Tallinnan uudet helmet

Tallinnan uudet helmet: kulttuuria ja historiaa.

Pressimatka*: Visit Tallinn, Visit Estonia, Eckerö Line, Tallink Silja ja Viking Line

Tallinnan uudet helmet kulttuuria ja historiaa Tallink

Minulle aukeni mahdollisuus osallistua pressimatkaan*, jonka järjestivät yhdessä Itämeren turismin suurimmat tekijät: Visit Tallinn, Visit Estonia, Tallink Silja, Viking Line ja Eckerö Line.

Minulle suhteellisen tuoreelle bloggaajalle tämä oli ensimmäinen pressimatka, joten tietysti jännitti suunnattomasti. Luulisi, että ei, mutta miksipä näin? Tallinna on vanha kotikaupunkini, osa osallistujia ja järjestäjiä oli entisestään tuttuja (se oli tosin yllätys), mutta en koskaan aikaisemmin ollut journalistien puolella. 

Olen kuullut monelta bloggaajalta, että kaupallinen yhteistyö -merkintä postauksen alussa on tehokas lukijakarkoitin. Postauksia on kuitenkin moneksi, joten älkää skipatko apriori. Yritykset jakavat ilmaisia tuotteita ja järjestävät pressimatkoja usein sen takia, että ne tahtovat tuoda esille jonkin uutuuden, konseptin tai kokemuksen, josta kukaan ei välttämättä ole edes kuullut aikaisemmin. 

Tämänkin matkat parasta antia oli se, että pääsimme tutustumaan paikkoihin, joihin kukaan ei koskaan aikaisemmin ole päässyt ja aivan uusiin tulokkaisiin Tallinnan kulttuuritaivaassa. Tämä oli nimenomaan pressimatka, eikä niinkään kaupallinen yhteistyö, koska pääasiassa meille esiteltiin Tallinnan uusimpia matkailuun, kulttuuriin ja historiaan liittyviä kohteita. 

Tässä sarjassa:

 1. Täyden muodonmuutoksen kokenut Tallink City Hotel (sponsoroitu Tallink Silja:n toimesta).
 2. Uusi Laululavan Vierailijakeskus.
 3. Liisa Ojaveerin kulttuurikoti.
 4. Itämeren kuninkaalliset: Tallink Silja, Viking Line ja Eckerö Line.
 5. Patarei Merilinnoituksen vankilamuseo, näyttely ja tulevaisuuden visiot vuodelle 2026.
 6. Viron Taideteollisuus ja Designmuseo.
 7. Noblessnerin Iglu Park.
 8. Ravintolat ja catering: Riviera Palais BrasserieCity Grill House, The Buffet by Viking Line, Carmen Catering.   

Ottaen huomioon oma rakkaus kuvitukseen esitän paria-kolmea kohdetta kerralla, ettei tulisi liikaa materiaalia yhdessä postauksessa.

Niputan kohteet ei niinkään saapumisjärjestyksessä, mutta teemoittain, eli: 

 1. Majoitus – Uutuuttaan hohtava Tallink City Hotel ****
 2. Kulttuurin ja historian kohteet – Silloin kun historia koskee itseään
 3. Laivayhtiöt – Itämeren kuninkaalliset 
 4. Ruoka – Pöytä on katettu
 5. Muut tekemiset – Sunnuntaina puhutaan vain mukavia – Tallinnan pressimatkan mukavin osa

Yllätysmomentit

1. Matkan sujuvuus

Matka sujui loistavasti. Tietysti. Tämä on lause, johon törmään jokaisessa tämän tapaisessa postauksessa. Tämä useimmiten mielletään pelkäksi mainoslauseeksi. Kävi ilmi, ettei se ole. Ohjelma, kuljetukset, ruokailut, majoitus, turvallisuus – kaikki oli mietitty viimeisen päälle. Raudankovien ammattilaisten käsissä järjestelyt tuntuivat hoitavan itse itsensä. Liikkuvia osia oli muuten enemmän kuin tarpeeksi.

Parinkymmenen ihmisten matkaseurueen mahtui heitä, jotka:

 • tulivat Helsingistä ja lähtivät takaisin Helsinkiin;
 • liittyivät seurueeseen Tallinnassa ja jäivät Tallinnaan;
 • jäivät Tallinnaan ohjelman jälkeen ja tarvitsivat lisää majoituksia samassa hotellissa;
 • halusivat lippuja Laulupeolle;
 • liittyivät Tallinnassa ja lähtivät Helsinkiin;
 • olivat kasvissyöjiä tai allergikkoja;
 • tarvitsivat paluulipun Tallinnaan samalle illalle (minä). 

Kaikki asiat järjestyivät kuin taikaiskusta. On se tietysti niin, että näiden ihmisten käsissä on tuhansia ihmisiä kestittäviä laivoja ja hotelleja sekä satoja museoita ja nähtävyyksiä käsitteleviä verkostoja, joten pieni ryhmä toimittajia ja bloggaajia ei nyt ollut kovin suuri haaste. Mutta silti. 

Kiitos kaunis!

2. Matkan taso

Matkan taso oli minulle suuri yllätys. Aikaisemman kokemuksen perusteella (siitä on tosin liki 30 vuotta aikaa) olen odottanut suhteellisen perustasoa, mutta löysin itseni luksuksen ympäröimänä VIP vieraana. Ei ole mikään ihme, että bloggaajat kehuvat pressimatkojaan vuolaasti. En minäkään löytänyt yhtään hernettä patjan alta omasta sängystä, vaikka kuinka etsin 😁.

Ruokaa oli tarjolla runsaasti ja paikat olivat yllättävän tasokkaita. Ohjelmaan sisällytetyt vierailut ja tekemiset olivat mielenkiintoisia, hauskoja ja myös merkityksellisiä. Ei jäänyt fiilistä, että olimme käyneet Tallinnassa syömässä ja juomassa, mutta mieleenpainuvalla matkalla tutustumassa Viron historiaan ja  periksiantamattomaan luonteeseen. 

3. Ohjelma

Niin kuin mainitsin, olemme joskus asuneet Tallinnassa peräti seitsemän vuotta. Voisi kuvitella, että tunnen miljöön. Enkä ollut poissa kuin kaksi vuotta. Ehhei. Tallinna jaksaa yllättää ja näyttää aina uusia kylkiään.

Mikään näistä kohteista, joissa kävimme, ei ollut minulle entisestään tuttu. Vaikka luulin itseäni museoiden ja nähtävyyksien sekä kulttuurin suurkuluttajaksi. 

Ohjelma oli sidottu Viron 30 vuoden uudelleenitsenäistymisen päivään, joten se käsitteli hyvin paljon nykyhistoriaa ja politiikkaa. Käynti Patarei vankilamuseossa järkytti meitä kaikkia.

Sisälle mahtui myös mukavia kevennyksiä, kuten kotikonsertti Liisa Ojaveerin luona ja vierailu Designmuseossa. 

Nämä yllämainitut vierailut tulevat paremmin esille seuraavissa postauksissa, koska tähän yhteen koko kahden päivän ohjelmaa ei kannata yrittääkään tunkea. Haluan tuoda ne esille monipuolisemmin.

4. Vapaat kädet

Kaikista yllättävin oli se, että kirjoittaa sai ihan mistä itse haluaa ja miten haluaa. Kukaan ei asettanut mitään vaatimuksia tai toivomuksia, mutta käskettiin ottaa rennosti ja kirjoittaa niin, miten itsestään tuntuu mukavalta. Tätä ohjetta meinaankin noudattaa 😀.

5. Tunnelataus

Olen yllättynyt siitä, miten suuria tunteita tämä vierailu herätti omassa sydämessäni. Ehkä se johtuu siitä, että olen itsekin sellaisesta maasta, joka pääsi vapaaksi kommunismin diktatuurista samana vuonna. Moni asia oli minulla muistissa, joten nämä päivät nostattivat ne esille. Tuskin kannattaa spekuloida, mutta silti tulee välillä ajatelleeksi sitä, miltä elämä olisi näyttänyt, jos Neuvostoliitto ei olisi hajonnut silloin. Olisinko itse elossa?

Tallinnan uudet helmet: kulttuuria ja historiaa

Referenssit:

Kuvitus:

© 2023 VIA PER ASPERA AD ASTRA

Viro 30 - 20.8.2021

5 vastausta artikkeliin “Tallinnan uudet helmet

 1. Upea postaus ja ihan mahtavaa, että pääsit pressimatkalle. Ymmärrän niin hyvin ja aina jännittää täälläkin nämä reissut ja kohtaamiset.

  Sydämellistä viikon jatkoa Nadine. ❤️

  1. Kiitos, Tiia!

   Tämä reissu oli hyvin merkillinen minulle monesta näkövinkkelistä. Sen teema koski syvästi, mutta myös järjestäjien suhtautuminen kosketti.

   Hyvää viikonloppua sinulle!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.