Kaunasin puistoja ja luontopolkuja

Kaunasin puistoja ja luontopolkuja pääkuva

Kaunasin puistoja ja luontopolkuja.

Kaunasissa ja Kaunasin läänissä on hyvin paljon luonnonsuojelualueita ja kasvitieteellisesti ainutlaatuisia paikkoja. 

Toki Kaunasissa pääsee nauttimaan luonnosta heti keskustan tuntumassa. Kaupungissa panostetaan luonnon ja asutuksen saumattomaan yhteiseloon. Joen uoma on jätetty koskematta lintujen pesintöjen takia. Ruohokin ajetaan valikoiden niin, että kaupunkieläimille olisi piilopaikkoja. 

Kuitenkin, jos päiviä Kaunasin seudulla kertyy enemmän, niin kaupungin laidalla olevien nähtävyyksien lisäksi kannattaa käydä luonnossa. Se on kuitenkin hyvin omaperäinen ympäristö. Parasta tällä alueella on juuri vesistöjen vierustat. 

Moneen paikkaan pääsee polkupyörällä tai julkisilla, mutta osa on saavutettavissa vain autolla.

Tässä on pieni varoituksen sana paikallaan. Liettuassa on tietysti olemassa varsinaisia erämaita ja luontopolkuja, johon tarvitaan hyviä jalkoja, kenkiä, eväitä ja sisua. Ei tosin ihan samalla mitalla, kuin Suomessa (kotimaassa on lääniä viisinkertaisesti Liettuaan verrattuna). Mutta usein luontopolku-nimellä oleva kulkuväylä ei ole mitään huonosti erotettavaa, umpeen kasvanutta ja epätasaista polkua, puoliksi suohon uponneita pitkospuita tai vaikeakulkuista kivistä alustaa, vaan leveää, hyvin hoidettua väylää, joka kestää pyörätuolia tai invamopoa. 

Tällä järjestelyllä on toki hyviä ja huonoja puolia. Esteettömyys ja helppokulkuisuus ovat tietysti plussia, mutta usein nuo pätkät ovat varsin lyhyitä.

Kaupungin piirissä nälkään kuoleminen ei turistia uhkaa, mutta puistoalueilla ja luontokohteissa ruokapaikkoja on tarjolla hyvin niukasti eivätkä niiden valikoimat ja hinta-laatusuhde ole parhaimmasta päästä, joten erityisesti lapsiperheille suosittelen omien eväiden ottamista mukaan.

Grillikatokset ja nuotiopaikat ovat luontopoluilla varsin yleisiä. 

Keskustan puistoja

Vanhassa kaupungissa on kaksi suurempaa puistoaluetta – Santakos Parkas  ja Nemuno salos parkas. Näihin törmää väistämättä jokainen Kaunasissa vieraileva. 

Kaunasin puistoja ja luontopolkuja - Nemuno sala

Nemuno salos parkas

Kaunasin puistoja ja luontopolkuja - Santaka Park

Santakos Parkas

Pienten joen rannalla sijaitsevien puistojen lisäksi lähellä keskustaa on suurehko Tammi-Puisto (Ąžuolyno parkas), jonka kyljessä sijaitsevat myös pääkirjasto ja eläintarha. Se on kauniisti hoidettu kaupunkipuisto patsaineen ja ikivanhoine tammineen. 

Ąžuolyno parkas

Jokaisessa keskustan puistossa on olemassa lasten leikkipaikkoja sekä ulkokuntosaleja.

Kauniita ja helppoja kohteita kaupungin piirissä

Keskustasta muutaman kilometrin päästä viheralueiden koko suurenee merkittävästi. 

Panemunės miško parkas on suuri luonnonpuistoalue, joka kulkee meillä lempinimellä Majava-puisto. Siellä me oikeasti bongattiin kerran majava

Puisto on helppokulkuinen ja lapsiystävällinen Alueella on monenlaisia polkuja ja opasteet ovat kohdallaan, mikä näyttää olevan maassa edelleen harvinaisuus. 

Panemunės miško parkas

Pitkin asfaltoituja pyöräteitä on helppoa polkea myös pienillä jaloilla, joten puisto on lapsiperheiden suuressa suosiossa. Puiston reunalla on myös hieno hiekkaranta, jos uinti kiinnostaa.

Pažaislio vienuolyno parkas on Pažaislis-luostarin ympärillä oleva hoidettu puistoalue tekojärven rannalla. Sielläkin on ranta, joka on lapsiperheiden yksi lempipaikoista Kaunasissa. 

Pažaislis parkas

Näille alueille pääsee näppärästi julkisilla tai polkupyörällä keskustassa.

Mergakalnis

Mergakalnis luonnonsuojelualue (Mergakalnio Apžvalgos Aikštelė) on geologisesti merkittävä alue, jolla on myös paljon yhteyksiä Liettuan historiaan ja perinteisiin. Mergakalniksen muodot ovat syntyneet jääkauden aikana, jolloin jäärajan vetäytymisen myötä syntyi monenlaisia maastonmuotoja ja sedimenttikerroksia.

Alueella on ollut asutusta jo varhaisista ajoista lähtien, ja se on ollut paikallisille asukkaille tärkeä luonnon resurssien saantipaikka. 

Mergakalnis luonnonsuojelualue

Mergakalnis on tunnettu traagisista tarinoista ja synkistä legendoista. Vaikkapa tämä kertomus nuoresta tytöstä, joka päätti päivänsä rakkauden vuoksi: hänen rikas isänsä esti häntä menemästä naimisiin köyhän ratsastajapojan kanssa. Ja nyt täysikuun aikana taivaalle ilmestyy haamu, joka näyttää hiuksiaan kampaavalta tytöltä.

Toinen legenda kertoo siitä, miten vapaamielisiä naisia heitettiin Nemunakseen kalliolta säkkeihin käärittynä.

Legendoista huolimatta Mergakalnis on suosittu hääparien kuvauspaikka tätä nykyään. Onkohan sulhasilla säkkejä mukana jo valmiiksi 🤔?

Vaikka itse polku on vain muutaman sadan metrin pituinen, näköalat houkuttelevat kävijöitä tasaiseen tahtiin. Näköalatasanteen yhteydessä on myös nuotiopaikka ja katokset. 

Dubravan suojelualue

Dubravan suojelualue (Dubravos rezervatinė apyrubė) on matalikko, jossa pohjavedet muodostavat suota vastaavan kasvuympäristön. 

Dubravan luonnonsuojelualue

Reservipiiri perustettiin vuonna 1994 säilyttämään harvinaisia ja arvokkaita ​​metsäympäristöjä ja kasviyhteisöjä. Luonnollinen korkea suo on harvinainen ilmestymä, joten alueella on erityinen asema metsä- ja luontoympäristöjen tutkimuksessa. 

Tosin, kesäisin suo kuivuu kokonaan pois (eli se ei edes ole suota sen varsinaisessa merkityksessä). Kasvillisuus on silti varsin omaperäinen, ja se poikkeaa kaikista aikaisemmin näkemistäni kasvustoista. 

Žiegždrian paljastuma

Žiegždrian paljastuma (Žiegždrių geologinis takas) on geologinen luonnonperintökohde, joka sijaitsee Kaunasin seudulla, Žiegždriaun kylässä ja on osa Kauno Marios  aluepuistosta. 

Kaunasin puistoja ja luontopolkuja - Žiegždriai geological trail

Žiegždrian paljastuma; kuva Pamatyk Lietuvoje

Paljastuman korkeus on 22 metriä ja pituus 400 metriä. Näkyvissä olevan sedimenttien alinta kerrosta edustavat harmaanruskeat ja ruskeanharmaat moreenisavikerrokset, joihin  on kerrostunut hiekkaa ja soraa. Tutkimuksissa selvisi, että se on yksi jäätikön vetäytymisen jälkeisistä prosesseista, joissa hienojakoinen sedimentti laski sulamisveteen. 

Paljastuma on tärkein osa Žiegždrian geologista polkua ja arvokas tutkimusalusta.

Katajalaakso (Arlaviškiain luontopolku)

Katajalaakso (Kadagių slėnis) on kasvitieteellinen suojelualue Arlaviškėsin kylässä Kaunasista noin 25 km päästä ja sekin on osa Kauno Marios aluepuistoa. 

Vaelluspolku kulkee pitkin katajapuiden peittämää Nemunaksen jyrkää rinnettä. Alue on arvokas luonnon monimuotoisuuden tutkimuskohde.

Kaunasin puistoja ja luontopolkuja - Kadagių slėnis, Kaunas

Kadagių slėnis; kuva aplinkmarias.lt

Alue suojeltiin jo 1950-luvulla eroosion estämiseksi, mutta silti myöhemmin padon rakentamisen vuoksi osa katajista jäi veden alle. Vuonna 2004 alue liitettiin Natura 2000 -verkostoon ja luonnonhoitotöiden myötä kasvuolosuhteet harvinaisille kasvilajeille, erityisesti katajille, ovat paruntaneet.

Katajan ainutlaatuinen piirre on ilmaa puhdistava ominaisuus. Liettuassa kataja on ainoa kasvi, joka päästää ilmaan erityisen paljon fytonsideja – desinfioivia ja parantavia aineita.

Kaunasin puistoja ja luontopolkuja.

Referenssit:

Kaunasin puistoja ja luontopolkuja.

4 vastausta artikkeliin “Kaunasin puistoja ja luontopolkuja

  1. Kauniita paikkoja ja kuvien perusteella rauhallisia. Kutsuvat kyllä paikalle 🙂
    Asuinalueesi on minulle täysin tuntematonta aluetta ja on mielenkiintoista lukea niistä. Ehkä joskus vielä intoutuu koluamaan paikkoja enemmän.

  2. Minulle kelpaa helpot ja kauniit kohteet. Siis se, että pääsee mukavasti nauttimaan luonnosta ja sen kauneudesta, mutta sellainen pari tuntia siellä riittää ihan hyvin. Lasten kanssa ollaan nyt syyskuussa tehty max. parin tunnin eväsretkiä metsiin ja ollut just hyvä pituus niin minulle kuin mukuloille. Että Kaunasin kohteet olisivat oikein potentiaalisia meidän perheelle.

    1. Epäilen suuresti että tästä omasta listastani puuttuu vielä monia tosi kiinnostavia luontokohteita. Emme keretty tutkimaan vähän kaukaisimpia kohteita lainkaan.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.