Blogin vuosi 2022: Listat ja tilastot

Sekä muutama hauskaa  faktaa. Blogin vuosi 2022.

Blogin vuosi 2022

Blogin vuosi 2022.

Blogin vuosi 2022Omassa tapauksessani on hupaisaa, että tämä on ensimmäinen vuosiyhteenveto blogin aloittamisesta, johon ei liity koronaa, ainakaan suoranaisesti. Olen nimittäin aloittanut tämän blogin marraskuussa 2019.

Tavoitteet ja toteutukset

Lukijamäärissä vuosi 2022 oli yllätyksetön. Luvut pysyivät jokseenkin samoina, mikä oli toki hienoinen pettymys verrattuna aikaisempiin kasvulukuihin. Toisaalta, on ehkä turha odottaa enää mitään räjähdysmäistä kasvua kolmannen vuoden lopussa. Lukijakunta alkaa vakiintua, ja uusia lukijoita löytyy lähinnä hakukoneiden kautta.

Googlen haun kautta tulevien lukijamäärien kasvattaminen olikin yksi suurimpia tavoitteitani tälle vuodelle. Se on myös toteutunut suunnitellusti. Nyt liki 37% lukijoista tulee Googlen kautta, eli kasvua viime vuodesta oli n. 57%.

Eri kanavien kautta tulevien lukijoiden määrät

Googlen haetuimmat ovat olleet viime vuodesta lähtien Minun Tallinnani -sarjan postaukset, jotka ohittivat jopa edellisen vuoden haun suosikkeja. Eli lisätietoja Tallinnasta ja Virosta kaivataan edelleen.

Blogin vuosi 2022Ilmeisesti 6% lukijoista muistaa blogini nimen ja/tai nettiosoitteen ulkoa tai ainakin sen ensimmäisen kirjaimen (eli käyttävät selaimen muistia), koska he hyppäävät sivuilleni suoraan ilman välikäsiä. 

Kaikkien kanavien kautta luetuimmat postaukset ovat kuitenkin yleisesti matkailua käsittelevät ja omista kokemuksista maailmalla kertovat jutut sekä blogihaasteet. Näiden lukijat tulevat blogiini Googlen lisäksi Blogit.fi-sivustolta sekä Facebookista, Instagramista ja Twitteristä.

Vuoden 2022 Top 10

 1. 5 Euroopan parasta matkakohdetta kesällä 
 2. Uzbekistan: Arkea ja juhlaa vauvasta vaariin 
 3. Matkakalenterini – Mihin kannattaa matkustaa milloinkin  
 4. Matkaan käsimatkatavaran kanssa 
 5. Turhat tavarat pois matkalaukusta 
 6. 3 pahinta mokaa ja epäonnistunutta matkaa  
 7. 10 joulufaktaa – blogihaaste – Joulu 2022 
 8. Matkaan lapsen kanssa 
 9. Psst… Lentämälläkin pääsee
 10. Vuoden 2023 bucket list 

Miten vuosi 2022 on sujunut?

Postauksia olen tänä vuonna julkaissut vain 174 kpl (vuoden 2021 238 kpl sijaan), eli pudotusta oli 26%, mutta toivon, että laatu on pysynyt samana (tai että se nousi nuo samat 26%), koska lukijamäärä ei ole tippunut samassa suhteessa. 

Postaukseni pitenivät jonkin verran (keskimäärin 650 sanaa per postaus). Postauksia julkaisen 12-15 per kuukausi. Lukijamäärä vaihtelee tyypillisesti 200 ja 700 välillä (aiheesta riippuen), eli jokaista postausta lukee keskimäärin 400 ihmistä. 

Kuukausittainen lukijamäärä on vuonna 2022 ollut noin 5 000, vaihtelua +/- 20%. 

Lukijoista 73%:llä on IP osoite Suomessa, loput muualta (mm. USA:ssa, Maltalla, Ruotsissa ja muualta Euroopasta). Nykyään on vaikeaa tehdä mitään oletuksia lukijoiden asumispaikasta, etnisestä alkuperästä tai kielikunnasta sen perusteella, minkä maan IP osoitetta he käyttävät netissä surffailuun. 

Lukijakunnan geolokaatiot

Blogin vuosi 2022Esimerkiksi EU:n alueella roaming-verkossa oleva puhelimen IP on alkuperäisen providerin oma, vaikka itse ihminen voi olla missä vain eikä hän välttämättä käynyt Suomessa vuosiin. Matkalla olevat suomalaiset lisäävät IP diversiteettiä silloin, kun he käyttävät paikallista nettiä. Sivuihin sisäänrakennettujen kääntäjien ansiota lukijan äidinkieli voi olla muu kuin blogin kieli. 

Kuitenkin oletan, että valtaosa lukijoista on Suomessa asuvia suomalaisia. 

Suurin osa ihmisistä käyttää mobiililaitteita blogien lukemiseen, joten blogi on hyödyllistä skaalata myös mobiilikäyttöön. 

Lukulaitteiden prosenttimäärät

Aikamoinen palapeli tilastojen tulkitseminen nykyään on 😁.

Kaikkien aikojen Top 10

Kaikista vähiten luettu on Domus Romana (93 lukijaa). Kaikista eniten lukukertoja on saanut 13 yleistä virhettä etelään muuttaessa ja mitä niistä opin (1501) – kestosuosikki vuodesta 2021, joka kerää pisteitä edelleen siitä huolimatta, että se täyttää 1.1.2023 kaksi vuotta. 

Blogin vuosi 2022Blogeissa on se hyvä puoli, että hakukoneiden kautta lukijoita kertyy myös vanhemmille teksteille. Postauksia kannattaa muuten päivittää säännöllisesti, jos uutta tietoa ilmestyy. Googlekin tykkää siitä, että teksti on freesattu aina välillä. 

Kaikkien aikojen luetuimpien joukossa ovat edelleen:

 1. 13 yleistä virhettä etelään muuttaessa ja mitä niistä opin
 2. Mystinen Uzbekistan 
 3. Minun Tallinnani – Shoppailijan paratiisi
 4. Minun Tallinnani – Lapsellista menoa
 5. My Shopping Directory – Omasta kokemuksesta
 6. Säästövinkkejä, jotka nostavat elämänlaatua
 7. Uzbekistanin ensimmäinen yllätys 
 8. Projekti: Varastontyhjennys
 9. 5 Euroopan parasta matkakohdetta kesällä 
 10. Koulu maailmalla – Omasta kokemuksesta 

Blogin vuosi 2022Robotteja on käynyt sivustoillani kolmen vuoden aikana noin 389 000, ihmisiä noin 215 000. Robotteja seuloo pois JetPack-vimpain.


Omassa tapauksessani tilastojen kerääminen, tulkitseminen ja virhemarginaalien arviointi on lähinnä huvia: olen ollut hyvin kiinnostunut tilastomatematiikasta Kauppis-aikoinani ja se jäi jotenkin päälle. 

Kaupallisille blogeille tilastot ovat tärkeä työkalu. Itse en ole tehnyt kuin muutaman kaupallisen yhteistyön tämän vuoden aikana, koska minulla ei ole tarvetta suostua ihan mihin vain. Karkkipussin edestä en kirjoita 300:n sanan postausta enkä mainosta sellaista yritystä, jonka palveluita en itse olisi ostanut mistään hinnasta. Ymmärrän toki, että jotkut suostuvat, koska ennen kuin bloggaajalle maksetaan käypää korvausta työstään, on pakko kerätä referenssejä jonkin verran. Toisten taloudellinen tilanne on sellainen, että satanen tekee suurta eroa, vaikka sen postauksen tekemiseen uppoaa pari päivää aikaa. 

Tykkään myös lukea muiden listoja ja tilastoja. Uteliaisuutta se on, kai vertailun vuoksi myös. Tässä on pari mielenkiintoista kirjoitusta, jotka ovat kaikkea muuta kuin vain kuivia numeroita höystettynä suurella määrällä itsetyytyväisyyttä. Arvostan tilastokirjoituksissa tervettä määrää kriittisyyttä ja erilaisia pohdintoja. 

Blogin vuosi 2022.

Referenssit:

Visits: 23

13 vastausta artikkeliin “Blogin vuosi 2022: Listat ja tilastot

 1. Nämä on aina mielenkiintoisia lukea. Ootko muuten kiinnittänyt huomiota siihen millaiset postaukset vetävät somesta ja mitkä hakukoneilta?
  Mä jopa tietoisesti kirjoitan molemmilla tyyleillä.

  Kiitos myös linkkaamisesta!

  1. Joo, itse asiassa olen pannut merkille, että somessa enemmän reagoidaan sellaisiin postauksiin, jossa on tunnelatausta. Google tykkää enemmän asiapuolisista kirjoituksista, kuten robotin kuuluukin.

 2. Tosi mielenkiintoisia huomioita oot poiminut tilastoista! Mie en oikein ole jaksanut seurata omia. Kuuluin joskus johonkin missä oli mahdollisuus saada rahapalkkio lukijoiden perusteella ja se oli aina yhtä masentavaa yrittää sitä 😂 toisaalta nyt kyllä kiinnostaisi saada blogista palkkaa… 🙈 Ehkä pitää tutustua kunnolla omiin tilastoihin ja vaikka se vähän kauhistuttaakin, niin tehdä silti niihin pohjautuva tavoite tälle vuodelle 🤔

  1. Minä en kuullutkaan, että Suomessa on sellainen paikka blogeille, jossa maksetaan lukijoista/lukukertoista. Yleensä jos tulee jotain, niin ne ovat mainostuloja (Google Ads), affiliatteja, yhteistöitä ja muita mainoksia. Jotkut myy jotain oheiskrääsä, jotkut tekevät kursseja. Erilaisia tapoja on olemassa.

   Blogin kaupallistaminen on aika rankkaa puuhaa. Toisilla se onnistuu ja toisilla ei. Toiset aloittavat login ihan vaan kaupallisessa mielessä, ja se kuulemma on kaikista suorin tie tulolähteeseen.

 3. Mua kiinnostaa aina lukea näitä blogitilastoja. Itsekin olen kirjoittamassa vuoden 2022 luetuimmat postaukset -artikkelia. Harmi etten itse osaa tehdä noin hienoja piirakoita ja tilastokuvia kuin sinä 😃

  PS. olen lukenut nuo kaikki postauksesi 🙈

  1. Nuo piirakat ja tilastokuvat ovat näytönkaappauksia Google Analyticsista 😊. Minä tietysti osaisin tehdä niitä itsekin (5 v Kaupiksessa sentään), mutta olen laiskaa.

   Minä odotan innolla sun tilastopostausta.

 4. Eipä sitä aina arvaa mikä kerää lukijoita ja mikä ei. Matkailu tuntuu kiinnostavan monia! Itse tilastoja katsellessani en tiedä kuka on robotti ja kuka oikea ihminen. Kiinnostukseni lopahtaa siten nopeasti kun katselen tietoja. Olisi varmaan ihan hyödyllistä osata tulkita niitä paremmin. Ehkäpä kehittämiskohta itselle vaikka ensi vuodeksi.

 5. Mielenkiintoinen juttu, kiitos! Ite juuri ajatin vuoden luetuimmat blogit -jutun tammikuun alkuun. On aina jännä katsoa, mikä “uppoaa”, mikä taa ei niinkään…

  Minna

 6. Kiinnostava kooste blogin elämästä. Seuraan itsekin blogin tapahtumia sen osalta mitä taustalta voi tulkita. Olen aloittelija tällä saralla ja siksikin kiinnostaa. Mahtavaa saada lukea kokeiden bloggaajien tapahtumista. Olet tuottelias kirjoittaja 🙂
  Omana tavoitteena on saada postaus kerran viikossa ulos.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.