Viikko 28 – Maltan salaisin nähtävyys

Viikko 28-2023 ja Hal Saflieni Hypogeum pääkuva

Viikko 28-2023 – Hal Saflieni Hypogeum.

Viikko 28

Joko lämpötilat alkavat olla liian korkeat tai muuten aivoni käyvät ylikierroksilla, mutta päätin ottaa hieman rauhallisemmin. Luovun ainakin somesta – en päivitä Instagramia enkä sen kummemmin ole läsnä Facebookissa. Varmaan blogin postauksetkin tulee harvenemaan jonkin verran riippuen siitä, miten jaksamista riittää niihin. Tällä kerralla minua vaivaa ihan fyysinen väsymys eikä niinkään inspiraation puute. Tarvitsen lomaa kaikesta.

Jos Suomessa saa raapia päätään harva se päivä, mitä tekisi sateisena päivänä kotona, niin Maltalla joka päivä pitää keksiä tekemistä keskipäivälle, jolloin ei oikein voi tehdä muuta kun oleskella hämärässä ja viileässä. 

Jos menee ulos, niin kohteen pitää olla huolella valittu. Voi käydä museossa tai historiallisessa kohteessa maan alla, vaikkapa juuri Hal Saflienissa, jossa kävimme tällä viikolla.

Ulkona syömässä on kivoin käydä vasta iltahämärässä, jolloin istumaan pääsee ulkosalle. Itse inhoan jäistä ilmaa niskaan puhaltavaa ilmastointia, joten paras hetki siihen on ilta. 

Maltan salaisin nähtävyys

Viikon huipentuma koitti tiistaina, jolloin pääsimme käymään Hal Saflienissa. 

Hal Saflieni Hypogeum

Hal Saflieni Hypogeum on yksi Maltan arvokkaimpia historiallisia nähtävyyksiä sekä oman merkityksensä että hinnan puolesta. Meille visiitti oli ilmainen – palkintona täydeksi saadusta The Heritage Malta passista. 

Kuvata kohteessa ei saa lainkaan, joten kaikki kohteen kuvat ovat Maltan museoviraston omaisuutta. Kassit ja kännykät joutuu jättämään säilytyslokerikkoon. Opastus tulee nauhoituksena toistolaitteista, joita jaetaan jokaiselle ennen alkua.

Hal Saflienin maanalaiset rakennelmat ja maalaukset ovat niin hauraita, että siellä ylläpidetään jatkuvasti tietty mikroilmasto että ne säilyvät myös tulevien sukupolvien ihmeteltäväksi.

Hal Saflieni Hypogeum

Hal Saflieni on tutkijoille edelleen mysteeri, koska siitä huolimatta, että löytöjä kaivauksissa on tehty suhteellisen paljon, ne erottuvat kaikesta, mitä tähän mennessä oli löydetty Maltan maaperästä. Sen takia kohteen rakentajia pidetään sivilisaationa, joka hävisi maailman kartalta. Mitään kirjallisia lähteitä he eivät jättäneet. Eli ilmeisesti kirjattua kieltä heillä ei ollut.

Ħal Saflieni Hypogeum oli ensimmäisten maltalaisten kohteiden joukossa, joka pääsi vuonna 1981 Unescon maailmanperintöluetteloon yhdessä Ġgantijan Temppeleiden kanssa.  Hypogeum oli käytössä vuosina 4000-1500 eaa. ja se kattaa yhteensä 500 neliömetriä. 

Ħal Saflieni Hypogeum oli löydetty vahingossa vuonna 1902, kun eräs muurari laski perustaa uusien talojen alle. Siihen mennessä, kunnes Hypogeumista oli ilmoitettu viranomaisille, useimmat talot olivat valmiita asutusta varten. Tämän seurauksena kohteen ylätaso, sen vanhin osuus, oli vaurioitunut peruuttamattomasti. Vuonna 1903 Hypogeumista tuli julkinen omaisuus ja kaivaukset alkoivat. 

Vuoteen 1911 kestäneet kaivaukset paljastivat runsaasti arkeologista materiaalia, kuten keramiikkaa, ihmisten luita, henkilökohtaisia koristeita, pieniä veistettyjä eläimiä ja suurempia hahmoja. Suurin osa näistä löydöistä on esillä Arkeologisessa museossa Vallettassa.

Minua jäi ihmetyttämään se, että Hypogeumia pidetään hautausmaana (kai se näin onkin, koska minua viisaammat tutkijat ovat näin päätelleet), mutta miksi labyrintti on rakennettu niin hienoksi vain kuolleita varten? Muut hautakammiot ovat todellakin rakennusteknisesti hyvin erilaisia kuin Hal Saflieni, jos verrataan vaikkapa Ta’ Bistra tai St.Paul’s katakombeihin. Ne koostuvat suhteellisen pienestä maanalaisesta tilasta, johon on pääsy maan pinnalta. Hypogeumin tapauksessa koko rakennelma oli alun perinkin kaivettu maan alle ja aina vain syvemmälle. 

Hal Saflieni Hypogeum.

Referenssit:

5 vastausta artikkeliin “Viikko 28 – Maltan salaisin nähtävyys

  1. Onpa upea paikka, kiitos, kun kirjoitit siitä! Tämä on juuri sellainen (salainen) kohde, josta toivookin sinun kaltaistesi kirjoittavan, jotta joskus turistina saattaisi löytää paikalle! 🙂

    1. Maltan museovalikoima on niin valtava ja kohteista on olemassa niin paljon infoa, että välillä menee sormi suuhun, mikä olisi se kaiksita mielenkiintoisin paikka 😁.

  2. Somen käyttöä tulee itsekin lomalla vähennettyä huomattavasti, blogia tosin on tarkoitus päivittää entiseen malliin. Hal Saflieni Hypogeum kuulostaa sellaiselta paikalta, jonka kokisimme Marikan kanssa molemmat todella kiinnostavana.

    1. Hal Saflieni oli varsin erikoinen tuttavuus. Erityisesti kiehtoi se, etteivät tutkijatkaan tiedä varmasti, miten ja miksi se on rakennettu.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.