Mdina – hiljaisuuden linnoitus

Mdina – hiljaisuuden linnoitus.

Mdinaa sanotaan hiljaiseksi kaupungiksi. Oudointa on se, että se on oikeasti hiljainen. Maltalla äänien sekamelska valloittaa kaikkialta liukenevaa tilaa. Puheensorinaa, autojen tööttäilyä, nousevia ja laskevia lentokoneita tai ilotulitusten pamauttelua ei pääse karkuun missään. Paitsi Mdinassa.

Heti muurien sisään astuessa ulkoa tulevat äänet hiljenevät melkein olemattomiin. Kaupungin keskellä mikään ei enää rikkoa hiljaisuutta. Jos yksi kaupungin 300:sta asukkaasta käynnistää autonsa, ääni tuntuu uskomattoman kovalta. Melkein rikokselta vuosisatoja hiljaisuutta vartioivien seiniä kohtaan. 

Olimme Mdinassa turistisesongin ulkopuolella, joten hiljaisuus siellä oli aivan täydellinen. En tiedä, pääseekö niihin tunnelmiin nyt vai pilaavatko turistit kaiken, mihin astuvat. Itse ainakin yritän olla ajatteleva ja huolehtivainen turisti. Joskus se jopa onnistuu.

Mdinan historia on pitkä ja värikäs. Sen nykyistä historiallisen hilaisen kaupungin asemaa edelsi pitkä ura linnoituksena.

Mdinan historia ulottuu yli 4000 vuoden taakse. Pyhän apostoli Paavalin kerrotaan eläneen täällä vuonna 60 jKr., kun hänen aluksensa rantautui haaksirikkoutuneena Maltan saarille. Legenda kertoo, että apostoli asui luolassa, joka tunnettiin nimellä Fuori le Mura (kaupungin muurien ulkopuolella). Luolaa sanotaan nyt St. Paul’s Catacombeiksi ja se on avoinna kävijöille. Museo sijaitsee Mdinan muurien ulkopuolella Rabatissa. Vieressä komeilee Pyhän Paavalin katedraali, joka itsekin on aikamoinen nähtävyys.

Mdinan nykyisen nimen uskotaan tulevan arabialaisesta nimestä Medina eli kaupunki. Keskiaikana, aina 1100-luvulta saakka, se kantoi nimeä ‘Citta Notable’ – aateliskaupunki. Se on ollut Maltan aateliston kotina tähän päivään asti. Normannien, sisilialaisten ja espanjalaisten aatelissukujen jälkeläiset edelleen omistavat talojaan Mdinassa, vaikka mitään vaikutusvaltaa heillä nykyaikaisessa tasavallassa ei ole.

Mdinan rakennuksissa sekoittuu luontevasti sekä keskiaikaista että barokkia arkkitehtuuria. 

Kaupungissa on toki lahjatavarakauppoja, erillisiä museoita, jopa suosittu ravintola, jonka terassilta aukeaa esteetön näkymä Maltan saaren yli.

Upeita maisemia pääse ihailemaan ilmaiseksikin näköalapaikalta Mdinan muurien päältä.

Muurien ulkopuolella Rabatin alueella on vielä useita museoita, kirkkoja ja maamerkkejä, joita voi käydä katsastamassa, jos yksinään Mdina ei riitä päivän ohjelmaksi. 

Itse kävimme samalla roomalaisessa museossa, Domvs Romana:ssa, joka sijaitsee heti Medinan muurien vieressä.

Domvs Romana

Muurien ulkopuolella alkaa heti tavallinen, arkinen Maltan elämä. Joten kaupoissa ja ravintoloissa voi käydä sielläkin.

Mdina – hiljaisuuden linnoitus.

Mdina muiden bloggaajien silmin:

Referenssit:

Visits: 360

34 vastausta artikkeliin “Mdina – hiljaisuuden linnoitus

 1. Kiitos vinkistä! Malta on vielä käymättä, ja sinne on tarkoitus suunnata jossain vaiheessa. Viime vuonna oli majoituksetkin jo varattu, mutta matkasuunnitelmat peruuntuivat sattuneesta syystä. Tämä hiljainen kaupunki kuulostaa aivan minun paikalta, joten täytyy pitää se mielessä.

  1. Maltan monista nähtävyyksistä Mdina on kieltämättä yksi mielenkiintoisimpia kohteita. Tosin, näillä saarilla rantalomakin onnistuu mainiosti.

 2. Mdina on kuulemma maagisin auringonlaskun aikaan massojen hävittyä. Yksi lempikaupungeistani Maltalla, jossa tuli käytyä liian harvoin, kun bussilla meni ex-kotikaupungistani Sliemasta aina pari tuntia.

  1. Meiltä Zurrieqista pääsee onneksi suoraan (201) Rabatiin tunnissa. Meillä on tosin auto käytössä, se helpottaa Maltan tutkimista. Vallettaan ja Sliemaan mekin mennään yleensä bussilla, mutta vähemmän miehitetyt nurkat on kiva koluta omalla kulkuneuvolla.

 3. Olen käynyt tuolla Välimeren risteilyllä joitain vuosia sitten. Kun pienellä alueelle tunkee monta bussilastillista porukkaa, niin ei ole hiljaisuutta eikä harmoniaa. 😀

  1. Niinpä, lauma turisteja pääsee pilamaan mikä vain tunnelman. Onneksi pääsemme paikalle omalla tahdilla.

 4. Keväällä Traveler’s Century Clubin Maltan tapaamisen yksi illallisista oli järjestetty Mdinaan ja ennen illallista kiertelimme hiukan kaupunkia oppaan kanssa. Illallisen jälkeen, pimeässä, oli taas tosi tunnelmallista hakeutua kujia pitkin portille, josta taksit takaisin Sliemaan lähtivät. Upea paikka, tosiaan!

  1. Olen kuulut äsken, että Mdinassa pitää käydä auringonlaskun aikana. Nyt sitäkin on pakko kokeilla.

 5. Tuo todella on hieno kaupunki ja kuten toteat, hiljainen. Jopa meidän käydessämme, vaikka turisteja riitti. Kujista tuli mieleen Venetsia, eikä Venetsian tapaan niilläkään ollut yleensä juuri ketään, kuten noista ottamistasi kuvistakin näkyy. Vahva suositus kaikille Maltalla kävijöille, ja Maltalle suositus kaikille matkailijoille.

  1. Malta on toden teolla maaginen paikka. Yksi matkakohteista, jossa on pakko käydä kerran elämässä.

 6. Malta on meidän toivelistalla, joten mukavaa lukea postauksia sieltä. Nuo vanhat kaupungit ovat tosi kiehtovia ja niihin sopii se hiljainen, mystinen tunnelma. Jonka sitten moottoriajoneuvot lahjakkaasti rikkovat 🙂

  1. Malta on täynnä vanhoja kaupunkeja, mutta myös upouutta ja mielikuvituksellista rakennuskantaa. Erittäin mielenkiintoinen matkakohde.

 7. Hienoja kuvia! Ja todellakin olet onnistunut ottamaan niitä niin, että kaupunki näyttää todella tyhjältä ja hiljaiselta ja tunnelmalliselta. Me käytiin tuolla pääsiäisen aikaan muutamia vuosia sitten, ja silloin porukkaa oli melko paljon liikkeellä, ja tuli vähän sellainen turistirysäfiilis, vaikka paikka onkin todella upea. Joku muu ajankohta olisi varmasti siis ollut parempi.

  1. Mdina on joskus tosi tyhjä ja hiljainen, kun päivän turistit ovat jo lähteneet pois tai eivät vielä saapuneet.

 8. Upea paikka. Wienissä havaitsin hiljaisuuden, siellä korkeat kivitalot ympärillä imivät äänet, upea ja rauhoittava kokemus

 9. Mdina oli tosi kiva paikka käydä ja rauhoittua muuten niin kaoottisen Maltan ruuhkilta ja tungoksesta . Kuumuutta pääsi myös pakoon .

 10. Myös kuvien perusteella voi todeta, että kaupunki näyttää oikein rauhalliselta ja sen myötä myös hiljaiselta. Muutenkin oikein kivalta näyttävä kaupunki. Yllätyin todella, että kaupungissa on noin vähän ihmisiä. Todella kiinnostavalta kuulostava muuten tuo St. Paul’s Catacombs.

  1. Mdina ei ollut ihan näin tyhjä sinäkään hetkenä (oli matala sesonki silloin, helmi-maaliskuu). Olen vain valkannut sellaisia kuvia, joissa porukkaa on aika himpsusti. Toisaalta tuntuu siltä, etteivät kulttuurin ja historian kohteet kiinnosta turisteja enää. Baarit ja rannat olivat täynnä silloinkin.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.