Vuosi 2023 – toiveet, tavoitteet ja haasteet

Tavoitteet vuodelle 2023

Tavoitteet vuodelle 2023.

Oikeasti tämäkin on haaste, tarkkaan ottaen blogihaaste.

Suuremmassa mittakaavassa olen vasta muotoilemassa omia tavoitteita vuodelle 2023, vaikka siihen ei ole kuin pari viikkoa aikaa. Harvoin minulle käy niin, mutta tällä kerralla kaikki on sen verran muutoksen keskellä, sekä työsaralla että sen myötä henkilökohtaisella rintamalla, että vuoden suunnitelmat ovat vasta hakemassa muotoaan.

Mutta kuin olen kerran lupautunut mukaan ja ostin jo hienon uuden kalenterin, yritän kuitenkin. Toiveenani on myös, että se auttaa minua itse suunnitteluprosessissa.

1. Tavoitteet blogille ja bloggaamiselle

Se on helpoin osa-alue asettamaan tavoitteita, mutta vaikein itse toteutuksessa. 

Tavoitteena on, että blogi pysyy pystyssä, eli aikaa ja inspiraatiota riittää pitämään sitä yllä. Ei se, että minulla olisi luovuuden kriisi, mutta aiheet alkavat loppua tai pikimmiten toistaa itseään. Matkablogia on aika kallista ja työlästä ylläpitää muun elämän ohessa, mutta minulla ei ole aikomusta luovuttaa. 

Vaikka tämän hetken asuinmaassani (Maltalla) on edelleen tarpeeksi tutkittavaa, joten periaatteessa lähimatkailullakin pärjää, minulla on hienoinen epäilys, ettei lukijoillani riitä loputtomiin kiinnostusta tätä pientä (vaikkakin terhakkaa) maata kohtaan. 

Seilaan myös enimmäkseen Maltan, Tallinnan ja Suomen välillä, joten tälläkin akselilla kaikki on jo nähty.

Eli toivon, että löydän uusia aiheita, paikkoja ja ilmiöitä, joiden uskon kiinnostavan lukijoita. 

Suurimpia muutoksia kirjoitustapaan ei ole luvassa, eli käytän edelleen niitä kolmea itselleni ominaista tyyliä:

 • pokerinaama-tutkivan journalistin -tyyliä matkajuttuihin ja vakavimpiin kirjoituksiin
 • älä ota itseäsi vakavasti -tyyliä viikon kuulumisiin ja pohdintoihin
 • tarinankerronta -tyyliä, kun sukellan muistoihin ja historiaan

Tai niiden sekoitusta. Osaan myös runoilla ja pakinoida, mutta en usko, että nämä sopivat juuri tähän blogiin. Ehkä sitten johonkin muuhun. 

Toivon myös löytäväni itsestäni niin paljon puhtia, että toteuttaisin jotain suurempaa projektia ensi vuonna, vaikkapa joulukalenteria. Minä ihailen ihmisiä, jotka pystyvät tuottamaan kokonaisen hienon ja mielenkiintoisen joulukalenterin. Sehän on 24 kuvitettua postausta yhden ainoan kuukauden aikana!

Upeimpia joulukalentereita, mitä olen nähnyt, pääsee ihastelemaan täältä:

2. Turhamaiset henkilökohtaiset tavoitteet

Yksi hauskimpia tavoitteita on saada selville, millainen arki on sellainen, jonka keskellä oikeasti haluaisin elää. Siihen olen tekemässä kaavoja ja Mind Map -karttoja. 

Juttu on siinä, että vaikka minua toisaalta kiehtoo ajatus minimalistisesta arjesta, jossa ei ole mitään ylimääräistä ja jokaisen esineen muodon sanelee vain sen käyttötarkoitus, silti aina välillä retkahdan ostamaan jonkin turhakkeen vain sen takia, että se miellyttää silmää. Siihen lukeutuvat kukkaistutukset, yksittäiset joulukoristeet, huivi, koru tai avainperä. 

Tykkään myös rakennella monimutkaisia asukokonaisuuksia, johon yhdistän paljon yksityiskohtia tai mielenkiintoisen värisuoran. Harmistun, jos jokin detalji puuttuu. 

Joskus taas en osta jotakin esinettä (vaatetta, astiaa tai asustetta) vain sen takia, että se on mielestäni ruma. Mukavia, mutta rumia kenkiä en osta, koska uskon, että on olemassa mukavia ja kauniita kenkiä (toki kauneus on katsojan silmissä, eikös niin?). Lähden kaupasta tyhjin käsin.

Samaten vaatteita en osta, jos ne ei täytä kaikkia vaatimuksiani. Jos lisään omaan vaatimuslistaani vielä sanat eettisyys ja ekologisuus, niin yleensä hakukenttä palautuu tyhjänä. 

Sen takia yhtenä turhamaisena tavoitteena on löytää keino, miten shoppailussa yhdistyisivät kaikki asettamani kriteerit, eli kestävyys, eettisyys, ekologisuus, laatu ja muotoilu. Epäilen, että kun kaikki nämä kriteerit täyttyisivät, hintalappuun katsoessa saisin sydänkohtauksen. 

Toinen asia on aika, jota haluan käyttää näihin asioihin perehtymiseen sekä markkinoiden tutkimiseen näiden kohdalla. En halua käyttää siihen niin tolkuttomasti aikaa, että tästä kehittyisi vielä yksi pakkomielle tai fobia. Niitä muutenkin riittää. 

Ja tässä tietysti iskee syyllisyys siitä, että useinhan yritän mennä sieltä, missä aita on matalin. Oman rimankorkeuden löytäminen on vaikeahkoa, koska aika monta kertaa joutuu tekemään mahalaskun ennen kuin oppii joko hyppäämään tarpeeksi korkealle tai sitten luovuttamaan. Itsetunto ja lompakko ovat tässä sijaiskärsijöinä. 

3. Uudet horisontit 

Matkustamista ajatellen haluaisin käydä ainakin yhdessä uudessa maassa vuoden 2023 aikana. Mikä se maa tulee olemaan, yritän laskea parhaillaan. Sen pitää mahtua omaan aikatauluuni ja budjettiini.

Vaikka olen tehnyt itselleni kokonaisen bucket listan vuodeksi 2023, tiedostan hyvin, ettei se ole vielä mikään tavoitelista. Tavoittaa yritän ehkä kolmasosan siitä. 

Matkailuvuosi tulee olemaan edelleen lähimatkailuun painottunut, vaikka yritän löytää myös uusia horisontteja. 

Esimerkiksi Ateenassa pääsee käymään täältä Maltalta käsin varsin helposti, lentäen tosin. Ateenaan on suora lento eivätkä majoitukset ole kalliita. 

Taas ihan tässä vieressä olevaa San Marinoa on käytännössä mahdotonta saavuttaa ilman omaa autoa. Olen katsonut kaikki mahdolliset yhteydet: lennot, laivat, bussit ja junat. Matkaan menee kolme päivää. Ja samat 3 päivää takaisin. Eli sitä varten pitää suunnitella täysimittainen (ja aika hintava) road trip.

Italiaan tietysti pääsee tuosta vaan hyppäämällä bussiin, tai laivaan, tai lentokoneeseen…

Eli nyt työstän omaa bucket -listaa tavoitelistaksi. Laskenta- ja suunnitteluvaihe on meneillään. 

4. Itsensä kehittäminen

Itsensä kehittäminen on investointi omaan elämänlaatuun. 

Yhtenä tavoitteena on jonkun uuden asian oppiminen myös tämän vuoden aikana. Minulla on muutama mielenkiinnon kohde, joista en ole vielä päättänyt lopullisesti. Se selviää muutamassa viikossa, jolloin myös työasiat selkenevät. 

Minua kiinnostaa kovasti sellainen oppimiskokonaisuus kuin Futures Studies (en löytänyt mitään suomalaista nimikettä siihen) eikä se ole kuin kahden vuoden rupeama, mutta sitä ei tarjota Suomessa kuin päiväopetuksena. Siihen en tällä hetkellä kykene. Itse asiassa sääli, että juuri tällä linjalla opintoja ei voi suorittaa monimuotoisina, koska työympäristön monimuotoisuus on ainakin yksi tulevaisuuden trendeistä.

Tästä haaveillen jään lukemaan kaiken karvaisia itsensä kehittämisen oppaita. Joskus niistäkin on hyötyä.

5. Järjestelmän ylläpito

Tavoitteita, joita olen jo saavuttanut tänä vuonna (2022), mutta joita joutuu huoltamaan non-stop, koska muuten ne taas muuttuvat haaveiksi. 

 1. Liikunnan lisääminen arkeen

Tämän kanssa meni varsin hyvin loppuvuodesta 2022, kun ympäristö vaihtui tutuksi ja turvalliseksi. Maltalla on muutenkin varsin helppo pitää ulkoilu- ja liikuntatavoitteista kiinni tai ainakaan ei ole mitään tekosyitä olla lähtemättä ulos. Myös moni arjen asia on helppo hoitaa kävellen, koska koulut ja ruokakaupat ovat varsin lähellä. Myös ranta on kohtuullisen kävelymatkan päässä. Eikä ole mitään mahiksia vierittää liikkumattomuuden syytä ilmojen harteille.

 1.  Kasvispainotteinen ruokavalio

Sekin asia korjaantui kuin itsestään, koska olen muutenkin varsin perso hedelmille ja vihanneksille, ja nyt, kun tuoretta, paikallista hevia saa ympäri vuoden lähikaupasta, on hullua olla käyttämättä tilaisuutta hyväkseen. Onneksi myös poika on oppinut syömään joitain vihanneksia ja hedelmiä. Tietysti ruokavalioon kuuluu edelleen kunnollista kananlihaa ja kalaa. Ilman niitä on aina nälkä.

Tällä kokoonpanolla aloitetaan sitten vuoden 2023. Tavoitteet selkenevät ja suunnitelmat tarkentuvat vielä vuoden alussa. Ainakin toivon, että se menee tämän hetken alustavan suunnitelman mukaan. 

Muita blogihaasteen kirjoituksia löytyy täältä:

Tavoitteet vuodelle 2023.

Referenssit:

Tavoitteet vuodelle 2023.

21 vastausta artikkeliin “Vuosi 2023 – toiveet, tavoitteet ja haasteet

 1. Hyviä tavotteita, mulle heräsi tästä postauksesta inspiraatio tehdä omat tavoitteet 😊

 2. blogitavoitteet ja uudet horisontit sekä lähimatkailu kuulostavat hyviltä! 🙂 uusi vuosi pääsi yllättämään minut kuten talvi yllättää autoilijan ja etsin vasta sitä täydellistä kalenteria tälle vuodelle. Tarkoituksena palauttaa hyväksi todetut rutiinit, mutta koko perheen sairastelu vähän haittaa tätä operaatiota…. 😀

  1. Toivottavasti onnistut tavoitteissasi! On aina hyvää tietää, mihin ollaan menossa, niin tavoitteiden asettelu auttaa asiassa.

 3. Täällä ei olla vielä noinkaan pitkällä ensi vuoden tavoitteiden pohtimisessa, mutta vielähän tässä ehtii ennen vuoden vaihtumista. 🙂 Pidän tärkeänä pysähtyä edes hieman pohtimaan, mitä kohti mennä, vaikka suunnitelma ei kovin tarkaksi hioutuisikaan. Kuten sinäkin, haluan myös kirkastaa ajatusta siitä, millaista arkea haluan elää.

  Ihanaa tulevaa vuotta sinulle! 🤗

  1. Minullakin on käsitys, ettei elämä kanna, jos ei tee asialle yhtään mitään. Joten minäkin tykkään pysähtyä aina välillä katsomaan, olenko menossa oikeaan suuntaan.

 4. Ihanan mietittyjä suunnitelmia!
  Tämä vuosi on ollut melkoista vuoristorataa ja mennyt taas niin vauhdilla, etten ole ehtinyt antaa juuri ajatustakaan ensi vuodelle. Jonkinlaisia tulevaisuudensuunnitelmia on, mutta hyvin väljästi.
  Tämän reissaamattomuuden jälkeen yksi uusi maa pitkästä aikaa voisi kyllä olla omallakin listallani. Elämä on muuttunut niin hitaaksi, että voisin alkaa tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmia. Tähän asti olen ollut sähköjänis, joka menee minne nokka näyttää, heti. Nyt voisi miettiä reissujakin vaikka vasta vuoden päähän.
  Ai niin, olisihan meidän tarkoitus muuttaa ainakin joksikin aikaa asumaan Suomeen, vaikkei ihan hirveästi nappaa. Siihen liittyviä suunnitelmia kyllä on jo jonkin verran.

  Me muuten ollaan käyty San Marinossa niin, että mentiin junalla Riminille ja sieltä paikallisbussilla. Junat on mukavampia, mutta bussit edullisempia, joten jos jaksat ja ehdit istua, niin kätevintä on istua yöbussiin kun pääset mantereen puolelle.

  1. Joskus on hyvä olla spontaanisempikin. Itse olen sellainen pohdiskelija, etten nosta takapuoltani vaikka palohälytys lähtee päälle.

   Suomeen en ole vielä valmis mennä, sen verran tuli ylisyötyä 😅.

   Ja kiitos vinkistä! Tuota reittiä en olisi löytänyt itse, koska googlaamalla se ei tule esille. Riministä ei mene tällä hetkellä kovin suoria busseja/junia San Marinoon, ainakin kaksi vaihtoa pitää tehdä. Tosi hassu paikka, jonne on Riministäkin helpompaa kävellä kuin ajaa bussilla. Todennäköisesti tie ei ole kovin helppo, vaikka se näyttää suoralta eikä sitä ole kuin 20 km. Miten te sinne pääsitte silloin? Ihmettelin, onko sitä reittiä edelleen olemassa?

 5. Ihania ja hienosti jäsenneltyjä toveita ja tavoitteita! Minusta tuo “millainen arki on sellainen, jonka keskellä oikeasti haluaisin elää” ajatus on kiehtova. Jäin oikein pohtimaan tätä omalla kohdallani…

  1. Kiitos!
   Arki on kuitenkin se osa elämää, jonka ensisijaisesti pitää olla kunnossa. Muuten ei sitä jaksa kovin pitkään.

 6. Olen omia tulevan vuoden tavoitteitani myös pohtinut. Ja nehän ovat levällään päässäni kuin ne kuuluisat Jokisen eväät. Ihailen miten saat aina laajan aiheen käsiteltyä näin monipuolisesti samassa artikkelissa. Ja hyviä tavoitteita nämä, voin niin samaistua moneen kohtaan!

  1. Ei mulla ole millään tavalla valmista. Normaalisti mulla olisi ollut jo hyvin tarkka suunnitelma, ja nyt olen vasta Mind Mapin vaiheessa 😅

 7. Hyviä haasteita ja hyvin pystyy liittymään moneen. Arkeen panostaminen on tärkeää, koska on kyllä merkittävää viihtyä omassa arjessaan 🙂

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.