Herkän ihon voiteet syynissä

Herkän ihon voiteet 2023

Herkän ihon voiteet.

Olen joskus luvannut kirjoittaa postauksen herkän ihon voiteista, pari vuotta takaperin muistaakseni😀. Näin kauan siinä kesti, että materiaalia on kertynyt tarpeeksi. 

Syy on myös siinä, etten tykkää herkän ihon voiteista, näin periaatteessa. Usein tuntuu siltä, että ne ovat kalliisti pakattua perusrasvaa. Normaali ja sekaiholle emulgoitua vetta, ja kuivalle iholle emulgoitua rasvaa. Käyttökokemus on vastaava.

Näin vanhemmiten minua harmittaa vielä sekin, etteivät ne voiteet oikeasti tee mitään. Toki rauhoittavat, jos tuuri käy, mutta muuten ihon tarpeet jäävät kokonaan hoitamatta.

Herkän ihon käsite on myös erittäin laaja, joten minua usein hämmentää se, miten ylipäänsä voi valmistaa sellaista voidetta, joka auttaa kaikkiin ongelmiin.

Atooppisen ihon kuiva ihottuma on periaatteessa tulehdusta, jota pitää hoitaa täsmätuotteilla. Toinen iho reagoi säilöntäaineisiin ja kolmas hajusteisiin. Neljäs työntää ulos näppylöitä ja punertaa siitä, että jokin ainesosa on liian vahva. On myös yliherkkyyttä retinolille, hapoille, C-vitamiinille ja sen johdannaisille. Epäilen, etten edes osaa luetella kaikkea mahdollista, jota luokitellaan herkan ihotyypin alle. 

Joidenkin iho ärtyy nopeasti äärimmäisissä olosuhteissa: kylmässä, kuumassa, kuivassa tai kosteassa. Allerginen reaktio iholla on myös yksilöllinen asia.  

Joten herkän ihon voiteen on oltava hajutonta, mautonta, väritöntä ja tehotonta. 

Taustatietoa

Olen tutkinut nettiä sillä varalta, mitä kirjoituksia ja vertauksia aiheesta on olemassa. 

Atooppiselle ja siihen taipuvaiselle iholle on tarjolla aika paljon apteekkituotteita. Ne ovat edullisempia ja kalliimpia perusvoiteita, eikä sieltä päästä löydy yhtään sellaista, jota olisin halunnut mainita nimeltä. 

Perusvoiteiden päälle ei yleensä voi meikatakaan. Tässä kohdassa farmaseutit huutavat yhteen ääneen, että herkälle iholle meikkaamista ei suositella. Tiedän, kiitos neuvosta. Jätän sen neuvon väliin silti. 

Enemmän ongelmia on heillä, joiden iho on joko normaali, pintakuiva, rasvoittuva tai sekaiho. Vaihtoehdot hupenevat tässä vaiheessa merkittävästi.

Mutta jos iho on ikääntyvä? Eihän perusrasvassa ole mitään ikääntymistä estävää vaikutusta. 

Olen saanut neuvoksi, että pitää odottaa, että iho rauhoittuu. Mutta jos oma ihoni suuttuu aina jostain? Herkkä ja kuivahko ihoni on myös nopea kehittämään ikääntymisen merkkejä. Näin voisin odottaa hautaan asti.

Joten päätin mennä vaikeimman kautta ja löytää sellaisia tuotteita, joissa on sekä tehoa että yhteensopivuutta reaktiivisen ihoni kanssa. Missio ei ollut kovin helppoa, koska valmistajat vasta nyt huomasivat, että herkkäihoiset ovat myös vanhentumassa ja kaipaavat apua siihen ongelmaan. Tai voi olla, että tarpeeksi tehokkaita, mutta hellävaraisia aineita ei ollut vielä tarjolla. 

Taustatietoa:
 • 45+ ja se kyllä näkyy naamassani, eli ryppyjä, elastisuuden menetystä, värimuutoksia on jo näkyvissä;
 • kuiva (ei pintakuiva!), atoopisuuteen taipuvainen ihoni vaatii öljyjä ainakin silloin tällöin;
 • ihoni reagoi säilöntä- ja moniin tehoaineisiin, hajusteisiin, happoihin, kylmyyteen (miinusasteita), kuumuuteen (sauna) sekä kuivuuteen (lentokone) hyvin herkästi.

Heti sanon, että yhdellä purkilla tästä on tosi vaikeaa selviytyä. Eli homma vaatii ainakin 5-7 eri tuotetta, naamapesusta viimeistelyyn, joista 2-3 ovat erilaisia hoitotuotteita. Ei yhtä aikaa, sentään. 

Brändejä, joiden tuotteita olen kokeillut tässä yhteydessä:

Ja muutama muukin, jonka nimi lähti jo mielestä. 

Aikaisemman kokemuksen lisäksi projektiin on jo mennyt pari vuotta. Myös se pitää ottaa huomioon, että täällä Maltalla iho-ongelmia minulla on alle puolet siitä, mitä Suomessa ja Virossa oli. Pientä kiristystä, punoitusta ja epämukavuutta sen sijaan, että ihooni olisi ilmestynyt punaisia hilseilevia läikkiä ja avohaavoja eikä koko naamaan pystynyt koskemaan, koska se sattui. Pesu oli oma tuskansa. 

Rutiineja ja niiden puutetta

Olen todennut, että omassa tapauksessani oikealla aineella vesipesu rasittaa ihoa vähemmän kuin mitselaari-vedellä tai meikinpoistomaidolla pyyhkimen. Talvisin erityisesti ihoni ei tykkää kosketuksesta eikä todellakaan hankaamisesta. Tavallisten kaupan vanulappujen lisäksi pystyn joskus käyttämään harsoa. Oma on jostain setistä peräisin (muistaakseni Elemis), mutta se näyttää ihan tavalliselta harson palalta, jolla olen joskus pyyhkinyt vauvan pukluja. 

Enkä missään tapauksessa saa kerrostaa tehoja: yksi tuote saa olla kosteuttava, toinen vanhenemisvastainen, kolmas ravitseva. 

1. Puhdistus

Öljymäisiä puhdistustuotteita on tullut markkinoille runsaammin vasta viime vuosina. Sensain klassikko-kaksikko ei toiminut minulla lainkaan: sen öljystä jää iholle jäämiä, joita on pakko pestä pois tavalla tai toisella, ja silloin se on jo liian raju iholleni. Joten tuplapesu jäi ensimmäiseksi ja viimeiseksi kokeiluksi. 

Minut pelasti Dior. Se oli ensimmäinen puhdistusöljy, joka on toiminut sellaisenaan. Ja kerralla tuli puhdasta. 

 • DIOR HYDRA LIFE Oil to milk – makeup removing cleanser. Tätä parempaa en tavannut. Se tekee kaiken, mitä lupaa, ja vielä hieman extraa. 
 • Total Cleansing Oil | CLARINS®. Se oli viimeaikainen hutiostos. Käytän toki loppuun, mutta ei jatkoon. Vetistä, riittämätöntä. Kevyen meikin se vielä puhdistaa kasvoilta, mutta hiemankin järeämpää kerrosta joutuu hankaamaan vielä putsarilla. Öljylle ominainen haju – kuin olisin pesemässä kasvoja ruokaöljyllä.    

2. Viimeistely & Kosteutus

Olen tottunut siihen, että käytän myös kosteuttavaa kasvovettä. Minulla se toimii hyvin. Tosin, kasvovettä käytän enimmäkseen suihkepulloissa. Näin pääsen huomattavasti pienemmällä hankamisella. 

Näillä kolmella alla mainitulla suihkeella on samat ominaisuudet, joten ostan sen, mikä osuu ensimmäisenä käteen. 

3. Seerumi

Seerumilla yritän hoitaa pois vanhentumisen mörköjä. Tässä tuotteessa on ollut kaikista eniten haastetta: tarpeeksi tehokas, mutta myös hellävarainen tuote siihen, että pystyisin sitä käyttämään. 

Tähän mennessä seulan ovat läpäisseet nämä tuotteet:

Näistä kaksi ensimmäistä ovat niin sanottuja boostereita, jotka vahvistavat sekä ihon omia uudistamismekanismeja että toisten käytettyjen tuotteiden tehoa. Jälkimmäiset ovat varsinaiset anti-age tuotteet. 

Näitä kahta Diorin tuotetta suositellaan käyttämään myös yhdessä jopa valmistajan omilla sivuilla. Itse en suosittelisi ainakaan herkkäihoisille. Se menee omalla ihollani yli sen ymmärryksen. Iho alkaa turvottaa, punottaa, hilseillä – lievästi sanottuna suuttuu. Korkeintaan voisi vuorotella, niin kuin itse teen. Yksi kerrallaan näiden tuotteiden käyttö onnistuu minullakin ongelmitta.  

4.  Hoitovoide

Voiteella on määrä ravita ihoani, joten siinä kovin paljoa tehoa ei voi olla. Tämän tuotteen kohdalla on pakko olla 2-3 erilaista purkkia käytössä koko ajan eri ihon tarpeisiin. Nimittäin joskus on pakko laittaa rauhoittavaa, toinen kertaa ravitsevaa ja kolmas kerta elvyttävää rasvaa. Koostumus vaihtelee minulla tosi paljon ja se voide, jolla pärjään hyvin kesäisin, ei käy lainkaan talvisin.   

Nyt markkinoille on tullut paljon monitehovoiteita, ja minä suorastaan rakastuin niihin. Onhan se helpompaa, ettei tarvitse läträtä ylimääräisiä. Onneksi tältä erältä on paljon myös toimivia tuotteita. 

Kesä:

 • Hydra Life Intense Sorbet Creme | DIOR. Vaikka tuotetta ei periaatteessa luokitella herkän ihon voiteeksi, tuoteselosteessakin mainitaan sen rauhoittava vaikutus. Peruskosteutuksen lisäksi voide antaa huomattavan hyvinvoivaa hehkua kasvoille. Hintansa väärti oleva tuote.
 • Illuminating Cream SPF50 – Sun Perfect | Lancaster. Tässä voiteessa on harvinaisen hyvä yhdistelmä ominaisuuksia. Se on sekä anti-age että aurinkosuoja, vaikka ei näytä sellaiselta kasvoilla. Yksi niistä tuotteista, jotka helpottavat arkea suuresti. Tämän päälle voi myös meikata, jos haluaa. Pohja levittyy hyvin eikä puuteria tartu liikaa. Harvoin tosin laitan päälle enää mitään. 

Talvi: 

 • Extra-Firming Energy | CLARINS®. Tämä oli hyvä uusi tuttavuus. Minä en tiedä, miten se olisi toiminut seka- tai rasvoittuvalla iholla, koska sen koostumus on aika tuhti ja riittävä minulle sellaisenaan ainakin etelän talvessa. Tämä tuote on oikein mun makuun: kiinteyttää, kirkastaa, hoitaa, sopii meikin alle, sisältää paljon kasviperäisiä ainesosia ja tuoksuu hyvältä. 
 • Life Plankton Sensitive Balm | Biotherm. Tähän tuotteeseen olen ollut varsin tyytyväinen, koska se ei tuntunut niin paljon perusrasvalta, kuin herkän ihon voiteet yleensä, mutta hoiti hommansa moitteettomasti. Se oli myös nopea imeytymään ja sen päälle sai meikata rauhassa. Tosin seuraavaksi voisin kokeille uutta tulokasta samassa sarjassa – Cera Repair Barrier Cream voidetta, koska sen luvataan olevan myös lievästi anti-age. Itse asiassa koko Life Plankton -sarja sopii herkälle iholle aika hyvin.  Sarjassa on myös omat voiteet seka- ja rasvoittuvalle iholle.
 • L’Intemporel Global Youth Silky Sheer Cream | GIVENCHY. Tästä on olemassa tuhdimpi versio, jota olen käyttänyt Pohjolan talvessa. Etelässä riittää tätä kaikille ihotyypeille tarkoitettua versiota. Tosin, epäilen, ettei se ole kovin rasvoittuvalle iholle sopivaa. Se on selvästi ikäihmisten tuote ja sen takia huomattavasti täyteläisempää, mitä nuori iho tarvitsee. Vaikka voide on silmin nähden tehokasta, en huomannut mitään ylimääräisiä reaktioita ihollani. 

5. Suoja, SPF ja meikki

Ilman aurinkovoidetta en lähde ulos ovesta. Enkä suosittele sitä kenellekään ihotyypin 0, I ja II omistajille melanoomariskin takia. 

Itse käytän kolmea erityyppistä suojavoidetta, johon vaikuttaa suuresti juuri paljaan ihon määrä ja UV-indeksi. Ihotyyppini on II vaikka olen alunperin etelä-eurooppalainen. 

6. Täsmähoito

Joskus ei ole tarvetta vaihtaa pois omista rutiineista kokonaan vaan kertaluonteisen ärsytyksen pystyy hoitamaan pois päiväjärjestyksestä vaikkapa naamiolla tai muulla täsmätuotteella.

Hyväksi havaittuja tuotteita:

7. Extrat

Tässä on hieman epätavallisia ratkaisuja herkän tai herkistyneen/ärtyneen/kärsineen ihon ongelmiin. 

Joskus käy niin, että ulkona on tullut vietettyä enemmän aikaa, kuin mitä on kuvitellut. Aurinkoa oli enemmän, mitä ikkunasta pääsi näkemään tai ilma oli kylmempi, mitä laki sallii.

Tuplakosteutus

Kosteusnaamio öljyn päälle. Eli laitan kasvoille tippan öljyä ja heti sen päälle tipan naamiota. Minulla on käytössä tällä hetkellä Clarinsin Blue Orchid Face Oil ja SOS Hydra Refreshing Hydration Mask | CLARINS®. Tosin saman asian ajaa melkein mikä vain öljy/naamio yhdistelmä, kunhan se on yhteisopiva ihotyypin kanssa. 

Hätäratkaisut ruokakaupasta. Jos mitään kasvoihin tarkoitettuja tuotteita ei ole käsillä (olen esimerkiksi matkoilla tai kylässä), niin sekoitan oliiviöljyyn sitruunamehua. Tippa öljyä ja muutama pisara sitruunamehua suunnilleen. 

Laitan seoksen kasvoille yleensä sellaisenaan. Sen voi sekoittaa myös perusrasvaan tai johonkin naamioon.

Oliiviöljy on toki paras siihen, mutta mikä vain käy hätätapauksessa. Kookosta, auringonkukkaa, pellavansiemenöljyä… 

Öljyn ja mehun suhdetta kannattaa vähän muunnella sen mukaan, millainen iho on. Kuiva – puolet ja puolet. Rasvoittuva – huomattavasti enemmän sitruunaa ja tosi vähän öljyä. Jos on epäilystä, että iho on tosi rasvainen, niin öljyn sijaan voi käyttää keltuaista. 

Lämmitystä kasvoille

Talvisin jäätä kannattaa varoa, jos iho on herkkä. Itselleni kaikki viilentävä, suoraan jääkaapista tullutta on kiellettyä talvisin. Pakastettuja tuotteita, kuten jääpaloja, en käytä lainkaan. Ihoni työntää sinisiä ja punaisia laikkuja kylmäkosketuksessa.  

Paremmaksi ratkaisuksi on osoittautunut lämmittävä naamio, erityisesti talveksi. Vitamin A.C.E. Warming Gel Mask | Q+A on toimiva tuote. 

Senkin olen huomannut, että esimerkiksi teepussien pitää olla tuoreita ja lämpimiä (ei kuumia!), jos meinaan tarjota ne silmänympärysiholle ravinteiksi. 

Jos joku on päässyt lukemisessaan tänne asti, niin hän varmasti tietää, miltä kuiva, herkkä ja kaikista ärtyvä iho tuntuu. Vaikka sen kanssa oppii elämään, silti pitää olla koko ajan varuillaan. 

Helpotukseksenne sanon, etten tietysti toista kaikkia vaiheita orjallisesti kahdesti päivässä. Ihon sen hetken kunnosta riippuen lisään tai otan pois jotain osia. Talvella pitää olla tosi tarkkana, kesällä voi ottaa iisimmin.

Herkän ihon voiteet.

Referenssit:

Herkän ihon voiteet.

Kuvitus: Kuvilla on enimmäkseen kuvituksellinen merkitys, eivätkä kaikki kuvissa esiintyvät tuotteet sovi herkälle iholle vaikka kaikki ovat / ovat olleet omassa käytössäni. Muista somisteista lisäinfo on tässä:

Herkän ihon voiteet.

11 vastausta artikkeliin “Herkän ihon voiteet syynissä

 1. Olipa kiinnostava postaus, kiitos! Itse aloin kiinnittää erityistä huomiota ihon hoitoon koronan jälkeisen ruusufinnin vuoksi/jälkeen. Nyt käytössä vain yksi tuotesarja. Niin oli tosin ennekin: pärjäsin Nivean perusrasvalla enkä juuri koskaan käyttänyt mitään muuta kasvoilleni. Ihoni on aina ollut persikkainen ja hyvä. Sitten tuli korona ja sotki kaiken.

  1. Mulla on pitkää historiaa rasvojen kanssa taistelusta. Kuten jokaisella, jolla on herkkä tai atooppisuuteen taipuvainen iho. Olen nyt kuitenkin voitan puolella 😁.

 2. Olipa jälleen paljon uutta ihmeteltävää 🙂
  Melko huonosti hoidan ihoani, vaikka se varmasti kaipaisi ja ansaitsisi enemmän huolenpitoa.

  1. Ei se koskaan liian myöhäistä ole. Suosittelen kokeilemaan jotain monitehotuotetta. Siitä näkee heti, onko eroa aikaisempaan tilaan.

 3. Vau miten hyödyllinen, kattava artikkeli. Itsellä ei atooppinen iho, mutta jotkut tuotteet aiheuttavat vähän kirvelyä ( varsinkin moni “kosteuttava” kasvomaski), joten jotain herkkyyttä kasvoista löytyy. Pitää kyllä tässä perehtyä testattuihin suosituksiisi paremmin! 👏

  1. Atooppinen iho on sellainen riesa, ettei sitä vihollisellekaan toivoisi.

   Kosteuttavien maskien aiheuttama kirveily on mitä todennäköisemmin sen hetken lipidien puutetta. Se hoituu pois helposti öljyä sisältävällä tuotteella. Jotain paksumpi hoitoöljy tai ravitseva naamio saa sen pois nopeasti.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.