Herkkien silmien ilot ja surut

Herkkien silmien ilot ja surut

Herkkien silmien hoito.

Herkähkön ihon lisäksi omistan erittäin herkät silmät. Näin, ettei elämä olisi liian helppoa. Joten jatkan herkkähipiäisen teemaa vielä yhden, silmille pyhitetyn postauksen verran.

Tämäkin projekti kesti oman aikansa: silmien kohdalla tehtävä on lähes mahdotonta. Mutta lopulta löytyi muutama tuote, jotka tuottavat silmilleni iloa, ei pelkkiä kyyneleitä. 

Silmäni punoittavat ja vuotavat ihan mistä vain syystä: kylmää tai kuivaa ilmaa, pölyä, siitepölyä tai hiekkaa ilmassa, tuulinen sää, väärä tuote – kaikki voi aiheuttaa ongelmia. Näin ollen jokin ärsyke on aina läsnä.

Suurin osa silmänympärysvoiteista aiheuttaa minulle karseaa turvotusta. Mitä kosteuttavampi, sitä pahempi. 

Ripsivärille asetan mahdottomia vaatimuksia: sen pitää sekä olla ärsyttämättä silmiäni että kestää vuolaiset itkut monesta muusta ärsykkeestä. Useimmiten, erityisesti talvella ja alkukeväällä, silmät vuotavat ulkona aina. Luulisin, että syynä on maasta nouseva pöly kuivassa ilmassa sekä myöhemmin keväällä joidenkin kasvien siitepölyt.

Hoitovoide

Tähän mennessä olen löytänyt muutaman tuotteen, jotka kelpaavat  silmilleni. 

 1. Total Eye Blue Gel | CLARINS® (perushoito/nuoremmalle iholle) ja Total Eye Smooth | CLARINS® (toimiva anti-age tuote). Aloitin joskus ensimmäisestä ja olenkin kuluttanut monta purkillista tätä geelivoidetta. Se on vuosien aikana ollut täysin läpinäkyvä, sitten vihertävä, ja nyt sitten sinertävä. Toimii se edelleen. Viime vuonna olen uskaltanut kokeilla vanhemenisvaistaista voidetta, ja se onneksi osoittautui erittäin hyväksi valinnaksi.  
 2. Silmänympärysgeelivoide – Dermosil. Se on hyvin neutraali (ja kotimainen) tuote. En olisi laittanut sitä mihinkään “Ikääntyvälle Iholle” -kategoriaan. Hyvä perusvoide se on. 
 3. GIVENCHY L’Intemporel Global Youth Sumptuous Eye Cream. Tässä oli oikein mainio tuote, mutta pelkään, että se on viimeinen erä, koska valmistajan virallisilla sivuilla sitä ei enää löytynyt. Se on koostumukseltaan täyteläinen geelivoide, tehokas, mutta hellävarainen. 

Meikki

Käytän äärimmäisen harvoin muuta meikkiä, kun ripsiväriä. Se on myös vaikein tuotesektori minulle.

Tämän hetken hittituotteiden muoviset ja piikkiset harjat ovat minulle painajainen. Yksikin kosketus luomeen ja olen pulassa puoli tuntia. Opin kantapään kautta välttämään niitä. 

Vältän ylipäänsä mustien ripsivärien käyttöä. Hauskinta on se, että ensimmäinen ruskea ripsari oli aikamoinen askel. Epäröin pitkään, ennen kuin ostin sen. Mutta kun kerran olen kokeillut, olin myyty. Tummanruskea ripsiväri sopii omaan värimaailmaan huomattavasti paremmin kuin musta.

Olen pitkään käyttänyt Max Factorin Black/Brown väristä ripsaria, mutta 2000-luvun alussa joku keksi, että kaikissa tuotteissa pitää olla kolme kertaa enemmän volyymia. Markkinoille tuli kaikenkarvaisia sysimustia, rich-fat-black-extravolume tuotteita. 

Siitä alkoi tuska, joka jatkuu suurimman osan ajasta edelleen. 

Tässä on pari tuotetta, joita pystyn käyttämään. Tosin niitä joudun metsästämään tositarkoituksella, erityisesti oikeassa värissä. 

 1. Diorshow Iconic Overcurl Volumizing Curling Mascara | DIOR. Paras ikinä käyttämäni tuote. Olen käyttänyt paljon sekä ruskeaa että sinistä ripsiväriä tästä versiosta. Hyvin täyteläiset sävyt. Pysyy kuin tauti. Kestää aivan kaiken vuorokauden ympäri. Siitä eroon pääsemiseen tarvitaan aika tehokas putsari. Mustasta sävystä saa sellaisen wow-efektin, joka ainakin itseltäni vaatii täydellistä iltameikkiä alle.  
 2. Mascara 38°C | SENSAI. Hyvä tuote, jota voisin käyttää useamminkin. Sitä minulla ei tosin ole ollut pitkään aikaan, koska sitä ei ole saanut ruskeana. Musta on aika mustaa sittenkin. 
 3. Mascara 38°C | SENSAI. Hyvä tuote, jota voisin käyttää useamminkin. Sitä minulla ei tosin ole ollut pitkään aikaan, koska sitä ei ole saanut ruskeana. Musta on aika mustaa sittenkin. 
 4. High Impact™ Mascara | Clinique. Black/Brown sävy on hyvä, mutta itse ripsari on tylsähkö perustuote. Ostan sen silloin, kun mitään muuta en saa käsiini. Kunhan se ei ärsytä silmiä, on jo iso plussaa. 

Muista silmämeikeistä minulla on käytössä DIORin ja Clarinsin meikkipaletteja sekä niidenkin kajalkyniä muutamassa eri värissä. Olen näissä erittäin varovainen enkä uskalla kokeilla mitään uutta. Näitä minulle riittää loppuelämäni ajaksi tällä käyttöasteella. 

Puhdistus

Kun kerran meikkaan, niin pakko se on jollain tavalla saada pois. 

Tähän mennessä käyttööni on jäänyt kaikista kokeiluista vain nämä:

 1. DIOR HYDRA LIFE Triple impact makeup remover. Varsin tehokas, mutta ei ärsytä silmiäni. Iholle ei jää jälkeäkään meikistä eikä itse putsarista. Oikea ihmetuote.
 2. Gentle Eye Make-Up Remover | CLARINS®. Tehossa on parannettavaa ja Clarinsilla olisi tarjolla tehokkaampi versio, mutta siitä jää hieman rasvainen tunne, josta en oikein tykkää.  
 3. Biocils Waterproof Make-Up Remover | Biotherm. Tässä olisi vielä yksi lempituotteistani, mutta siihen on tosi vaikeaa päästä käsiksi nykyään. Biothermia ei moni verkkokauppa myy eikä sitä ole lainkaan monessa maassa.    

Täsmähoito

Silmänympärysiholle on olemassa paljon täsmähoitotuotteita, mutta harva sopii herkkäsilmäisille.

Tässä on kuitenkin pari tuotetta, jotka ovat toimineet minulla moitteettomasti. Olen toki kokeillut monia, joista ei ollut haittaa, muttei mitään hyötyäkään. Niitä en jaksa mainita. 

 1. Total Eye Hydrate | CLARINS®. Ainoa silmänympärysnaamio, jota sain toimimaan herkillä silmilläni. En minä sitä sentään silmiin laittanut 😀.
 2. ONE ESSENTIAL Eye serum | DIOR. En yleensä käytä seerumeja silmänympärysvaoiteen alla, mutta tämän kanssa teen poikkeuksen. Seerumi tosin on hyvä myös sellaisenaan, ilman päällysvoidetta. Sillä on hauska vaikutus: näyttää siltä, kuin olisin nuorentunut 10 vuotta. 
 3. Olen käyttänyt pitkään Clinique Superdefense SPF 20 Eye Cream -voidetta kesäisin suojakertoimen takia, vaikka se ei ollut kaikista helpoin levittää ja silmiä kirveli, jos voidetta pääsi liian lähelle ripsiä. Mutta kun mitään muuta ei ollut tarjolla. Nyt näköjään on tullut markkinoille uusia SPF:lla varustettuja silmävoiteita. Kuuntelen tarkkaan, jos joillakin on kokemusta joistakin niistä.
Herkkien silmien ilot ja surut

Herkkien silmien hoito.

Referenssit:

19 vastausta artikkeliin “Herkkien silmien ilot ja surut

 1. Onpa sinulla ikävä vaiva kun silmäsi ovat noin herkät. Minulla on ongelmia näin keväällä koska olen allerginen koivusiitepölylle, johon syön antihistamiinia, jolla yleensä olen selvinnyt. Joskus myös katupöly kuivattaa silmiä mutta sateiset päivät aina välillä helpottavat tilannetta.

  Olen itse löytänyt todella paljon luottotuotteita Lancomen valikoimasta eli minulla on sieltä sekä silmänympärysvoide että myös ripsiväri Hypnose, joka on ihan huippu. Joskus olen saanut kutinaa silmäluomiin jos luomivärissä on ollut jotain tiettyä väriainetta, joka sen on laukaissut. Vaikea toki tietää mitä se on kun asiaa ei ole testattu.

  1. Hassua, minäkin olen koivuallerginen. Toivottavasti se ei ole sidoksissa kenkähimogeeniin 😁.

   Minä käytin Hypnosea paljon silloin, kun sitä sai harmaana. Se oli aivan poskettoman hieno sävy: syvänharmaa, jossa oli hivenen kimaletta mukana.
   Mikä on se sun luottosilmänympärysvoide Lancômen valikoimassa, jos saisin kysyä?

 2. oho en tiennytkään että on erikseen aurinkosuojallisia silmänympärysvoiteita! Välillä olisi kiva tehdä hienoja rajauksia ripsarin kaveriksi, mutta mulla ei oikein kärsivällisyys riitä harjoitteluun, joten olen antanut olla ja pysyn yleensä pelkässä ripsarissa joskus sen kaverin on myös meikkivoide ja poskipuna 😀

  1. Pehmeällä kynällä tai luomivärillä on helpompi tehdä rajauksia. En itse oikein osaa tehdä mitään hienoa tai nestemäistä rajausta. Arkisin en tee mitään rajauksia, en vaan jaksaa nähdä vaivaa, vaikka niitä suositellaan vanhemmille silmille 🤭.

  1. Sensaita ei saa ruskeana kovin helposti. En tiedä, miksi. Jopa Suomessa ja Virossa saattavuus alkoi pätkiä viime aikoina.
   Dioria täällä päin maailmaa on enemmän kaikissa eri väreissä. Tosin, se on kalliimpikin. Täksi kesäksi mulla on sitten sininen vuorossa 🙂

 3. Herkän ihon painajainen on se kun kokeilee voidetta, joka ei sovellukaan itselleen. Siksi olen jättänyt kaikki kokeilut ja käytän vaan tuttua ja turvallista.

  1. Ihon tarpeet muutuivat minulla tosi paljon viime vuosina, eivätkä vanhat tutut ja turvalliset keinot toimi enää. Ikääntymistä varmaan. Sen takia on pakko lähteä pois omasta mukavuusalueelta.

  1. Pelkkä sepelin pöly on tarpeeksi ärsyttävä aine silmille ja nenälle keväisin. Ja sitä on ilmassa tosi paljon juuri näihin aikoihin.

 4. Vaikka itse joudun nykyään tarkoin säätelemään, mitä kasvoihini tupsuttelen, silmäni eivät (toistaiseksi) ole herkät. Tämä pelastaa monelta: ripsariksi käy edukas markettituote, samoin silmien ympäristölle ja luomille. Haasteena taitaa nykyisin olla (silmien saralla) enemminkin luomiväri – miten ihmeessä sen saa pysymään kauniina?

  1. Luomivärien pysyminen paikallaan ei ole kovin suuri ongelma, mutta meidän iässä pitää turvautua jo pariin kikkaan. Itse olen kokeillut muutamaa tuotetta, joista suosittelen kokeiltavaksi ainakin näitä kahta: DIOR Backstage Eye Prime tai Eyeshadow Primer Potion Urban Decay
   Näistä Urban Decayn tuote on edullisempi, mutta itselleni hieman liian kuiva. Mulle jäi käyttöön tuo Diorin tuote. Se oli hintava, mutta ehdottomasti sen arvoinen. Käytän luomivärejä meikeissä nykyään niin harvoin, että sitä riittää varmaan elämäni loppuun asti. Tai niin kauan, että se kuivuu kasaan 😅.

 5. Ei ole herkkäsilmäisellä varmaan helppoa! En pidä itseäni järin herkkäsilmäisenä ja silti aina välillä törmään meikkeihin, meikinpoistoaineisiin ja silmänympärysaineisiin, jotka ärsyttävät ja kutittavat. Kiitos listoista, otan ylös, kun seuraavan kerran tarvitsee täydennystä.

  1. Erityisesti silmien iho on tosi nopea reagoimaan kaikkeen, vaikka erityisen herkkää se ei olisikaan.
   Ainakin tässä listassa on jo herkyys-testattuja tuotteita 😁.

 6. Tässä olikin paljon tutkittavaa. Oma kosmetiikkaosasto on aika pieni ja käyttämätön nykyään. Joskus kun laittaa ripsiväriä niin muutaman tunnin päästä luomet ovat jo väsyneet kannattelemaan sitä kuormaa 😀

  1. Se on kummaa, miten kosmetiikka osasto supistuu iän myötä. Mulle on käymässä samalla tavalla. Meikkipussini alkaa olla tyhjempi, kun silmälasikotelo 🙂

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.