Skorba ja Ta’ Ħaġrat Temppelit Maltan Mgarrissa

Skorba ja Ta’ Ħaġrat Temppelit

Skorba ja Ta Hagrat Temppelit.

Viime viikolla hyödynnettiin vapaapäiviä koulusta vierailemalla Maltan Magarrissa, jossa sijaitsevat esihistorialliset Skorba ja Ta’ Ħaġrat Temppelit. Meistä katsottuna hieman kaukainen kohde saaren maaseudulla. Toinen niistä oli ennestään tuttu, mutta toinen oli uusi. 

Kun ei ollut kiirettä mihinkään, niin lähdettiin seikkailemaan busseilla.

Skorba 

Skorba ja Ta’ Ħaġrat Temppelit

Skorba on neoliitin aikaisen temppelin rauniot, jotka toki ensisilmäyksellä näyttävät epämääräiseltä kivikasalta. Mutta kun ajattelee, että raunioilla on ikää liki 7000 vuotta ja ne on listattu UNESCOn maailmanperintökohteeksi yhdessä Ta’ Ħaġratin kanssa, kivikasa näyttäytyy aivan eri valossa. 

Skorba on vanhimpia tiedossa olevia rakennelmia Maltalla, vaikka se on löydetty vasta 1960-luvun alussa. Tai se on ainakin ainoa, joka on säilynyt tähän päivän asti. 

On se niin, että harva ajaa saaren toiselle puolelle pelkästään tämän ainoan nähtävyyden takia, mutta jos se historian ajanjakso kiinnostaa muutenkin, niin se on näkemisen arvoinen. Onhan tämä meidän sivilisaation alkupisteitä.

Skorba sai alkunsa noin 5000 BC ja vuosituhansien saatossa se laajeni temppeliä ympäröiväksi asutukseksi. Ilmeisesti suurin osa kompleksia jäi nykyisen modernin asutuksen alle, koska raunioita on löydetty melkein 100 metrin laajuudella olevalta alueelta. 

Parhaiten säilyneitä osia ovat Ggantijan (3600-3000 BC) ja Tarxienin (3000-3500 BC) aikaisia rakennelmia, vaikka osa niistä oli laitettu uuteen uskoon Pronssikauden aikana. 

Yhdessä suuren määrän keramiikan palasia ja eläinten luita näiden rakenteiden sisältä löydettiin tyyliteltyjen naarashahmojen fragmentteja, jotka ovat ominaisia muillekin Maltan esihistoriallisille kohteille.

Ta’ Ħaġrat

Skorba ja Ta’ Ħaġrat Temppelit

Kävelymatkan päässä on myös Ta’ Ħaġratin temppelin raunioita, jossa on hieman enemmän kiviä pystyssä. 

Vuonna 1917 löydetty Ta’ Ħaġrat koostuu kahdesta megaliittisesta rakennelmasta. Ennen alueen kaivamista Ta’ Ħaġrat oli yksinkertaisesti pyöreä kivikasa, jota peitti valtava puu käytössä olevalla maatalouspellolla. Kaivauksia suoritettiin useina jaksoina vuosina 1923-26, 1953 ja 1961. 

Ta Hargatissa, samaten kuin Skorbassa, vanhemmat löydöt ovat peräisin Ghar Dalam kaudelta (5000-4300 BC) ja aina Tarxienin kauteen (3150-2500 BC). Itse temppeli ajoittuu myöhemmälle kaudelle, eli 3600-3200 BC.

Näiden temppeleiden kaivauksissa löydettyjä artefakteja on sittemmin siirretty Arkeologiseen museoon Vallettaan. 

Uskoisin, että käynti  Arkeologisessa museossa on hyödyllinen joko ennen tai jälkeen Skorban ja Ta’ Hagratin temppeleissä vierailua, että kuva kyseisestä ajanjaksosta täydentyy. On ihan eri asia lukea löydöistä leafletista tai nähdä ne livenä. Vasta arkeologiasta museossa saa käsityksen siitä, miten paljon taitoja ja tietoja muinaisilla ihmisillä on saattanut olla hallussa, kun kyseiset temppelit rakennettiin.  

Mgarr, Malta

Skorba ja Ta’ Ħaġrat Temppelit - Mgarr, Malta

Mgarr, jossa Skorba ja Ta’ Ħaġrat Temppelit sijaitsevat, on tavallinen maalaiskylä, joita Maltalla on kymmeniä. Eli upea kirkko, näköalapaikka, lasten leikkipaikka ja rivi ravintoloita. 

Kylällä (tai se voi olla kaupunkikin) kävi tuuri: moni turistibussi kaartaa sitä kautta, koska harvan maalaiskylän alueella sijaitsee kaksi UNESCO:n kohdetta. Se on vilahtanut monessa blogissakin (esimerkkinä Tanjan artikkeli Malta vähän aikaa – Please Be Seated for Takeoff).

Ghajn Tuffiefa eli Riviera Beach

Ir-Ramla tal-Mixquqa, Tuffieha -  Skorba ja Ta’ Ħaġrat Temppelit

Jos alueelle eksyy hienona aurinkoisena päivänä, niin Tuffiehan ranta on näkemisen arvoinen. 

Tuffieha on varsin kuvauksellinen, punertavan hienojakoisen hiekan ranta, joka on myös paikallisten suosiossa. 

Viereiselle rannalle, Ir-Ramla tal-Mixquqa tai Golden Bay:hin, on viime vuosina pystytetty suurehko hotellikompleksi. Onneksi poukamia on kaksi, joten polskimaan pääsee hyvin mukavasti. Kesäisin ranta on muuten aika täynnä, vaikka se sijaitseekin hieman syrjässä. Evästä on syytä pakata mukaan, vaikka ruokaa saa myös paikan päällä, valikoima ei ole kummoinen ja odotusajat voivat olla välillä kohtuuttomia.

Skorba ja Ta Hagrat Temppelit / Skorba ja Ta’ Ħaġrat Temppelit.

Referenssit:

6 vastausta artikkeliin “Skorba ja Ta’ Ħaġrat Temppelit Maltan Mgarrissa

    1. Ei Maltalla kannata autoa vuokrata, koska siitä harvoin seuraa mitään hyvää. Liikenne on aika kaoottinen senkin lisäksi, että se on vasemmanpuolinen.

      Maltalla on vain muutama nähtävyys, jonne on liki mahdotonta päästä ilman autoa/bussia. Loput ovat aika helposti saavutettavissa kävellenkin. Toki Hagar Qim on suuri nähtävyys, mutta Taxienin Temppelit ovat huomattavasti lähemmäs keskustaa.

      Joka tapauksessa turistibussi on ehkä se kaikista helpoin tapa liikkua, jos autoa ei haluta vuokrata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.