Viikko 13 – Ikäraja kosmetiikan myyntiin?

Viikko 13-2024 - Ikäraja kosmetiikan myyntiin?

Viikko 13 -2024 – Ikäraja kosmetiikan myyntiin?

Viikko 13

Viikko 13 oli edelleen harmaahko, mutta hieman lämpimämpi kuin edelliset. Se oli hyvä puoli. Huono puoli oli se, että siitepölyn lisääntyessä ilmassa alkoi se jokavuotinen riesa, jolloin saan kaiken karvaisia allergiaoireita. Tukkoisen nenän ja vuotavien silmien lisäksi ilmaantuu iho-oireita, välillä aika rajujakin. Eli pakkasjakson jälkeen sain muutaman viikon armonaikaa kylmäallergiasta ennen kuin alkoi siitepölyallergiajakso.

Se on yleensä kaikkein tuskallisinta aikaa vuodesta, jolloin yritän epätoivoisesti löytää edes jonkin sopivan ihonhoitotuotteen, mutta silti tuntuu ettei mikään oikein käy, ei edes kaikista luotettavimmat herkän ihon tuotteet. Sen takia törmäsinkin Emmi Nuorgamin kolumniin ja aloin tutkimaan asiaa – sen verran älyttömältä kuvattu ilmiö kuulosti.  

Tuleeko ikäraja vastaan?

Minulle sellaiset ilmiöt kuten babybotox ja 8-vuotiaiden synttärit Sephorassa tulivat täytenä yllätyksenä. Itselleni ei tulisi mieleenkään ottaa botoxia mihinkään vaivaan rypyistä puhumattakaan. 

Aika lailla aivopestyä niiden nuorten pitää olla, jotka haluavat piikittää sitä ehkäisemään jotain, mitä ei välttämättä edes koskaan tule. 

Sillä ilmiöllä, että nuoret yrittävät sovitella omaan käyttöön ikääntymisen vastaisia tuotteita, on mitä todennäköisemmin olemassa toinenkin syy, kuin Instagram ja Tiktok. Luulen niin, koska tuskin olen ollut ainoa nuori, joka on kärsinyt iho-ongelmista enkä osannut kysyä asiantuntijoiden neuvoa.

Itselläni oli ongelmia kuivan ihoni kanssa ikuisuuden, jo paljon ennen kuin aloitin mitään kosmetiikan käyttöä. Muistaisin, että ensimmäiset alkoivat noin 10-vuotiaana. Koska silloin kenelläkään ei käynyt mielessä käydä lapsen kanssa kosmetologilla, dermotologilla tai edes farmaseutilla apteekissa, niin olen kärsinyt pari vuotta ennen kuin nuorempi opettaja neuvoi vaihtamaan kasvopesuainetta ja hankkimaan kosteuttavaa voidetta iholleni. Sitä ennen yritin pärjätä vauvavoutrella. Kehnoin seurauksin, tietysti.

Vaikka niistä ajoista on kohta 40 vuotta aikaa, nuorille ei ole tarjolla sen laajemmin tuotteita. Kahdestakin syystä: nuoremman ihon oletetaan olevan rasvainen ja tarvitsevan hoitoa finneihin, kuten sinkkivoidetta ja tehokasta puhdistusta. Toinen ilmiselvä syy on se, että nuorille tarkoitettujen tuotteiden pitää olla edullisia, lue – vetisiä ja tehottomia. 

Miten käy heidän, joilla ei ole finnejä sen kummemmin eikä heidän iho kestä saippualla lotraamista. Itsekin olen silloin joskus ratkaissut ongelman siten, että ostin yli 40-vuotiaille tarkoitetun voiteen Oriflamelta. Olin itse parikymppinen, mutta se oli ainoa voide, joka pelasti ihoni talvisin. Valinnanvaraa ei kerta kaikkiaan ollut. 

Nyt hyviä ja monipuolisia voiteita nuorelle iholle saa ainakin Clarinsilta. Se on tosin harva valmistaja, jonka nuorelle iholle tarkoitettu tuotelinja sisältää oman voiteen jokaiselle ihotyypille. Lopuilla on tätä nykyään ihan yleinen kosteusvoide – ota tai jätä. Oma ihoni oli aina tarvinnut lipidejä. Nuorempana pärjäsin kuumina kesinä ilman niitä, nyt ei silloinkaan.

Senkin olen huomannut kirjoittaessani talvi-iho juttua, että muutamassa vuodessa kosmetiikan hinnat ovat pompanneet ylös. Se ei ole lainkaan vain aavistus, vaan sen näkee helposti verrattaessa vaikkapa tätä viimeistä kirjoitusta parin vuoden takaiseen.

Viime vuosina myös valikoimat ovat supistuneet merkittävästi. Sekä valmistajat ovat rajoittaneet omat tuotevalikoimat vain kaikista myydyimpiin tuotteisiin että nettikaupoilla on ollut vaikeuksia täydentää omat varastonsa. Ilmeisesti liikevaihto on laskenut puolin ja toisin. 

Tähän kolumnissa mainittuun ilmiöön on aika vaikeaa löytää yksinkertaista ratkaisua. Toisaalta, valikoimien pitää olla riittävän laajia, että nuorillekin löytyy sopivia tuotteita (sopuhintaan kaiken lisäksi). Kosmetiikkakauppojen myyjillä pitäisi riittää kärsivällisyyttä keskustella ja opastaa, vaikka asiakas ei taatusti jätä myymälään paria kymppiä enempää raha. Ja toisaalta, netistä saa ostettua melkein mitä vain. Myös botoxia alaikäisille tarjotaan jos ei nyt Suomen kauneushoitoloissa, niin Turkissa ainakin. Vastuu on jälleen kerran aikuisilla. 

Mitä neuvoksi?

Myöskään kosmetiikkatuotteen hinta ei kerro itse tuotteesta vielä mitään Erityisesti nuorelle iholle tarkoitettu voide voi olla sekä kaikin puolin hyvä että halpa: aineet, joita niissä käytetään, ovat varsin vanhoja keksintöjä. Näin usein käy, että purkki ja oheiskulut (kuljetus, mainonta, varastointi, henkilökunnan palkat) lisäävät valmiiseen tuotteeseen enemmän hintaa kuin aine itse. Joten brändistä riippuen kahden ja kahdenkymmenen euron voidepurkki voi sisältää ihan samoja aineita eli se voi olla yhtä hyvä. Esimerkkeinä voisivat olla vaikkapa Clarins (My Clarins linjan voide maksaa noin 25€) ja puolalainen Ziaja (jonka pääkonttori on muuten Gdanskissa, tuotteet nuorille maksavat 3-5€ per purkki, vähän varttuneemmille – kympin luokkaa). 

Myös luonnonmukaisissa tuotteissa pysyminen on hyvä ohjenuora. Kasvavan elimistön kemikaalipitoisuudet tuskin on tarpeen suurentaa. 

Mitä neuvoksi nuorille ja heidän vanhemmilleen? Kosmetiikan käyttöä aloittavan (esi)teinin kannattaa oppia arvioimaan tiedon lähteiden luotettavuutta netissä. Toki, asiaa puntaroidaan paljon kouluissa erilaisissa yhteyksissä (en tosin tiedä, kuinka paljon tähän asiaan panostetaan Suomen koulussa), joka on erittäin hyödyllinen taito sekä arjessa että opiskelussa. Esimerkiksi, tässä tapauksessa, kuinka luotettava Tiktok video on tiedon lähteenä? Miten löytää kattavaa ja luotettavaa tietoa valmistajasta ja kosmetiikan ainesosista?

PS Kaikki jutun kuvat ovat otettu Kaunasissa viime viikolla. Niillä ei ole paljoa tekemistä jutun aiheen kanssa 😊

Ikäraja kosmetiikan myyntiin?

Referenssit:

Viikko 13 -2024 – Ikäraja kosmetiikan myyntiin?

8 vastausta artikkeliin “Viikko 13 – Ikäraja kosmetiikan myyntiin?

 1. Mullakin on kuiva iho ja olin tyytyväinen, kun löysin vihdoin hyvät tuotteet, mutta eipä kauaa mennyt, kun käyttämääni seerumia ei enää ollutkaan saatavilla. Harmittaa! Toivottavasti löydän jonkun vastaavan.
  Mä aloin meikkaan ja hoitamaan ihoani tosi myöhään, joten tuntuu oudolta, että nykyään niin nuoret lapset käyttävät jo kaikenlaista kosmetiikkaa. Vastuu on tosiaankin aikuisilla.

  1. Kuivaa ihoa on välillä vaikeampaa hoitaa kuin normaalia tai rasvaista. Hyviä vaihtoehtoja on vähän ja oikean tuotteet löytäminen vie välillä vuosia.
   Mikä se oli, sun käyttämä seerumi? Voi olla, että osaan vinkata jotain vastaava, kun olen kokeillut tonneittain kaikenlaista krääsää 😁

 2. Kun olin yläasteen alussa niin sain sebamedia kasvojen pesuun ja voi luoja, kun iho oli aina vitivalkoinen sen jälkeen eli täysin kuivuneen ihon takia. Ihan kamalaa tavaraa ja sillä pestiin. Ihme, että iho siitä selvisi. Nykyään on niin paljon vaihtoehtoja, että jokaiselle luulisi löytyvän sopiva tuote. Aikuisten pitäisi olla tarkkana eikä antaa lasten käyttää tujuja aineita ja seerumeita. Jos ei sebamediakaan 😂

  1. Nykyään sebamedillakin on paljon vaihtoehtoja tarjolla. Voi toki olla, että oli silloinkin, mutta sitä ei vaan myyty Suomen apteekeissa. Oli jotenkin sellainen asetelma, että nuori iho tarvitsee vain perusteellista putsausta.

 3. Olen pohtinut kosmetiikan ikärajaa lähinnä siksi, että perheessämme on yksi pian 13-vuotias, joka seuraa silmä tarkkana kaikkea rasva- ja meikkitouhua joka kanavassa. Onneksemme hän ei vielä niinkään meikkaa, vaan tuotteet, joita hän omilla säästöillään hankiii, ovat lähinnä rasvoja, kulmageeliä tai ripsaria. Olen pohtinut myös halpaketjujen tuotteita: mahtavatko ne oikeasti olla nuorelle iholle lainkaan hyviä? Yritin opastaa tytärtä, että kannattaa säästää rahaa ja hankkia “kunnon” tuotteita näiden halpisten sijaan.

  1. Sisänsä kosmetiikkatuotteen hinta ei kerro vielä mitään itse tuotteesta. Erityisesti nuorelle iholle tarkoitettu voide voi olla sekä kaikin puolin hyvä että halpa: aineet, joita niissä käytetään, ovat varsin vanhoja keksintöjä. Näin usein käy, että purkki ja oheiskulut (kuljetus, mainonta, varastointi, henkilökunnan palkat) lisäävät valmiiseen tuotteeseen enemmän hintaa kuin aine itse. Joten brändistä riippuen kahden ja kahdenkymmenen euron voidepurkki voi sisältää ihan samoja aineita eli se voi olla yhtä hyvä. Esimerkkeinä voisivat olla vaikkapa Clarins (My Clarins linjan voide maksaa noin 25€) ja puolalainen Ziaja (jonka pääkonttori on muuten Gdanskissa, tuotteet nuorille maksavat 3-5€ per purkki, vähän varttuneemmille – kympin luokkaa).

   Nuorta voi myös neuvoa pysytellä luonnonmukaisten tuotteiden linjalla, ne on useimmiten turvallisia käytössä. Niiden valikoimat ja saattavuus on myös kasvanut viime aikoina.

   Tässä yhteydessä kosmetiikan käyttöä aloittavan teinin kannattaa oppia arvioimaan tiedon lähteiden luotettavuutta netissä. Minä en tiedä, kuinka paljon tähän asiaan panostetaan Suomen koulussa, mutta se on erittäin hyödyllinen taito sekä arjessa että opiskelussa. Esimerkiksi, tässä tapauksessa, kuinka luotettava Tiktok video on tiedon lähteenä? Miten löytää kattavaa ja luotettavaa tietoa valmistajasta ja kosmetiikan ainesosista?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.