamaolemukseni takia saan niitä neuvoja paljon. En enää edes oikaise, ellei keskustelu mene pidemmälle. Merta pitää osata lukea. Se taito tulee meren rannalla ja meressä vietettyjen vuosien mukaan. Paikalliset kuitenkin tuntevat rantojaan varsin hyvin: virtoja, kiviä, luolia ja syvänteitä. 

Vaikka rannalla on kattava opastus, niin niitä lippumerkkejä pitää osata tulkita. Opastaulu on yleisesti sijoitettu rannan pääväylälle. Pelastusvälineitä pitää myös osata käyttää. Se ei nyt ole aivan niin yksinkertaista kuin kuvitellaan. Tiesittekö esimerkiksi, että tuo pitkä naru, joka on kiinnitetty pelastusrenkaaseen, on sitä varten, että pelastettavan saa vedettyä takaisin maihin?

Jos oma tai lasten uimataito vähänkin askarruttaa, niin kannattaa valita mahdollisimman turvallinen ranta. Matalahko Ramla sopii siihen tarkoitukseen mainiosti.

Tässä postauksessa: 

Rannat

 • Dwejra Bay
 • Inland Sea 

Nähtävyydet

 • Blue Hole
 • Dwejra Tower
 • Ras il-Wardija (Wardija Punic temple)
 • San Raflu Lake
 • San Lawrenz

Alueen rannat

Dwejra Bay  & Inland Sea 

Nämä kaksi uimapaikkaa sijaitsevat vierekkäin. Alue on hyvin suosittu paikallisten kesken, myös talvisin. Viikonloppuina se täytyy jengillä perusteellisesti. Eikä se ole ihme: suuren kivisen Dwejran lisäksi Inland Sea tarjoaa nopeasti lämpenevän pienemmän vesistön. 

Alueella on tarjolla kaikki mahdolliset palvelut ja mukavuudet: eritasoisia ja hintaisia ruokapaikkoja, vessoja, myyntikojuja sekä oma kappeli. Se on myös yksi suosituimpia sukellus- ja snorklauspaikkoja. 

Vaikka Azure Window sortui (maaliskuussa  2017), alue säilyttää oma vetovoimansa edelleen. Sukeltajien lisäksi se on patikoitsijoiden suuressa suosiossa. Reittejä siellä on moneksi tunniksi koluttavaksi, sillä maisemat ovat aivan upeita. Itsekin vietimme erään viikonlopun siellä. 

 • Soraa/Kiviranta
 • Runsaasti kahviloita ja ravintoloita
 • Myyntikojuja: rantavarusteet, katuruokaa, hedelmiä
 • WC
 • Jäätelökioski
 • Parkki/invaparkki
 • Pääsee julkisilla
 • Sopii liikuntarajoitteisille
 • Sopii lapsille
 • Paljon aktiviteetteja tarjolla
 • Oma kappeli
 • Rantavahti klo 9.30-18
Gozon rantoja - Wied il-Għasri - Dwejra Bay
Gozon rantoja - Dwejra Bay - San Lawrenz, Dwejra bay

Nähtävyydet

Blue Hole

Azure Window:n jäänteet ovat edelleen suosittu nähtävyys. Monet tulevat paikalle katsomaan sitä, mitä ei enää ole.

Dwejra Tower (Torri tad-Dwejra)

Dwejra Tower (1652) on yksi neljästä pystyssä olevista vartiotornista Gozon saarella. Tällä hetkellä vielä kiinni yleisöltä rajoitusten jäljiltä. Olisi kyllä kiva päästä johonkin niistä torneista sisälle. 

San Raflu Lake ja Wardija temppeli (Wardija Punic temple)

San Lawrenzin toinen suosittu patikointialue sijatsee Dwejra Baysta etelään. Siellä sijaitsevat Ras il-Wardija temppeli (Wardija Punic temple) sekä San Raflu Lake.

Ras il-Wardija temppeli on pronssikauden asutusten ja palvontapaikan jäänteitä (noin 1500 BC).

San Raflu Lake on ainoa luonnon vesilätäkkö Gozolla. Ankkoja lätäkössä ei ollut, eikä muita vesilintuja, mutta kilpikonnia senkin edestä. Geologisena kummajaisena lätäkköä voisi pitää, mistä vesi nousee sinne sadan metrin korkeuteen, kallioiden korkeimmalle kohdalle? Ja miksi se ei haihdu taivaan tuuliin. Pienikin halkeama ja vesi valuu alas mereen 🙁   

Gozon rantoja - Dwejra Bay - San Lawrenz, San Raflu Lake
Gozon rantoja - Dwejra Bay - San Lawrenz, San Raflu Lake

San Lawrenz

San Lawrenz on paljon modernimpi alue, mitä suurin osa Gozon asutusta. Siinä on sekä nykyaikaisempaa rakennuskantaa, että paljon teollisuusalueita. Myös Kempinski Gozo sijaitsee siellä.

REFERENSSIT:

SUORAT LINKIT GOOGLE MAPSIIN:
GOZON RANTOJA ARCHIVES
MALTA & GOZO ARCHIVES

Gozon rantoja – Dwejra Bay – San Lawrenz

Visits: 239

4 vastausta artikkeliin “Gozon rantoja – Dwejra Bay – San Lawrenz

 1. Siellä on mistä valita! Upeita rantoja ja tosi hienoja kuvia, pääsee niiden kautta hyvin tunnelmaan. Mahtava tuo kirkko!

  1. On täällä valinnanvaraa. Hassua, että pikkuisella saarella, voi olla niin paljon kaikennäköistä katsottavaa.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.