Maltan Arkeologinen museo

Maltan Arkeologinen museo - Nukkuva nainen

Maltan Kansallinen Arkeologinen museo.

Maltan Arkeologinen museo on mielestäni ensimmäinen kohde, jossa kannattaa vierailla. Sen näyttely on avain ei pelkästään Maltan, mutta koko Euroopan historian ymmärtämiseen. Sen jälkeen on mielenkiintoisempaa vierailla muissa historiallisissa kohteissa.

Me itse asiassa teimme sen virheen, että kävimme ensin katsomassa monia esihistoriallisia kohteita, vain sen takia, että ne sijaitsevat lähempänä kotiamme. Maailmanperintökohteet näyttivät suuremmilta ja pienemmiltä kivikasoilta, joissa luki kerta toisensa jälkeen, että kyseinen esine on true to life -replika ja alkuperäinen on esillä Arkeologisessa museossa. 

Täytyy nostaa hattua maltalaisille historian tutkijoille ja taiteilijoille: kopiot on tehty niin taidokkaasti, ettei niitä pystynyt paljain silmin erottamaan alkuperäisistä artefakteista. Näin on monesti päästy eroon myös Älä koske -kylteistä. Kopioita saa tutkia käsin vapaasti, niiden päälle saa kiivetä ja tehdä selfieitä. 

Esihistoriallista arkkitehtuuria ja työkaluja

Maltan Arkeologinen museo on yhtä rikas ja vaikuttava kuin maan historia. Näyttely kattaa tuhansien vuosien ajanjakson Maltan neoliittiselta kaudelta (5900–2500 eKr.) varhaiseen foinikialaiseen kauteen (800 – 600 eKr.) Eli vanhimmat löydöt ovat iäkkäämpiä kuin Egyptin pyramidit.

Kuuluisa Nukkuva nainen omiensa seurassa

Pohjakerros on omistettu neoliittikaudelle, eli juuri siellä säilytetään esineet, jotka ovat peräisin megaliittisista temppeleistä, kuten Skorba ja Ta’ Ħaġrat, Ħaġar Qim ja Mnajdra  Ġgantija ja Borġ in-Nadur sekä Ħal Saflieni Hypogeumista ja Ħal Tarxienista.

Muinaiset kaunottaret eivät nykymallimittoihin mahtuneet

Yläkerrassa on esillä pronssikauden ja foinikialaisen aikakauden esineet.

Pronssikauden juhla-asiastoa

Terrakottasarkofagi ei ole vieras esine museossa, vaan Ghar Barcalta (Rabatin alue) kaivettu foinikialainen arkku. Foinikialaisilla oli myös tapana laittaa rikkaiden vainajien mukaan lasi- ja kultaesineitä tuonpuoleista elämää varten. Löydöt ihastuttavat kävijöitä nyt museoesineinä.  

Maltan Arkeologinen museo - Foinikialainen Terrakottasarkofagi

Museossa järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä, joissa tavallisesti esitellään reservikokoelman esineitä.

Keittiövarusteita, työkaluja ja säilöntäastioita pronssikaudelta

Maltan Kansallinen Arkeologinen museo.

Turhamaisuutemme olemme perineet esi-isiltämme ja esi-äidiltämme.

Maltan Kansallinen Arkeologinen museo.

Referenssit:

Visits: 26

14 vastausta artikkeliin “Maltan Arkeologinen museo

 1. Olen juuri katsonut dokkarisarjaa Netflixistä, jossa käsitellään myös Maltan historiaa. Kyseessä ehkä vähän vaihtoehtoinen historiapläjäys…

  1. Historiaa voi aina tulkita niin tai näin. Joka tapauksessa kaikki lähteet ovat tavalla tai toisella puolueellisia, ja jokaisella kirjoittajalla oli oma mielipide asiasta.

 2. Mä rakastan museoita ja käyn niissä käytännössä aina kun voi. Itseltäni kyllä luonnistuu asioiden ihaileminen hyvin, mutta on se joskus kiva kun törmää mahdollisuuteen kosketella jotain. Tällaisessa mittakaavassa en ole sellaista vielä museossa nähnyt, joten mielenkiintoinen toteutus.

  1. Erityisesti lapsille on tärkeä päästä koskemaan joka paikkaan. Jopa hyvin isot lapset innostuvat asiasta.
   Pakko myöntää, että koska kopio on tehty myös samoista materiaaleista ja samalla tekniikalla, siihen kun koskee, niin voi kuvitella, että koskee ihan oikeaan esineeseen.

 3. Tuo replikoiden käyttäminen on aivan loistavaa!
  Siinä pääsee tutustumaan läheltä esineisiin ilman riskiä alkuperäisten vaurioitumisesta.
  Muutenkin aika harva on nykyään kiinnostunut museoista, joissa katsellaan vanhoja esineitä lasikuutioden sisällä.
  Interaktiivisuus, mahdollisuus koskea ja kokea on se tapa, jolla historia tuodaan kirjaimellisesti käsinkosketeltavan lähelle ja kiinnostavaksi. Douze points Malta!

  1. Koska repliikki on tehty myös samoista materiaaleista ja samalla tekniikalla, kun alkuperäinen esine, siihen kun koskee, niin pystyy kuvitella, että koskee ihan oikeaan esineeseen. Siitä tulee aivan erilainen fiilis, ihan kuin olisi kosketuksessa historiaan kulkuun.

   Lapsetkin ovat tosi innoissaan tästä 😁.

  1. Minäkin olen aika laiskaa museoissa kävijä, mutta tämä oli poikkeuksellisen mielenkiintoinen. Arkeologinen museo sekä Fort St. Angelo ovat tähän mennessä suosikkejani. Hagar Qim tulisi kolmanneksi, jos joutuisin valittamaan.

 4. Näitä kun lukee niin mieli mielii uudelleen Maltalle. Viime vuosituhannella olen kerran käynyt.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.