Laivayhtiöt: Itämeren kuninkaalliset

Laivayhtiöt: Itämeren kuninkaalliset.

Pressimatka*: Visit Tallinn, Visit Estonia, Tallink Silja, Viking Line ja Eckerö Line

Viking Line 20.8.2021

Tämä postaus on vaihteeksi tosi helppo kirjoittaa. Olen Itämeren laivayhtiöiden palvelujen suurkuluttaja, eikä minun tarvitse kehua vain yhtä toisten kustannuksella. 

Kuvituksessa esiintyy enimmäkseen Viking XPRS, koska siellä oli otettu tämän nimittäisen reissun kuvia. 

Minua ilahdutti suuresti saumaton kolmen suuren laivayhtiön yhteistyö. Se, etteivät nämä tahot ole kasvottomia suuryrityksiä vaan meitä asiakkaita vaalivia isäntiä ja emäntiä. Tällä hetkellä laivaliikennettä Tallinnan ja Helsingin välillä luotsaavat kolme laivatyttöä: Viking Linen Christa Grönlund, Tallink Siljan Marika Nöjd ja Eckerö Linen Ida Toikka-Everi.

Laivatytöt
Vasemmalta oikealle: Viking Linen Christa Grönlund, Tallink Siljan Marika Nöjd ja Eckerö Linen Ida Toikka-Everi. Kukkakimppua pitelee Mall Oja Visit Tallinnasta.

Meille asiakkaille kolmen yhtiön olemassaolo on eduksi. Se toki luo heille tietynlaisia paineita olla ainakin tasoissa toisten kanssa. Eduksi erottuminen tässä tapauksessa on aika vaikeaa, mutta huonossa valossa esiintyminen olisi varsin helppo, erikoisesti näillä some-aikoina. Joten rima on pidettävä korkealla. 

Minäkin asiakkaana hyödynnän Itämeren kilpailua. Käytän hyväkseni kaikki tarjoukset ja kupongit. Eikös rakkaus tarjouksiin, alennuksiin, kuponkeihin ja kanta-asiakaskortteihin ole meidän suomalaisten yksi ominaispiirre? No joo, on se varmaan nykyään aika yleistä 😁.

Kanta-asiakaskortin olemassaolo ilman muuta kannattaa, jos tiettyjä palveluita käyttää paljon. Niin, muovinen kortti on pois muodista, joten kaikilla kolmella on myös digitaalisia versioita.

Minä käytän myös appseja, koska varaan lippuja milloin mistäkin ja välillä tuntia ennen lähtöä.

Kolmen tekijän olemassaolo helpottaa arkeani niinkin, että paikkoja on melkein aina saatavilla. Autopaikkojen kanssa ei kannata venytellä, erikoisesti jos auto poikkeaa tavallisesta koosta (paku, peräkärry tai suksiboxi), mutta kansipaikkoja on yleensä aina tarjolla. Kaksi kertaa olin lähellä jäädä maihin (vuonna 2010 tulivuoren purkauksen aikana ja 2017 Helsingissä, kun yritin ostaa lippua puoli tuntia ennen lähtöä), mutta molemmilla kerroilla pääsin laivalle kuitenkin. Peruutuspaikkoja tulee aina, en tosin ymmärrä miksi. 

Miten itse valitsen laivan?

Työasioissa aikataulu menee tietysti edelle. Silloin on kiva, että lähtöjä on paljon.

Paljon riippuu siitä, mistä ja mihin olen matkalla. Suomesta katsottuna Vikingillä on omat etunsa, Virosta – Tallinkilla. 

Päivä Tallinnassa on yhtä kuin Viikkari, päivä Helsingissä – yhtä kuin Tallink.

Jos vietän Suomessa vain muutamia tunteja pääkaupunkiseudulla ja olen autolla, niin Tallinkilla pääsee näppärästi ohi keskustan. Jos lähden jalkaisin, niin Katajanokalta on helpompaa mennä vaikka kävellen. Olen kävellyt sen lenkin moneen otteeseen vaunujen kanssa muutama vuosi takaperin, kun oli viettämässä aikaa kavereiden kanssa Helsingissä. Niin, Tallinnassa asuvat suomalaiset todellakin reissaavat kahville Suomen puolelle tuosta vaan kun mieli tekee. Sesongin ulkopuolella tuollainen kruisi maksaa pari kymppiä ja välillä olen kuluttanut siihen tax-freesta saatuja kuponkeja tai pisteitä.

Huvin vuoksi matkustaen olen katsonut sekä laivan artisti- ja ohjelmatarjontaa että tax-free tarjouksia. Lasten ohjelmisto nousi ilman muuta ykkössijalle. Ville Viking oli meillä mennyt Muumien edelle.

Turussa asuessamme kävimme usein viikonloppuisin syömässä laivalla, se oli melkein aina Viikkari.

Nyt kulutetaan enemmän Tallinkia aikataulujen sopivuuden takia.

Silloin, kun pitää olla jossain paikassa heti aamusta, Eckerö on se oikea.

Voi mennä ja tulla eri laivallakin, jos aikataulut vaan sopivat.

Tällä tavalla kolmen kimppa on meille asiakkaille eduksi. 

Laivan kunto ja tarjonta on ilman muuta suuri tekijä. Uuteen laivaan on pakko päästä pällistelemään.

Silloin, kun Silja Galaxy tai Viking Grace laskettiin vesille, niihin oli jo varmaan jono. 

Samalla tavalla kävi Megastarin kanssa. Tällä kerralla pääsimme ihastelemaan Megastaria ennen varsinaista neitsytmatkaa kauppakamarin järjestämällä kierroksella. 

Varmaan silloin, kun Viking Glory lähtee neitsytmatkalle, koko laiva on jo loppuunmyyty.

Toki minäkin yritän osua Megastariin, jos käytän Tallinkia. Jos matkalla ei ole muuta tekemistä, voin viettää koko kaksituntisen siellä tax-freessa. Joskus tein sellaisenkin tempun, että kävin siellä valkkaamassa mieluisia tavaroita ja tilasin ne samantien kotiin Tallinkin nettikaupasta. Laiska kun olen niitä kantamaan mukanani. 

Uusien tilojen ja mahtavan tax-freen lisäksi siellä on moni asia, joka ilahduttaa. Esimerkiksi Sitting Lounge, jossa pääsee tekemään töitäkin. Hyvä penkki, pöytä ja pistorasia ovat diginomadeille edelleen luksusta. 

Mitä söisi?

Jos syödään laivalla, syödään Buffassa. Olen aivan kronkeli syöjä, jolla on pari hullua allergiaa, kuten selleri, sipuli, valkosipuli, kardemumma ja moni muu mauste, niin pääsen noukkimaan sieltä juuri niitä ruokia, mitä pystyn syömään. Ei, äyriäisallergiaa minulla ei ole 😁

Kahvi on minulle tärkeää, niinpä hyvän espresson saaminen laivalla nostaa sen pisteitä huomattavasti. 

Kuin leikiten

Lapsiperheenä matkustaessa elintärkeäksi nousee hyvän ja tilavan leikkipaikan olemassaolo, muuten parissa tunnissa menee hermot. 

Olen myös onnistunut ostamaan Vikingiltä matkamuistoksi tarkoitettuja esineitä, jotka ovat olleet käytössä nyt 10 vuotta. 

Reissuun nyt?

Ilman muuta! Laiva oli jokseenkin tyhjä, joten jos haluat matkustaa kaikessa rauhassa, niin nyt on oivallisin aika reissulle. Vikingillä on voimassa maskisuositus, Tallinkilla – maskipakko (alkaen 26.8.2021 Viron lain mukaan). Käsidesiä on runsaasti tarjolla (Viking XPRS kymppikerroksella saisi olla lisää, jos nyt pilkkuja halkaistaan). Henkilökunta huolehtii siitä, että asiakkaat noudattavat turvamääräyksiä. Vikingin kaikki työntekijät käyttävät maskeja.

Tallink tarjoaa pikatestejä niille, jotka eivät halua/pysty ottamaan rokotetta. Muuten rokotepassi mukaan. 

Monessa maassa on nyt voimassa terveyslomake, joka pitää täyttää maahan tullessa. Suomessa on se osoitteessa Finentry: Etusivu ja Virossa – Terviseameti iseteenindus. Kun muodollisuudet on hoidettu, pääset kävelemään laivasta ulos tai laivaan sisälle aivan kuten ennen vanhaan. 

Laivayhtiöt: Itämeren kuninkaalliset.

Referenssit:

Viro 30 - 20.8.2021

Laivayhtiöt: Itämeren kuninkaalliset.

Visits: 480

13 vastausta artikkeliin “Laivayhtiöt: Itämeren kuninkaalliset

  1. Tulipa kauhea hinku päästä taas risteilylle! Kunhan koronatilanne paranee ja suomalaiset on rokotettu kahteen kertaan, varaan ensimmäisenä risteilyn tai pari – ja myös tuolle uudelle laivalle 🙂

  2. Risteilymatkustus on todella romanttinen ajatus päässä mutta usein todellisuus on jotain täysin muuta. Tässä paljon tulee se romantiikka esiin auringonlaskuista ja alkaakin tehdä mieli heti risteilylle 😍

  3. Itse olen viimeksi reissannut laivalla vuosia sitten Turku- Tukholma risteilyllä. Vähän liiankin helposti tulee valittua lentäminen matkustustavaksi.

  4. Mun viimeisin risteily on Turusta Tukholmaan meidän muuttoreissulla Itävaltaan 🙂

  5. Kyllä tuli hinku lähteä risteilylle, kun luin tämän. Risteilyssä parasta on tietty syöminen ja maisemat – ai, että täytyykin varmaan varata risteily syksylle 🙂

  6. Ai että mä toivoisin, että meillä olisi Itämeren risteily, jossa käytäisiin monessa eri satamassa ja voisi tutustua kyseiseen satamakaupunkiin päivän. Samalla tavoin kuin on nuo Karibian ja Välimeren…Olis ihanaa 🙂 Mä meinaan rakastan risteillä.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.