St Paul’s Catacombs

St Paul’s Catacombs museo

St Paul’s Catacombs museo.

St Paul’s Catacombs (voi suomentaa kuin Pyhän Paavalin katakombit) on yksi tunnetuimpia ja suosituimpia arkeologisia kohteita Maltalla. 

Kohde sijaitsee Rabatin alueella, Mdinasta muutaman minuutin kävelymatkan päästä. Sinne on helppo tulla myös julkisilla, koska Rabat on yksi paikallisen liikenteen solmukohtia. Sinne pääsee myös museobussilla, joka lähtee Vallettasta, Tritonin vierestä. 

Museo on myös avoinna mukavasti klo 10-18 (talvella 10-17) kaikkina päivinä lukuun ottamatta vain muutamia suurimpia pyhiä, kuten joulupäivä tai pääsiäinen. Ovet suljetaan puoli tuntia ennen sulkemisaikaa. 

Liput ovat kohtuuhintaisia (5€ per aikuinen) eikä mitään etukäteisvarauksia tarvita. Senkin takia St Paul’s Catacombs voittaa kävijämäärällään Ta’ Bistran ja Hal Saflieni hypogeum -kohteet. 

Tähän kohtaan pitää mainita, että katakombeihin on harvoin tarjolla esteetöntä pääsyä, eikä tässäkään ole mitään mahdollisuuksia mennä alas asti pyörätuolissa, huonojalkaisena tai korkokengissä. Alueelle toki pääsee. Ta’ Bistrassa pyörätuolilla pääsee näkemään hieman enemmän. 

St Paul’s Catacombs museo

St Paul’s Catacombs on vuosisatojen aikana käytössä ollut maanalainen hautausmaa, josta on löydetty todisteita kristittyjen, muslimien, pakanallisten ja juutalaisten hautauksista vierekkäin, eikä niissä ole näkyviä jakoja. Paikka oli käytössä 400-300 eaa aina 700-800 -lukuihin asti, ja ilmeisesti sitä oli käytetty myös 1200-luvulla kristillisenä pyhäkkönä. 

Museoksi kohteen kunnosti arkeologi Dr. Antonio Annetto Caruana, joka on tutkinut sitä perusteellisesti ensimmäistä kertaa vuonna 1894, vaikka paikan olemassaolo oli yleisessä tiedossa jo aikaisemmin.

St Paul’s Catacombs sai nimensä myytistä, jonka mukaan Pyhä Paavalin luola sijaitsi katakombien yhteydessä sen jälkeen, kun hänen veneensä upposi Maltan vesillä. Mikään arkeologinen löytö ei tue tätä oletusta tai sitten se on vielä löytämättä. Maltalla nimittäin kaivauksia on meneillään monessa paikassa sekä Maltan hallituksen että kansainvälisen yhteisön tukemana.

Hautakammioita alueella on ainakin 30, joista St Paul’s Catacombs museo kattaa 21 yleisölle avointa, pienempää ja suurempaa labyrinttiä. 

Päätä ja kyynärpäitä on syytä varoa, koska käytävät ovat kapeimmillaan 38 cm ja katto on alimmillaan 152. 

Alueen muita nähtävyyksiä

Kuten on mainittu, St Paul’s Catacombs sijaitsee lähellä Mdinaa, joten monen turistin kohdalla tässä museossa tulee vierailtua samalla käynnillä. 

Toinen mielenkiintoinen kohde alueella on Domus Romana – hyvin säilynyt roomalainen villa 2000 vuoden takaa. 

Arkeologisessa mielessä Rabat on erittäin mielenkiintoinen paikka, joka sijaitsee muinaisen Melitan kaupungin alueella. Siellä ovat nähtävissä monen tuhannen vuoden historialliset jäänteet vierekkäin. 

Alue oli tiheästi asuttu jo ennen roomalaisia, ja myös kyseiset katakombit olivat ilmeisesti käytössä hautausmaana jo pitkään ennen ajanlaskun alkua.

Rabat on muutenkin varsin mielenkiintoinen sekoitus arkkitehtuurisia tyylejä, roomalaisten ja kreikkalaisten ennen ajanlaskun  alkua rakennettujen talojen raunioista aina barokin aikaan asti. 

Tällä kerralla Mdina oli varsin vilkas turistipaikka, kuten kesäisin yleensä. Kuitenkaan kyse ei ole mistään ylenpalttisesta ruuhkasta näin kesäkuussa. Hyvin pääsee myös istuskelemaan terasseille kahville ja ravintoloihin. Jos ei viitsi kävellä, voi ottaa hevoskyydin ja tutustua alueeseen puheliaan kuskin avustuksella.

Kaupat, ravintolat ja kulkuneuvot ovat pääosin stailattuja vintage-tyyliin. Onhan se Maltan historiallisin alue. 

St Paul’s Catacombs museo.

Referenssit:

12 vastausta artikkeliin “St Paul’s Catacombs

 1. Itse hiukan pelkään noita katakombeja. Keväällä oltiin Tallinnan katakombeissa ja vitsit, että oli aika karseeta. Vähän sama fiilis tuli kuin silloin kun laskeuduttiin Wieliczkan suolakaivoksen uumeniin. Vaikka ne on pelottavia, niin silti ne kiehtoo.

  1. No onhan se aika erikoinen kohde: maanalainen hautausmaa. Vähemmästäkin voi tulla kylmiä väreitä 🙂

 2. Katakombeissa on jotain jännää. Menen aina, jos mahdollisuus. Tunnelma muuttuu maan alla heti. Mielenkiintoiset kohteet nämä, tuo Domus Romanakin. Aina kun pääsee näkemään miten entisaikaan elettiin, niin houkuttelee.

  1. Katakombit ovat kyllä aika mielenkiintoinen historiallinen kohde. Tämän oli ehkä toinen kerta, kun pääsin kurkkimaan sisälle.

 3. Mielenkiintoinen kohde – ja upeat kuvat! En ole koskaan käynyt katakombeissa, olisi joskus kiva päästä.

 4. Olispa kiinnostava kohde käydä tutustumassa 🙂
  Kaikki vanha ja arkeologinen kiinnostaa muutenkin. Joskus kuvittelin lukevani enemmänkin arkeologiaa ja ihmisen historiaa. Jäi haaveeksi, kun päädyin ihan nykyihmisen asioiden kanssa työskentelmään.

  1. Kohde oli todellakin mielenkiintoinen. Erityisesti jos olen muutenkin kiinnostunut historiasta.
   Kai ne elävät ovat tarvinneet sinua enemmän kuin historian varjot 🙂

 5. En ole itse tainnut käydä missään katakombeissa vierailemassa. Kiinnostaisi kyllä kovasti, ja joskus olen tutkaillutkin, josko sellaisia vierailukohteita olisi tarjolla kaupungissa, jossa olemme.Vielä ei ole tainnut tulla vastaan. Tässäpä olisi taas hyvä syy matkustaa Maltalle!

  1. Se on kyllä varsin mielenkiintoinen kohde. Ja Maltalla se liene ainoa näin helppo sellainen, että sinne pääsee ilman mitään kummallisia kommervenkkeja. Ta’ Bistra on auki kerran kuussa ja Hal Saflieniin pitää varata aikaa kuukausi etukäteen.
   Täällä ihan lähistöllä Euroopassa on myös paljon nähtävää. Maltan luontoa on myös hauskaa tutkia, vaikka se ei tule heti ensimmäisenä vastaan lentokentällä 😁.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.