Joulukalenteri 2023 – Luukku 19. Jouluruoat ja jouluherkut

Jouluruoat ja jouluherkut.

Jouluna on lupa herkutella - Joulukalenteri 2023 - Luukku 19. Jouluruoat ja jouluherkut

Joulukalenteri 2023 – Luukku 19. Jouluruoat ja jouluherkut

Jouluruokia ja jouluherkkuja on sinänsä helppoa tehdä: liittää minkä vain ruoan eteen etuliitteenä joulu- ja voila! – joulupöytä on katettu.

Joulu on niin tärkeä juhla kristityn maailman piireissä, että joka maassa on kehittynyt oma jouluinen herkku- ja ruokakulttuuri.

Jouluruokia ja herkkuja on monenmoisia, sekä makeita että suolaisia. 

Suomessa jouluna kuuluu syödä vihreitä kuulia, pipareita, joulukonvehteja, kinkkua, laatikoita, graavilohta ja juoda glögiä. Taisin unohtaa vielä monia asioita listasta. 

Jouluna on lupa herkutella.

Taisi olla näin, että ennen kuin ryntää kirjoittamaan ylös uudenvuoden lupauksia (joihin kuuluu erottamattomasti se pahansuopa kuntosalilla käyminen), pitää päästä herkuttelemaan kunnolla, ennen dieetille asettumista 😁.

Jouluna voi herkutella myös suhteellisen terveellisesti: uuniomenoilla, glögillä, rosollilla tai lohella kilojen kerryttäminen on aika vaikeaa. Niitä pitää popsia mielettömiä määriä, että niillä olisi mitään vaikutusta. Laatikoitakin pitää syödä tosi paljon ennen kuin niistä olisi haittaa vyötärölle. 

Itse tykkään syödä jouluna mielettömiä määriä rosollia, mandariineja ja graavilohta. No juu, lohta voisin syödä enemmänkin, mutta se hinta. Teen graavilohta usein itse muutenkin, sehän on lohta, suolaa ja vähän tilliä. 

Meillä leivotaan myös pipareita, mutta itse en syö niitä ollenkaan (olen allerginen). Jos inspiraatio iskee, niin rakennetaan piparitaloja. Harvoin ne tosin pystyssä pysyy. 

Varmaan tänäkin vuonna jouluhalon virkaa toimittaa jokin sinnepäin kaupan tekele (suklaakääretorttu yleensä). 

Kinkun kohtalo oli meillä sinetöity jo vuosia takaperin, joten lihaksi ostetaan varmaan taas kalkkunaa. 

Laatikoista tulee tehtyä ainakin peruna- ja porkkanalaatikkoa. Lanttulaatikon kohtalo on vielä epäselvä, koska lanttuja ei ole löytynyt tämän maan kaupasta tähän mennessä. 

Mitkä ovat teille ne tärkeimmät jouluiset ruoat tai herkut?

Joulukalenteri 2023 – Luukku 19. Jouluruoat ja jouluherkut.

Aikaisemmat luukut löytyvät täältä:

Referenssit:

Kuvitus: Happy Color®

Visits: 321

4 vastausta artikkeliin “Joulukalenteri 2023 – Luukku 19. Jouluruoat ja jouluherkut

    1. Sun reseptit ovat aika lailla samoja, miten meillä tehdään laatikoita. Peruna ja porkkana ovat ne tärkeimpiä. Lanttuakin menee jonkin verran, jos lanttua löytyy kaupasta.

  1. Itse tykkään rosollista, kunnollisesta perunalaatikosta ja mätivaahdosta, jonka olen oppinut anopilta. Se on parasta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.