Vieraanvarainen Kaunas

Vieraanvarainen Kaunas - pääkuva

Vieraanvarainen Kaunas – visit Kaunas.

Kaunas – vinkit ja tärpit “like a local”.

Mitä kaikkea mielenkiintoista löytyy Kaunasin läänistä?

Päiväretki

Jos kaupungissa viettää vain yhden päivän, niin silloinkin kerkeää näkemään ja kokemaan paljon. Kaunasta on helppo ottaa haltuun kävellen tai pyörällä.

Vaikka Kaunas on varsin selkeä ja helposti hahmotettavissa oleva kaupunki, kartasta on silti apua, jos paikka ei ole ennestään tuttu. On olemassa lukuisia nettikarttoja sekä tietty Google maps, mutta tarjolla on myös ihan perinteinen paperinen kartta, jonka saa napattua jokaisen hotellin ja nähtävyyden tiskiltä. Kartta on tosi hyvä ja esittelee myös pyöräreittejä kaupungissa. Pyöriä saa monesta paikallisesta vuokraamosta sekä Boltilta.

Vieraanvarainen Kaunas - KAUNAS-MAP-2024

Päiväretkiin Kaunasissa kannattaa varata vähintään 5-6h, jos suunnitelmissa on vain kävelemistä, syömistä ja parin nähtävyyden läpikäynti. 

Jos nyt olisin turistina Kaunasissa…

Mitä todennäköisemmin hotellinne on kävelykadun läheisyydessä tai saavutte kaupunkiin junalla / linja-autolla. Silloin kannattaa suunnistaa ensin Pyhän Arkkienkeli Mikaelin kirkolle (Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčia (Soboras)), joka on tätä nykyään roomalaiskatolinen kirkko, vaikka se oli alunperin vihitty ortodoksikirkoksi vuonna 1895. Katedraali on juuri remontoitu, ja avasi ovensa yleisölle ja rukoilijoille elokuussa 2024.

Pyhän arkkienkeli Mikaelin kirkko, Kaunas

Pyhän Arkkienkeli Mikaelin kirkko

Sieltä alkaa pari kilometriä pitkä jalankulkijoille pyhitetty Laisves aleja (Vapauden puistokatu), joka kaartaa lopussa Vilnan kadulle (Vilniaus gatve), josta alkaa Kaunasin varsinainen Vanhakaupunki.  

Laisves aleja on vanhan Kaunasin uudempia osia, se alkoi täyttymään rakennuksista vasta 1900-luvun alussa. Osa taloista on alkuperäisiä, joskus myös alkuperäisessä kunnossa, mutta moni rakennus on uudempaa arkkitehtuuria. Kaunis kokonaisuus se katu joka tapauksessa on.

Laisves aleja

Laisves aleja on myös Kaunasin pääasiallinen kauppakatu, jos tuliaiset Liettuasta kiinnostavat. Mitä Liettuasta kannattaa viedä mukaansa, saa osviittaa täältä.

Kun puistokatu alkaa kaartumaan vasemmalle Vanhaan Kaupunkiin, rakennuskanta vanhenee heti sadalla vuodella. 

Kaunasin Vanhakaupunki

Kaupungin vanhin ja mielestäni kaunein on sen tuomiokirkko, Pyhien Apostolien Pietarin ja Paavalin arkkikatedraali (Šv. Apaštalų Petro Ir Povilo Arkikatedra Bazilika), josta ei ole edes perustamisasiakirjoja tallella, mutta ensimmäinen kirjallinen maininta on vuodelta 1413, jolloin kirkolle oli myönnetty kaupungin vanhimman seurakunnan paperit. Tämä on mielestäni yksi niitä paikkoja, joihin kannattaa kurkata sisälle. 

Pyhien Apostolien Pietarin ja Paavalin arkkikatedraali

Kaupungin pääaukio on Raatihuoneen aukio (Kauno Rotušės Aikštė), jota reunustavat upeat, satoja vuosia vanhat rakennukset.  

Raatihuoneen aukio, Vanhakaupunki Kaunas

Raatihuoneen aukio

Kaupungin raatihuoneessa on tätä nykyä Kaunasin Kaupunginmuseo, joka on hiljattain avannut ovensa remontin jälkeen. 

Eteenpäin kävellessä rakennukset vanhenee entisestään ja yhtäkkiä oletkin vanhan kaupungin sydämessä, eli Kaunasin Linnan (Kauno Pilis) edessä.

Vieraanvarainen Kaunas Kaunasin linna

Kaunasin linna

Kaunasin Linnan väitetään olevan rakennettu jo ennen vuotta 1361, jolloin se oli mainittu kirjallisissa lähteissä ensimmäistä kertaa. Tätä vuosilukua pidetään Kaunasin perustamisvuotena.

Linnassa on pieni, mutta erittäin mielenkiintoinen museo. Se on tavallaan yksi must see -kohde kaupungissa.

Ja muistakaa ottaa selfiet #Kaunas-merkin edessä. Muuten kukaan ei usko, että olette käyneet kaupungissa 😁. 

Siellä on myös Kaunasin Hirviön onnen hammas (Kauno Žvėries dantis). Koskemaan taideteokseen ei pääse, mutta onnen luvataan tulevan jo pelkällä näkemisellä. 

Kaunasin Hirviön onnen hammas

Jos nälkä kerkesi iskeä sillä hetkellä, niin Bernelių Užeiga on se oikea paikka maistaa perinteistä liettualaista keittiötä. Pienketjun ravintoloita on Kaunasissa neljä ja yksi Vilnassa. Tätä paikallista ravintoloitsijaa pidetään parhaana perinteisten ruokien tarjoajana. Keskustassa ja Akropoliksessa sijaitsevat yksiköt ovat yhtä hyviä ja hauskoja paikkoja, joten syömään pääsee myös paluumatkalla.

Linnan vierestä kannattaa lähteä vielä eteenpäin joelle asti. Todellisuudessa jokia on siellä kaksi: Nemunas ja Neris (jostain käsittämättömästä syystä Nemunas suomennetaan Niemeniksi, joka on venäjänkielistä perua, mutta Neris saa pitää nimensä muuttamattomana). 

Kahden joen yhteenlasku on kautta aikojen ollut suosittu rakastavaisten paikka (nyt siellä on kaunis puisto), koska legendan mukaan se symboloi miehen (Nemunas) ja naisen (Neris) yhteen kuulumista. Sinne tosin kuuluu tulla auringonlaskun aikaan rakkaansa kanssa, että rakkaus ja/tai liitto kestää. 

Vieraanvarainen Kaunas - Santaka Park, Kaunas

Santaka Park

Legenda on kaunis, mutta miksi molemmilla joella on miesten nimet? s-päätteinen sana on liettuan kielessä lähes aina maskuliini.   

Takaisinpäin kävellessä kannattaa valita jokirantareitti. 

Paras kohta kuvata Vanhaakaupunkia, yliopiston rakennuksia ja Vytautas Suuren siltaa (Vytauto Didžiojo tiltas) on Aleksotaksen näköalapaikka (Aleksoto apžvalgos aikštelė). Ylös pääsee portaita pitkin tai funikulaarilla (1€ per hlö per suunta, esteetön pääsy). Portaatkaan ei ole mikään ylivoimainen suoritus. 

Vieraanvarainen Kaunas - Vytauto Didžiojo tiltas

Vytauto Didžiojo silta

Vieraanvarainen Kaunas - Kaunasin Vanhakaupunki Aleksotaksen näköalapaikalta

Kaunasin Vanhakaupunki Aleksotaksen näköalapaikalta kuvattuna

Takaisin keskustaan voi lähteä jokirantaa pitkin. Tässä kohdassa ei kannata eksyä Aleksotaksen puolelle jokea, koska näin lenkistä tulee varsin pitkä – seuraava silta on 3 km päästä. Uusi kävelysilta on vasta rakenteilla.

Kun kävelee jokirantaa pitkin, näkee jo hieman uudempaa Kaunasta ja pääsee nauttimaan kaupungin puistomaisuutta. 

Jokirantareitti (kuvat touko-elokuusta)

Tässä törmää väistämättä Akropolis-ostoskeskukseen. Ostari on hyvin monipuolinen, jos haluaa viettää aikaa shoppaillen, mutta mitään kovin erikoista sen uumenista ei löydy. Sen paras anti on hyvä valikoima edullisia ja laadukkaita ravintoloita ja kahviloita.

Vieraanvarainen Kaunas - Akropolis, Kaunas

Kauno Akropolis

Kuvia kannattaa ottaa Akropoliksen parkkipaikan ylimmästä kerroksesta, joka on myös mainio näköalapaikka.    

Vieraanvarainen Kaunas - Akropolis

Akropoliksen parkkipaikka

Autoileville vieraille muistiinpanoihin

Vieraanvarainen Kaunas - Simono Daukanto tiltas

Kuvassa on tosin kävelysilta – Simono Daukanto tiltas

Siellä, missä Kaunas on varsin hienosti suunniteltu jalankulkijoille ja pyöräilijöille, ajaminen kaupungissa on tietynlaista tuskaa, koska yksisuuntaisia katuja ja umpikujia on runsaasti. 

Jos olette autolla, majoittajalta kannattaa tiedustella autopaikkaa ajoissa. Keskustassa tai edes sen läheisyydessä mitään ilmaista kadunvarsipysäköintiä ei ole tarjolla. 

Liettualaiset kaupungit yleisestikin ovat intohimoisia parkkimaksujen kerääjiä. Missään, ei edes ostoskeskusten edessä pysty parkkeeraamaan ilman pakollisia kommervenkkejä. Vaikka tunti-pari maksutonta parkkiaikaa olisi tarjolla, auto silti pitää rekisteröidä parkkiin. Suosittelen lämpimästi lataamaan Unipark-appsin, vaikka Liettuassa oleskelee vain päivän tai pari. Se pelastaa monelta harmilta, koska Lappuliisat ovat (ainakin Kaunasissa) hyvin aktiivisia. Toki, maksamaan pääsee sekä kolikoilla tai kortilla että appsilla tai tekstiviestillä.

Akropoliksen parkissa saa 4h ilmaista pysäköintiä. Se on lähin keskustaa ajatellen. Muuten parkkeeraaminen Kaunasissa on aika hintavaa. Päivästä saattaa kertyä parikymmentä euroa. 

Joten auto kannattaa suosiolla jättää majoituksen pihalle ja lähteä tutustumaan kaupunkiin kävellen. Vasta kaukaisimmat kohteet tulevat vaatimaan ajoneuvoa. 

Museot

Vieraanvarainen Kaunas - Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejus
 - Apteekkimuseo

Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejus – Apteekkimuseo

Museoita Kaunasissa kertyi runsaasti liki seitsemän vuosisadan historian aikana. Pelkästään pääkadun varrella on niitä toistakymmentä. Joten suositteleminen on aika vaikeaa, ja se on paljolti makuasia, mikä niistä kiinnostaa eniten.

Kaupunki on myös tuttu omasta taidekokoelmasta, jota esitetään monessa eri museossa, mm. Taidemuseossa, Art Deco museossa sekä taidegallerioissa.

Vieraanvarainen Kaunas - M.K. Čiurlionis Museum of Art - taidemuseo

M.K. Čiurlionis Museum of Art – taidemuseo

Nykytaidetta pääsee nauttimaan myös täysin ilmaiseksi. Suurin osa gallerioista sijaitsee kävelykadun ja Vanhankaupungin kupeessa. Kuvat ovat Parko galerija:sta Vanhassakaupungissa.

Parko galerija, Kaunasin Vanhakaupunki

Erilaisia sota-aiheisia museoita on ympäri kaupunkia useita, joista keskustassa sijaitsee Vytautas Suuren Sotamuseo (Vytauto Didžiojo karo muziejus).

Vieraanvarainen Kaunas - Vytautas Suuren Sotamuseo

Vytautas Suuren Sotamuseo

Osa museoista on hieman vaikeammin saavutettavissa, esim. IX Linnoituksen museo (Kauno IX forto muziejus) tai ovat auki sopimuksen mukaan esim. Bunkkerimuseo (Pabėgimo Tunelis). Näitä suosittelen autoileville vierailijoille.

Kauno Pilis, eli Kaunasin linnan museo on periaatteessa aika vaatimaton, mutta oli silti mielenkiintoista kurkkia linnan ja näin koko Liettuan historiaan. Kaunasin linna oli avainasemassa monessa maan suuressa historiallisessa tapahtumassa. Tätä museota suosittelen myös heille, jotka eivät yleisesti ole asiasta kiinnostuneita. Sisälle pääsee edullisesti ja näyttely tulee katsottua läpi puolessa tunnissa.

Kauno pilis muziejus – Kaunasin linnan museo

Lisää helppoja, perinteisiä, pääkadun varrella sijaitsevia museoita: 

Jos haluaa käydä ei niin perinteisissä paikoissa:

Kirkot

Vieraanvarainen Kaunas - Jeesuksen ylösnousemuksen kirkko

Jeesuksen ylösnousemuksen kirkko

Kaunasissa on toistakymmentä suurta kirkkoa eri vuosisadoilta sekä lukuisia pienempiä kappeleita. Liettuassa kirkkoihin sisälle aina pääsee ilmaiseksi eikä kuvaaminen siellä ole kiellettyä, mutta kaikki tiedossani olevat kirkot ovat ihan toimivia yksiköitä, joten siellä käydessä kannattaa muistaa käyttäytymistavat. 

Jos kirkot kiinnostavat, niin saman reitin varrella tulevat vastaan myös Vytautas Suuren Kirkko (Vytauto Didžiojo bažnyčia), Pyhän Georg-marttyyrin kirkko (Kauno Šv. Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčia) sekä Pyhän Gertruden kirkko (Šv. Gertrūdos bažnyčia) – kaikki 1400-1500-luvun upeita goottisia rakennuksia. 

Vytautas Suuren Kirkko

Vieraanvarainen Kaunas - Kauno Šv. Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčia

Kauno Šv. Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčia

Raatihuoneen aukion (Kauno Rotušės Aikštė) laidalla sijaitsee katolinen kirkko vuodesta 1722 – Pyhän Francis Xavierin kirkko (Šv. Pranciškaus Ksavero bažnyčia).  

Vieraanvarainen Kaunas - Kauno Šv. Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčia

Kauno Šv. Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčia

Ja toki yllä mainitut tuomiokirkko, Pyhien Apostolien Pietarin ja Paavalin arkkikatedraali (Šv. Apaštalų Petro Ir Povilo Arkikatedra Bazilika) sekä Pyhän arkkienkeli Mikaelin kirkko (Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčia (Soboras)). 

Hieman pääkadulta edemmäs seisova ylväs Jeesuksen ylösnousemuksen kirkko (Kristaus prisikėlimo bazilika) on Kaunasin uudempia (1939). Vaikka se oli miltei valmis Toisen maailmansodan alussa, se oli vihitty vasta vuonna 2004, palveltuaan vuoteen 1988 asti radiotehtaana. Tämän kirkon kattoterassi on myös yksi kaupungin suosituimpia näköalapaikkoja (pääsymaksu peritään).

Jeesuksen ylösnousemuksen kirkko

Kulttuuri

Vieraanvarainen Kaunas - Kauno valstybinis muzikinis teatras

Kauno valstybinis muzikinis teatras – Musiikkiteatteri

Kaunasin asukkaat ovat hyvin perillä erilaisista kulttuuritapahtumista, joten lippuja suurimpiin ja suosituimpiin tapahtumiin pitää hankkia etukäteen. 3-4 kk on sellainen hyvä puskuri. Toki, viimeiseen hetkeen asti on lippuja, mutta paikat eivät ole millään tavalla hyviä. 

Liput maksavat yleensä 20-50€, jos kyse ei ole jostain maailmanluokan tähdestä. Musiikkiteatteri on hyvä vaihtoehto. Siinä aika usein vierailevat kansainvälisesti tunnetut koreografit, tanssijat ja muusikot. 

Paikallisten esiintyjien tapahtumat ovat usein ilmaisia tai puoli-ilmaisia. Kesäisin niitä järjestetään paljon. 

Tässä pääsee jyvälle siitä, mitä kaupungissa on sillä hetkellä tekeillään:

Shoppailu

Vieraanvarainen Kaunas - Kauno AKROPOLIS

Kauno AKROPOLIS

Tämä osa hoituu matkan varrella, koska kaikki varteenotettavat putiikit, myös paikalliset käsityöläiset ja liettualaiset brändit ovat esillä kävelykadulla.

Kaunasissa on pari-kolme ostaria, mutta mitään järisyttävää kokemusta ne eivät tarjoa. Megassa on enemmän tekemistä myös lapsiperheille, jos sinne asti jaksaa lähteä.

Akropoliksessa yleensä tulee väistämättä käytyä, koska siinä on myös keskustan suurin ruokakauppa. 

Jos Kaunasissa viettää vain päivän tai pari, ei ostareihin kannata tuhlata aikaa.

Urmas Turgus on tuulahdus menneisyyttä. Näin ainakin minusta tuntui. Käytöstä poistunut logistiikkakeskus on muutettu valtavaksi bazaariksi, jossa voi helposti eksyä viikoksi, jos sattuu olemaan himoshoppailija. On se monella tavalla siivottu ja kaunistettu, kaupat ja tiskit ovat hyvin moderneja ja siistejä. No, ainakin siinä osissa, missä itse olen käynyt.

Ruoka

Liettuan perinteiset ruoat - cepelinai - zeppeliinit

Zeppeliinit – liettuan perinteinen perunaruoka

Liettuan kansallisruokaa on ehdottomasti kokeiltava. Se on jo itsestään elämys. 

Onneksi liettualaiseen keittiöön erikoistuneita ravintoiloita on maassa vielä runsaasti. 

Suomalaisille Liettuan keittiö on helposti lähestyttävä, koska se ei sisällä mitään epämääräisiä ainesosia, mausteita ja se on maultaan selkeää ja yksinkertaista. Maukasta kyllä.

Paikalliset jostain syystä pakkaantuvat syömään pariin-kolmeen suosittuun ravintolaan suihkulähteen lähelle tai sitten Akropolikseen. 

Tässä on ravintoloita, joita voin kehua joko omasta kokemuksestani tai luotettavien suositusten perusteella: 

Yleensä suosittu ravintola on aika täynnä iltaisin (klo 18-22). Jos jokin paikka näyttää tyhjältä tai siellä on sisäänheittäjä, siinä on takuuvarmasti jokin vika. Hyvät ravintolat vetävät asiakkaita varsin hyvin.

Lue lisää:

Viikonloppu

Jos aikaa on hieman enemmän, Vanhankaupungin päivän jälkeen reviiriä voisi laajentaa keskustan ulkopuolelle.

Mainiot näkymät

Yllä mainittu Jeesuksen ylösnousemuksen kirkon (Kristaus prisikėlimo bazilika) näköalatasanne on yksi suosituimpia nähtävyyksiä ja sinne pääsee nousemaan (hissillä tai portaita pitkin; 5€/3€). Kirkko itsestään on myös nähtävyys, samaten kun sinne menevä Kaunasin funikulaareista toinen (Žaliakalnis Funicular Railway). 

Jeesuksen ylösnousemuksen kirkko ja sen kattoterassi

Eläinten ystäville

Kaunasin eläintarha on ehdottomasti käymisen arvoinen kohde. Käyntiaikaa kannattaa varata vähintään 3h. Paikalle pääsee kävellen tai julkisilla, riippuen siitä, miten kunto kestää – ylös mäkeä kiivetään portaita pitkin. Autoa en suosittele – parkkipaikan löytäminen näin ensikertalaisena käy työstä. 

Eläintarha Kaunas

Kaunasin eläintarhan akvaario

Ruusuiset polut

Kasvitieteellinen puutarha on kuvankaunis paikka, jossa pääsee ihailemaan sekä paikallisia että vierasperäisiä lajeja, luonnollisia että jalostettuja. Myös trooppisten kasvien osasto, suuria vesialueita, lintuja aina joutseniin asti sekä halukkaille piknik-pöytiä. 

Vieraanvarainen Kaunas - VDU kasvitieteellinen puutarha - Kaunas

Kaunasin kasvitieteellinen puutarha

Luonnon helmässä

Panemunės miško parkas – suuri luonnonpuistoalue, joka kulkee meillä lempinimellä Majava-puisto. Siellä me oikeasti bongattiin kerran majava (Sattumien viikko). Helppo, lapsiystävällinen, monenlaisia polkuja, opasteet kohdallaan. Pitkin asfaltoituja polkuja pääsee hyvin myös polkupyörällä. 

Vieraanvarainen Kaunas - Panemunės miško parkas

Panemunes parkas

Puiston reunalla on myös hiekkaranta, jos uinti kiinnostaa.

Kesällä Kaunasin lähellä pääsee nauttimaan hienoista rannoista ja monista vesiaktiviteeteista (ks. Kaunasin rannat). 

Useita päiviä Liettuassa

Jos päiviä Kaunasin seudulla kertyy enemmän, niin kaupungin laidalla olevien nähtävyyksien lisäksi kannattaa käydä luonnossa. Se on kuitenkin aika omaperäinen ympäristö. Parasta tällä alueella on juuri vesistöjen vierustat. 

Moneen paikkaan pääsee polkupyörällä tai julkisilla, mutta osa on helpoiten saavutettavissa autolla.

Kauniita ja helppoja luontokohteita

Pažaislio vienuolyno parkas on Pazalio-luostarin ympärillä oleva hoidettu puistoalue. Tietysti sielläkin on ranta, joka on lapsiperheiden suuressa suosiossa. 

Pažaislio vienuolyno parkas

Kaupungin ulkopuolella, noin 30 km kaakkoon, sijaitsee suuri luonnonsuojelualue – Kauno marių regioninis parkas (Kauno Marios aluepuisto), joka ympäröi seudun suurinta, osittain tekokeinoisesti täytettyä järveä. Huolimatta omasta statuksestaan kansallispuistona, alueella on paljon tallattuja leveitä polkuja, näköalapaikkoja, piknik-pöytä, tupia, parkkipaikkoja, maisematorneja ja asfaltoituja teitä, joita pitkin luontoon pääsee pyörällä sekä myös hajanaisia asutuksia. Näitä löytyy järven molemmilta rannalta. 

Kuvassa on Mergakalnio Apžvalgos Aikštelė -näköalatasanne. 

Mergakalnio

Samoilla seuduilla sijaitsee myös Liettuan Etnografinen museo (Lietuvos Liaudies Buities muziejus). 

Liettuan Etnografinen museo

Kaupungin piirissä nälkään kuoleminen ei turisteja uhkaa, mutta puistoalueilla ja luontokohteissa ruokapaikkoja on hyvin niukasti eikä niiden menu ole kummoinen, joten erityisesti lapsiperheille suosittelen omien eväiden ottamista mukaan.

Raudondvaris 

Noin 10 kilometrin päästä Kaunasista, Raudondvaris-kunnassa, sijaitseva linnakompleksi on yksi hienosti entisöidyistä kohteista.

Raudondvarisin linna

Myös sen puisto on komea kokonaisuus. Mutta siellä sijaitsevaa ravintola ei paikalliset suosittele, koska ruoan laadusta ei kuulemma voi olla varmaa: joskus napakymppi ja joskus täysin kelvotonta. 

Trakai

Totta puhuen Trakai sijaitsee Vilnan läänissä, mutta Kaunasista sinne ajaa vajaassa tunnissa. Keskiaikainen Trakain linna on satumaisen kaunis. 

Trakai saarilinna

Linnan seutu on täynnä erilaisia luonnon  ja historian nähtävyyksiä.  

Vieraanvarainen Kaunas – visit Kaunas.

Referenssit:

Vieraanvarainen Kaunas – visit Kaunas.

12 vastausta artikkeliin “Vieraanvarainen Kaunas

  1. Olipa hyvä ja kattava kooste! Olen käynyt Kaunasissa pari kertaa, mutta tässä oli paljon uutta, ja ehdottomasti pitää palata kaupunkiin vielä uudestaan. Ajetaan seuraavan kerran Baltian halki vielä nyt syyskuussa, joten eiköhän silloin tulla käväisemään! 🙂

  2. Kiitos kattavasta kirjoituksesta ja loistavista vinkeistä. Jos Kaunasissa tulisi tässä joku kaunis päivä taas käytyä, niin tämä riittäisi matkaoppaaksi helposti. Hengästyttävän paljon nähtävää, viikonloppu ei riittäisi!

    1. Kaunas on varsin monipuolinen käyntikohde ja nähtävää riittää viikoiksi. Joten kaupungissa vihtyy varmasti useaan otteeseen. Ei muuta kuin tervetuloa uudestaan!

    1. Kaunas on suuri kaupunki, näin Liettuan mittakaavassa 😁. Maan toiseksi suurin. Hyvin monipuolinen ja varsin hauska vierailukohde.

    1. Minä yritin epätoivoisesti tehdä kirjoituksesta lyhyemmän 🤗. Mutta Kaunas on niin monipuolinen vierailukohde, että se on tosi vaikeaa.
      Se täysin riippuu visiitin pituudesta, mitä kaikkia pystyy katsastamaan samalla vierailukerralla. Tosin, etäisyydet ovat Kaunasissa aika pieniä, joten hyvin paljon pystyy saamaan aikaiseksi päivän aikana. Itse suosittelisin ainakin pitkän viikonlopun, ettei lähtiessä tulisi sellaista oloa, että paljon jäi vielä näkemättä.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.