10 joulufaktaa – Joulu 2022.
Tämän postauksen / blogihaasteen idea lähti Tähän on tultu -blogin Minnalta, niinpä päätimme bloggaajakavereiden kesken toteuttaa se joulun kunniaksi. Haasteen saa napata itselleenkin, jos huvittaa.
Joulu on lähestymässä kovaa vauhtia, ja siitä itsekin tulin ajatelleeksi, vaikka en ole niin vannoutunut jouluihminen, että aloittaisin sen suunnittelut heti juhannuksen jälkeen. Jouluja tulee ja menee. Joka vuosi.
Vaikka aina vain suurempi joukko ihmisiä väittää, ettei heillä joulua vietetä, tilastollisesti joulu on edelleen varsin perinteikäs juhla.
Jos nyt kuitenkin faktoihin, jotka liittyvät jouluun.
1. Joulutilastot
Joulu on suomalaisille niin tärkeä juhla, että Tilastokeskus julkaisee viralliset joulutilastot joka vuosi.
Toki tilastoja joulusta kerätään ja käytetään moneen eri tarkoitukseen. Kaupallinen tarkoitus lienee kaikista yleisin.
Suomalaiset myös käyttävät jouluun noin 500 euroa joka vuosi. Se on ilmeisesti vuoden kallein juhla.
2. Joulukuusi
Pelkkiä joulukuusia pystytettiin Suomessa vuonna 2021 1.4 miljoonaa.
Näissä tilastoissa ovat ilmeisesti vain ne kuuset, jotka menettävät juurensa joka vuosi. Muovisia ei tänne ole laskettu.
Meillä on ollut muovinen joulukuusi ainakin 20 vuotta. Se sama, joka on nyt lähtenyt parempaan kotiin. Ostimme tilalle pikkuruisen, noin 20 cm korkean joulukuusikoristeen.
Etelässä joulukuusi on sinänsä harvinaista (ja varsin kallista), joten se hyvin usein korvataan joko muovisella kuusella tai männyllä. Julkisissa tiloissa on melkein aina muovinen kaunotar.
Maltalla koristetaan muovin lisäksi muita havupuita pihoissa tai parvekkeita, pensaita ja kukkaistutuksia puiden puuttuessa.
3. Joulupukki
Joulupukki kuuluu melkein kaikkiin jouluihin. Joulupukin väitetään asuvan Pohjoisnavalla, Grönlannissa, Norjan Drøbakissa, Kanadan Artic Bayssa, mutta mehän tiedetään, että se ainoa oikea joulupukki asuu Korvatunturilla 😁.
Näihin kaikkiin paikkoihin on olemassa virallisia osoitteita, joihin voi tulla vierailulle tai lähettää toivekirje (noh, ehkä Pohjoisnavalla ei oikeasti ole ketään juuri talvikautena). Kirjeet toden teolla tulevat perille, mutta kuka niitä käsittelee, on eri asia. Tonttujen armeija harvenee koko ajan.
Joulupukki on myös äärettömän rikas ihminen, koska hänellä on varaa lahjoa miltei jokaista maapallon asukasta joka vuosi ja asiasta kertoo Forbes.
4. Joulukinkku
Joulukinkkua syödään pelkästään Suomessa 6-7 miljoonaa kiloa joka joulu.
Meillä ei ole syöty jouluna kinkkua enää vuosiin. Joskus vuonna 2004-05 bongasimme kaupassa kalkkunan koipia. Siitä lähtien meillä on ollut joulupöydässä kalkkunaa, niin kuin monella keski- ja eteläeurooppalaisilla. Kalkkunaa olen paistanut uunissa, pelkät koivet tai koko ruho, joskus ostettiin sitä savustettuna tai juhlarullassa.
5. Piparit
Piparkakkujen alkuperästä on olemassa monta eri legendaa. Ainakin Puolan Toruń väittää olevansa piparikaupunki.
Mikä on totta ja mikä tarua on vaikeaa sanoa, mutta ainoa asia on varma, että piparit kuuluvat monen maan jouluun. Vaikka jokaisella valmistajalla on hieman oma tulkinta reseptistä, pipareita löytyy ympäri Eurooppaa.
Täällä Maltalla emme onnistuneet löytämään valmista piparitaikinaa, vaikka pussitettuja pipareita täällä myydään paljon. Eli tänä vuonna yritämme tehdä ikiomaa piparimössöä. Katsotaan, miten käy.
6. Joulusakot
On myös maita, joissa joulua ei vietetä. Syitä voi olla niin uskonnollisia, poliittisia tai joulu ei muuten kuulu maan tapoihin.
Uzbekistanissa ja Tunisiassa joulua ei ole merkattu kalenteriin eikä se ole vapaapäivä. Joulua ei tunneta juhlapyhänä myöskään Algeriassa, Bhutanissa, Libyassa, Mauritaniassa tai Mongoliassa.
Useissa maissa joulun atributiikka kuuluu Uuteen vuoteen joulukuuseineen, joulupukkeineen ja lahjoineen. Esimerkiksi Ukrainassa, Venäjällä tai Kirgisiassa joulua vietetään 7.1. ortodoksisen kalenterin mukaan ja se on enimmäkseen hengellinen juhla.
Mutta on myös maita, joissa joulu on laissa kielletty. Afganistanissa, Pakistanissa, Komoreilla, Somaliassa ja Pohjois-Koreassa joulun juhlimisesta voi saada rangaistuksia vankeuteen asti. Brunei meni vielä pidemmälle ja siellä saa viisi vuotta linnaa ja/tai $20,000 sakot, jos jää kiinni joulunvietosta.
Sen sijaan Kiinassa jouluksi koristellaan nykyään hyvin yleisesti, vaikka maa väittää olevansa täysin ateistinen. Ehkä heitä viehättää juhlaa ympäröivä bling-bling ja kaupallisuus.
7. Hyvä ruoka – parempi joulu
Ruoka kuuluu jouluun kaikkialla. Vaikka menut vaihtelevat, kalorimäärät ylittävät terveyshaittojen rajat kaikkialla maailmassa, jossa joulua vietetään.
Suomalaiset ovat erityisen persoja joulukonvehteille ja vihreille kuulille, joten Fazerin tehtaalta lähtee joka joulu peräti 500 täysperävaunua täynnä makeisia.
Meillä on omat ruokaperinteet jouluksi. Vaikka Suomi jäi taakse jo vuosia sitten, teemme jouluksi mahdollisuuksiemme mukaan perinteisiä jouluruokia: peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikoita. Salaateista joulupöytäämme kuuluu rosolli.
Muuten mukaan on tarttunut moni ulkomailla opittu tapa, kuten itse kehittämäni kaali-kurkku salaatti ja mozzarella-retiisisalaatti sekä uunikalkkuna ja jouluhalko.
8. Joululahjat
Joululahjoja edelleen ostetaan paljon ja ilmeisesti kaikensortin krääsä vaihtaa omistajaa tiheästi. Jonnekinhan ne 500 euroa pitää tuhlata.
Meillä aikuisten kesken joululahjoja ei ole vaihdettu enää vuosiin. Annetaan ja saadaan lahjoja silloin, kun tietty tavara tulee tarpeeseen. Se säästää hermoja, aikaa, rahaa sekä luontoa.
Lapsen toiveita kuunnellaan ja hän saa jotain pientä joka joulu. Suurempia lahjoja ostetaan vain tarpeen mukaan eli pikkuhiljaa samalla tavalla kuin aikuisillekin.
9. Joulukortit
Joulukortilla on hyvin pitkät perinteet, ja niiden juuret ulottuvat aina keskiajalle asti, jolloin puuhun kaiverrettiin jouluterveisiä.
Ensimmäinen oikea joulukortti painettiin Lontoossa vuonna 1843. Tapa lähettää toisille joulu- ja uuden vuoden toivotuksia levisi nopeasti ympäri Eurooppaa.
Suomalaiset lähettivät 15 miljoonaa joulukorttia vielä vuonna 2019. Kukaan ei pystynyt laskemaan, kuinka paljon kortteja seilaa postikonttorista toiseen maailmanlaajuisesti, mutta esim. USA:ssa luku on n. 2 miljardia ja UK:ssa 900 miljoonaa.
Lapsena tykkäsin joulukorteista, säilytin kaikista mieluisimpia vuosikausia. Vielä 2000-luvulla lähetimme muutamia joulukortteja sinne ja tänne, mutta sitten se tapa jäi.
Nykyään yritän pärjätä verkossa ja sähköpostitse lähetettävillä kortteilla, osittain sen takia, että ajatus tulivuoren kokoisesta kasasta kierrätykseen menevää paperia hirvittää.
Tänä päivänä yritän muistaa läheisimmät livenä tai edes soittamalla, koska se ei ole enää vaikeaa eikä kallista.
10. Jouluperinteet
Joulu on yksi perinteisimmistä juhlista. Siihen vaikuttaa juhlan historia ja lähtökohta, vaikka joulussa ei enää ole kovin paljoa jäljellä alkuperäisestä.
Sen lisäksi, että jokaisessa maassa on omat jouluperinteet, jokaisessa perheessä on myös omat. Lahjat, koristeet, ruoat, laulut ja joulunviettopaikka vaihtelee. Toiset ihmiset tykkäävät, että joulu on aina samanlainen, toiset ovat enemmän vaihtelun perään.
Meillä on toki omat perinteet, joita haluamme säilyttää, mutta vaihtelu ei ole pahitteeksi. Omaa joulua olemme viettäneet sekä koti-Suomessa että ulkomailla, perinteisen joulupöydän ääressä sekä eksoottisia ruokia maistellen, pohjoisessa että etelässä. Itselleni vaikein oli viime vuoden joulu, jota vietin kaukana perheestäni.
Jouluja on moneksi. Viimeisenä parina vuotena olemme tehneet yhteistuumin postauksia omista jouluista ja perinteistä.
Vaikka jokainen muokkaa joulusta omannäköisensä, tärkeintä on muistaa, että joulu on ennen kaikkea rauhan, anteeksiannon ja yhdessäolon juhla.
Hyvää joulun odotusta teille!
Muihin blogihaasteen kirjoituksiin pääsee tutustumaan tässä:
10 joulufaktaa – Joulu 2022.
Referenssit:
- Joulu tilastojen valossa 2021
- The History of Christmas Cards – WhyChristmas.com
- Fazerin Vantaan tehtaalla joulusuklaat ovat jo hihnalla – ”Jos joulutoimituksia vievät rekat laitettaisiin jonoon, se ulottuisi Jumboon”
- Joulukorttien määrä – Posti
- Hyvää joulua! – Via Per Aspera Ad Astra
- Rosolli herkälle vatsalle – Meidän perheen joulu
- Kaali-kurkkusalaatti – Jouluruokia
- Mozzarella-retiisi salaatti
10 joulufaktaa – Joulu 2022.
Kivoja faktoja, joita ei ole tullut edes ajateltua! 🙈 Meidän muovikuuset olivat kertakäyttöisiä, joten vaihdettiin ne suosiolla aitoihin, heti kun kodin koko sen salli 😊
Olipa kiva lukea tällaisiakin faktoja! Ihanaa joulun odotusta!
-ModerniMamman Heidi
Kiitos tilastoista ja muutenkin oli kivaa lukea <3 . Taidan tehdä haasteen itsekin.
Mukavasti koottu joulufaktapaketti 🙂 Kiitos jouluisten aiheihen nostamisesta tähän muuten vielä jouluttomaan joulunalusaikaan 🙂 Jossakin reissussa olen jo jouluvaloja bongannut, mutta vielä on vähiin jäänyt aihe. Tulevina viikonloppuina on tarkoitus käydä Itävallan Tirolin joulumarkkinoilla (Christkindlmarkt / Weihnachtsmarkt) fiilistelemässä parin vuoden tauon jälkeen. Katsotaan kerkeänkö niistä jotain jopa kirjoittamaan. Mukavaa joulunalusaikaa!
Aika itsestään selvää että joissain maissa on joulu kielletty. Maat eivät olleet myöskään mikään yllätys, joissa joulu on kielletty. Itse tykkään muutamista jouluruuista kuten bataattilaatikosta sekä kalkkunasta. Myös perunalaatikko on mun herkkua.
tää on kiva, pitänee tehdä omatkin faktat
Ohhoh. Enpä tiennyt, että joissain päin maailmaa joulu on laissa jopa kielletty o.O
Enpä tiennytkään, että jouluvietto on jossain päin maailmaa kiellettyä! Onneksi täällä saa katsella jouluelokuvia ilman pelkoa telkien taakse joutumisesta. 😀
Paljon joulu asiaa, jota en tiennytkään! Jouluun liittyy niin paljon asioita, perinteitä, odotuksia.. Haasteeseen tartun, mutta saatan toteuttaa hieman enempi itseeni keskittyen 🤭😅
Olisi tosi kivaa lukea sun joulusta! Odotan innolla joulupostauksesi julkaisemista!
Ajatuksena olikin, että faktat ovat omasta takaa, mutta kun olen jo kerran kirjoittanut Meidän joulu -postauksen, halusin tehdä jotain muuta.
Olipa kivasti koottu faktat! Mukavaa, kun lähdit haasteeseen mukaan 🙂
Kohta onkin jo joulu…
Niin on. Kuukausi jäljellä.
Ja kiitos haasteesta! Sen oli hauskaa tehdä.
Hyvä haaste 🙂 Ja mukava oli lukea sinun joulustasi.
Se oli tosi kiva haaste, kiitos Minnalle!