Domus Romana

Domvs Romana

Domus (Domvs) Romana.

Päätin irrottaa Domus Romana -museon omaksi postaukseksi, koska se edustaa kuitenkin täysin eri ajankohtaa Maltan (ja myös Euroopan) historiassa kuin Mdina.

Domus Romanan kirjoitusasu voi olla myös Domvs Romana, koska latinan kielessä u:n ja v:n välillä ei ollut eroa.

Domus Romana onkin kirjaimellisesti ihan vain omakotitalo, jonka ökyrikas roomalainen aristokraatti rakennutti itselleen. 

Silloin, kun talo on löydetty vuonna 1881 islamilaisen hautausmaan alta, arkeologiset kaivaukset paljastivat useita hyvin säilyneitä roomalaisia ​​mosaiikkeja, patsaita ja muita esineitä. Museo avattiin yleisölle jo vuonna 1882.

Domvs Romanan uskotaan olleen käytössä 100 eKr. aina 200 jKr. asti. Tyyliltään talo on sekoitus roomalaisia ja kreikkalaisia vaikutteita, johon kuuluu pylväitä, mosaiikkia ja freskoja.  

On sinänsä hauskaa ajatella, kuinka vähän rakennuskulttuuri on muuttunut vuosituhansien aikana täällä Etelässä. Moni talo on rakennettu samasta aineesta ja samalla kaavalla. Tässä oli hieno olohuone, josta aukesi näkymä suureen puutarhaan. 

Talo on varsin hyvin säilynyt, ja vaikka sitä on myös entisöity siihen malliin, että sen tiloissa sai avattua museon, silti on hulppea vierailla pari tuhatta vuotta takaperin eläneen roomalaisen talossa. 

Domus (Domvs) Romana.

Referenssit:

4 vastausta artikkeliin “Domus Romana

  1. Oho, valtavan aikaisin löydetty ja avattu tuo museo. Itse asiassa voisi olla kiehtova kohde jo pelkästään sen takia. Meksikossa käydessämme puolestaan hämmästytti, miten hiljattain monet rauniot ollaan löydetty, ja kaiken lisäksi valtaosa taitaa olla vielä kaivamatta esiin.

    1. Maltalla historian kerrostumat ovat varsin mielenkiintoisia. Onneksi kaikki on säilytetty ja entisöity, joten täällä on ilo käydä tutkimusretkillä.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.