Kaunasin eläintarha

Eläintarha Kaunas

Eläintarha Kaunas.

Eläintarhoista voi olla montaa eri mieltä. Sen takia, vaikka olen kuullut Kaunasin eläintarhasta paljon hyvää, suhtauduin siihen tietyllä varauksella. Paikka kuitenkin yllätti todella positiivisesti.

Yleistä tietoa ja vähän historiaa

Kaunasin eläintarha  perustettiin vuonna 1938, ja siitä lähtien se on ollut suosittu kohde sekä paikallisille että matkailijoille. Viimeisessä remontissa vuonna 2021 eläintilat saivat perusteellisen uudistuksen, jossa on otettu huomioon viimeisimpää tietoa eläinten hyvinvoinnista.  

Vilinä sisäänkäynnin edessä sekä pitkä jonon häntä pelottivat ensikertalaista, mutta lopulta ei mennyt kuin 10 minuuttia, että olimme sisällä eikä tungoksesta ollut enää merkkiäkään. Vaikka ihmisiä oli alueella monta sataa samanaikaisesti, lääniä on sen verran runsaasti, ettei se tuntunut enää missään. Vuodessa eläintarhassa käy 260 000 vierailijaa, ja tietysti kesäisin paikka on suositumpi. 

Tapahtumat ja erikoisohjelmat

Eläintarha järjestää erilaisia tapahtumia ympäri vuoden, kuten teemapäiviä, erikoisnäyttelyitä ja lasten tapahtumia. Lisäksi eläintarha tarjoaa erilaisia koulutusohjelmia ja työpajoja. Niihin osallistumista varten pitää bookata paikka aika ajoissa, koska suosituimmat tapahtumat ovat loppuunmyyty hyvin nopeasti. 

Tapahtumia järjestetään monella eri kielellä, jos ryhmä sattuu olemaan eri maasta kuin Liettua tai muuten vain erikielinen. 

Tarpeen tullen on mahdollisuus osallistua opastetuille kierroksille, jotka antavat syvällisempää tietoa eläimistä ja niiden elinympäristöistä.

Sijainti

Kaunasin eläintarha sijaitsee aika lähellä keskustaa (Radvilėnų plentas 21, Kaunas) ja se on helposti saavutettavissa sekä autolla että julkisilla tai kävellen. Kävelemistä suosittelen vain varsin hyväjalkaisille, koska vähintään puolen tunnin nousupainotteinen puistoreitti ei ole ihan jokaisen mieleen. Bussimatkaa on vain muutama pysäkki ja se maksaa käteisellä 1€ ja appsilla 0.70€ maksettuna. Erityisesti viikonloppuisin parkkipaikan löytäminen voi olla aikamoinen haaste.

Aukioloajat ja liput

Eläintarhan aukioloajat vaihtelevat vuodenajasta riippuen. Kesäisin puisto suljetaan klo 20.00 ja talvisin klo 18.00. Yleisesti ottaen se on auki joka päivä, mutta tarkemmat aukioloajat ja lippujen hinnat kannattaa tarkistaa eläintarhan viralliselta verkkosivustolta ennen vierailua.

Lippuja voi ostaa joko eläintarhan sivuilta tai ovelta. Kesäkuussa 2024 aikuisen lippu maksoi 15€ ja lasten 7.5€-

Ympäristö 

Eläintarhan puistomainen miljöö on hyvin viihtyisä. Alue on suurempi, mitä ulkoapäin olisi voinut arvata. Se sijaitsee kahdessa eri tasossa ja niiden välillä pääsee siirtymään sekä kävellen että hissillä.

Esteettömyys on otettu kiitettävästi huomioon. Vessoja, kahviloita, lasten leikkipaikkoja ja lahjatavarakauppoja on runsaasti. Ainoa, mitä pitää muistaa on se, ettei eläintarhaan saa tuoda lemmikkejä. Vaikka eläinten asuinalueet ja vierailijoiden polut ovat turvallisesti eristetty toisistaan, verkot ja lasit eivät suojaa tarpeeksi mahdollisilta taudeilta, mitä lemmikit voivat levittää. 

Eläimet

Eläintarha on koti monille eri eläinlajeille, mukaan lukien nisäkkäät, linnut, matelijat ja kalat. Yhteensä eläintarhassa on yli 2000 asukasta, jotka edustavat 148 eri lajia.

Suosituimpia ovat tietysti suuret kissapedot (leijonat, ilves, tiikeri ja leopardi), apinat ja muut kädelliset, (paviaaneista pikkuruisiin tamarineihin), sekä suuret nisäkkäät, kuten kirahvit ja sarvikuonot.

Lintuja oli hyvin paljon eri lajeja. Ne oli varsin vaikeita kuvattavia, koska eivät olleet kiinostuneita tulla poseeramaan.

Eläintarhassa on myös vaikuttava kokoelma matelijoita, sammakkoeläimiä (kuten krokotiilit, kilpikonnat ja erilaiset käärmeet) sekä kaloja.

Mikä teki minuun suurimman vaikutuksen on juuri se, miten eläinten hyvinvointi on otettu huomioon. Niille on tarjolla sekä runsaasti ulkoilutiloja että piilopaikkoja. Esimerkiksi ruohoa ei leikata aitausten sisällä, ettei eläimiä tarvitse häiritä. Mutta myös vierailijoille on järjestetty hyvät mahdollisuudet bongata eläimiä. 

Eivätkä eläimet näytä ujostelevan ihmisiä yhtään. Tässäkin tapauksessa monet eläimet ovat käyneet kurkkimassa ihmisiä, että kuka on tänään vieraana. Erityisesti tiikeri ja leijonat olivat hyvin kiinnostuneita ihmisistä, kävivät hyvin lähellä reunusta katsomassa meitä utelias ilme naamalla. 

Apinakin oli silminnähden nauttimassa päivän esityksestä, kuin hän olisi tarkkailemassa ohikulkijoita omalta parvekkeelta. 

Runsaslukuista, hyvinvoivaa ja taitavasti esiteltyä eläinlaumaa oli ilo seurata. 

Kaunasin eläintarha on sitoutunut eläinten suojeluun ja tutkimukseen. Se osallistuu moniin kansainvälisiin suojeluohjelmiin ja pyrkii lisäämään yleisön tietoisuutta uhanalaisten lajien suojelusta.

Kaunasin eläintarha on erinomainen kohde koko perheelle, tarjoten sekä viihdettä että oppimismahdollisuuksia kaikenikäisille vierailijoille.

Eläintarha Kaunas

Eläintarha Kaunas.

Referenssit:

8 vastausta artikkeliin “Kaunasin eläintarha

  1. Aaaa, rakastan eläintarhoja! Menin heti postauksesi luettuani Kaunasin eläintarhan verkkosivuille. Kun matkaamme joskus Liettuaan, kaunasin eläintarhassa on käytävä. Kiitos tästä postauksesta.

  2. Lapsiani olen muutamiin eläintarhoihin vienyt ja toivonut, että oppivat sitä kautta arvostamaan entistä enemmän luonnon monimuotoisuutta. Moniin eläintarhoihin nykyään liittyy eläintensuojelu ja niin eläinten hyvinvoinnin kuin ihmisten tietoisuuden lisääminen. Surullista mitä tahtia eläinlajeja on maailmasta hävinnyt!
    Kiva kyllä kuulla, että eläinten hyvinvointiin on panostettu Kaunasissa ja voivat viettää hyvää elämää siellä.

    1. Eläinkunta kutistuu kovaa vahtia, koska sen suurin luonnonvihollinen onkin ihminen. Ainoina ihmisten leviämisestä hyödyntävät rotat ja tuholaiset.

  3. Kuulostaa tosiaan paikalta, jossa eläinten hyvinvointiin on panostettu mahdollisuuksien mukaan. Itselläni ei nykyään tule eläintarhoissa käytyä, mutta kieltämättä kivalta koko perheen kohteelta kuulostaa!

    1. Itse asiassa näin aikusenakin käynti viihdytti. Lapsiperheille se on usein ainoa mahdollisuus tutustua erilaisiin eläimiin.

  4. Käynnin arvoinen paikka varmasti ja hyvä että eläinten hyvinvoinnin lisäksi on huomioitu liikuntaesteiset ja lapsiperheet. Hyvä esittely ko. paikasta, kiitos!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.