Malta turistikohteena

Malta turistikohteena - Balluta Bay

Malta turistikohteena.

Malta mielletään usein  yhdeksi suureksi avomuseoksi, jossa aika on pysähtynyt jonnekin 500 vuoden takaiseen hetkeen. Sellaiseksi se jääkin laiskan tai kokemattoman turistin silmissä, joka ei uskalla lähteä muutamaa sataa metriä pidemmälle oman Vallettan keskustassa olevasta majoituksesta pois. Ehkä hän käy järjestetyllä retkellä jollakin turistirannalla, shoppailee lahjatavarakaupoissa ja syö ravintoloissa pikkukujilla. 

Todellisuus on aivan toinen. Malta on hyvin monipuolinen ja mielenkiintoinen matkakohde, jossa kerrostuu ihmiskunnan historia viiden tuhannen vuoden ajalta. Nähtävyyksiä, arkeologisia ja kulttuurisia kohteita, hienoja puistoalueita, upeita rantoja, perinteisiä ravintoloita ja jopa kelvollista shoppailua Maltalla on paljon.

Harva tosin tulee Maltalle katsomaan sen modernimpia osia, vaikka niissä olisi yhtä paljon katsottavaa ja ihmeteltävää kuin vanhoissakin. Toisaalta, kuka jaksaa lähteä Euroopan toiselle laidalle katsoakseen uusia kerrostaloja, mutkikkaita teiden risteyksiä ja ostareita. Maltalle tullaan kokemaan historiaa, kulttuuria ja makuelämyksiä. Joten siihen liittyviä nähtävyyksiä ja mukavuuksia on järjestetty turistille kiitettävästi. 

Millainen on Malta?

Malta turistikohteena - St. Julians
St. Julian’s tai San Ġiljan

Olen moneen otteeseen kuullut tarinoita 90-luvun lopun Maltasta, joka muistutti jo muuta Eurooppaa, paitsi jostain 60-luvulta. Hassuja busseja, vanhoja taloja, kalastajakyliä. Turistimagneettina sellainen olisi ollut hyvää, mutta kuka haluaa elää näin? Ajaa ilmaa saastuttavilla busseilla, joissa ei ole ilmastointia, palella talvisin vanhoissa taloissa ja käydä kalassa säässä kuin säässä, jotta ruokaa saadaan pöytään?

Malta ei ole ainoa maa, jolta edellytetään ajan pysähtymistä turistien hyväksi. Moni suosittu matkailukohde on kokenut samaa: Kreikka, Portugali, Espanja ja moni Baltian maa. Vierailijat tahtovat nähdä ne alkuperäisinä, sellaisina kuin vuosikymmenien takaiset matkaoppaat kehuivat. Mitä olisi, jos kaikki Suomessa kävijät olisivat vaatineet, että maan on näytettävä yhtä autenttiselta kuin Turun Luostarinmäki

Aidoimmillaan Malta on saumattomasti toisiinsa kietoutuneena uutta ja vanhaa. Se ei ole siltojen polttajien maa: kaikki käytöstä poistuva museoidaan, suojellaan ja jätetään ylpeästi näkyville. 

Malta turistikohteena -Sliema
Sliema

Vanhoilla busseilla pääsee ajamaan Vallettasta Sliemaan ja Mdinaan, vanhoilla hauskoilla kalastuspaateilla ajetaan turisteja lahden yli. Ikivanhoja taloja kunnostetaan myymälöiksi, hotelleiksi, ravintoloiksi ja museoiksi.

Maltalla nähtävyyksiä on kirjaimellisesti joka paikassa, näin jokainen alue on enemmän tai vähemmän turistialue. Toki on paikkoja, joissa turisteja näkee huomattavasti harvemmin kuin muualla. 

Malta turistikohteena - Paceville
Paceville, St. Julian’s

Malta ei elä turismista eikä ole mikään kehitysmaa (Maltalla turismi on vain 10% BKT:sta). Sen näkee Sliemassa ja St. Juliansissa. Vaikka sinnekin turisteja eksyy (onhan siellä hienoja hotelleja tarjolla), valtaosa silti pakkaantuu Vallettan vanhaan kaupunkiin. Se on tietysti ymmärrettävää. Valletta on ainutlaatuinen paikka. Sen kapeat kujat ja ahtaat kauppakadut imaisevat turisteja magneetin lailla. Se on sitten Maltan harvoja paikkoja, jossa on tungosta. Toinen on suurten supermarkettien käytävät lauantaisin.

Malta turistikohteena - Vallettan turistisin katu - Republic Street tai Triq Ir-Repubblika
Vallettan turistisin katu – Republic Street tai Triq Ir-Repubblika
Malta turistikohteena - Vallettan turistisin katu - Republic Street tai Triq Ir-Repubblika, kartta
Malta turistikohteena - Vallettan turistisin katu - Republic Street tai Triq Ir-Repubblika - kollaasi

Turisti-logiikkaa on joskus vaikeaa ymmärtää: yllä olevassa kollaasissa on Melitan ja Repubblikan risteys sadan metrin päästä Tritonista. Kaikki kolme kuvaa on otettu samana hetkenä lauantaipäivänä klo 12.31. Kuten kartasta näkee, Valletta on ruudukko, joten samaan paikkaan pääsee monia eri reittiä pitkin. Niin, ja samaan suuntaan menevät kadut näyttävät suunnilleen tältä:

Malta on sillä tavalla helppo kohde, että turisti voi valita sekä valmiiksi pureskeltuja paketteja jokaiseen makuun kuin myös pärjätä omatoimisesti. Englantia puhuu miltei jokainen ja julkisilla pääsee joka paikkaan. Tähän kuuluu varoituksen sana: busseilla liikkuminen vaatii aika paksua hermoa, taksit eivät ole kovin halpoja ja varoitusmerkkejä kannattaa kunnioittaa, erityisesti pimeässä. 

Muuten Malta on hyvin turvallinen maa. Taskuvarkaista varoitetaan usein, mutta itse en ole törmännyt niihin, ei edes Vallettan keskustassa. Niitä on sinänsä helppo bongata: ne yleensä liikkuvat pareina tai pieninä hajanaisina joukkoina, heidän harmahtava vaatetus ei sovi ympäristöön eikä säähän, kuten kädestä roikkuva takki helteellä (se on heidän työkalunsa), katse harhailee jalkakäytävällä, kun taas normaalin turistin katse yleensä pysyy vaakatasossa tai suuntautuu ylös. Lompakoista ja dokumenteista silti kannattaa pitää hyvää huolta. Ihan vain varmuuden vuoksi.

Valletta

Malta turistikohteena - Republic Square tai Misrah Ir-Repubblika, Valletta
Republic Square tai Misrah Ir-Repubblika, Valletta

Vallettan alueella on useita museoita ja nähtävyyksiä, jos jaksaa kahlata Republic Streetin vellovan turistimassan läpi. Tosin museot ovat hyvä pakopaikka: kympin investointi kulttuuriin tai historiaan ei ole kovinkaan monien mieleen, joten siellä ei ole tungoksen pelkoa. 

Vinkki:
Jos olet museoiden ystävä, suosittelen sopivan yhdistelmälipun hankkimista heti ensimmäisestä museosta. Lippuvaihtoehtoja on tarjolla joka tarpeeseen (yhteensä Heritage Malta kohteita on yli 90) ja perhelippuun kuuluu myös Kansallinen Akvaario (mainio paikka koko perheelle!). 

Tässä muutama kohde pääkaupungissa, joissa itse olemme käyneet:

Muza –  iso taidemuseo (antiikista moderniin).

Malta turistikohteena - Muza
Muza – The Fine Art Museum

Fort St. Elmo – helppo historian kohde Vallettassa (Fort St. Angelo toisella puolella lahtea oli tosin mielenkiintoisempi).

Malta turistikohteena - Fort St. Elmo
St. Elmo

Arkeologinen museo – varsin mielenkiintoinen kokoelma entisaikojen arkisia ja taiteellisia esineitä.

Malta turistikohteena - Arkeologinen museo
Museum of Arkeology

Triton Suihkulähde – Vallettan väistämätön päänähtävyys. Siitä ei pääse yli eikä ympäri, koska se sijaitsee maan paraatipaikalla, City Gaten ja bussiaseman edessä.  

Malta turistikohteena - Triton
Tritonin suihkulähde

Vintage Bus City Tour Sliemaan ja Mdinaan (sunnuntaisin myös Marsaxlokkiin) – se on juuri tuo nostalginen nähtävyys, jota moni kaipaa Maltalla (emme käyneet sisällä asti sillä reissulla). Bussi lähtee turisti-infon edestä, aikataulut ja muutokset ilmoitetaan Facebookissa: Vintage Bus City Tour.

Itse tykkään paljon Vallettan ja Florianan viheralueista: Upper Barrakka Gardens (Belvedere – turistisin), Lower Barrakka Gardens, Herbert Ganado Gardens, Valletta ditch, Herbert Ganado, Gardens, King George V Recreational Grounds, Sir Luigi Preziosi Gardens tai Vilhena Garden.

Siellä turisteja ei juurikaan esiinny, muutama paikallinen vaeltelee viikonloppuisin. Plussana upeat näköalat Birgulle, L-Islalle ja Kalkaralle. 

Valletta on ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka, mutta se ei suinkaan ole ainoa kohde, jossa Maltalla ollessaan kannattaa vierailla.

Ainutlaatuisia historiallisia kohteita ja maisemia ilman tungosta 

Hagar Qim kompleksi – UNESCOn maailmanperintölistalla oleva kohde, yksi uusimpia ja ehdottomasti hienoimpia arkeologisia kohteita saarilla.

Ħaġar Qim ja Mnajdra Temppelit - Malta turistikohteena
Hagar Qim ja Mjandra

Fort St. Angelo – upeasti entisöity kohde, joka sijaitsee vastapäisellä puolella lahtea Birgussa.

Malta turistikohteena - Fort St. Angelo
Fort St. Angelo

Vinkki:
Birguun pääsee Vallettasta kätevästi vesitaksilla 2 € per hlö.

Mdina – hiljaisuuden kaupunkia kannattaa katsastaa illemmalla, jolloin turistit vetäytyvät syömään. 

Malta turistikohteena - Mdina
Mdina

Ħal Tarxien Prehistoric Complex – suurehko esihistoriallinen museo, jokseenkin samalta ajanjaksolta kun Hagar Qim.   

Malta turistikohteena - Tarxien
Tarxien Temples

Lukuvinkki:
Malta turistireittien ulkopuolella

Väljempää ja vihreämpää Maltaa

Malta turistikohteena - Birgu Waterfront
Birgu Waterfront

Silloin kun tekee mieli hengähtää vapaammin, käänny Tritonin patsaasta poispäin kaupungista Florianaan. Triton on se vesiraja, joka jakaa Maltan turistialueeseen ja paikallisalueeseen. 

Floriana on nuorempi kuin Valletta, 1700-1800 luvun rakennuskantaa. Sinne on myös pystytetty uuden ajan monumentteja, kuten Itsenäisyyden Muistomerkki.

Indipenenza

Vallettaa huomattavasti väljempi alue on The Three Cities tai Cottonera, eli L-Islan, Birgun ja Kalkaran alue, jossa on melkein yhtä paljon museoita ja entisaikojen rakennuksia, kun Vallettassa. Siellä on myös parempia ravintoloita, joissa paikallisetkin viihtyvät. 

Malta turistikohteena -
Vasempi niemi on Fort St. Angelo, Birgu, ja oikeampi Ġnien il-Gardjola, eli Safe Heaven Gardens, L-Isla.

Fort St. Angelo, Inquisitor’s  Palace, Tarxien Temples, Esplora, Hal Saflieni Hypogeum  – ne kaikki ovat siellä alueella.  

Hienon rantapromenadin lisäksi uusi viheralue on perustettu Birguun – Birgu Ditch Gardens

Toinen mielenkiintoinen alue, jossa turisteja ei ole kovin paljon, on Rabat. Mdinan lisäksi siellä on St. Paul’s Catacombs, Domus Romana sekä viereisessä Attardissa on Malta Aviation Museum ja Ta’ Qali National Park.

Malta turistikohteena - Ta' Qali
Ta’Qali, Attard

Lukuvinkki:
Viikonloppu maltalaisittain  
Museoviikonloppu Maltalla

Majoitus

Malta turistikohteena - Excelsior Malta
Grand Hotel Excelsior Malta (tyhjä kuin mikäkin), Floriana

Majoituksia Maltalla on joka kolkassa, koska yksityiset, yhden asunnon majoitukset ovat yhtä suosittuja kuin suurimmat hotellit. 

Vuoden 2022 hinnat ovat 9-810 € per yö. 9 € on yhden sängyn hinta hostelissa ja 810 eurolla saa itselleen kokonaisen neljän makuuhuoneen huvilan, johon mahtuu nukkumaan 8 henkeä.

Kaikki majoitusmahdollisuudet voi karkeasti jakaa kolmeen tyyppiin:

1. Isot hotellikompleksit

Malta turistikohteena - Hilton
Hilton Malta, Paceville

Niitä on eri tasoisia, eri hintaisia ja eri tarkoituksiin, mutta yleisimmät piirteet ovat oma uima-allas tai oma uimarannan pätkä, ihmispaljous sen reunalla tai vieri viereen pystytetyt aurinkovarjot, sekä baari, joka palvelee pienemmässä tai isommassa hiprakassa olevia lomailijoita, jotka eivät osanneet arvioida omaa alkoholin sietokykyään heileillä. 

Lapsiperheille tarkoitetuissa hotellissa on parikin uima-allasta, joten lapset pääsevät leikkimään turvallisesti matalammassa vedessä. 

Kumpikaan vieraslaji ei yleensä lähde omalta hotellialueelta paria korttelia pidemmälle.

2. Pienet hotellit ja hostellit

Näitä esiintyy sekä pienien ketjujen että yksityisten omistuksessa.

Boutique-hotellit

(kuvassa SU29 Hotel Valletta)

Näiden asiakaskunta on huomattavasti omatoimisempi ja vaativampi. Monessa pienessäkin hotellissa on oma uima-allas, mutta sen saa aika lailla omaan yksityiseen käyttöön, koska ainakaan päiväsaikana siellä ei ole ketään.

Boutique-hotelleja on erikokoisia ja eri asiakaskunnille suunnattuna, mutta yleisesti ottaen näihin majoituksiin hakeutuu juuri se osa turisteista, joka on kiinnostunut nähtävyyksistä ja museoista, vähemmän miehitetyistä rannoista, aktiivilomista, retkistä ja hyvistä yöunista. 

Hostellit

Holiday Inn Express Malta
Kuvassa on kyllä 3* Holiday Inn Express -hotelli, ei hosteli. En ole käynyt Maltalla yhdessäkään.

Hosteleitakin Maltalla on paljon, mutta ne eivät ole kovin merkittävä osa majoituksista, koska maa ei ole reppureissaajan suuressa suosiossa. Syytä en tiedä, koska kovin kalliiksikaan Maltaa ei voi sanoa.

Apart-hotellit

Malta turistikohteena - White Dolphin
White Dolpihin Complex, meidän torakka-hotelli muuttoajasta.

Osa suuristakin hotelleista on ns. Apartment Hotels, eli huoneessa on pieni keittiönurkkaus. Kuitenkin keittiö ja pesukone useimmiten löytyvät kooltaan vaatimattomista kokonaisuuksista. 

Yksityiset asunnot

Malta turistikohteena - Floriana

Nämä ovat mielestäni yksi suosituimpia majoitusvaihtoehtoja Maltalla. Tämä on maassa laillinen business, josta maksetaan verojakin. En ota kantaa, kuinka lainkuuliaisesti.

Yksityinen kämppä on mainio vaihtoehto. Siellä saa olla omassa rauhassa ja hinta-laatusuhde on yleensä parempi kuin hotellissa. Kokkaamaan ja siivoamaan ei välttämättä tarvitse ryhtyä, vaikka kaikki välineet ovat yleensä tarjolla. Useimmiten kämpän hintaan sisältyy viikkosiivous (jos on aikomusta olla hieman pidempään).

Aamiaista ei sitäkään tarvitse valmistaa itse, jos ei halua. Takuuvarmasti samasta tai viereisestä korttelista löytyy aamiaiskahvila, joka avaa ovensa viimeistään klo 7. Kaupat avautuvat viiden maissa aamulla ja sieltä saa jo silloin vastaleivottua leipää. Päivällistä voi syödä kulman takana olevassa ravintolassa, koska isojakin ravintoloita Maltalla on vielä enemmän kuin kirkkoja. 

Ruoka

Malta turistikohteena - Alexandrian lammasta
Lammasta nuotiosta

Toki Maltalla saa maltalaista ruokaa. Paljon. Sekä pääkaupungissa että muualla. Minusta maltalainen keittiö muistuttaa kaikista eniten antautumuksella tehtyä kotiruokaa. Vähän kuin suomalainenkin. Siitä puuttuu vaikkapa ranskalaiselle ominainen fine dine twisti. Se on rentoa ja ruokaisaa.

Maltalaista keittiötä voi sanoa fuusion cuisine:ksi. Se yhdistää itseensä monien välimerenmaiden vaikutteita, mutta tarjolla on myös täysin omanlaisensa ruokalista. Niitä kannattaa kokeilla ilman muuta. 

Annoskoko on Maltalla varsin reilunpuoleinen. Mitä kauemmas keskustasta menee, sitä suuremmaksi lautasen koko kasvaa.

Vinkki:
Kaikki lautaselle jäänyt sapuska on mahdollista pyytää mukaan. Maltalainen vain ilahtuu siitä. Heillä on valmiina kaikenkokoisia muovirasioita sitä varten. Ja ekologinen paperikassi. 

Ravintolat Maltalla eivät ole halpoja, mutta ulkona syöminen ei konkurssiinkaan vie. Fine dine -paikkoja on olemassa, jos haluaa hienompaa kattausta. Makuelämys on yleensä yhtä hyvä missä tahansa paikassa.

Maltalla kasvatetaan myös omia viinirypäleitä viinejä varten, joten paikallisia viinejä täällä on paljon. Minua tosin harmittaa, ettei paikallisia viinirypäleitä myydä kaupoissa enemmän. Sesonki on varsin lyhyt, 2-3 viikkoa, joten pitää olla nopea. En tiedä viineistä, mutta itse hedelmä on uskomattoman maukas. 

Malta turistikohteena - viinirypäle

Itse maltalaiset syövät useimmiten pizzerioissa ja pienissä korttelikahviloissa. Siellä annos on siedettävän kokoinen ja hinta on varsin lompakkoystävällinen. Pizzeria on yleensä vain tiski, jolta ruoka haetaan mukaan ja korttelikahvila on pieni, parin-kolmen pöydän paikka, josta saa pientä purtavaa, juotavaa ja kahvia. 

Jos maltalainen sapuska alkaa tulla korvista ulos, niin tarjolla on useiden eri maiden keittiöitä. Paljon on italialaista, mutta on myös brittiläistä, kreikkalaista, thaimaalaista, vietnamilaista, kiinalaista, japanilaista, intialaista… Täällä meidän nurkissa on maltalaisten lisäksi myös turkkilainen ja makedonialainen ravintola. Ne, joihin olen törmännyt. Voi hyvin olla, että lista on kilometrin pitkä. 

Joka tapauksessa nälkään Maltalla kukaan ei kuole. 

Aktiviteetteja

Malta turistikohteena - Sliema
Veneretkellä oltiin, snorkkelia on käytetty, muuta ei ole kokeiltu vielä 🙂

Niitä on joka makuun. Kaikki, mikä ei sula, on tarjolla Maltan saarilla. Suosituimmat ovat snorkklaus, sukellus, vesiurheilut, veneretket, Gozolla myös mönkijäsafarit. Maltalla turisteja kuskataan yleensä bussin kyydissä.

Maltalla voi bongata delfiinejä, kilpikonnia, haita ja useita muita merieläimiä, mutta se on tuurista kiinni, pääseekö niitä näkemään, koska täällä villieläimiä ei saa syöttää. Kilpikonnia kyllä asuu Gozon pikkuisessa vesilätäkössä. 

Ei niin yleisiä harrastuksia on kalastus, ratsastus, jooga, kokkaus, keramiikkakurssit, tennis… 

Sinänsä Maltalla on kaikkea, sitä pitää vain osata kysyä. Kysyä voi myös missä tahansa: hotellin respasta, kaupan myyjältä, ohikulkijalta, turisti-infosta tai jopa aktiviteetteja myyvältä agentilta. Niiden kioskeja ja myyntipisteitä on joka paikassa. Hinnat ovat varsin maltillisia, ja yleensä kaikki sujuu niin kuin on sovittu. 

Shoppailu

Malta turistikohteena - Bay Street Shopping
Bay Street Shopping

Tämä on Maltan matkailun surkein osuus. Mitä Maltalta kannattaa ostaa? Maltalaista. 

Maltan lahjatekstiilit ja vaatteet ovat enimmäkseen paikallisia, joten kannattaa katsastaa t-paitoja, lippiksiä, essuja ja pyyhkeitä. Monesti ne ovat myös varsin tyylikkäitä ja laadukkaita, eivätkä ole hinnalla pilattuja. 

Tekstiilien lisäksi käsityötadetta, kuten lasi-, hopea ja puutöitä, keramiikkaa, simpukkakoruja, voi harkita. 

(The Silversmith’s Shop, Valletta) 

Vaatteita ei Maltalla kovin paljoa valmisteta, joten kaupat ovat täynnä kiinalaista. Ei ne ole huonointa mahdollista laatua, joten jos on tarvetta, vastinetta rahalle löytyy. Ei tosin ole mitään erityistä. 

Ostoskeskuksia Maltalla on jo paljon. Suurin osa on Sliemassa ja St.Juliansissa, pari Vallettassa, muutama hujan-hajan pitkin saaria. Osa kauniita ja tyylikkäitä, toinen osa – rumia betonilaatikoita. Viimeisen kerran kun itse olen käynyt Bay Street Shoppingissa, paras anti oli espresso con panna Costa Coffeessa.

Ostettavaa sieltä ei löytynyt. Tunnustan, olen ollut hakemassa tietynlaisia vaatteita pojalle ja itselleni, eikä ostarin köyhästä valikoimasta mitään sopivaa tullut vastaan. Olen myös hyvin valikoiva ja hemmoteltu shoppailija, joka on nähnyt Milanon Via Monte Napoleonen, Gdanskin Galeria Baltyckan, Sicilia Outlet Villagen, Lontoon Harrodsin sekä kilometrin pituisia ostoskeskuksia Kiinassa ja Hongkongissa. 

Loppujen lopuksi löysin etsimäni pikkukaupoissa aika lähellä kotiani. Kiinalaista tietysti. Eli kaikki tarvittava yleensä löytyy omista nurkista.

Nyt olen kirjoittanut pitkän tarinan ei-mistään. Tuskin kukaan Maltalle lähtee shoppailemaan, koska parempaakin tekemistä saarilta löytyy.  

Lapsiperheille

Malta turistikohteena - Dreams of Horses
Dreams of Horses tila Gozolla

Tästä itselleni rakkaasta aiheesta olen kirjoittanut kokonaisen artikkelin, joten tässä ilmaisen asian yhtenä lauseena: jos olette lapsiperhe, lukekaa tämä ehdottomasti: Vauvasta vaariin – Malta lapsiperheille

Maltalla takuulla on, millä teidät voi yllättää. 

Loppusanat

Malta turistikohteena - Paceville
Paceville

Aikomukseni oli antaa pikainen ja lyhyt katsaus Maltasta turistikohteena. Tarina kuitenkin venyi luvattomasti. Se on Maltalle ominaista: ensin tuntuu, että pyyhkäisen tästä kivestä vain pölyt pois ja sitten käykin niin, että kivestä alkaa paljastua muinaisia kuvia ja viisauksia. Ja sitä lohkaretta on ihminen käsitellyt jo tuhansia vuosia sitten. Niinpä on pakko tutkia asiaa lisää. 

Tällainen on Malta: kaivamista on ensisilmäyksellä päiviksi, sitten viikoiksi ja lopulta tuntuu, ettei mikään aika riitä. Eikä ihme, Maltahan on vanhempi kuin Rooma. 

Malta turistikohteena.

Referenssit:

Malta turistikohteena.

Lue lisää:

34 vastausta artikkeliin “Malta turistikohteena

 1. Hyvä kooste. Ei haittaa, vaikka tuli pitkä, perusteellisia tekstejä on kivempi lukea kuin pintaraapaisuja. Vaikka saaresta on nähnyt muutakin kuin Vallettan, niin pitää kyllä päästä tutkimaan sitä paremmin. Ja ehdottomasti syömään uudelleen maltalaista ruokaa! Vieläkin alkaa kuola valua suupielestä, kun sitä muistelee.

  1. Maltalla on niin paljon erilaisia kerrostumia, että joka käynnillä voi löytää jotain uutta. Olisi tosi kivaa, jos pääsisitte käymään!

 2. Hyvä, kattava postaus! Mä en ole Maltalla koskaan käynyt, mutta vaikuttaa todellla kiinnostavalta paikalta. Kauniita rakennuksia ja upeita maisemia! Nähtävää ja koettavaa varmasti riittää. Ilmastoasioita jäin vielä miettimään. Milloin Maltalle kannattaa matkustaa, jos ei kestä kuumuutta? 😀

  1. Talvella Malta on parhaimmillaan, jos haluaa nauttia lämmöstä ja ulkoilusta. Helteisiin on vielä kuukausia (alkavat toukokuun lopussa). Tammi-huhtikuu on parasta patikointi- ja ulkoiluaikaa.

 3. En ole koskaan ajatellut Maltaa omana matkakohteena mutta alan vähitellen lämpenemään kun katselen näitä kuvia ja luen postauksiasi.

 4. Olipa ihanan kattava ja monipuolinen postaus, mistä sai hyvän kuvan Maltasta. Musta Malta on todella kaunis paikka! Sitte jos ja kun Maltalle matkustetaan, niin ehdottomasti palaan uudemman kerran tämän postauksen ääreen, kiitos ! 🙂

 5. Kiva tietää hintatasosta ja hostelleista. Maltalla on ollut tosi ikävä maine ja raptor camp pidetään siellä kaite nykyäänkin joka syksy. Olisi kiva mennä sinne joksikin aikaa.

  1. Erinomainen opas Maltasta. Värikkäät kuvat toivat lisäkiinnostusta Maltaa kohtaan, joka on ollut pidemmän aikaa suunnitteilla reissukohteeksi. Viimeksi tänään luin sinne vinkkejä muutakin kautta.

   1. Maltalaiset tykkäävät väreistä. Hienoja kuvia on täällä helppoa tehdä. Paitsi tänään 🙂 On nimittäin vuosittainen myrsky päällä.

  2. Hotellin valintaan auttaa paljon se, että lukee toisten arvosteluja. Vaikkapa Bookingissa tai Google Mapsissa. Silloin yllätyksiä tule harvoin vastaan. Mekin päädyttiin siihen torakkahoteliin sen takia, ettemme perehtyneet asiaan tarpeeksi hyvin.

 6. Piti heti tsekata kodinvaihtokotien määrä, 20 kpl, ei mitenkään kovin paljon. Gozolla näistä 5 kpl, sinne haluaisin!!!

  1. Gozolle kannattaa suunnattaa keväällä, helmi-kesäkuussa. Tammikuun lopussa siellä alkaa kukkia, niin saari on kauniimmiltaan kevätkautena.

 7. Kaksi kertaa olen Maltalla käynyt, kummallakin kerralla majoittunut Sliemassa. Museoita valikoiden, viimeisimpänä mielestäni erinomaisena valintana, itselleni ainakin, Lascaris War Room, joka selitti hyvin Maltan sijainnin merkityksen Euroopassa. Mdina oli kiva lyhyenäkin vierailuna auringon juuri laskiessa ennen kaupungissa sen jälkeen nautittua illallista.

  1. No tuskinpa sinä nyt kovin tavanomainen turisti olet 😉 Sliema tarjoaa huomattavasti tasokkaampaa ja modernimpaa asumismuotoa, ja moni kokeneempi vierailija valitse Slieman/St.Juliansin/Gziran alue eikä Vallettaa.

   Meillä Lascaris on vielä listalla, koska etenemme ikään kuin pojan koulun opetussuunnitelman mukaan. Dinot ja esihistoria ensin, sitten Antiikki-Rooma, keskiaika ja sitten vasta nykyhistoriaa. Olemme nyt tutkimassa aikakautta 1700-1800.

 8. Olipa jälleen ihan mielettömän kattava postaus! Aikoinaan mietin pitkään, lähtisinkö Maltalle, mutta se tuntui tosiaan hieman tylsältä ja mitäänsanomattomalta paikalta: aurinkoa ja turkoosia vettä olisi muuallakin tarjolla.

  Voi kun olisin silloin törmännyt blogiisi, sillä olisi saattanut ääni kellossa muuttua!

  1. Niinpä, Maltalla on jostain syystä tylsän turistikohteen maine. Vettä ja aurinkoa täällä löytyy kiitettävästi, mutta se ei ole lainakaan kaikista suurin turistimagneetti. Malta on enemmän historian ja kulttuurin kohde, niin kuin itse huomasimme vasta nyt, eikä silloin 2015 kun kävimme Maltalla turisteina.

 9. Mahtava Malta-opas! Toivottavasti kaikki sinne matkaavat tämän löytävät. Itse en ole jostain syystä käynyt, mutta toisaalta.. kiva tietää, että tämä kaunis paikka on vielä tutkimatta. Joku päivä sitten 🙂

 10. Kerran olen Maltalla käynyt ja mielelläni uudestaankin sinne matkaisin. Paljon jäi vielä näkemättä. Majoituimme Sliemassa ja sieltä matkasimme melkein joka päivä ihanalla vanhalla bussilla uimarannalle. Bussimatka oli ihan oma kokemuksensa, eikä suinkaan huono sellainen. Vallettaan matkustimme vesibussilla. Ruoka oli tosi hyvää, emmekä mekään onneksi törmänneet taskuvarkaisiin.

  1. Tuo vanha bussi ajaa edelleen Sliemasta Vallettaan, vaikka se on nyt nimeltä Vintage Bus City Tour 😁. Ja vesibussi todellakin oikaisee mukavasti, jos haluaa Sliemasta Vallettaan nopeasti.

   Maltalla aina jää jotain näkemättä, koska muutaman vuoden välein tulee lisää kohteita, toinen toista upeampi.

 11. Olipa monipuolien katsaus Maltaan turistikohteena. Käydessäni siellä viimeksi neljä vuotta sitten olin lukenut jostain, että maa saa matkailusta tuloistaan 30 %, mutta tilannehan on muuttunut varsinkin koronavuosina. Kirjoitin silloin blogiini: “Harvoin on tullut mieleen, että tänne ei enää tarvitse tulla vaikka mielenkiintoista katsottavaa ja koettavaa oli täälläkin”. Tuntui, että Maltan saarella turisteja oli aivan liikaa. Asuimmekin pääosan lomastamme Gozolla (2018) ja siellä oli elämä kuin Maltalla 25 vuotta aikaisemmin (1993) , jolloin kävimme Maltalla lasten kanssa.
  https://metkaamatkustelua.blogspot.com/2018/07/gozo-malta-2018.html

  1. Itse asiassa Maltan valtion tulorakenteessa ei kovin suurta muutosta on tapahtunut viime vuosina. 10-11% on ollut tuloja turismista pariin vuosikymmeneen (korona-aikana se tipahti hetkellisesti 5-7%). Se on Maltan omista tilastoista otettu tieto. Suurin osa BKT:stä tulee teknologiasta ja IT-alalta. Maltallahan on rekisteröitynä lukuisia IT-alan firmoja, joiden liikevaihto liikkuu miljardeissa.

 12. Malta todella on monipuolinen matkakohde pienestä koostaan huolimatta. Ja ruokamatkakohteena se pääsee omalle Euroopan top 5 -listalleni. Autenttisuutta ja mutkattomuutta, uppoaa ainakin mulle täysillä!

 13. Aika paljon on oma tietoisuuskin Maltasta näiden sinun juttujesi myötä lisäänynyt, ja maa ylipäätään on alkanut kiinnostamaan enemmän ja enemmän. Luulen, että omat suurimmat mielenkiinnon kohteet löytyisivät Vallettan ulkopuolelta, vaikka sekin olisi toki mukava nähdä, ainakin nopeasti. Luulen muuten, että maltalainen ruoka olisi varmasti omaan makuuni.

  Osaatko muuten sanoa, mitä lajia nuo kilpikonnat ovat?

  1. Minäkin huomasin, että maltalainen ruoka on suomalaisten mieleen. Se on tavallaan simppeli, mutta siitä ei puutu maku. Laadukkaat ruoka-aineet plus taidokas ja säästeliäineen mausteien ja yrttien käyttö. Itse ainakin tykkään.

   Kysymys kilpikonista oli vaikeaa. Maltalla esiintyy viittä kilpikonnalajia (lisäsin sinne juttuunkin linkkejä niistä https://www.aquarium.com.mt/did-you-know/sea-turtles/). Siellä lätäkössä uiskelleet kilpikonnat muistuttivat kaikista eniten valekarettikilpikonnaa, mutta ne oli pieniä, 20-30 cm pitkiä, ehkä keskenkasvuisia, koska näin pientä lajia ei täällä pitäisi olla.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.