Museoviikonloppu Maltalla

Kevennystä viikonlopuksi ja kauniita kuvia – Museot Maltalla

Juuri ennen kuin miltei täydellinen sulkutila julistettiin Maltalle, olemme kerenneet käydä katsastamassa muutamia museoita Maltan puolella.

Museot olivat hyvin vähässä käytössä, kuten arvata voi. Turisteja ei ole ja oman maan väki käy siellä juuri sen verran mitä ilmaiseksi pääsee. Pari-kolme muuta lapsiperhettä vilahti siellä täällä. Maltalaisten kohtelias uteliaisuus ja avuliaisuus ovat nyt kuninkaallista tasoa, kun ihmiset yrittävät pitää toisiinsa turvavälejä. Harvalle aukenee, että kaksi metriä on niin vähän, että ihmiset voisivat suunnilleen koskea toisiinsa siinä. Joten sellaiset 3-5 metriä täällä näyttää olevan hyvä väli, ettei vastapuoli hätäänny. 

Ottaen huomioon, että paikallisia ihmisiä saarilla on suhteellisen vähän, museokäynti näyttää olevan hyvin suosittu huvi.

Fort St. Elmo

Fort St. Elmo on sotamuseo ja se oli aluksi himpun epäilyttävää, kannattaako sellaisessa käydä. Se kuitenkin kertoo enimmäkseen Maltan omasta historiasta, käyttäen rekvisiittana sen ajan tavaroita. Esittelyssä oli aika pitkän aikajanan esineitä, 1500-luvulta aina nykyaikaan asti. Osa museota oli remontissa ja osa on vielä rakentamatta. Itse asiassa kokonaisuus oli varsin hieno ja monipuolinen, eikä kaikki esineet olleet suoraan sotaan liittyviä. 

Iso plussa esteettömyydestä.

Todellisuudessa Malta on aina ollut myös sotanäyttämönä huomattavasti kokoaan tärkeämpi. Ainoa saari satojen kilometrien säteellä keskellä Välimerta on ollut houkutteleva tukikohta kaikille sodan osapuolille. Sisiliaan 100 kilometriä on lyhin etäisyys mihinkään. Maltaa on riepoteltu tuhansien vuosien ajan kaikista ilmansuunnista tulevien valloittajien toimesta. Kunnes vihdoin Malta irrottautui viimeisestä valloittajasta, Brittiläisestä imperiumista ja itsenäistyi muodollisesti 1964.

Ta’ Ħaġrat Temples

Ta’ Ħaġrat Temples oli kuin pienoismalli. Ulkosalla sijaitseva pikkuinen museo oli vähän kuin paikallisen asukkaan takapiha. Siellä oli silti työntekijä ja käsidesi. 

Maltalla on käytössä mukava tapa myydä museolippuja sarjoina tai multisite-lippuina, joilla pääsee aika moneen paikkaan kerralla. Lippu on voimassa kuukauden, joten kaikkiin ei tarvitse rynnätä samana päivänä, jos ei halua. Se on oiva tapa pienentää työntekijöiden kuormitusta. 

Għajn Tuffieħa bay

Lounasta syötiin maltalaisittain: ulkoilualueella penkillä.

Sliema ja St. Julian’s

Maltan puolella ihmisiä on sen verran enemmän, että suosituilla rantapromenadeilla ja kaupoissa syntyi jonkun verran tungosta. St. Juliansin kohdalla ja Sliemassa kaikki avoinna olevat kuppilat olivat tupaten täynnä ihmisiä. Ehkä sen takia Maltan hallitus näki parhaaksi sulkea koko elämän kuukaudeksi. Nyt myös saarten välinen liikenne on rajoitettu.

Museot Maltalla

Fort St Elmo – National War Museum – Heritage Malta

Ta’ Ħaġrat – Heritage Malta

Malta & Gozo Archives

Museot Maltalla

Kuva-arkisto: © 2021 VIA PER ASPERA AD ASTRA

2 vastausta artikkeliin “Museoviikonloppu Maltalla

  1. Upeita kuvia! Mielenkiintoinen museokierros! Varsinkin tuo Ta’ Ħaġrat Temples. Siellä kukkiikin niin kauniisti, täällä vasta alkaa jäät sulaa 🙂

Vastaa