Taiteen tulevaisuus AI maailmassa

taiteen tulevaisuus AI maailmassa

Taiteen tulevaisuus AI maailmassa.

Esipuhe

Alla oleva teksti on kokonaisuudessaan tekoälyohjelmiston Smodin tuottama. Julkaisen sen referenssinä aiemmin julkaisemaani postaukseen. Teksti julkaistaan editoimatta.

Täytyy nostaa hattua ohjelmistojen luojille, koska asiatekstien tuottamisessa esitys on yleensä varsin kelpo. Minäkin uskon, että tekoäly tulee olemaan suurenevassa määrin taiteen osa ja työkalu, mutta niin kuin aiemmin mainitsin, AI:n oma taide voi kehittyä täysin omaksi haaraksi ja hyvin erilaiseksi, mitä ihminen on tähän mennessä tuottanut. 

Asetus: Ilmainen AI Writer and Text Generator | Artikkelin kirjoittaja 

Tekoälyn vaikutus taidemaailmaan

Tekoälyn (AI) nousulla on ollut syvä vaikutus taidemaailmaan, erityisesti tekoälyn tuottamien taideteosten alueella. Tekoälytekniikan edistymisen myötä algoritmit voivat nyt luoda alkuperäisiä taideteoksia hämärtäen rajat ihmisen luovuuden ja koneella tuotetun taiteen välillä. Taiteilijat ja kriitikot ovat käyneet keskustelua tekoälyn luomien taideteosten luonteesta ja siitä, pitäisikö niitä pitää todellisena taiteena [1]. Jotkut väittävät, että tekoälystä puuttuu inhimillinen kosketus ja tarkoituksellisuus, jotka määrittelevät perinteisen taiteen, toiset näkevät sen uudeksi taiteellisen ilmaisun muotona, joka työntää luovuuden rajoja [2]. Esimerkiksi Joona Kotilainen loi kymmeniä teoksia tekoälyn avulla ja järjesti taidenäyttelyn, jossa esiteltiin näitä tekoälyn tuottamia teoksia [3]. Tekoälyn kehittyessä taiteen tulevaisuus saattaa nähdä tekoälyn tuottamien taideteosten lisääntymisen, jotka haastavat ymmärryksemme luovuudesta ja taiteellisesta tekijästä [4].

Tekoäly ei vaikuta taidemaailmaan ainoastaan ​​luomalla tekoälyn tuottamia taideteoksia, vaan myös toimimalla työkaluna taiteilijoille itselleen. Lahjakkaat taiteilijat voivat käyttää tekoälyä työkaluna luomisprosessinsa tehostamiseen, kokeilemalla uusia tekniikoita ja työntämällä taiteellisen toimintansa rajoja [5]. Tekoälyalgoritmeja ja koneoppimista hyödyntämällä taiteilijat voivat tutkia uusia mahdollisuuksia työssään, oli kyse sitten maalauksesta, kuvanveistosta tai digitaalisesta taiteesta [6]. Tekoäly voi auttaa taiteilijoita ideoimaan, luomaan monimutkaisia ​​kuvioita tai jopa toistamaan tiettyjä taiteellisia tyylejä [7]. Tekoälyn integroiminen taiteelliseen prosessiin herättää kuitenkin kysymyksiä taiteilijan roolista ja siitä, missä määrin tekoäly voi korvata tai lisätä ihmisen luovuutta [8]. Tekoäly voi tarjota uusia työkaluja ja mahdollisuuksia, mutta viime kädessä taiteilijan ainutlaatuinen näkökulma ja tarkoituksellisuus antavat työlle sen syvyyden ja merkityksen.

Taiteen luomisen ja tuotannon lisäksi tekoäly jättää jälkensä myös taiteen kuratoinnin ja näyttelyn alalle. Näyttelyn kuratoimiseen kuuluu taideteosten huolellinen valinta ja järjestäminen yhtenäisen kertomuksen tai teeman luomiseksi [9]. Tekoäly voi auttaa tässä prosessissa analysoimalla valtavia tietomääriä ja luomalla oivalluksia, jotka voivat auttaa kuraattoripäätöksissä [10]. Tekoälyalgoritmit voivat esimerkiksi analysoida yleisön mieltymyksiä ja käyttäytymistä auttaakseen kuraattoreita ymmärtämään paremmin, mitkä taideteokset resonoivat katsojien keskuudessa [11]. Lisäksi tekoäly voi auttaa taideteosten säilyttämisessä ja restauroinnissa ja varmistaa niiden pitkäikäisyyden tuleville sukupolville [12]. Tekoälyn käyttö taiteen kuratoinnissa ja näyttelyissä herättää kuitenkin myös huolta ihmisten kuraattoriosaamisen mahdollisesta menettämisestä ja algoritmisten harhojen riskistä [13]. Tasapainon löytäminen tekoälyn ja ihmisten osallistumisen välillä kuraattoriprosessiin on ratkaisevan tärkeää, jotta varmistetaan taiteellisen eheyden ja monimuotoisten näkökulmien säilyminen taidemaailmassa.

Viitteet
 1. Chatin luova nero GPT-4: Tekoälyn luoman taiteen ja …. (n.d.) Haettu July 19, 2023, alkaen ts2.space
 2. Tekoäly tulee, kuka on valmis? – Taiteilija-lehti. (n.d.) Haettu July 19, 2023, alkaen taiteilijalehti.fi/tekoaly-tulee-kuka-on-valmis
 3. Tein taidenäyttelyn tekoälyn tekemistä taideteoksista. (n.d.) Haettu July 19, 2023, alkaen tovari.fi
 4. Tekoäly piirtää: taiteellisen luomisen uusi raja ❤️ – Vive Virtual. (n.d.) Haettu July 19, 2023, alkaen vivevirtual.es
 5. AI-taide, tulevaisuuden työväline? – LinkedIn. (n.d.) Haettu July 19, 2023, alkaen www.linkedin.com
 6. Mitä on tekoälytaide? | Verke. (n.d.) Haettu July 19, 2023, alkaen www.verke.org/blogit/mita-on-tekoalytaide/
 7. Tekotaiteen uusi aikakausi – Voima. (n.d.) Haettu July 19, 2023, alkaen voima.fi/taiteen-paikka/tekotaiteen-uusi-aikakausi/
 8. Taidetta ja tekoälyä | Aalto-yliopisto. (n.d.) Haettu July 19, 2023, alkaen www.aalto.fi/fi/uutiset/taidetta-ja-tekoalya
 9. AI Art Is Challenging the Boundaries of Curation – WIRED. (n.d.) Haettu July 19, 2023, alkaen www.wired.com
 10. Act as if you are a curator: an AI-generated exhibition. (n.d.) Haettu July 19, 2023, alkaen nasher.duke.edu
 11. The Museum of Wild and Newfangled Art to End Year With an …. (n.d.) Haettu July 19, 2023, alkaen www.artandobject.com
 12. Ai-Da. (n.d.) Haettu July 19, 2023, alkaen www.ai-darobot.com/
 13. Conversations | (Co-)Creating with AI: The Artist’s View. (n.d.) Haettu July 19, 2023, alkaen www.artbasel.com

Taiteen tulevaisuus AI maailmassa.

Referenssi artikkelliin: Millainen taidetulevaisuus odottaa meitä?

Teksti: Smodin.io

Kuvat: DALLE-E

Visits: 167

4 vastausta artikkeliin “Taiteen tulevaisuus AI maailmassa

 1. Sivusilmällä olen seuraillut tekoälyyn liittyviä kirjoituksia, sitä miten pystyvät tuottamaan hyvää tekstiä ja ihan suomen vaikealla kielelläkin. En tiedä onko se parannus meidän elämään vai ei. Jostain syystä itseä ei kiinnosta lukea tekoälyn tuottamaa tekstiä.. Mutta pian sitä ei tiedäkään kuka on kirjoittanut ja mitä. Tätä kehitystä ei voi estää, tiedän. Ja sitten tämän artikkelin sisältöön, niin onhan tuo hyvää tekstiä. Tekee mieli sanoa, että tekoäly kovasti ainakin yrittää vakuutella, että ilman sitä ei ihminen kohta pärjää, edes taidemaailmassa. 😉

  1. Tähän mennessä tekoäly ei vielä päässyt omilleen, joten kaikki taide on enemmän tai vähemmän ihmisten ohjaama, vaikkakin tekoälyn avustama. Se on sitten eettinen kysymys, kuinka paljon tekoavuisteinen taide saa olla. Mielestäni sellaisessakaan hybriiditaiteessa ei ole mitään väärää, jos tekijä ilmoittaa rehellisesti, että taideteoksen luomisessa on käytetty tekoälyä.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.